⬆
La zi în cultură
Pagina 8
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.
„Arca lui Noe“ și bestiarul braunerian
De la începuturile creației lui Victor Brauner pînă la ultima serie de lucrări consacrată Mitologiilor și Sărbătorii Mamelorîn anul 1965, opera sa este traversată de reprezentări ale păsărilor și animalelor.
„Interior/Exterior” – Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi
O radiografie a spaimei, dar și o fotografie a speranței. Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi, dar pe care le putem ocoli oricînd în pași de dans. Dar cine ne învață să dansăm?
Fierbințeanu – „Perfect World Of Love”, live la București
Grupul Fierbințeanu revine la București – duminică, 6 noiembrie, de la ora 20, la Control Club – cu Perfect World Of Love
Pianista ALEXANDRA SILOCEA - aplaudată pe toate scenele importante ale lumii - invitată la Sala Radio
Miercuri, 9 noiembrie 2022 (de la 19:00), Alexandra Silocea va cînta una dintre cele mai emoționante partituri de pian compuse vreodată
Violoncelistul Ștefan Cazacu cîntă Ceaikovski la Sala Radio
Vineri, 4 noiembrie 2022, de la 19.00, acesta este invitat la Sala Radio, unde va interpreta Variațiuni pe o temă Rococo, creație a lui CEAIKOVSKI, inspirată de admirația acestuia pentru Mozart.
Revelația toamnei la Art Safari: Lilian Theil, o bătrînă care zîmbește și „pictează” cu acul de cusut
Lilian Theil are o poveste de viață plină de turbulențe.
Infernul Alexandrei
Aceste „tales from the Crypt” din interiorul sinistrului „spital al nevindecării”, scrise cu stiloul lui Palahniuk înmuiat în cerneala lui Poe, oferă o lectură insuportabilă pe alocuri.
Dincolo de sine
Tatăl este un spectacol despre o problemă serioasă a umanității – pierderea identității umane din motive medicale
Despre rolul universităților artistice în regenerarea comunitară, într-un volum inedit, lansat pe 4 noiembrie la București
La finalul săptămînii viitoare, vineri, 4 noiembrie 2022, începînd cu ora 19.00, la sediul UNATC „I.L. Caragiale” din strada Tudor Arghezi nr. 3B din București, se lansează volumul Infrastructuri cultural-comunitare. Laboratoare ale unui viitor durabil .
Prințesa în Control
Princess Chelsea revine live în Club Control din București vineri 28 octombrie, ca parte a turneului de promovare pentru noul album, Everything Is Going To Be Alright, recent lansat.
În interior. Momente de întîlnire cu tine însuți, dezbatere cu Cătălina Dumitrescu, Ramona Popa, Vlad Stroescu și Lidia Bodea
Vă invităm să răspundem împreună la aceste întrebări sîmbătă, 29 octombrie, ora 17.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu, la întîlnirea cu psihoterapeuții Cătălina Dumitrescu și Ramona Popa, medicul psihiatru Vlad Stroescu și Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas.
94 de ani de RADIO ROMÂNIA - marcați printr-un concert aniversar -
RADIO ROMÂNIA împlinește 94 de ani de cînd intră în casele ascultătorilor din țară și din străinătate, 94 de ani de cînd prestigioasa instituție publică reflectă cele mai importante evenimente.
Însemnări de traducător
Relatările lui Tavares pot funcționa și ca telegrame antropologice, și ca album de instantanee, și ca oglindă.
Copiii nimănui
Frații Dardenne își continuă în Tori et Lokita vastul proiect de solidarizare cu deposedații societății contemporane.
În sus sau afară
Lansat în anii ’90, grupul a căutat numitorul comun între Einstürzende Neubauten și Public Enemy, inspirînd o preocupare pentru ingineria sonoră ce avea să distorsioneze semnificativ hip-hop-ul douămiist.
Despre traumă, vulnerabilitate, speranță și salvare – cele mai bune filme de la Astra Film Festival –
Cea de-a 29-a ediție a Astra Film Festival a marcat un alt moment important pentru circulația filmului documentar, iar succesul acestei ediții a ranforsat tradiția cinematografiei documentare pe care AFF o instituise deja.
Anihilare - Michel Houellebecq (fragment)
Sub acest titlu destul de sumbru se ascunde un roman emoționant.
SCHUMANN, BRAHMS și MENDELSSOHN – romantismul german la Sala Radio -
Două dintre ansamblurile Radio România - ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO și CORUL ACADEMIC RADIO (dirijat de CIPRIAN ȚUȚU) – vor interpreta lucrări semnate de SCHUMANN, BRAHMS și MENDELSSOHN.
Cum se construieşte o precocitate
„Nu mai e poezie, ci doar propagandă, o haină goală atîrnată într-un cuier, o sperietoare într-un lan pustiit, o carcasă fără de suflet”
La Pămînt SRL
„Fungal City” devine într-un fel portalul de decriptare a unui LP pe care Björk ajunge adesea să se citeze pe ea însăși, trasînd limitele unui LP care de prea multe ori vrea să epateze.
Arta în era digitală sau cum un „oracol AI” devine o nouă formă de expresie artistică
Popularizarea proiectului și familiarizarea publicului din România cu formele de new media art reprezintă un alt punct important din agenda artistică RADAR
„Regina Maria - Fapte și Vorbe”, un podcast original HISTORY Channel cu ocazia Centenarului Încoronării
Intitulată „Regina Maria - fapte și vorbe”, mini-seria audio în 5 episoade este realizată de istoricul Mihaela Simina și îmbină două componente de conținut interconectate.
Proiect inedit MNLR: ateliere interetnice și multietnice dedicate copiilor, ce pun în valoare culturile germană, maghiară, romă și ucraineană
Proiectul-pilot folosește resurse multiculturale și multilingivistice pentru promovarea literaturii minorităților maghiare, rome, ucrainene și germane din România pentru publicul larg.
DESCHIDERE EXTRAORDINARĂ DE STAGIUNE LA SALA RADIO: RUMON GAMBA dirijează Le Sacre du Printemps
Rumon Gamba va dirija la Sala Radio una dintre lucrările ce au definit istoria muzicii în secolului XX: Le Sacre du Printemps – Ritualul Primăverii
Annie Ernaux, laureata Nobelului literar din acest an, două romane în pregătire în colecția Anansi. World Fiction
Trei dintre romanele lui Annie Ernaux se află în pregătire la Editura Pandora M, în cadrul îndrăgitei colecții „Anansi. World Fiction”, coordonată de scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu.
Bătrînețea: reacționară sau asumată?
Aceste gînduri sînt inspirate de propria-mi vîrstă, ca și de un recent spectacol cu Regele Lear semnat de Thomas Ostermeier la Comedia Franceză.
În oglinda Holocaustului
Pe cît de consistentă, pe atît de necunoscută și ignorată este memorialistica „românească” a Holocaustului, care a avut parte la noi de două ratări de receptare, petrecute la patru-cinci decenii distanță.
O devenire complicată
Brotherhood este un documentar ce urmărește viața unei familii de păstori din Bosnia rurală.
Amanda Shires și Brandi Carlile
Ambele au boicotat cel puțin cîte un eveniment în care Trump a încercat să se asocieze electoral cu scena country, dar mai mult decît asta ar trebui să conteze excelentele lor albume recente.
Victor Brauner – Hipnotism, o dimensiune specială a privirii
Pentru Brauner, relaţia specială pe care privitorul o poate întreţine cu opera de artă este asemănătoare cu aceea pe care o putem avea cu o „fiinţă vie“.
Cel mai important eveniment dedicat artei din țară îl aduce în atenția publicului pe Ștefan Popescu (1872-1948), marele pictor-călător al României
Te cheamă Popescu? Ai reducere de 50% la Art Safari!
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!