În sus sau afară

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
image

 $uicideboy$, Sing Me a Lullaby, My Sweet Temptation, G59 Records, 2022.

 Dälek, Precipice, Ipecac, 2022.

Nici hip-hop-ul nu se simte grozav în perioada asta, deși nihilism-mizantropia celor de la $uicideboy$ capătă statut de normalitate în contextul actual al necrofiliei belicoase din presa „quality” est-europeană. Sigur, $uicideboy$ nu-s est-europeni și nu cîntă pentru noi, doar se întîmplă că am ajuns noi involuntar, ca societate, în sfera lor narativ-estetică, frăgeziți prin poze comentate asiduu cu tancuri și morți spectaculoase, ce domină canalele de presă. Doar că la noi li se zice „știri”, „dreptul de a fi informați”, în timp ce, la ei, în videoclipul „Matte Black” e un teribilism propovăduitor al dreptului de port-armă și de port-Xanax, cu unele justificări post-traumatice privind tragedia Katrina (trupa e din New Orleans). Și, ar adăuga părinții îngrijorați, un oarecare grad de periculozitate socială sugerat de versuri de digerat pentru cine nu a crescut în miezul culturii trap, unde se împletesc narcisismul cu nihilismul – legenda spune că numele trupei vine de la promisiunea membrilor că se vor sinucide dacă nu reușesc să dobîndească faimă și succes (au reușit).

La noi s-a importat firav acest filon, prin underground-ul trap mai cunoscut de către liceeni decît de presa muzicală; va crește așa cum au crescut și $uicideboy$, la adăpostul nebăgării în seamă de către adulții care expediază subgenul drept o toană adolescentină. Ceea ce detașează această subcultură de hip-hop-ul tradițional este pervertirea misiunii sociale tradiționale a genului și disocierea de comunitatea african-americană, reorientîndu-se spre pătura socială peiorativ etichetată „white trash” – numeroase trupe de gen s-au născut din familii de imigranți albi din SUA respinși de localnici și de minoritățile rasiale, captivi în acea categorie de venituri care inspiră eticheta „necroliberalism” cultivînd un instinct de conservare comparabil cu al cîinilor vagabonzi. Eminem a dat cîteva indicii vagi cu privire la acea subsocietate, punînd totuși charisma proprie și ambițiile comerciale în fața esenței, dar cred că a dat totuși un imbold generației din care au crescut $uicideboy$.

Deși mai abrazivi și cu o abordare DIY în designul sonor (discografia trupei a fost multă vreme disponibilă doar pe casete), pe noul album remarcăm că succesul vine cu un oarecare compromis, un plus de politețe în sound și în titlurile noului album (prin comparație cu debutul I Want to Die in New Orleans). Cine nu e atent la versuri ar putea percepe noul material drept plăcut, condus de cadența neagresivă a trap-ului și un fundal electronic elegant – cuplul de verișori Ruby da Cherry și $crim nu mai înregistrează în rulota părinților, sînt acum în Billboard, colaborînd recent cu membri Korn ori Blink-182. În subsocietatea necroliberală „white trash” există doar două traiectorii: în sus sau afară.

image

Al doilea album recomandat în acest spirit vine de la Dälek, alt duet de hip-hop atipic și poate o influență mai puternică asupra scenei din care provin $uicideboy$ decît a fost Eminem. Lansat în anii ’90, grupul a căutat numitorul comun între Einstürzende Neubauten și Public Enemy, inspirînd o preocupare pentru ingineria sonoră ce avea să distorsioneze semnificativ hip-hop-ul douămiist. Le-a atras colaborări din variate genuri, în special din avangarda rock – cu Mike Patton (care îi păstorește la casa lui de discuri) sau Tool (chiar pe acest album). Nu e cel mai bun material al trupei, pare mai interesat în a fi atmosferic și repetitiv-cugetător, cu versuri distopic-abstracte mai degrabă decît sociale, dar e potrivit pentru un prim contact cu acești veterani ai hip-hop-ului experimental.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.
p 23 Intilnirea golului plin cu plinul gol, 1959 jpg
„Arca lui Noe“ și bestiarul braunerian
De la începuturile creației lui Victor Brauner pînă la ultima serie de lucrări consacrată Mitologiilor și Sărbătorii Mamelorîn anul 1965, opera sa este traversată de reprezentări ale păsărilor și animalelor.
Afiș spectacol „Interior Exterior” png
„Interior/Exterior” – Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi
O radiografie a spaimei, dar și o fotografie a speranței. Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi, dar pe care le putem ocoli oricînd în pași de dans. Dar cine ne învață să dansăm?

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.