Despre traumă, vulnerabilitate, speranță și salvare – cele mai bune filme de la Astra Film Festival –

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
image

Astra Film Festival este o piesă esențială în circuitul festivalier dedicat cinematografiei documentare în Europa Centrală și de Est. Cea de-a 29-a ediție a Astra Film Festival a reușit să însumeze cele mai bune filme documentare realizate în cursul ultimilor doi ani din Israel, Canada, Germania, Franța, Belgia, Elveția, Olanda și, în special, din Europa Centrală și de Est. Din acest punct de vedere, trebuie spus că festivalul rămîne unul dintre cele mai relevante scene de difuzare și de popularizare a producției de film documentar din partea central-estică a Europei. 

Programul acestei ediții s-a definit printr-o selecție extrem de divergentă, din punct de vedere tematic și cinematografic. Deși selecția nu s-ar putea lega de o direcție tematică generală reprezentativă pentru documentarele proiectate în cele cinci săli de cinema, cîteva preocupări predilecte s-au reflectat în abordarea tinerilor regizori. De exemplu, recuperarea identitară și culturală se află în centrul multor proiecții. Subiectul reprezintă nucleul filmului Oi zburătoare, realizat de Alexandra Gulea, care explorează într-o cheie plină de poeticitate istoria aromânilor. Aceeași tramă mobilizează documentarele Arminei Vosganian, Amintiri din comunitate: Gheorgheni și Frumoasa, care aduce în centru reperele culturale și istorice ale armenilor din Transilvania. O comunitate a cărei memorie este tot mai expusă obnubilării din istoria locală. În siajul acestor două proiecte documentare se situează și filmul lui Mircea Gherase, Oamenii drumului: Terra Banatica, ce încearcă să reactualizeze importanța pe care o are Via Transilvanica, un drum care încarnează diversitatea etnică, culturală și istorică din acest spațiu geografic. Astfel, filmul devine un reper relevant pentru ceea ce înseamnă regăsirea identității multietnice și culturale. Explorarea temei identității rămîne un motiv destul de mult frecventat în documentarele acestei ediții, fie sub forma largă a istoriei culturale a unei minorități etnice, fie la nivelul istoriilor mici, familiale sau personale, iar Dragoste de familie de Eric Esser se construiește tocmai în jurul acestei idei, a redescoperirii propriului trecut și a sinelui prin documentarea istoriei de familie.

Selecția de filme include, de asemenea, proiecte fasonate de teme precum fragilitatea ca fapt imanent al vieții. Sub umbrela fragilității ca efect al imprevizibilului și al tragediilor spontane, filmul Cine am fi fost dezvăluie cum o viață normală se schimbă radical sub impulsul unei secunde și al unui moment inoportun și nefericit. Filmul lui Erec Brehmer prezintă tragedia unui cuplu care trece printr-o experiență fatală, mărturisind cît de volatile sînt siguranța și fericirea.

Apropierea, regia: Botond Püsök, 2022
Apropierea, regia: Botond Püsök, 2022

O incontestabilă performanță în ceea ce privește documentarea unei drame de familie ireconciliabile și traumatice înregistrează filmul lui Botond Püsök, Apropierea. Documentarul spune povestea Andreei, o actriță care trăiește într-un sat din proximitatea Clujului. În pofida prejudecăților comunității în care îi crește pe cei doi copii și în sînul căreia ea este percepută mefient din cauza profesiei pe care o are, Andreea duce o luptă odiseică, pe de o parte, cu anomia autorităților publice și cu organele hiperbirocratizate de asistență socială, iar, pe de altă parte, cu sentințele date de „gura satului”, care transformă treptat viața femeii și a celor doi copii într-un cerc de nesiguranță, neliniște și apăsare. Prejudecățile satului, în acord cu etica protestantă a unei mici comunități maghiare, acționează ca instanță morală supremă. Satul exclude familia Andreei din comunitate ca urmare a denunțului la adresa partenerului ei, despre care descoperă că abuzează sexual o fetiță de 10 ani – întîmplător, chiar fiica lui vitregă și copilul Andreei. Ca fiul preotului din sat să fie condamnat pentru pedofilie reprezintă cel mai radical gest de deturnare a credințelor și valorilor construite tradițional și care au făcut funcțională această micro-societate. Faptul generează o criză de legitimitate a ordinii care guverna asupra vieții comunității, popularizarea acestui caz, denunțul și condamnarea sînt evaluate în termenii rușinii și ai dezonoarei de către concetățenii Andreei, pentru care aceste fapte trebuie mistificate, trecute sub tăcere și confesate numai lui Dumnezeu. Lipsa unei legislații în România care să incrimineze astfel de abuzuri constituie însă cea mai rezistentă luptă pentru Andreea în a-și proteja copiii. 

Documentarul lui Botond Püsök este un proiect care a necesitat cel mai mult resursele interioare ale protagonistelor, care au decis să-și ecranizeze povestea pentru a atrage atenția asupra importanței trecerii acestor crime tabuizate sub o paradigmă reală de judecată, atît juridic și legislativ, cît și la nivel social. Povestea percutantă, imagistica și jocul actoricesc au confirmat aptitudinile regizorale promițătoare ale lui Botond Püsök, recompensat cu premiul AFF, la secțiunea „Voci emergente ale documentarului“.

Vulturii din Țaga, regia: Adina Popescu și Iulian Ghervas, 2022
Vulturii din Țaga, regia: Adina Popescu și Iulian Ghervas, 2022

La antipod, din punct de vedere al genului și al atmosferei, față de Apropierea, documentarul care a primit premiul pentru cea mai bună regie este o memorabilă comedie care jalonează cu multă finețe critică problemele cu care se confruntă o comunitate marginală în încercarea de a emerge și de face performanță. Astfel, filmul Adinei Popescu și al lui Iulian Ghervas, Vulturii din Țaga, documentează parcursul lui Nelu, un om simplu ajuns la pragul senectuții, care are ambiția de a pune temeiul unei adevărate echipe de fotbal locale. Lipsa resurselor, a încrederii și problemele pe care le pune cooptarea jucătorilor, lipsiți de motivație pentru a se implica în proiectul ambițios al bătrînului Nelu, transformă parcursul lui Nelu și al echipei sale de fotbal într-o adevărată aventură donquijotescă plină de umor.

Vulturii din Țaga este un documentar ireproșabil nu doar regizoral, cît și la nivelul narațiunii, al atmosferei locale surprinse din interiorul dinamicii satului Țaga. Nelu duce o viață convențională și liniștită alături de familie (munca pe cîmp, întrunirile familiale prilejuite de zilele de naștere), dar, cu toate acestea, el își proiectează satisfacțiile în reușitele niciodată survenite ale echipei de fotbal. De aici și discrepanța ce ajunge să constituie mobilul care generează întreaga comedie. Dacă pentru Nelu reușita echipei de fotbal este în sine un scop al vieții, nu doar o ambiție „profesională”, pentru ceilalți meciurile sînt prilej de sociabilitate și de participare la un ritual social al satului, însă nimic mai mult de atît. Nelu se confruntă nu doar cu jemanfișismul tinerilor din echipă, dar și cu atitudinile sardonice ale concetățenilor vizavi de ambițiile sale perdante, precum și cu lipsa de sprijin material pentru a-și desăvîrși proiectul și a-și motiva echipa. 

Prin Vulturii din Țaga, Adina Popescu și Iulian Ghervas nu doar confirmă o calitate cinematografică aptă să-i recomande în industria de film locală ca cineaști veritabili pe termen lung, dar reușesc să mobilizeze și o critică socială concentrată asupra marginalizării spațiului rural și care este încă vitală pentru filmul românesc contemporan. 

Magazinul de mărunțișuri, regia: Lukasz Kowalski, 2022
Magazinul de mărunțișuri, regia: Lukasz Kowalski, 2022

În aceeași ordine, marele premiul al Astra Film Festival pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală și de Est i s-a acordat documentarului polonez Magazinul de mărunțișuri în regia lui Lukasz Kowalski. Filmul aduce în prim-plan o comunitate urbană marginală din Polonia zilelor noastre, în mijlocul căreia se desfășoară povestea falimentului unui magazin de obiecte vechi. Ambiția și perseverența proprietarului și a soției acestuia de a transforma locul într-o afacere profitabilă sînt subminate de caracterul lor întotdeauna înclinat să ofere ajutor oamenilor vulnerabili din comunitate. Astfel, dorința de profit și acțiunile caritabile pe care le întreprind generează povestea cvasi-comică a unei afaceri cu obiecte vechi devenită fără intenție un thrift shop care oferă mereu speranțe și sprijin celorlalți. Pe fundalul acestei aventuri proiectate într-un cadru mizerabilist și pauper se derulează viețile lipsite de speranță și oportunități ale angajaților acestui magazin într-o Polonie cenușie și săracă. Coeziunea de grup din cadrul acestei întreprinderi este dată de destinele nefaste la care au fost condamnați oamenii adunați în jurul proiectului antreprenorial al lui Wiesek și Jola, de intențiile faptelor bune și de susținerea reciprocă ce îi caracterizează în unanimitate.

Cea de-a 29-a ediție a Astra Film Festival a marcat un alt moment important pentru circulația filmului documentar, iar succesul acestei ediții a ranforsat tradiția cinematografiei documentare pe care AFF o instituise deja. Multitudinea de evenimente, sesiuni de discuții, dezbateri, Q&A-urile, manifestările artistice și atmosfera boemă nu doar că facilitează legăturile dintre public, ecran, actori, producători și regizori, dar creează în același timp un spațiu de sociabilitate culturală important pentru dezvoltarea și internaționalizarea fenomenului cinematografic de la noi.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Hacker hacking computer laptop ransomware FOTO Shutterstock
Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
Atacurile cibernetice asupra panourilor fotovoltaice montate pe acoperişuri sunt modalitatea prin care hackerii pot sparge reţeaua energetică a Europei, spun specialiştii.
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan s-au loogdit în biserică Sursa: Instagram
Nu-ți aduce anul ce-ți aduce ceasul! Adriana Bahmuțeanu și George Restivan, din nou împreună: „Un Hollywood script foarte bun”
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan au făcut o dezvăluire surprinzătoare, care a captat atenția tuturor: formează un cuplu! Deși nimeni nu se aștepta la o astfel de confesiune, cei doi au decis să își facă publică relația după o perioadă în care au păstrat-o departe de ochii curioșilor.
realitatea plus emisie jpg
CNA întrerupe emisia Realitatea Plus, pentru scurt timp: încălcări repetate ale legislației audiovizualului. Reacţia postului TV: „Continuăm lupta cu Statul Paralel”
Consiliul Național al Audiovizualului a decis, pentru joi, 12 decembrie, ora 19, întreruperea emisiei Realitatea PLUS timp de 10 minute. Măsura vine în urma unor încălcări repetate ale legislației audiovizuale.
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
Un județ din Transilvania va primi titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027
Județul Harghita a obținut o recunoaștere deosebită pe scena internațională, fiind desemnat Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027. Titlul, acordat de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT),
univers paralel pixabay jpg
Google susţine că a descoperit dovada uluitoare că „trăim într-un multivers”. Ce rol are noul cip Willow în această teorie
Hartmut Neven, fondatorul Google Quantum AI, susţine că existenţa multiversului poate fi dovedită de performanţele extraordinare ale cipului Willow.
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
Ce a povestit familia care a vrut să cumpere una dintre casele oferite pentru 1 euro în Italia: "Eram candidații ideali pentru acest program"
Italia este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și orașele sale pline de istorie, dar în ultimii ani a apărut o inițiativă care a atras atenția multor tineri și familii: programul „case de 1 euro”.
shutterstock 390249514(1) jpg
Cum recunoști un AVC: Dr. Simona Novac, Medic primar neurolog, explică semnele care ne arată că trebuie să ne prezentăm de urgență la Camera de Gardă
4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral. Este o statistică cutremurătoare, care ilustrează, însă, realitatea: accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate[ Date ale Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România. Principal
gazprom conducta
OMV a rupt contractul cu Gazprom
OMV a rupt contractul pe termen lung de livrare de gaze, încheiat cu compania rusească Gazprom Export, o subsidiară a grupului Gazprom, din cauza "mai multor încălcări fundamentale ale contractului".
accident intrarre slatina 12 decembrie 2024   foto martor (1) jpeg
Trafic blocat complet pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina. Trei autovehicule, implicate într-un accident
Traficul rutier este complet blocat, joi-dimineață, pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina, dinspre Craiova. Trei autovehicule sunt implicate într-un eveniment rutier.