Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii

22 septembrie 2022
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022

Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.

Gazda primitoare a evenimentelor va fi Palatul Culturii (sala Henri Coandă).

Conferințele vor avea loc, cîte două în fiecare zi de program, începînd cu ora 18.00. Intrarea este liberă.

În ordinea prezentărilor și a dialogurilor publice, conferențiarii ediției ieșene sînt: Ruxandra Ivan, George Volceanov, Codrin Liviu Cuțitaru, Anton Breiner, Cosmin Popa, Andrei Cornea, Sever Voinescu și Petre Guran.

Europenii uitaseră, aproape, cît de fragilă și de vulnerabilă e pacea. După al doilea război mondial, nicio țară europeană nu s-a năpustit cu armata pe teritoriul altei țări cu scopul declarat de a o desființa și, mai apoi, cînd a văzut că n-o poate desființa, cu scopul de a-i lua teritorii. Chiar dacă Rusia făcuse deja asta în 2014, pînă în februarie 2022 noi toți credeam că așa ceva nu se mai poate întîmpla. Și, de-odată, ne-am trezit că se poate, că se întîmplă. Trăim din nou frica de război. Pacea nu mai este firească. Înțelegem că pacea se dobîndește și se protejează. Cu compromisuri, desigur, dar, paradoxal, la limită, chiar cu război. 

Reflecția noastră despre pace și război s-a schimbat. Gîndim, astăzi, altfel pacea și războiul. Această ediție a Conferințelor ”Dilema veche” încearcă să stabilească unele repere ale acestei gîndiri. Ne uităm în capitolele sîngeroase din istoria continentului nostru încercînd să înțelegem, cu mintea noastră de acum, ce trăim, ce vom trăi. 

Sever Voinescu, redactor-șef Dilema veche

Mai jos, programul detaliat, pe zile și ore.

Joi 6 octombrie, ora 18.00

Ruxandra Ivan: Cui folosește privatizarea războiului

Cine poate ajuta un dictator african să reziste în fața rebeliunii propriului popor?  Cine îi „extrage” din zonele de conflict pe cei care își permit să plătească oricît pentru asta? Cine sînt faimoșii „omuleți verzi” care au invadat Crimeea în 2014? Ce faci dacă vrei să invadezi o țară, dar fără costurile simbolice ale pierderilor de vieți din rîndul armatei? Acolo unde există cerere, există și ofertă, în buna logică a economiei de piață. Încercînd să răspundă la aceste întrebări, intervenția Ruxandrei Ivan va expune un fenomen care a luat amploare după anii 90, și anume apariția companiilor militare private, cu toate implicațiile acestuia pentru politica și dreptul internațional. Intervenția va arăta modul în care un tip de instrument ce aparține nucleului dur al suveranității statelor a fost transpus în logica aparent inofensivă, ba chiar eficientă, a pieței, dar transformat apoi în instrument al impunității și al sabotajului dreptului internațional. 

Joi 6 octombrie, ora 19.20

George Volceanov și Codrin Liviu Cuțitaru: Război și (mai puțină) pace la Shakespeare

Shakespeare urmează exemplul colegilor de generație mai precoci (și mai erudiți) decît el, dedicînd o mare parte din creația sa dramatică temei războiului; în același timp, Shakespeare împărtășește sentimentul de permanentă nesiguranță al contemporanilor săi, martori la războiul de uzură purtat de Anglia cu Spania (atît pe oceanele lumii cît și pe frontul din Țările de Jos, cu amenințarea invaziei spaniole de la 1588 sau expediția engleză de la Cadiz, din 1592); totodată,  glorifică (cu o bună doză de șovinism și servilism față de propaganda și ideologia dinastiei Tudor) faptele eroice ale unor eroi naționali și face concesii gustului publicului, printre acestea numărîndu-se și spectacolele cu subiect istoric (care automat înseamnă: război).

Vineri 7 octombrie, ora 18.00

Anton Breiner și Cosmin PopaRăzboi și pace. Ce ne spune Tolstoi despre sufletul politic al rușilor?

Romanul ”Război și pace” este considerat de toată lumea una dintre acele capodopere care nu pot lipsi din nicio listă a lecturilor obligatorii ale unui european cultivat, indiferent cum ar fi ea alcătuită. ”Război și pace” este o narațiune complexă în care, de-a lungul timpului, au putut găsi formidabile intuiții dar și cunoaștere în cel mai riguros sens al cuvîntului psihologii, istoricii, literații, filozofii. ”Război și pace” este una dintre acele cărți care vorbesc relevant și convingător oamenilor oriunde și oricînd vor trăi. Ce ne poate spune astăzi marele roman al lui Tolstoi, într-un timp în care cuvîntul ”război” este interzis în Rusia? Ce aflăm despre societatea rusă, despre instinctul ei de apărare dar și despre instinctul ei imperial, vizitînd romanul care, după vorba lui Dimitri Muratov (jurnalist rus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021), dacă s-ar republica astăzi într-o nouă ediție ar apărea cu titlul ”Operațiune militară specială și pace”?

Vineri 7 octombrie, ora 19.20

Andrei Cornea: Contrafacerea istoriei războiului peloponeziac. - Cazul dialogului Menexenos al lui Platon.

În micul dialog „Menexenos”, Platon ne arată ce înseamnă rescrierea radicală a istoriei dintr-un punct de vedere naționalist care parodiază și caricaturizează celebrul discurs al lui Pericle. Acum 2400 de ani felul în care se scrie istoria definea deja felul în care ea era trăită.

Sîmbătă 8 octombrie, ora 18.00

Sever Voinescu: Despre claritatea morală și despre ce ne strîmbă mințile.

Concept specific conservatorismului american, ”claritatea morală” a enervat în ultimele două decenii pe activiștii stîngii socialiste. De cînd Putin a invadat Ucraina, a început să enerveze pe activiștii dreptei pretins conservatoare. Cu asta, conceptul și-a demonstrat definitiv utilitatea și, mai ales, și-a dovedit eficiența ca instrument de orientare al omului în lume. 

În anii comunismului românesc, Pr. Arsenie Boca observa că ”în mintea strîmbă și lucrul drept se strîmbă”. Dar ce anume poate strîmba lucrurile drepte în mintea noastră? Dar ce anume ne face să identificăm corect răul și, totuși, să-i dorim, fie și într-o măsură oarecare, succes? Cum de ajungem să nu mai vedem monstruosul și eroicul ce ni se înfățișează în toată măreția lor din cauza unor infinitezimale detalii dubioase? 

Sîmbătă 8 octombrie, ora 19.20

Petre Guran: Războiul interior și pacea exterioară. Despre impactul social al spiritualității

Pacifismul radical pe care îl propovăduiește Iisus din Nazaret, prin îndemnuri la acceptarea oricărei ofense sau pagube, își găsește un paradoxal pandant în viziunea citată din sfîntul Pavel, care zugrăvește o conflictualitate generalizată într-un univers paralel, nematerial sau supranatural. Dar acest univers paralel pare astăzi atît de inaccesibil încît omul contemporan tinde să-i conteste existența. Cu toate acestea, războiul nevăzut joacă un rol central în toate tradițiile religioase ale omenirii. Lumea umbrelor, ansamblurile de divinități primordiale sau secundare, manifestările paranormale ale entităților naturale, plantelor și animalelor, interacțiunea cu daimonii, iată tot atîtea categorii ale gîndirii religioase care indică faptul că din cele mai vechi timpuri omul și-a imaginat un univers cu care interacționează conștient sau inconștient.

________

Conferințele Dilema veche sînt un proiect inițiat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și organizat împreună cu revista Dilema veche.

Partener: Municipiul Iași

Partener strategic: Fundația Superbet

Partener media: Ziarul de Iași

Cu sprjinul Complexului Muzeal Național Moldova Iași

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.
event seara de film 28 August Bucuresti 02 jpg
ZILELE SOFIA NĂDEJDE 2022 - SCURTMETRAJE REALIZATE DE FEMEI Proiecție la București – 28 august ora 19.00 MNLR
Duminică, 28 august, în cadrul evenimentului Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a, în Sala Iosif Naghiu a MNLR (Calea Griviței 64), va avea loc o proiecție de scurtmetraje românești regizate de femei.

Adevarul.ro

Mark Higgins primul din dreapta jos dupa stabilirea recordului mondial pe Transfagarasan foto arhiva personala jpeg
Mark Higgins, recordmenul mondial de viteză pe Transfăgărășan: „E un drum fantastic” EXCLUSIV
Pilotul britanic Mark Higgins, deținătorul recordului mondial de viteză pe Transfăgărășan din 2018, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre experiența sa din România.
Delapidare  FOTO Poliția Română png
Cinci indivizi din Iași și Vaslui, reținuți pentru delapidare. Au furat materiale de construcție de peste 700.000 de lei
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, au efectuat 5 percheziții domiciliare, la adrese de pe raza municipiilor Vaslui și Iași.
adrian mutu jpeg
Adrian Mutu, supărat pe jucătorii săi după înfrângerea cu ultima clasată din Superligă
Rapid a pierdut în deplasare cu ultima clasată din Superligă, Chindia Târgoviște, scor 1-2. Antrenorul giuleștenilor s-a arătat nemulțumit de jocul prestat de elevii săi, aceștia tratând jocul cu superficialitate pe tot parcursul celor 90 de minute.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia