Despre traumă, vulnerabilitate, speranță și salvare – cele mai bune filme de la Astra Film Festival –

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
image

Astra Film Festival este o piesă esențială în circuitul festivalier dedicat cinematografiei documentare în Europa Centrală și de Est. Cea de-a 29-a ediție a Astra Film Festival a reușit să însumeze cele mai bune filme documentare realizate în cursul ultimilor doi ani din Israel, Canada, Germania, Franța, Belgia, Elveția, Olanda și, în special, din Europa Centrală și de Est. Din acest punct de vedere, trebuie spus că festivalul rămîne unul dintre cele mai relevante scene de difuzare și de popularizare a producției de film documentar din partea central-estică a Europei. 

Programul acestei ediții s-a definit printr-o selecție extrem de divergentă, din punct de vedere tematic și cinematografic. Deși selecția nu s-ar putea lega de o direcție tematică generală reprezentativă pentru documentarele proiectate în cele cinci săli de cinema, cîteva preocupări predilecte s-au reflectat în abordarea tinerilor regizori. De exemplu, recuperarea identitară și culturală se află în centrul multor proiecții. Subiectul reprezintă nucleul filmului Oi zburătoare, realizat de Alexandra Gulea, care explorează într-o cheie plină de poeticitate istoria aromânilor. Aceeași tramă mobilizează documentarele Arminei Vosganian, Amintiri din comunitate: Gheorgheni și Frumoasa, care aduce în centru reperele culturale și istorice ale armenilor din Transilvania. O comunitate a cărei memorie este tot mai expusă obnubilării din istoria locală. În siajul acestor două proiecte documentare se situează și filmul lui Mircea Gherase, Oamenii drumului: Terra Banatica, ce încearcă să reactualizeze importanța pe care o are Via Transilvanica, un drum care încarnează diversitatea etnică, culturală și istorică din acest spațiu geografic. Astfel, filmul devine un reper relevant pentru ceea ce înseamnă regăsirea identității multietnice și culturale. Explorarea temei identității rămîne un motiv destul de mult frecventat în documentarele acestei ediții, fie sub forma largă a istoriei culturale a unei minorități etnice, fie la nivelul istoriilor mici, familiale sau personale, iar Dragoste de familie de Eric Esser se construiește tocmai în jurul acestei idei, a redescoperirii propriului trecut și a sinelui prin documentarea istoriei de familie.

Selecția de filme include, de asemenea, proiecte fasonate de teme precum fragilitatea ca fapt imanent al vieții. Sub umbrela fragilității ca efect al imprevizibilului și al tragediilor spontane, filmul Cine am fi fost dezvăluie cum o viață normală se schimbă radical sub impulsul unei secunde și al unui moment inoportun și nefericit. Filmul lui Erec Brehmer prezintă tragedia unui cuplu care trece printr-o experiență fatală, mărturisind cît de volatile sînt siguranța și fericirea.

Apropierea, regia: Botond Püsök, 2022
Apropierea, regia: Botond Püsök, 2022

O incontestabilă performanță în ceea ce privește documentarea unei drame de familie ireconciliabile și traumatice înregistrează filmul lui Botond Püsök, Apropierea. Documentarul spune povestea Andreei, o actriță care trăiește într-un sat din proximitatea Clujului. În pofida prejudecăților comunității în care îi crește pe cei doi copii și în sînul căreia ea este percepută mefient din cauza profesiei pe care o are, Andreea duce o luptă odiseică, pe de o parte, cu anomia autorităților publice și cu organele hiperbirocratizate de asistență socială, iar, pe de altă parte, cu sentințele date de „gura satului”, care transformă treptat viața femeii și a celor doi copii într-un cerc de nesiguranță, neliniște și apăsare. Prejudecățile satului, în acord cu etica protestantă a unei mici comunități maghiare, acționează ca instanță morală supremă. Satul exclude familia Andreei din comunitate ca urmare a denunțului la adresa partenerului ei, despre care descoperă că abuzează sexual o fetiță de 10 ani – întîmplător, chiar fiica lui vitregă și copilul Andreei. Ca fiul preotului din sat să fie condamnat pentru pedofilie reprezintă cel mai radical gest de deturnare a credințelor și valorilor construite tradițional și care au făcut funcțională această micro-societate. Faptul generează o criză de legitimitate a ordinii care guverna asupra vieții comunității, popularizarea acestui caz, denunțul și condamnarea sînt evaluate în termenii rușinii și ai dezonoarei de către concetățenii Andreei, pentru care aceste fapte trebuie mistificate, trecute sub tăcere și confesate numai lui Dumnezeu. Lipsa unei legislații în România care să incrimineze astfel de abuzuri constituie însă cea mai rezistentă luptă pentru Andreea în a-și proteja copiii. 

Documentarul lui Botond Püsök este un proiect care a necesitat cel mai mult resursele interioare ale protagonistelor, care au decis să-și ecranizeze povestea pentru a atrage atenția asupra importanței trecerii acestor crime tabuizate sub o paradigmă reală de judecată, atît juridic și legislativ, cît și la nivel social. Povestea percutantă, imagistica și jocul actoricesc au confirmat aptitudinile regizorale promițătoare ale lui Botond Püsök, recompensat cu premiul AFF, la secțiunea „Voci emergente ale documentarului“.

Vulturii din Țaga, regia: Adina Popescu și Iulian Ghervas, 2022
Vulturii din Țaga, regia: Adina Popescu și Iulian Ghervas, 2022

La antipod, din punct de vedere al genului și al atmosferei, față de Apropierea, documentarul care a primit premiul pentru cea mai bună regie este o memorabilă comedie care jalonează cu multă finețe critică problemele cu care se confruntă o comunitate marginală în încercarea de a emerge și de face performanță. Astfel, filmul Adinei Popescu și al lui Iulian Ghervas, Vulturii din Țaga, documentează parcursul lui Nelu, un om simplu ajuns la pragul senectuții, care are ambiția de a pune temeiul unei adevărate echipe de fotbal locale. Lipsa resurselor, a încrederii și problemele pe care le pune cooptarea jucătorilor, lipsiți de motivație pentru a se implica în proiectul ambițios al bătrînului Nelu, transformă parcursul lui Nelu și al echipei sale de fotbal într-o adevărată aventură donquijotescă plină de umor.

Vulturii din Țaga este un documentar ireproșabil nu doar regizoral, cît și la nivelul narațiunii, al atmosferei locale surprinse din interiorul dinamicii satului Țaga. Nelu duce o viață convențională și liniștită alături de familie (munca pe cîmp, întrunirile familiale prilejuite de zilele de naștere), dar, cu toate acestea, el își proiectează satisfacțiile în reușitele niciodată survenite ale echipei de fotbal. De aici și discrepanța ce ajunge să constituie mobilul care generează întreaga comedie. Dacă pentru Nelu reușita echipei de fotbal este în sine un scop al vieții, nu doar o ambiție „profesională”, pentru ceilalți meciurile sînt prilej de sociabilitate și de participare la un ritual social al satului, însă nimic mai mult de atît. Nelu se confruntă nu doar cu jemanfișismul tinerilor din echipă, dar și cu atitudinile sardonice ale concetățenilor vizavi de ambițiile sale perdante, precum și cu lipsa de sprijin material pentru a-și desăvîrși proiectul și a-și motiva echipa. 

Prin Vulturii din Țaga, Adina Popescu și Iulian Ghervas nu doar confirmă o calitate cinematografică aptă să-i recomande în industria de film locală ca cineaști veritabili pe termen lung, dar reușesc să mobilizeze și o critică socială concentrată asupra marginalizării spațiului rural și care este încă vitală pentru filmul românesc contemporan. 

Magazinul de mărunțișuri, regia: Lukasz Kowalski, 2022
Magazinul de mărunțișuri, regia: Lukasz Kowalski, 2022

În aceeași ordine, marele premiul al Astra Film Festival pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală și de Est i s-a acordat documentarului polonez Magazinul de mărunțișuri în regia lui Lukasz Kowalski. Filmul aduce în prim-plan o comunitate urbană marginală din Polonia zilelor noastre, în mijlocul căreia se desfășoară povestea falimentului unui magazin de obiecte vechi. Ambiția și perseverența proprietarului și a soției acestuia de a transforma locul într-o afacere profitabilă sînt subminate de caracterul lor întotdeauna înclinat să ofere ajutor oamenilor vulnerabili din comunitate. Astfel, dorința de profit și acțiunile caritabile pe care le întreprind generează povestea cvasi-comică a unei afaceri cu obiecte vechi devenită fără intenție un thrift shop care oferă mereu speranțe și sprijin celorlalți. Pe fundalul acestei aventuri proiectate într-un cadru mizerabilist și pauper se derulează viețile lipsite de speranță și oportunități ale angajaților acestui magazin într-o Polonie cenușie și săracă. Coeziunea de grup din cadrul acestei întreprinderi este dată de destinele nefaste la care au fost condamnați oamenii adunați în jurul proiectului antreprenorial al lui Wiesek și Jola, de intențiile faptelor bune și de susținerea reciprocă ce îi caracterizează în unanimitate.

Cea de-a 29-a ediție a Astra Film Festival a marcat un alt moment important pentru circulația filmului documentar, iar succesul acestei ediții a ranforsat tradiția cinematografiei documentare pe care AFF o instituise deja. Multitudinea de evenimente, sesiuni de discuții, dezbateri, Q&A-urile, manifestările artistice și atmosfera boemă nu doar că facilitează legăturile dintre public, ecran, actori, producători și regizori, dar creează în același timp un spațiu de sociabilitate culturală important pentru dezvoltarea și internaționalizarea fenomenului cinematografic de la noi.

973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.

Adevarul.ro

femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
Zodiile care nu trebuie să poarte aur sub nicio formă. Cum alungi ghinionul adus de bijuterii
Deși este unul dintre cele mai iubite metale prețioase, poartă ghinion. Un astrolog celebru spune de ce nu e bine să purtăm aur. Totodată, există și un ritual simplu prin care se alungă spiritele rele.
cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.