Avertismentul polonez

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Pentru cîteva ore, duminică seară, liberalii și progresiștii europeni au stat cu sufletul la gură, urmărind rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Polonia. Exista o oarecare șansă ca, pentru prima oară după o lungă perioadă de secetă, opoziția liberală – Platforma Civică și aliații – să înregistreze o victorie în fața conservatorilor din partidul Lege și Justiție (PiS). PiS, la rîndul său, se afla în fața celui mai greu scrutin din ultimii ani. Avea însă de partea sa istoria recentă – cîștigase ultimele cinci runde de alegeri.

Așteptarea n-a durat mult și, pe parcursul nopții, a devenit din ce în ce mai clar că Andrzej Duda, președintele în funcție, se pregătește pentru un al doilea mandat. Oponentul său, Rafal Trzaskowski, a pierdut la o diferență de peste 400.000 de voturi. Chiar dacă în procente distanța nu e mare, în număr efectiv de voturi decizia electoratului polonez a fost mai clară decît le-a plăcut multor observatori să recunoască. Și de data asta, liberalii au pierdut.

Se spera ca Polonia – una dintre țările mari ale Europei – va da un semnal ferm pentru oprirea avansului populiștilor, naționaliștilor și izolaționiștilor care de ani de zile ocupă spații tot mai mari în democrațiile lumii. Nu era chiar o speranță nejustificată. În Statele Unite, diferența dintre Donald Trump și Joe Biden e constant de peste zece procente în defavoarea președintelui în funcție. În Marea Britanie, Boris Johnson e din ce în ce mai descumpănit și pare săptămînal surprins că e premier, în timp ce, mai departe de Europa, Jair Bolsonaro a pus Brazilia ferm în fruntea cursei pentru Cupa Mondială la pandemie.

Nu a fost cazul. 

Primar al Varșoviei, poliglot și moderat în convingeri, Trzaskowski a dus o campanie curajoasă mizînd pe exasperarea polonezilor care, în ultimii ani, au asistat neputincioși la transformarea PiS în forța politică dominantă a Poloniei. O entitate a cărei principală preocupare a fost inventarea unor dușmani închipuiți: Justiția, Germania, Uniunea Europeană, comunitatea LGBT și, în general, cam oricine putea servi narațiunii de tip galeria Rapidului: „Singuri împotriva tuturor”.

Trzaskowski a avut însă de-a face cu o mașinărie de propagandă greu de combătut. Anii lungi de guvernare PiS au transformat radical peisajul mediatic polonez. În așa măsură, încît un canal public putea să titreze cu cîteva zile înainte întrebări de tipul: „Va ceda Trzaskowski cererilor evreilor?”. Discuția din studio privea subiectul proprietăților evreiești ajunse în mîini poloneze după al Doilea Război Mondial, iar materialul prezenta punctele de vedere ale candidaților la președinție.

Prin contrast cu candidatul Opoziției care spunea că subiectul este complicat și trebuie dezbătut serios, Andrzej Duda apărea cu o declarație care respingea ferm acordarea oricăror despăgubiri pentru proprietățile evreiești ai căror deținători au dispărut în Holocaust fără să lase în urmă nici un moștenitor. Secvența a continuat cu Duda acuzîndu-l pe Trzaskowski că nu dorește să ceară despăgubiri Germaniei pentru al Doilea Război Mondial, iar prezentatorul s-a întrebat retoric dacă populația dorește un președinte pro-german sau pro-polonez. Curat echidistanță!

Antisemitismul promovat discret de PiS și de aliații săi e denunțat și de scriitoarea și jurnalista Anne Applebaum care, după căsătoria cu politicianul polonez Radek Sikorski, a fost transformată de mașinăria de propagandă a conservatorilor într-un soi de coordonatoare din umbră a conspirației antipoloneze. Într-un interviu din The Guardian, Applebaum povestește cum înainte de guvernarea PiS nu a avut de-a face cu rasismul. Ulterior, situația s-a degradat atît de tare încît și-a pierdut prieteni care, de dragul menținerii în sferele înalte ale societății poloneze, adoptau teorii ale conspirației în care antisemitismul joacă adesea un rol important. Înspăimîntător în ceea ce descrie doamna Applebaum e faptul că oamenii de care s-a despărțit  erau raționali – alegeau să creadă în narațiuni false pentru a-și păstra locul în noua elită. Calculul era unul strict personal și nu avea în vedere efectele mai largi ale adeziunii la o ideologie nouă și toxică.

Teoria – sau acuzația, dacă vreți – lansată de Applebaum e simplă: nu există autoritarism fără complici, fără tovarăși de drum – cum le plăcea comuniștilor să spună. Motivele fiecăruia sînt obscure și adesea meschine.

Și asta e valabil peste tot în lume, nu numai în Polonia. Întrebați-vă dacă, în România, Dragnea ar fi fost posibil fără toți oamenii care, la vedere sau nu, au întors privirea în altă parte în timp ce el se urca pe umerii lor și ai țării. Eu zic că nu.

Alegerile prezidențiale poloneze sînt un avertisment. Chiar dacă ceea ce numim generic „populism” pare să sufere un recul, el poate reveni chiar mai puternic dacă i se oferă condițiile necesare. În cazul Poloniei, zece milioane de oameni au spus că s-au săturat. Însă alte zece milioane au spus că vor continuitate. Pe lîngă ei, au mai fost cîțiva care au înclinat balanța. De ce? Pentru că, în interiorul societății poloneze, radicalismul conservator promovat de Putere capătă rădăcini tot mai adînci, iar ceea ce era strident devine banal. De ani de zile, PiS, ca și FIDESZ în Ungaria, nu mai e excentric.

Liberalismul a mai încasat o înfrîngere duminică și, cu fiecare astfel de eveniment, ceea ce, pînă nu demult, numeam normalitate devine istorie. Marele război cultural continuă.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.