Cel mai important eveniment dedicat artei din țară îl aduce în atenția publicului pe Ștefan Popescu (1872-1948), marele pictor-călător al României

5 octombrie 2022
Ștefan Popescu Art Safari (2) jpg

Te cheamă Popescu? Ai reducere de 50% la Art Safari!

București, 3 octombrie 2022

●      Expoziția „Ștefan Popescu. Povestea călătoriilor”, curatoriată de Dr. Elena Olariu, este organizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și este cea mai amplă de pînă acum din România

●      Nu așa de faimos în țara de origine, artistul și-a început cariera în Germania și a trăit o mare parte a vieții în Paris, unde și-a desăvîrșit tehnica și a devenit prieten al lui Constantin Brîncuși;

●      Franța, Turcia, Maroc, Tunisia, Alger, Elveția, Italia, Grecia, Iugoslavia, Germania sînt doar cîteva dintre țările pe care le-a vizitat și le-a pictat. Dar și locuri frumoase din România, printre care peisaje din Deltă, pot fi admirate pe pînzele sale la Art Safari, pînă pe 11 decembrie, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București); 

●      Art Safari oferă o surpriză tuturor celor care poartă numele pictorului - Popescu. Doar pe 5 octombrie, pot achiziționa online bilete cu 50% reducere pentru a vizita expozițiile. 

Tur ghidat expo Ștefan Popescu Art Safari (1) JPG

„În cadrul Pavilionului Românesc, vă invităm într-o călătorie superbă prin Orientul și Occidentul secolului trecut, posibilă prin arta marelui pictor Ștefan Popescu. Prea puțin cunoscut în țara noastră, artistul s-a bucurat de un mare succes în Franța. Remarcabilă rămîne și participarea sa la trei ediții ale Bienalei de la Veneția, dar și faptul că a fost unul dintre pictorii preferați de Regina Maria, care i-a achiziționat unele dintre cele mai importante lucrări pentru colecția sa” declară Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

Expoziția dedicată lui Ștefan Popescuprin conceptul expozițional și prin scenografia sa foarte specială, dorește să readucă în atenția publicului tînăr personalitatea unui artist major, care a contribuit decisiv la modernizarea și creșterea valorică a artei românești. Expoziția și-a propus să ofere o serie importantă de picturi realizate de Ștefan Popescu, în diverse perioade ale creației sale, realizate în spații geografice foarte diferite în care artistul a călătorit. Spectacolul expozițional oferă un balans extrem de echilibrat între dramatismul peisajelor din Occident și strălucirea unică a Orientului”, declară Dr. Elena Olariu, curatorul expoziției.

Prima călătorie mare a vieții, în Germania

Ștefan Popescu pleacă la München, în 1893, unde va studia arta la prestigioasa Akademie der Bildenden Künste pînă în anul 1900. Legat profund de mișcarea artistică müncheneză, de societatea „Secession”, Ștefan Popescu se va implica activ în cadrul unor evenimente organizate de aceasta.

În timpul în care a locuit la München, Ștefan Popescu a continuat să păstreze legătura cu scriitorul român C. Dobrogeanu-Gherea și cu Ștefania Dobrogeanu. Textele scrisorilor, care se regăsesc în expoziția de la Art Safari, vorbesc despre mișcările artistice din Germania, despre viața de artist în străinătate și despre aventurile și distracțiile de care avea parte.  

Încă un artist român fascinat de Franța 

În 1900, Ștefan Popescu pleacă la Paris, unde trăiește 14 ani și unde își desăvîrșește tehnica și își dezvoltăcunoștințele despre artă. În perioadele cînd se află în Paris, se întîlnește cu românii de acolo, joia, la cafeneaua „La Closerie des Lilas” din Cartierul Latin, alături de Gheorghe Petrașcu, Ștefan Octavian Iosif, Sextil Pușcariu. De asemenea, unul dintre prietenii  lui Ștefan Popescu devine Constantin Brîncuși. La Paris, Ștefan Popescu a debutat cu o expoziție personală în 1904, la Galeria Bernheim Jeune&Fils, un spațiu foarte important pentru exprimarea modernismul plastic european. 

Însă în Franța Ștefan Popescu a pictat mai mult în Bretania (unde obișnuia să stea și șase luni pe an), marine și arhitectura masivă a monumentelor religioase. 

Stabilirea sa temporară în capitala Franței și călătoriile artistice pe care le realizează în această țară nu sînt o noutate pentru românii din secolul XIX și prima jumătate a secolului XX. Parisul, Barbizonul, sudul Franței sau Bretania, peisajele urbane sau rurale din aceste zone au fascinat generații întregi de artiști români. Înainte de Ștefan Popescu, demn de remarcat e chiar Nicolae Grigorescu, care pictează la Barbizon, alături de Ion Andreescu și alți importanți pictori francezi. Îl vor urma, după cîteva decenii, în alte călătorii:  Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Eustațiu Stoenescu, Iosif Iser sau Cecilia Cuțescu Storck.

Orientul lui Ștefan Popescu

Pictorul român a călătorit în special în Nordul Africii și a fost fascinat de lumea descoperită în Maroc, Algeria sau Tunisia. 

Într-o scrisoare adresată prietenului său, savantul Grigore Antipa, aflăm că pictorul român iubea Marocul pentru viața autentică care-i evoca atmosfera din cărțile biblice. Pe străzi admiră costumele colorate ale oamenilor, iar în bazare este impresionat de mulțimea saltimbancilor, a vrăjitorilor și a îmblînzitorilor de șerpi care atrag în jurul lor grupuri numeroase de curioși. Ștefan Popescu devine și el o mare atracție a acestor străzi, în momentul în care se oprește și își instalează echipamentul special de pictură en plein air („în aer liber”) și începe să deseneze sau să picteze cu o rapiditate extraordinară, pentru a surprinde atmosfera plină de viață. 

Aceste călătorii sînt alternate cu deplasări prin Elveția, Italia, Grecia, Iugoslavia sau Germania. Ștefan Popescu esteatras în special de strălucitoarea Veneție și de împrejurimile pe care le descoperă în jurul magnificului oraș, expunînd de trei ori și la Bienala organizată la Veneția (în 1924, 1938 și 1942). 

Frumusețile României și viața autentică a țăranului

În perioada 1901-1907, artistul încearcă să definească un stil românesc în pictură, inspirat de arta bizantină și defolclor. Desenează și pictează personaje de basm sau alegorii mitologice sau religioase, precum: „Ileana Cosînzeana”, „Cele 12 fete de împărat”, „Făt-Frumos”, „Trei crai de la răsărit”. În 1901, are prima expoziție personală în România, la Ateneu, unde expune 85 de lucrări, peisaje din Bretania, Germania și din România. 

În momentul călătoriilor prin România, pictează și flori, în special cărciumărese, crizanteme sau crăițe, foarte răspîndite în țara noastră, care de obicei înfrumusețau casele și curțile țărănești, făcînd parte. Paleta sa cromatică se modifică substanțial și începe să cuprindă predominat galben, albastru și verde, culori bogat valorate și întinse în tușe mari de penel. 

După Primul Război Mondial se hotărăște să rămînă definitiv în țară pentru a contribui la dezvoltarea artei autohtone și călătorește în Ardeal. Tot după război, din anul 1922, începe să picteze la Balcic și la Turtucaia, descoperind și frumusețea sălbatică a peisajului de la Cap Caliacra. Ștefan Popescu este și primul artist din România care se lasă inspirat și de peisajele industriale, furnalele sumbre, pictate la Reșița, le va expune la Salonul Oficial de la București, în anul 1927.

Pentru întreaga sa activitate culturală, în 1923, statul român îl decorează cu Coroana României, în grad de Comandor, împreună cu Jean Alexandru Steriadi, Theodor Pallady și Gheorghe Petrașcu. Pentru atașamentul său față de cultura franceză, Ștefan Popescu primește, în anul 1925, Legiunea de onoare, în grad de Cavaler, acordată de statul francez.

Te cheamă Popescu? Ai reducere de 50% la Art Safari!

Art Safari oferă 50% reducere la bilete timp de o zi - 5 octombrie - tuturor celor care poartă numele de familie Popescu. Reducerea se aplică la biletele full access în Art Safari, valabile atît în Pavilionul Românesc, care găzduiește expoziția dedicată lui Șefan Popescu, cît și în Pavilionul Internațional, unde poate fi văzută cea mai valoroasă expoziție de artă de pe teritoriul României, adusă de la Victoria and Albert Museum, Londra. Biletele pot achiziționate pe site-ul Art Safari.

Program de vizitare Art Safari

·       Joi-duminică - 12:00-21:00

·       Night Tours – 22:00-1:00 (vineri și duminică)

·       Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), strada Lipscani nr. 18-20, București, 23 septembrie-11 decembrie 2022

Despre Art Safari București 

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și susținut de Lidl, GLO și Deutsche Bank, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 10-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Avînd o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă al României. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 9 ediții de pînă acum a înregistrat aproape 300.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Contact presă: 

Cristina Lica, Communication Manager, 0740 051 749, press@artsafari.ro

Ana Iliescu, Communication Consultant, 0742 076 400, press@artsafari.ro

973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.