Vîrful piramidei

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
image

 Enquête sur un scandale d’État Ancheta unui scandal de stat (Franța, 2021), de Thierry de Peretti.

Aș îndrăzni să spun că Enquête sur un scandale d’État este cel mai ciudat film distribuit la noi anul acesta. Nu din rațiuni estetice – filmul e o mostră de hiperrealism care se mulează fin ca o a doua piele pe formatul reportajului jurnalistic –, ci pentru că îmi dă mereu cu virgulă atunci cînd încerc să îmi imaginez un public-țintă autohton pentru ceea ce propune. Această poveste inspirată după un caz real, despre un mai-mare angrenat în serviciile de antidrog care se dovedește că încurajează importul unor cantități colosale doar pentru a-și boosta cifrele de captură, e tot ce se poate mai clasic în materie de cinema franco-francez: țintește direct la Élysée, rulează nume pline de conotații locale, dar ininteligibile dincolo de frontiere, mizează pe o documentație in extenso a realităților politice ale țării. De unde și pînă unde, atunci, ne-am trezit că acest film ancorează pe Dîmbovița și pe Tîrnave, gata să stîrnească priviri perplexe și abureală? N-am de ce specula: important e că realizarea este atît de riguroasă cu materialul de lucru, atît de sobră în dorința ei de a informa pe oricine e dispus să asculte, încît pentru mine a devenit una dintre opțiunile cele mai palpitante de care ne-am putut bucura pe ecran mare în ultimele luni. 

image

Enquête sur un scandale d’État este scena unor paradoxuri. Se simte, în spatele său, prezența unui om care a petrecut multe ore cu ochii în burtiere, editoriale, dezbateri de platou. Nivelul execuției e remarcabil: de la conferințe de presă orchestrate în detaliu la ședințe de redacție, making off-uri de reportaje și discuții intime, filmul mătură un întreg areal deja balizat de imaginea de TV și are suprema înțelepciune de a se menține la distanță atît de inovația manieristă („vă arăt eu cum se face arta”), cît și de pastișa satirică, într-un raport modest, aproape transparent, față de realitatea situației. Lucrînd cu materia cea mai disputată și cea mai respingătoare – știrile” –, cineastul Thierry de Peretti pășește pe terenul tot mai abandonat al filmului comercial de artă. Căci există un răspuns la întrebarea: „Cui i se adresează, de fapt și de drept, această producție?”. Aș zice că absolventului de Științe Politice vag cinefil, spectatorului interesat să vadă un film de public decent – și oricui in between. Documentat cu acribie, filmul curge într-o cascadă de referințe și ocheade; nimic mai străin de transcendență, dar iată că plot-ul devine aproape poetic în mania cu care își desfășoară ancheta.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Chestiunea situării inexacte a filmului este pe cît de pasionantă, pe atît de irelevantă. Enquête sur un scandale d’État e mult prea responsabil, mult prea puțin dispus să simplifice o situație spinoasă pentru a trece astăzi, în epoca blockbusterizării forțate a cinema-ului, drept altceva decît film de autor. Și totuși, ce senzație aproape eliberatoare să vezi un cineast care filmează într-un decor contemporan – o autostradă sau o vilă pe malul mării – nu pentru a ne oferi un statement politic superior-ironic, ci pentru că acolo, în acel decor, se întîmplă chestii pe bune, care au drept de întîietate în fața balastului sociologizant: un firesc demn de Hollywood-ul clasic ia atunci în stăpînire povestea, dovedind că și azi se mai poate vorbi despre corupție, bani mulți, complot sau secret cu măsură și fără clișeu, grație unui autor care știe să se eclipseze cînd e nevoie. Există ceva vintage în toată această desfășurare onestă de forțe, ceva hotărît să se lipsească de tot arsenalul bombastic al filmului de investigație american – revelații dătătoare de speranță, sentimentul că oamenii din fața noastră mută munții: o uscăciune lucidă a tonului care îmi trezește respectul.

Ajunge să privim mai îndeaproape pentru a constata cum întreg eșafodajul mediatic coregrafiat cu minuție de film se descuamează instantaneu într-o mare minciună, o senzație sublimă de futilitate. În esență, Enquête sur un scandale d’État este povestea unor bărbați – Vincent Lindon, ca de obicei redutabil în rolul individului la costum nevoit să-și apere interesele; Roschdy Zem, informator pus pe deconspirat; Pio Marmaï, jurnalist de investigație care tabără pe scoop –, bărbați ce mobilizează extraordinare resurse pentru o bătălie falsă, chemată să facă ecran în fața bătăliilor reale de culise. Poliția vrea să dea bine în statistici; jurnaliștii își văd de ascensiunea pe scara socială; informatorul pare animat de sinceritate și de dorința de a face bine, dar boala îl macină, iar în locul mortului nu e frumos să vorbești. Producția se dezumflă într-o iluzie-deziluzie, cu atît mai magnifică cu cît ridiculizează aparență după aparență, cu sentimentul că nu s-a rezolvat nimic, dar onoarea (estetică) e salvată. Thierry de Peretti a izbutit să confere senzația că ceva, undeva, se întîmplă în permanență în „Sistemul” putred al statului și că orice clipire poate fi fatală. O reușită importantă, care punctează pe tabela intensității folosindu-se de un stil mereu egal, mereu reținut și cu atît mai înșelător.

Enquête sur un scandale d’État rulează în cinematografe din 30 septembrie.

Victor Morozov este critic de film.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Cele mai mari regrete în viață Foto Michael Yardney jpg
Cele 6 regrete care te vor urmări pe patul de moarte, dacă nu le conștientizezi la timp
Descoperă cele 6 regrete frecvente ale celor care se află pe patul de moarte și învață cum să eviți aceleași greșeli. Reflectă asupra alegerilor tale de viață și învață să trăiești fără regrete.
brutarie sociala (3) jfif
Brutăria unicat de la țară, care susține o întreagă comunitate. Întreg profitul este investit în ajutoarea nevoiașilor
Într-o comună din județul Botoșani funcționează o brutărie unică în România. A fost înființată din fonduri internaționale destinate ONG-urilor iar profitul obținut este folosit pentru a ajuta bătrânii și elevii nevoiași din comunitățile rurale. Produsele sunt naturale și foarte apreciate în zonă.
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Piața muncii în 2025: Angajatorii pun accent pe competențele soft și adaptabilitate. Portretul robot al angajatului ideal
Într-o piață a muncii dinamică și în continuă transformare, angajatorii nu mai sunt impresionați doar de diplome și anii de lucru în domeniu. Ceea ce face diferența reală între candidați este modul în care aceștia se raportează la muncă, la echipă și la provocările zilnice.
Anghinarea antiinflamator natural Foto Tasting Table DMS jpg
Cel mai bun antiinflamator pentru flora intestinală, ignorat de români: Secretul pentru o digestie și imunitate puternică
Descoperă cel mai puternic antiinflamator natural pentru flora intestinală, ignorat de mulți români. Află cum îți protejezi cu ajutorul anghinării digestia și imunitatea în mod simplu și eficient.
Pagubele produse de o dronă scutului de la Crenobîl FOTO Profimedia
Costul reparației sarcofagului centralei nucleare de la Cernobîl, estimat la zeci de milioane de dolari
Se estimează că o dronă rusească Shahed de circa 88.000 de euro a provocat pagube de zeci de milioane de euro sarcofagului centralei nucleare de la Cernobîl, conform evaluărilor inițiale și experților în inginerie, citați de The Guardian.
Zodii norocoase, shutterstock jpg
Cele 3 zodii care o să aibă parte de succes, în a doua jumătate a lunii mai. Această perioadă excelentă ar putea dura ani de zile
A doua jumătate a lunii mai 2025 aduce o energie astrală puternică, plină de transformări și noi oportunități.
Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Agresorul de polițiști, condamnat. Ce pedeapsă a primit după ce a lovit și amenințat doi agenți
Un bărbat din Pitești, cunoscut pentru comportamentul său agresiv față de polițiști, a fost condamnat în primă instanță la peste 3 ani de închisoare pentru ultraj, după ce a lovit și amenințat doi agenți chiar în incinta unei secții de poliție.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (28) jpg
PSD, în derivă înainte de alegerea președintelui: fără direcție și cu disensiuni interne. Ce șanse are valul european din partid?
În mijlocul luptei electorale, PSD se confruntă cu una dintre cele mai tulburi perioade din istoria sa recentă: fără o direcție clară și măcinat de disensiuni interne, partidul pare paralizat între scenariile post-alegeri și presiunea unei decizii decisive pentru turul II.
Aldrich Ames, SURSA FBI jpg
Aldrich Ames, „cârtița” care a distrus rețeaua CIA din Europa de Est. Povestea celui mai dăunător agent dublu din anii '90
Aldrich Ames, un fost ofițer CIA, arestat în 1994 și condamnat pe viață, este considerat unul dintre cei mai dăunători spioni din istoria SUA. Din 1985, a vândut secrete către URSS pentru milioane de dolari. A compromis astfel zeci de misiuni și a dus la moartea mai multor agenți occidentali.