Despre rolul universităților artistice în regenerarea comunitară, într-un volum inedit, lansat pe 4 noiembrie la București

26 octombrie 2022
image

La finalul săptămînii viitoare, vineri, 4 noiembrie 2022, începînd cu ora 19.00, la sediul UNATC „I.L. Caragiale” din strada Tudor Arghezi nr. 3B din București, se lansează volumul Infrastructuri cultural-comunitare. Laboratoare ale unui viitor durabil (coordonatoare: Miki Braniște și Mihaela Michailov). 

Apariție-eveniment, publicată sub egida editurilor UNATC PRESS și Presa Universitară Clujeană, cartea cuprinde primele date ale unei cercetări exploratorii pe termen lung ale unui proiect autohton unic, inițiat din nevoia acută de a răspunde, prin demersuri concrete, absenței unei infrastructuri care să asigure accesul la cultura publică și să genereze politici extinse de educație prin artă. Este vorba despre „Modele Alternative de infrastructură comunitară” (MAIC), inițiat în primăvara anului 2021 de Centrul de Cercetare în Arte Performative și Film (CeArFi), din cadrul Departamentului Cercetare Dezvoltare Inovare al UNATC București, alături de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, ONG-urile Idea77 și ColectivA, și Primăria din Dumbrăvița. Proiectul își propune să analizeze felul în care triada cultură – educație – mediu poate funcționa ca motor de inovare ȋn direcția conceptului de reziliență și regenerare comunitară pe termen lung. MAIC estedezvoltat pe multiple paliere de cercetare exploratorie – socială, culturală, comunitară, educațională – șivizează crearea unui liant puternic între universități, autorități locale, ONG-uri și comunități. 

Volumul Infrastructuri cultural-comunitare. Laboratoare ale unui viitor durabil, în care semnează texte 11 specialiști în regenerare comunitară și cercetători dedicați temei, din țară și străinătate, este rezultatul unei perioade de lucru de un an în comuna Dumbrăvița din județul Timiș și, intensiv, în Tabăra de Vară din localitate (3-12 iulie). Cartea rezultată reprezintă o arhivă consistentă a unui proces amplu de intervenție comunitară în desfășurare, care a presupus un permanent schimb de idei, practici și construcții partajate de posibile arhitecturi locale, cu actori ai comunităților din Dumbrăvița. Arhivarea acestui proces contribuie la dezvoltarea cadrelor de cercetare cu relevanță practică și deschide noi spații de reflecție aplicată în cercetarea artistică.

Contributorii acestui volum sînt: Sebastian Țoc – sociolog, cercetător – Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română, cadru didactic la Școala Națională de Studii Politice și Administrative; Cornel Ban – conferențiar în economie politică internaţională la Copenhagen Business School; Catinca Drăgănescu – cercetătoare UNATC „I.L. Caragiale” București, manager cultural și regizoare de teatru; Miki Braniște – manager cultural și curator, lector universitar Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca; Maria Draghici – artivist, contributor și coordonator de programe cultural-educaționale și de arhivă, cercetătoare UNATC „I.L. Caragiale” București; Claudiu Mesaroș – conferențiar, abilitat în domeniul Filosofie la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest, Timișoara; Michel Gölz și Maximilian Kastens – membri ai Kollektiv Raumstation din Viena; Lala Pananit – facilitator comunitar, antropolog urban și evaluator de proiecte; Silviu Medeșan – arhitect, cercetător și designer social și Nina Mihaljinac – conferențiar asociat al Facultății de Arte Dramatice din cadrul Universității din Belgrad. Contribuțiile acestora sînt completate de un dialog cu locuitori din comuna Dumbrăvița, într-un demers care își propune să surprindă atmosfera locală și principalele, deopotrivă, neajunsuri și oportunități văzute prin ochii localnicilor.

Evenimentul din data de 4 noiembrie va avea loc în prezența inițiatoarelor cercetării, Maria Draghici și Catinca Drăgănescu, a lui Liviu Lucaci, rector al UNATC „I.L. Caragiale”, a lui Miki Braniște și a lui Claudiu Turcuș, din partea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, moderați de Mihaela Michailov. Participarea la eveniment este cu acces liber, în limita locurilor disponibile.

Luna aceasta, volumul Infrastructuri cultural-comunitare. Laboratoare ale unui viitor durabil va fin lansat și la Cluj-Napoca (pe data de 7 noiembrie) și Dumbrăvița (pe data de 9 noiembrie).

Proiectul MAIC este co-finanțat de AFCN, Centrul de Proiecte Timișoara, UNATC „I.L. Caragiale” București și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Afis 9 dec Sala Radio jpg
CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO
Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.
973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.

Adevarul.ro

image
Scandalul Dorian Popa versus restaurantul care l-a refuzat pe Cheluțu. „Ne criticați fără să ne cunoașteți” | adevarul.ro
Personalul restaurantului din Turda despre care vloggerul Dorian Popa a spus că nu l-a primit în incintă pe Cheluțu, câinele său, le-a dat replica artistului și fanilor săi.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.