Frustrare

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
image

 Om cîine (România-Bulgaria-Suedia-Germania, 2022), de Ștefan Constantinescu.

Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult. Că debutantul Ștefan Constantinescu a fost nevoit să aștepte atîta vreme pentru a se lansa în ficțiune (s-a născut în 1968) e o constatare ce poate ascunde o mulțime de temeiuri, inclusiv – cel mai salutar – o dorință de cinema frustrată de meandrele vieții. Dar că a așteptat atît doar pentru ca, odată pornit, să facă întocmai precum cei care l-au precedat, asta e mai greu de înțeles: pentru ce tot acest efort? De unde și constatarea că Om cîine se simte – cu interioarele sale middle class, cu decorurile sale anonime și privirea sa masculină – deja passé, o simplă recapitulare a unei rețete care își atingea maximul între 2010 și 2015. O senzație stranie mi-a dat tîrcoale de-a lungul întregii vizionări, anume că, deși povestea se dorea racordată la trecutul încă fierbinte, cu criza sanitară, de fapt asistam la un film istoric – o privire într-un timp aproape prezent, dar care din cauza dispozitivului demodat și rigid pare că nu ne mai preocupă în nici un fel.

În centrul acestui dispozitiv îl regăsim pe Doru (Bogdan Dumitrache), întors acasă pe nepusă masă de la niște „ăia de-acolo” din Suedia. „Aici” îl așteaptă, oficial, botezul fiului unui bun prieten, dar mai cu seamă o confruntare cu soția (Ofelia Popii) despre care are anumite indicii că l-ar înșela. Odată ce s-a convins că nu prea știe să mînuiască uneltele filmului social – o scurtă secvență de la început, filmată într-o sală de îmbarcare, ne dezvăluie niște femei triste care șoptesc oportun pentru cameră: „Ne întoarcem acasă și o luăm de la capăt” –, scenariul o apucă pe drumul mult mai comod al thriller-ului. Dar, așa cum ne-a obișnuit cinema-ul românesc recent, ce primim nu e un thriller-thriller, ci o colecție de tropi de gen mai mult sau mai puțin inspirați (obligatoria căutare prin SMS-urile soției, ca și urmărirea ei de la distanță, prin buticuri), topiți într-o tramă moale și lentă, care îi „dedramatizează”. Însă nu e vorba doar de comoditate – e vorba de o reală lipsă de curiozitate, deja vizibilă în secvența citată mai sus, născocită de un condei care a auzit de dramele emigrării românești la TV, dar n-a petrecut nici o zi alături de subiecții în cauză.

image

Priveliștea a devenit deja familiară în ultimii ani. Ce încurcă la destule filme românești recente este nu atît absența fățișă a căutărilor și a întrebărilor (stilistice, sociale, politice), ci fabricarea din pix a unor dileme facile, neapărat morale, care să mimeze măcinarea interioară a autorului. Recent au apărut mai multe luări de poziție care semnalau discrepanța dintre dominația perspectivelor și personajelor masculine și lipsa unor contraponderi feminine adecvate în filmele românești douămiizeciste. Stăm mai tot timpul cu bărbați aflați în poziții de putere, în timp ce femeia încasează, ni se spunea. Sceptic din instinct, am ales să ocolesc raționamentul respectiv, parcă prea schematic în apetența lui pentru cifre și statistici de primă mînă – dar, privind Om cîine, îmi vine să-mi revizuiesc judecata. E ceva fundamental anapoda în premisa acestui film, care bate apa-n piuă pentru un posibil adulter, cu o pasiune puritană de-a dreptul anacronică. În 2008, un film intitulat premonitoriu Boogie (fix porecla drăgăstoasă a lui Bogdan Dumitrache) ne făcea să empatizăm cu un bărbat care pînă la final se dovedea un jerk total, capabil să-și umilească nevasta cu conștiința împăcată. Tot o victorie amară vedem și în Om cîine, dar ea nu mai este, acum, rezultatul unei mecanici ultrafine a dialogurilor perverse, ci rodul unei priviri suficiente, care se autojustifică.

Mi se va putea reproșa că, de fapt, filmul se vrea critic la adresa acestei masculinități chestionate și răschestionate. Irelevant, atîta vreme cît soția interpretată de Ofelia Popii (un nume pe care mi-aș fi dorit să-l zăresc mai des în filmul românesc) se vede redusă la stadiul unei păpuși de cîrpă: ca personaj, ea nu există decît pentru a da replica unui bărbat hărțuitor. Doru e un personaj mai plin, campat de același Bogdan Dumitrache care reușește pe alocuri să iasă din mutrele de lasitudine și posăceală, o idee prea confortabile, în care s-a instalat de la Poziția copilului încoace. Mă gîndesc la secvența cea mai palpitantă a filmului, cînd omul vrea să aibă o vorbă cu adolescenta de pe telefonul căreia a primit un mesaj dubios: bate la ușă, o ia cu „dumneavoastră” și „domnișoara Pety” în sus și-n jos, se inflamează și urlă în fața ușii închise, iar acel „domnișoara Pety”, cu rezonanța sa vetustă, de interbelic, sparge aerul altfel decît tot ce a fost pînă atunci. Simțim atunci o ironie aproape bufonă, o firavă dorință de joc – complet contrară direcției principale de mers a acestei fabule care exsudă testosteron.

Om cîine rulează în cinematografe din 16 septembrie.

Victor Morozov este critic de film.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

image png
Crește numărul șoferilor depistați drogați la volan. Medic: „Recunosc cu nonşalanţă dezarmantă că au consumat”
Medicul Bogdan Opriţa, şeful UPU-SMURD Bucureşti, a afirmat, marţi seară, că, dacă în trecut Poliţia ducea la spital mulţi şoferi suspectaţi că au condus sub influenţa băuturilor alcoolice, acum poliţiştii aduc pentru recoltare şoferi suspectaţi că au condus sub influenţa drogurilor.
image png
Orașul din România care a cunoscut o dezvoltare continuă în timpul lui Ceaușescu. Este singurul artificial din țară, însă oamenii l-au părăsit
Orașul Victoria, amplasat la poalele munților Făgăraș, reprezintă o creație a regimului comunist, un experiment menit să susțină industria chimică a României.
Corina Caragea în Maldive (1) jpg
Corina Caragea, dezamăgită după ultima vacanță. De ce spune prezentatoarea că a luat „țeapă”. „A doua oară nu știu dacă mai vin”
Prezentatoarea a fost profund nemulțumită de vila în care s-a cazat și de serviciile oferite, deși a plătit o sumă destul de mare.
mituri despre zodii jpeg
Zodiile care vor avea o șansă unică în viață, în acest weekend, și de care ar trebui să profite
Astrologii spun că unele zodii vor avea parte de un weekend memorabil, cu oportunități care le pot schimba viața. Aceste momente rare vin cu energie cosmică puternică, iar cei care le prind din zbor pot transforma visurile în realitate.
test jpg
Doar 15% din populația lumii găsește acadeaua din imagine, în 15 secunde. Un test dificil pentru minți de geniu
La prima vedere, poate părea o provocare destul de simplă. Tot ce trebuie să facem este să găsim acadeaua ascunsă printre nenumăratele cornete de înghețată, iar cum cele două arată atât de diferit, putem avea impresia că testul este unul destul de simplu.
image png
Un străin a fost ucis după ce a rănit cu cuţitul cinci persoane, la Tel Aviv
Cinci persoane au fost rănite, dintre care una grav, marţi la Tel Aviv într-un atac cu cuţitul al cărui autor, un cetăţean străin sosit în Israel cu câteva zile mai devreme, a fost împuşcat mortal, potrivit autorităţilor israeliene.
padure jpg
Animalele care se sărută. Fac acest lucru dintr-un motiv întemeiat, iar românii le adoră
Se numără printre cele mai cunoscute și îndrăgite animale de pe glob, însă tot reușesc să surprindă oamenii din întreaga lume. Este vorba despre veverițe, care au un comportament cu totul neașteptat! Aceste animale se „sărută” atunci când se văd, dintr-un motiv extrem de practic!
brad muzeul aurului (2) JPG
Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României
Un bulgăre de aur, găsit în trupul unui miner, se numără printre piesele inedite din colecția Muzeului Aurului din Brad. Piesa ascunde o poveste tulburătoare despre controalele care li se făceau minerilor, în trecut, la ieșirea din șut.
image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.