„Interior/Exterior” – Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi

2 noiembrie 2022
Afiș spectacol „Interior Exterior” png

Asociația Culturală Control N și Zbang Film pregătesc premiera spectacolului de dans contemporan Interior/Exterior, ce urmează să fie prezentat la Teatrul Unteatru în lunile noiembrie și decembrie.

Spectacolul de dans Interior/Exterior, creat de scenarista și regizoarea Oana Răsuceanu, o privire introspectivă în viața a patru femei și a emoțiilor răscolite de pandemie, are premiera în 10 noiembrie, de la ora 19:00, la Unteatru. Spectacolul mai are programate reprezentații în datele de 20 și 27 noiembrie și 11 și 18 decembrie.

Scenarista și coregrafa Oana Răsuceanu și regizoarea de film Iulia Rugină au aflat cîteva istorii reale, trăite în perioada martie–mai 2020, filmînd o serie de interviuri la cald cu fete și femei de diferite vîrste din România (între 10 și 70 de ani). Au vrut să obțină impresii și povești unice, în raport cu o situație pe cît de excepțională, pe atît de marcantă la nivel individual, dar și social. Acesta a fost punctul de pornire al spectacolului creat, mai apoi, de Oana Răsuceanu.

Iulia Rugină povestește: „În lockdown-ul din martie–mai 2020 am început să facem, cum le șade bine unor prieteni închiși în casele lor, niște interviuri cu oameni pe Zoom, despre cum se simt ei, la rîndul lor, închiși in casele lor. Nu știam ce vom face cu materialul, dar ni se părea important să existe această documentare. Acum, doi ani mai tîrziu, mi se pare că e locul potrivit pentru ele. Integrarea lor într-un concept de spectacol coregrafic mi se pare nu doar o finalizare a întregului demers, cît un efort de a sintetiza ce a însemnat perioada asta pentru noi toți. Mi se pare că Interior/Exterior conține în el atît de multe lucruri foarte personale, încît e copleșitor. E ca și cum te-ai raporta la o poveste trăită, cînd ea s-a terminat și o înțelegi pe de-a întregul. Simt că abia acum înțeleg pe de-a întregul ce s-a întîmplat acum doi ani. Și cred că e bine să ne uităm cu toții îndeaproape la asta.”

Patru dansatoare reproduc, prin mișcările lor, în patru camere de apartament, gînduri, stări, acțiuni, pe măsură ce aceste interviuri cu femei reale din România completează imaginea de ansamblu a derivei emoționale.

„Bun. Sînt în continuare captivă între pereții casei mele. Dar sînt vie. Și nu sînt bolnavă“. Este doar un gînd dintr-o întreagă cronologie a disperării, un gînd al unei femei care este una dintre milioanele, miliardele care au încercat să iasă cu mintea cît mai limpede din lockdown. O femeie care trece de la acțiune la inacțiune într-o fracțiune de secundă; de la dezinfectarea cu periuța de dinți a fiecărui colțișor de cameră la romanul pentru care nu-și găsise niciodată timp, de la sport, la plîns, de la gătit sănătos la comandat junk food de pe vreo aplicație.

Oana Răsuceanu declară despre experiența de lucru la noul spectacol: „Am înțeles ceva despre mine și despre modul meu de a mă raporta la toate spectacolele, scenariile, filmele pe care ajung la un moment dat să le fac: petrec foarte mult timp cu ele înainte de a ajunge propriu-zis să petrec timp făcîndu-le. Așa s-a întîmplat și cu Interior/Exterior. A stat cu mine doi ani. Am știut cu siguranță că voi vrea să mă întorc la perioada aia, la neliniștea sau, din contră, prea multa liniște, a acelei perioade de început. Revizitînd-o, am plasat un mix de emoții, stări, întrebări, curiozități trăite de mine și de cei foarte apropiați. Apoi am făcut pasul către toate femeile și fetele cu care am discutat în mai 2020 și am punctat cicatrici evidente. Uneori, cînd aud la repetiții mesajul cu Vă rugăm rămîneți în casă, am senzația că totul e pură ficțiune. Că nu am trăit cu adevărat ceva de felul ăsta. Cînd colo, urmele sînt trasate adînc. Cu asta vom merge mai departe.”

Interior/Exterior este povestea ei, a viitoarei mame, sau a celei care a ieșit dintr-o relație tocmai acum, cînd lumea se prăbușește și ea, sau a femeii de carieră pentru care timpul e management al secundei sau a celei care nu poate trăi fără să fie înconjurată de oameni, de zîmbetele și de căldura lor, și căreia îi este confiscată tocmai această fericire cîndva atît de accesibilă.

Interior/Exterior. O radiografie a spaimei, dar și o fotografie a speranței. Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi, dar pe care le putem ocoli oricînd în pași de dans. Dar cine ne învață să dansăm?

Sinopsis Interior/Exterior

16 martie 2020. Un om într-un costum bleumarin apare la televizor și declară stare de urgență pe tot teritoriul României. Fiecare cetățean este îndemnat să se izoleze. Pe străzi se mai aud doar sirenele ambulanțelor și sunetul înecat al megafoanelor poliției locale. Peste noapte, ajungem să trăim într-o distopie.

„Stați acasă!“ Îndemnul președintelui țării e mai întîi hit disco pe YouTube, apoi incertitudine, angoasă, spaimă. Iar în fiecare cameră de apartament, garsonieră sau casă începe o mare luptă de adaptare la necunoscut.

Mai întîi, credem cu toții că după două săptămîni o să ne întoarcem firesc la traficul infernal pînă la serviciu, la latte-ul așa și așa de la cafeneaua din colț, la omorîtul timpului pe la birou și la mica răsplată a zilelor de weekend cu soare. Din două săptămîni se fac două luni. Din speranțe se împletesc frici. Din planuri ample rămîne cîteodată doar simpla și strania dorință de a supraviețui.

Patru femei se rup de lume în apartamentele lor în care sînt obligate să-și trăiască izolarea. Mai întîi, un fals sentiment de siguranță. Micile lucruri de care nu au avut timp aduc un pic de căldură în viața lor. Puțin cîte puțin, gînduri stranii încep să nu le mai dea pace.

14 mai 2020. Euforia ultimei zile de izolare. Ușile celor patru apartamente se deschid. Dar viața mai e la fel? Ce au învățat din lecția confruntării cu propriile frici? Cum mai găsesc curajul de a se adapta noii normalități?

Echipa de creație Interior/Exterior

Cu: Eva Danciu, Mariana Gavriciuc, Anastasia Preotu, Teodora Velescu

Regia și coregrafia: Oana Răsuceanu

Creație video: Iulia Rugină

Muzica: Mihai Dobre

Scenografia: Anca Lazăr

Video design: Viorel Petric

Light Design: Alin Popa

Interior/Exterior este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N și Zbang Film, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*(AFCN) și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022”.**

Partener: Teatrul UNTEATRU.

Parteneri media: Ziarul Metropolis și Happ.ro

Partener de comunicare: Digital Heart

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

**Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.
p 23 Intilnirea golului plin cu plinul gol, 1959 jpg
„Arca lui Noe“ și bestiarul braunerian
De la începuturile creației lui Victor Brauner pînă la ultima serie de lucrări consacrată Mitologiilor și Sărbătorii Mamelorîn anul 1965, opera sa este traversată de reprezentări ale păsărilor și animalelor.
Fierbinteanu Ctrol PWOL afis web portrait jpg
Fierbințeanu – „Perfect World Of Love”, live la București
Grupul Fierbințeanu revine la București – duminică, 6 noiembrie, de la ora 20, la Control Club – cu Perfect World Of Love

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.