„Regina Maria - Fapte și Vorbe”, un podcast original HISTORY Channel cu ocazia Centenarului Încoronării

11 octombrie 2022
image

  Mini-seria audio îmbină evocări ale unor întîmplări și evenimente în care Regina a fost implicată și citate inedite ale Reginei. 

  Premiera mini-seriei va avea loc pe 16 septembrie pe platformele de podcasting și pe YouTube.

  Episoadele vor fi publicate săptămînal, în fiecare vineri, de la ora 16:00.

(București, 14 septembrie 2022) HISTORY Channel marchează Centenarul Încoronării Reginei Maria și a Regelui Ferdinand cu un podcast special despre personalitatea Reginei Maria. Intitulată „Regina Maria - fapte și vorbe”, mini-seria audio în 5 episoade este realizată de istoricul Mihaela Simina și îmbină două componente de conținut interconectate: citate (inclusiv inedite) care aparțin Reginei Maria a României și evocări ale unor întîmplări și evenimente în care Regina a fost implicată. 

Cele 5 episoade vor fi publicate săptămînal pe platformele principale de podcasting și pe canalul oficial de YouTube al HISTORY Channel România în fiecare vineri, de la ora 16:00, din 16 septembrie, ultimul episod urmînd a fi publicat cu o zi înainte de Centenarul Încoronării.

Cele 5 episoade evocă momente importante din viața Reginei Maria, de la copilăria sa la momentul în care a ajuns în România, evidențiind detalii inedite despre prezența istorică a Reginei la Conferința de Pace din Paris, precum și momentele grele ale Războiului, consemnate de aceasta în bine-cunoscutele sale jurnale. Mini-seria conchide cu detalii din culise mai puțin cunoscute de la ceremonia Încoronării de la Alba Iulia.

„V-ați întrebat vreodată cum a fost cerută în căsătorie Regina Maria? Ori de ce și cum s-a legat o relație atît de strînsă între aceasta și Armata Română? Sau care era locul preferat al Reginei din România? La Conferința de Pace de la Paris, Regina Maria a României a scris una dintre cele mai strălucite pagini de diplomație din istoria țării, la feminin, iar momentul Încoronării din octombrie 1922, deși nelipsit de controverse, rămîne un reper istoric național peste veacuri. Vă invit să pătrundem subtil în povestea Reginei Maria, prin vorbele și faptele acesteia, în mini-seria de podcast-uri oferite de HISTORY Channel”, spune Mihaela Siminarealizatoarea podcastului. 

Pentru realizarea mini-seriei audio „Regina Maria - fapte și vorbe”, o sursă foarte importantă au reprezentat-o numeroasele articole și manuscrise publicate și nepublicate semnate de Regina Maria a României, păstrate în Arhivele Naționale ale României, în fondurile dedicate Reginei Maria.

Mihaela Simina este istoric, autor și publicist cu o cunoaștere aprofundată despre istoria Familiei Regale a Românei. Licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, Mihaela Simina este coautoare, alături de Adrian Cioroianu, a volumelor „Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (2015), și „Mihai I al României. Un rege cu onoare, loialitate și credință” (2016), ambele apărute la editura Curtea Veche Publishing, parte din colecția „Regii și Reginele noastre”; editor al albumului Regina Maria. Flori de portocal, Libris Editorial, Brașov, (2018). În prezent este autoare a rubricii „Accent pe istorie” în săptămînalul Dilema Veche și colaboratoare a revistei Historia.

Puteți asculta teaser-ul primului episod aici: https://youtu.be/F4PHMmYlY5c.

Producători executivi din partea HISTORY Channel: Katarzyna Grynienko și Bogdan Popescu

Producție audio pentru podcastul „Regina Maria - Fapte și vorbe”: Emil Ciucur, Markstadt

Despre #PodcasturileHISTORY

Podcasturile HISTORY explorează tematica emisiunilor difuzate de HISTORY Channel dintr-un unghi local, prin voci locale proeminente. La „microfonul” podcasturilor HISTORY s-au perindat personalități importante din societatea românească, de la arheologi la scriitori, colecționari sau copiloți de Formula 1.

#PodcasturileHISTORY sînt disponibile pe toate rețelele majore de streaming (SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts) precum și pe contul oficial de YouTube al HISTORY Channel. 

Despre HISTORY Channel®

HISTORY Channel® este unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite branduri TV internaționale. HISTORY Channel® reprezintă o sursă de divertisment și informare pentru milioane de oameni de pe tot globul prin poveștile inspiraționale, uneori extravagante ale unor personaje extraordinare din viața reală ale căror experiențe sînt adesea mult mai spectaculoase decît ficțiunea.

HISTORY Channel® provoacă și duce mai departe noțiunea tradițională de „istorie”, oferind spectatorilor o perspectivă alternativă. Gama variată de emisiuni difuzate dezvăluie modul în care poveștile umane sînt modelate de fapte fascinante și adesea surprinzătoare.

HISTORY Channel® a fost lansat în 1995 și ajunge la peste 300 de milioane de locuințe din întreaga lume, în peste 150 de teritorii, fiind tradus în 37 de limbi. HISTORY Channel® reprezintă principala televiziune din portofoliul A+E Networks.

HISTORY Channel® este disponibil în România de 14 ani pe toate platformele majore de cablu, cablu și satelit din țară, inclusiv: Digi, Focus Sat, Orange TV, Vodafone.

Pentru mai multe detalii, puteți accesa site-ul oficial HISTORY Channel România, pagina de Facebook HISTORY Channel România sau canalul local de YouTube.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg
Ce i-a transmis Putin lui Trump despre războiul din Ucraina. Condițiile puse de liderul de la Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe președintele ales al SUA, Donald Trump, pentru preluarea mandatului, cu câteva ore înainte de inaugurarea lui Trump la Washington și a declarat că „este deschis dialogului cu noua administrație americană cu privire la Ucraina și armele nucleare”.
image png
Victor Ponta, la inaugrarea lui Donald Trump: România trebuie să aibă curaj să se urce în „trenul schimbarii” condus de Trump și Musk
Victor Ponta, actual deputat de Dâmbovița, a publicat pe Facebook mai multe imagini din SUA, unde participă la învestirea lui Donald Trump. Fostul premier și lider PSD și-a anunțat prezența într-o postare în care ironizează dezbaterile asupra sa din spațiul public.
banner oana roman png
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Când se vor da pensiile în luna februarie. Ce trebuie să știe seniorii din țara noastră
Deja începem să ne apropiem de începutul lui februarie, însă lună următoare poate veni însoțită de o veste proastă pentru pensionarii din țara noastră. Din păcate, este posibil ca pensionarii să își primească banii mai târziu în luna februarie, dacă pensia lor le este adusă direct de către poștași.
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (16) jpg
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
Războiul din Ucraina a afectat economia României cu 1,6 puncte procentuale în 2022, iar inflaţia ar fi crescut mai puţin cu 1 punct procentual, arată un studiu publicat pe website-ul BNR.
istoria revolutiilor jpeg
De văzut în ianuarie
Anul a început cu o grămadă de filme și documentare istorice la cinema și TV. Iată recomandările redacției pentru luna aceasta:
„Moneda Modernă Românească” -  expoziție de numismatică la Arad
„Moneda Modernă Românească” - expoziție de numismatică la Arad
Complexul Muzeal Arad găzduiește expoziția de numismatică „Moneda Modernă Românească”, realizată în parteneriat cu Asociația PRONUMISMATICA.
autostrada unirii  Foto FB jpg
Grindeanu: O firmă românească va construi lotul 8 al Autostrăzii Unirii
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat luni că a fost desemnat câștigătorul care va construi lotul 8 al Autostrăzii Unirii.
aspirator jpg
Bodyguardul lui Messi, bătut cu aspiratorul. Abdomenul lui Yassine Cheuko, tare ca piatra
Bodyguardul lui Lionel Messi are parte de antrenamente extreme.