Estetici synth

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
image

 Kavinsky, Reborn, Protovision, 2022.

 Carpenter Brut, Leather Terror, No Quarter, 2022.

 Perturbator, Final Light, Blood Music, 2022.

Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70. De vină sînt reperele studențimii post-revoluționare – nostalgici Woodstock, muzica interzisă de la Europa Liberă, charisma lui Pittiș ori legenda celor de la Phoenix, pionieratul muzicii electronice pre-digitale. În anii ’80 nu a prea existat acces cultural la noi, nici măcar ilegal, adolescenții vremii fiind expuși cel mult la euro-disco și casete VHS vizionate pe gaura cheii, iar în anii ’90 nu a existat vreun influencer care să realizeze activități de conștientizare cu privire la ce am ratat în deceniul de maximă izolare comunistă. Am sărit direct de la The Doors la Nirvana, eforturile celor cîțiva fani Depeche Mode fiind înăbușite în sînge.

Azi, deceniul respectiv e reevaluat ca fiind deosebit de inovator. Au devenit atunci accesibile sintetizatoarele ce au democratizat muzica electronică, au apărut micro-genuri și inițiative organice prea repede lăsate în urmă de tăvălugul MTV și de industria muzicală planificată.

Un filon cu rădăcini în acea epocă și reabilitat recent a fost subiect al recentului documentar The Rise of the Synths – e vorba de scena retro-fetișistă synth-wave, echivalent muzical al ghetoului cultural SF cu care, de altfel, s-a asociat de la bun început. Scena a explodat în Franța, unde a avut teren fertil și în reputația unor precursori ca Jean-Michel Jarre, iar anul acesta a dat trei albume cu viziuni muzical-cinematice.

Kavinsky e autorul uneia din tentativele timpurii de a scoate genul din underground, prin contribuția memorabilă la coloana sonoră a filmului Drive în 2011; la schimb și-a luat din film imaginea cu care se promovează ca muzician și acum, un deceniu mai tîrziu. Lunga absență se încheie cu un album ce evocă aceeași experiență neo(n)-noir, contaminată cu contribuții exotice din scena pop: de la staruri Eurovision apuse (Romuald, Sebastien Tellier) la post-hipsteri precum Kareen Lomax, Cautious Clay și Prudence. Obiectivul lui Kavinsky e să cucerească ringurile de dans și să ocupe spațiul eliberat de destrămarea Daft Punk, estetica synth-wave fiind la el doar un vehicul vizual pentru un plan de afaceri.

image

Altfel stă treaba cu Carpenter Brut, care nu doar că și-au preluat numele de la regizorul John Carpenter (într-un joc de cuvinte cu numele șampaniei Charpentier Brut), dar tocmai au publicat al doilea album al unei trilogii epice din care cinema-ul (și muzica) lui John Carpenter transpiră la fiecare piesă. Și aici se mizează pe voci invitate, și ceva chitară rock, pentru diversificarea sound-ului dar contributorii nu vin din discoteci, ci de la Ulver, Gunship, Dillinger Escape Plan, Tribulation. Rațiunea de a exista a acestui gen este omagiul, adesea redundant, iar asta îi obligă pe artiști să colaboreze pentru a menține interesul viu (fanii puriști vor vedea și în asta un compromis).

image

În fine, tot din Franța vine și Perturbator – artist apropiat de scena metal, unde e invitat în festivaluri să perturbe rockerii tradiționaliști cu OZN-urile și sintetizatoarele sale. De data aceasta are chiar o colaborare cu chitaristul suedez Johannes Persson (Cult of Luna, cu care ne-a vizitat recent la Artmania). Proiectul intitulat Final Light e cel mai abraziv dintre aceste recomandări, compus pe un concept space-opera trimițînd la The Expanse, postapocalipse și războaie galactice (scena synth-wave e dominată mai degrabă de referințe la cyberpunk și horror urban). Așadar se apropie de ceea ce l-a inspirat și pe Jean-Michel Jarre, dar cu un sound hibrid electro-post-metal la care acesta nu a avut acces în perioada sa de pionierat.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.
event seara de film 28 August Bucuresti 02 jpg
ZILELE SOFIA NĂDEJDE 2022 - SCURTMETRAJE REALIZATE DE FEMEI Proiecție la București – 28 august ora 19.00 MNLR
Duminică, 28 august, în cadrul evenimentului Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a, în Sala Iosif Naghiu a MNLR (Calea Griviței 64), va avea loc o proiecție de scurtmetraje românești regizate de femei.
958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.

Adevarul.ro

Kate și William
Prinţul William şi Kate nu doresc o ceremonie amplă prin care să primească titlurile de prinţ şi prinţesă de Wales
Prinţul William şi soţia lui au efectuat prima lor vizită în Ţara Galilor după ce au devenit prinţ şi prinţesă de Wales, însă nu doresc o ceremonie prin care să primească oficial aceste titluri.
Berlusconi Salvini Meloni foto EPA EFE jpg
De ce Giorgia Meloni nu ar putea transforma Roma în Budapesta. Analiză NYT
Într-un editorial pentru NYT, jurnalista Mattia Ferraresi expune motivele pentru care Italia nu poate deveni o autocrație pe modelul Ungariei după ce coaliția de dreapta a câștigat alegerile.
intuneric
Cuptoare de pâine stinse și hoteluri pe întuneric. Cum se pregătește Europa de iarnă
Pe măsură ce Europa se îndreaptă spre iarnă, birourile devin din ce în ce mai reci, clădirile istorice rămân pe întuneric, iar brutarii și cultivatorii de fructe și legume vor să renunțe la afacere.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.