Beneficiile călcatului pe greblă

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Dacă ne iei pe rînd și ne-ntrebi ce e de făcut cu țara noastră, o să-ți zicem că ne trebuie o domnie a legii. Dar n-o să-ți spunem treaba asta folosind un ton normal. Un mic Robespierre se va trezi în noi și va începe, la un moment dat, să strige. Pînă atunci, însă, prima frază va fi cea despre domnia legii. O s-o pronunțăm ca pe-o sentință definitivă, cu o doză de solemnitate, dar și cu ceva care ne trădează de la bun început ambivalența. De fiecare dată cînd rostim sentința, avem grijă să se-nțeleagă că nu sîntem atît de proști încît să și credem că așa ceva se va putea întîmpla vreodată la noi. Dar o s-o prezentăm în așa fel încît să înțelegi clar că, „dac-ar depinde de mine”, treaba s-ar rezolva imediat, fără probleme. Țara asta ar funcționa impecabil. Dar nu se poate, din cauza ălorlalți. O să te facem să înțelegi că lucrul ăsta nici nu va fi posibil vreodată, cîtă vreme planeta pe care locuim își va ocupa poziția actuală în Sistemul Solar. Bineînțeles, tot din cauza ălorlalți. Adică a compatrioților.

Pe măsură ce-ți explicăm că pe noi doar domnia legii ne mai scoate la liman, începe să crească și tonul discursului. Robespierre, odată trezit de auzirea cuvintelor-cheie, preia controlul. Imediat o să-ți spunem că, de fapt, domnia legii nu e suficientă. Domnule, ne trebuie legi dure, fără tocmeală. Pedepse aspre. Amenzi crunte, care să te cocoșeze. Și nici astea nu sînt suficiente. Ai furat? Ei bine, hai să-ți rupem mîna aia cu care ai furat. Să vedem dacă mai furi dup-aia. Ai făcut matrapazlîcuri? Atunci ar trebui să fii scos în piața publică și (cu puțin noroc) să ai parte de o biciuire, de niște vergi pe spinare, de o bătaie bună. Asta dacă ești băftos. Dacă nu, ar urma să fii tras în țeapă. Cu pași siguri și repezi, ajungem la execuții publice. Despre care zicem că n-ar fi rele. Unii dintre noi elimină în scurt timp și etapa proceselor de judecată. De ce să mai pierdem vremea? Ne asumăm personal restabilirea dreptății și a ordinii. Cerem să ni se dea pe mînă o mitralieră și știm noi unde să mergem să rezolvăm treburile. Dacă ne așezăm la masă și ne dai o vodcă sau o bere – sau și una, și alta, să nu meargă chelnerul de două ori la bar –, îți spunem că cea mai simplă soluție e să dai sentințele judecătorești după fața omului. E mai brunet... așa? Arată și se-mbracă într-un anume fel? Pare, după figură, că face parte dintr-o categorie care prezintă risc infracțional ridicat? Zbang! Direct, zece ani de pușcărie! N-a făcut nimic? Nu-i bai. Poate a făcut și nu știm noi. Și chiar dacă n-a făcut, are de gînd să facă ceva rău. Preventiv, nu-i strică niște ani de pușcărie. Să-și bage mințile-n cap.

Pe urmă, ajungem la mărturisiri, și-o să-ți povestim chestii de-ale noastre. O să-ți zicem că am avut la un moment dat o problemă care a trebuit rezolvată pe cale legală. Am rezolvat-o, ba cu un nepot care e notar și știe bine o doamnă judecător, ba cu un consătean care e avocat și e-nsurat cu cine trebuie, ba cu un unchi care e procuror și știe cum merg treburile în sistem. Că dacă n-ai pe cineva în sistem nu poți să faci nimic. E jale. Pentru că, la noi, trebuie să te descurci. Nu e ca la voi, prin alte țări, c-o ard și pe mă-sa dacă a făcut ceva greșit. Deși, știi ce?! Lasă-mă, c-am fost și-am văzut. Nici acolo nu e perfect. În sfîrșit... e mai bine. Dar pentru că ai cu cine. Bine, trebuie să recunoaștem că, pe-acolo, oamenii sînt și mai prostălăi, mai tolomaci, așa, și nu știu să se descurce, să improvizeze. Le zici ceva, ei aia fac. Deci ai cu cine. Aici, n-ai. La noi, toți caută să facă o-nvîrteală, o combinație, să fenteze legea. Păi, cum să meargă lucrurile, domnule? Bun, înțeleg, fac eu o învîrteală, pentru că mă descurc. Nu se vede. Ori cu învîrteala mea, ori fără, nu se dărîmă lumea. Dar, în rest, trebuie să fie o teroare a legii. Că altfel nu obții nimic.

Așa și cu instituțiile. Ce-are dacă pui un văr șef la DSP? Un consătean la Protecția Consumatorului? O nepoată la Prefectură? Un prieten descurcăreț la Consiliul Județean? Un fin de-al unui tovarăș de afaceri, șef de secție sau director la un spital? Astea-s locuri în care oamenii nu se văd, nu deranjează pe nimeni. Își fac și ei un rost. Nu poți să pui acolo niște tîmpiți de-ăia cu ochelari de cal, care văd doar litera legii. Blochezi toată activitatea. Iar dacă vreun nenorocit de-ăsta ajunge într-o poziție, nu-i problemă. Atîtea regulamente și dispoziții nou-nouțe îi dăm, dacă vrea ordine și disciplină, atîtea comisii îi trimitem, s-arate cît de profesionist e, că pleacă singurel. Trebuie să înțelegi că aici, la noi, e altfel. Noi de descurcăm între noi și facem să fie bine, pînă la urmă. Deci la alții e mai simplu. Aici e complicat. Dacă nu ești de-aici n-ai cum să înțelegi. Există o rînduială, nu poți să intri cu picioarele, că schimbi tu lucrurile. N-ai cum. Că te halește sistemul urgent. Ba chiar o pățești mai rău. Și e normal. De ce te-a mîncat undeva, să te bagi unde nu e treaba ta?

Partea proastă e, acum, cu pandemia asta. N-avem oameni. Pur și simplu, n-avem oameni. Adică ăștia ai noștri fac și ei ce pot prin instituțiile pe unde-au fost puși șefi. Dar n-ai cum să le ceri, dom’le, imposibilul. Că-s oameni și ei. Nu-s extratereștri. Cel mai nasol e că vezi persoane serioase, cu pile babane, cu cunoștințe pe unde trebuie, că au probleme mari cu boala sau chiar... Doamne ferește! Deci e foarte nasol. Că i se poate întîmpla oricăruia dintre noi. Trebuie făcut ceva urgent. Și n-ai cu cine, domnule! Că toți și-au luat tălpășița și-au plecat în străinătate. Deci au dezertat. Stai, domnule, aici, că am cheltuit să te-nvățăm carte. Și, dup-aia, tu-ți pui palma-n fund și pleci. Generațiile astea noi nu mai au patriotismul ăla sănătos, al nostru. Adică e clar că avem mare nevoie de oameni care se pricep în niște locuri. Că, uite, se-ntîmplă o nenorocire de-asta și dai din colț în colț.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Caz rezolvat după 52 de ani. O femeie dispărută a fost găsită în viață și sănătoasă
Misterul dispariției lui Sheila Fox la 16 ani, în Marea Britanie, a fost rezolvat după o nouă investigație a poliției.
examen bacalaureat 2007   liceul gh lazar   elevi lm 0014 jpeg
Sfaturile unei profesoare de Limba română pentru elevii care dau curând Bac-ul: „Trebuie să demonstrați că nu sunteți analfabeți funcțional”
În mai puțin de o lună, elevii din clasa a XII-a vor susține prima probă a Bacalaureatului. Este vorba despre proba de competențe la Limba română, un examen oral al cărui rezultat nu influențează însă cu absolut nimic media finală.
longevitate jpeg
Recomandările unui medic pentru o viaţă lungă şi sănătoasă. Ce rol are menţinerea conexiunii sociale
Câteva schimbări în rutina zilnică, aflate la îndemâna oricui, îmbunătăţesc în mod considerabil sănătatea şi prelungesc viaţa, afirmă un medic.
monica vitti jpg
cazuri de gripa Mediafax Foto Andreea Alexandru jpg
De ce nu avem o campanie de vaccinare antigripală în România: „Le-a fost frică să nu-și piardă alegătorii”
De la începutul sezonului rece și până în prezent în România s-au înregistrat patru decese cauzate de virusul gripal, iar numărul îmbolnăvirilor crește de o săptămână la alta, atrag atenția specialiștii. Totul, în contextul în care în România nu avem o campanie de vaccinare eficientă.
image png
Ce oraș din Bulgaria este cunoscut ca „Machu Picchu al Europei”. Are o istorie ce datează din perioada Neoliticului și a fost locuit continuu timp de 6.000 de ani
Ce oraș din Bulgaria este cunoscut ca „Machu Picchu al Europei”. Are o istorie ce datează din perioada Neoliticului.
pensie-sac-bani-lupa-pensionare-calcule-calculator
Decrețeii încep să iasă la pensie. Ce penalități se aplică. CALCULATOR pensie anticipată
Peste 212.000 de decreței se pot pensiona începând cu vara anului 2025, în anumite condiții, potrivit noii legi a pensiilor, intrată în vigoare în toamna anului trecut.
regele mihai getty jpg
3 Ianuarie, ziua în care regele Mihai a fost silit să părăsească România. Se întoarce în țară abia în anul 1992, de Paște, după căderea regimului comunist
Pe 3 ianuarie 1948, Regele Mihai I, împreună cu Regina mamă Elena sunt siliți să părăsească România, luând cu ei doar câteva bunuri personale. Regele va întoarce în țară abia după căderea regimului comunist din România.
horoscop
Horoscop vineri, 3 ianuarie 2025. O zodie se grăbeşte să ia decizii majore în relaţie, iar un nativ este total demotivat
Vineri, 3 ianuarie, este o zi plină de surprize, iar Lorina, astrologul Click, ştie la ce ar trebui să se aştepte nativii din fiecare dintre cele 12 zodii.