Boris. Mofturi

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Brexit încetase de ceva vreme să mai fie un subiect major pe agenda internațională pînă de curînd. După ani de zile de confuzie și ezitări, dar mai ales după victoria fără drept de apel a conservatorilor lui Boris Johnson în ultimele alegeri, se părea că toate părțile implicate s-au împăcat cu ideea că Uniunea Europeană și Marea Britanie vor avea o relație politicoasă și scrupulos reglementată.

Însă Boris Johnoson și facțiunea radicală a partidului de guvernămînt din UK au decis că e nevoie de un pic de entertainment. Așa se face că Parlamentul britanic a primit temă să discute un proiect de lege care încalcă atît de flagrant acordul de retragere din UE încît toți cei cinci foști premieri încă în viață ai Marii Britanii au cerut respingerea lui.

Argumentul principal este că nesocotirea unui acord internațional va face din Marea Britanie un partener necredibil și suspect pentru orice guvern sau organizație internațională cu care Londra ar dori să întrețină o relație de orice fel.

Al doilea argument invocat pe mai multe voci a fost acela că dacă Londra încalcă un acord semnat în urmă cu mai puțin de un an își pierde orice fel de credibilitate în a condamna gesturi asemănătoare venind din partea guvernelor autoritariste și a dictatorilor acestei lumi. Altfel spus, Marea Britanie nu va avea nici un drept moral de a emite opinii despre subiecte cum ar fi, să zicem, anexarea Crimeei sau crimele chinezești din Hong Kong și Xinjiang. 

Proiectul trimis de Guvern în Parlament, așa-numita lege privind piața internă, urmărește să armonizeze reglementările privind comerțul între cele patru națiuni care compun Marea Britanie. În fapt, e o singură problemă și aceea privește Irlanda de Nord. Dacă legea va trece, guvernul britanic va avea posibilitatea să decidă că anumite părți din acordul de ieșire din UE pot fi ignorate. Acordul prevede că Uniunea Europeană are un cuvînt de spus în legătură cu ajutorul de stat pe care îl primesc companiile active în Irlanda de Nord și în legătură cu exporturile care ajung acolo, chiar și în eventualitatea în care perioada de tranziție post-Brexit expiră fără ca un acord care să reglementeze relația UE-UK să existe.

Altfel spus, Irlanda de Nord rămîne cu un picior în Uniunea Europeană. Rostul acestor prevederi, susținute îndîrjit de la Dublin și Bruxelles și acceptate anterior de Londra, este acela de a evita o graniță fizică între Irlanda și Irlanda de Nord. Și asta pentru că absolut nimeni nu își dorește ca la Belfast să se reactiveze războiul sectar dintre catolici și protestanți. 

Guvernul de la Londra argumentează că, în eventualitatea în care nu ajunge la o înțelegere care să reglementeze viitoarea relație cu Uniunea Europeană, nu are sens să mai accepte intervenții ale Bruxelles-ului pe teritoriul său. Ceea ce spune mai puțin cabinetul Johnson este că s-a aruncat în această întreprindere fără să calculeze foarte bine efectele. Ca să evite o criză economică după ieșirea din UE, Marea Britanie are nevoie de acorduri comerciale separate cu principalele state ale lumii. Între ele și Statele Unite. Lidera Camerei Reprezentanților din Congresul american, Nancy Pelosi, a reacționat lapidar și brutal: dacă pacea din Irlanda de Nord este pusă în pericol, nu e nici o șansă ca prin Congres să treacă vreun acord comercial cu Marea Britanie.

Așa se face că, împins de la spate de radicalii din partidul propriu, Boris Johnson reușește cumva să îndepărteze în același timp Marea Britanie și de Europa, și de Statele Unite. Prietenia sa cu președintele Trump e, fără îndoială, utilă, dar e neclar dacă va mai avea cu cine să discute după alegerile din noiembrie. Însă chiar și dacă va avea, președintele american nu poate decide să își angajeze țara într-un tratat internațional fără a avea și binecuvîntarea Congresului.

De partea sa, Uniunea Europeană își joacă consecvent rolul de partener înșelat care își transmite pe toate canalele exasperarea. Sînt analiști care opinează că toate acestea sînt doar un joc cinic, un fel de confruntare de voințe pentru a vedea cine cedează primul, urmînd ca cele două părți să se înțeleagă pînă la urmă.

Însă nu e clar dacă UE mai are nervii și disponibilitatea de a juca acest joc obositor. Editorialistul Gideon Rachmann de la Financial Times povestea recent că, într-o discuție cu un înalt oficial german, i s-a comunicat că Brexit-ul este undeva foarte jos pe agenda preocupărilor guvernului de la Berlin. „Mai jos de locul 4”, ar fi spus respectivul oficial.

Rusia, COVID-19, conflictul dintre Grecia și Turcia, China ar fi cîteva dintre subiectele care pentru Angela Merkel sînt mai importante acum. E greu de presupus că agenda de la Berlin e radical diferită de cea de la Bruxelles.

Sensibilitatea europeană față de mofturile premierului Johnson pare, așadar, să se epuizeze rapid, ba chiar să se transforme într-un soi de ranchiună enervată. Agenția Reuters anunța luni că o decizie formală a Comisiei Europene privind desfășurarea în continuare a unor tranzacții de miliarde de euro în City-ul londonez după tranziția post-Brexit a fost amînată pe neașteptate pentru sfîrșitul lunii. Ambițiile Londrei de a rămîne principalul centru financiar al regiunii și unul dintre principalele din lume sînt, astfel, puse serios la îndoială.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.