Bani, ură și metavers

Publicat în Dilema Veche nr. 916 din 28 octombrie – 3 noiembrie 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

„Nu cred că a existat vreodată o companie care să fie responsabilă pentru atît de mult rău.” Acuzația lui Jonathan Greenblatt, șeful Ligii Anti-Defăimare din Statele Unite, viza Facebook și venea aproape simultan cu conferința trimestrială prin care compania își anunța rezultatele financiare. În paralel, mai multe organizații de presă publicau ceea ce a devenit cunoscut drept Facebook Papers, o serie de documente interne ale companiei conduse de Mark Zuckerberg care descriu o cultură corporativă orientată exclusiv spre profit și prea puțin responsabilă în legătură cu efectele negative ale prezenței sale în viața a miliarde de oameni. 

Greenblatt și organizația sa s-au aflat anul trecut la originea unei campanii intitulate „Stop the hate” care urmărea să-i convingă cei mai mari advertiser-i de pe platformele păstorite de Facebook să nu mai cheltuiască bani pînă cînd compania nu face eforturi serioase pentru a opri discursul toxic încurajat de algoritmi și ignorat de autoritățile care ar putea avea un cuvînt de spus în această chestiune. Sute de companii s-au alăturat acelei campanii, însă efectul a fost mai degrabă minor. Mark Zuckerberg a anunțat că, numai în ultimul trimestru, Facebook a avut un profit de nouă miliarde de euro. 

„Ceea ce vedem în Facebook Papers este uimitor, dar nu șocant”, spune Greenblatt. „Mark Zuckerberg ar vrea să credeți că face tot ce e nevoie. Însă acum știm adevărul: n-a făcut nimic.” Iar adevărul despre care vorbește liderul Ligii Anti-Defăimare e neplăcut. Potrivit documentelor puse la dispoziția Congresului și Comisiei Federale de Comerț de Frances Haugen – o fostă angajată a companiei transformată acum în avertizor de integritate –, Facebook trebuie să răspundă unei lungi liste de acuzații:

 Deși era perfect conștientă de efectul pe care funcțiile „like” și „share” îl au în distribuția de știri false și manipulări politice, compania a refuzat să modifice felul în care acestea funcționau de teamă să nu afecteze creșterea indicatorilor care fac oamenii să petreacă tot mai mult timp pe platformele sale; 

 Resursele pentru combaterea discursurilor toxice sînt disproporționat alocate, prioritatea fiind Statele Unite, în timp ce restul lumii, în special așa-numitul sud global, este ignorat cu bună știință;

 Însă chiar și așa, deși a văzut proliferarea masivă a retoricii conspiraționist-radicale în rîndul publicului american înainte de alegerile prezidențiale, nu a făcut mare lucru pentru a interveni. Grupurile care în ianuarie atacau Capitoliul american s-au organizat pe Facebook;

 Analizele interne ale companiei arată că moderatorii reușesc să elimine doar 5% din ceea ce este considerat discurs instigator la ură. Anterior, într-o depoziție în fața Congresului, Mark Zuckerberg folosise cifra de 94%; 

 În paralel,  Zuckerberg s-a asigurat că vedetele, politice sau de altă natură, au beneficiat de un tratament special, fiind exceptate de la respectarea termenilor și condițiilor impuse utilizatorilor obișnuiți. Un astfel de exemplu a fost subliniat de Financial Times, care a descoperit că șeful companiei a intervenit personal pentru a elimina interdicția impusă de moderatori unui clip video care făcea afirmații false despre avort. CEO-ul Facebook răspundea astfel plîngerilor unor apropiați ai Partidului Republican din Statele Unite; 

 În relațiile cu alte state, Facebook se remarcă mai degrabă prin dorința de a nu supăra guverne. În Vietnam, spre exemplu, 2.200 de postări critice la adresa regimului comunist au fost șterse de pe site în doar șase luni de zile, la cererea autorităților. În India, grupuri extremiste hinduse care desfășoară campanii antimusulmane violente sînt tolerate din cauza relațiilor strînse cu BJP, partidul premierului Narendra Modi;

 Rolul nefericit jucat de Facebook în încurajarea traficului de persoane a fost la un pas să ducă la eliminarea aplicațiilor sale de pe platformele Apple. Nu s-a întîmplat în cele din urmă doar pentru că a existat o promisiune că problema va fi rezolvată. Rezolvarea însă, notează Associated Press, a avut un efect mai degrabă limitat;

 În privința campaniilor antivaccin, Facebook se descurcă prost. Nu reușește să le limiteze distribuția în Statele Unite, iar în alte zone nici măcar nu mai încearcă; 

 Facebook explică adesea că activează într-un mediu concurențial foarte dur, încercînd să pareze astfel temerea că exercită un monopol, iar compania ar trebui separată în mai multe entități. Însă analizele interne, devenite publice acum, arată că 78% din americani și aproape toți tinerii petrec timp măcar o dată pe lună pe una dintre platformele sale (FB, Instagram, WhatsApp). E greu de contrazis acuzația că domină piața într-un mod nesănătos și de natură să sufoce orice concurență; 

 Și aici e o problemă – în relația cu investitorii, de această dată. Facebook a făcut eforturi pentru a ascunde cifre care arătau că, în anumite segmente de populație, produsele sale nu mai sînt chiar așa de atrăgătoare ca odinioară.

Sînt analiști care spun că Facebook trece zilele astea prin cel mai greu moment din existența sa de 17 ani. Mark Zuckerberg s-a plîns de faptul că zecile de mii de documente interne făcute publice sînt folosite cu rea-voință și nu reflectă nici eforturile, nici valorile companiei. În același timp, își folosește aparițiile publice pentru a anunța apariția metaversului, un soi de realitate paralelă care depășește cu mult setul de aplicații sociale interconectate care reprezintă viziunea curentă a Facebook. Cel puțin deocamdată, „cel mai greu moment” pare ceva ce 99% din celelalte companii ale lumii și-ar dori să experimenteze. 

După anunțarea rezultatelor financiare trimestriale, valoarea acțiunilor Facebook a crescut cu 3%.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.