Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari

11 septembrie 2022
image

București, 8 septembrie 2022

●      Cu ocazia celei de-a 10-a ediții, Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, marchează un moment cultural unic în țară, prezentînd publicului o expoziție grandioasă în parteneriat cu Victoria and Albert Museum, Londra. Este pentru prima dată cînd celebrul muzeu expune lucrări din colecția sa în Europa de Est; 

●      81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari;

●      Acestea vor putea fi văzute în perioada 23 septembrie – 4 decembrie, în inima Capitalei, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), de joi pînă duminică, dar și cadrul unor tururi de noapte cu muzică live și alte experiențe speciale;  

●      John Constable este mai mult decît o legendă a Marii Britanii, este unul dintre cei mai mari pictori din toate timpurile. Operele sale, multe donate chiar de fiica artistului, se află în centrul expoziției de la Art Safari -printre acestea și o capodoperă de mari dimensiuni. 

Victoria & Albert Museum, Londra, se alătură muzeelor din România ca partener Art Safari și aduce la București expoziția „Seeking Truth – The Art of John Constable”, curatoriată de Dr. Emily Knight și Katharine Martin. John Constable a fost unul dintre cei mai renumiți pictori peisagiști din toate timpurile, acesta fiind și motivul pentru care cele două curatoare l-au selectat pentru a-l introduce publicului din România. Născut și crescut într-o zonă rustică din Suffolk, în sud-estul Angliei, Constable a iubit toată viața zona rurală de baștină, transformînd-o în subiectul principal al creațiilor sale, chiar și după ce s-a mutat de aici. 

image

Misiunea lui ca pictor a fost să redea adevărul și frumusețea lumii naturale. A realizat nenumărate schițe în plain-air pentru a înțelege mai bine natura și a o picta mai fidel și a combinat această ilustrare atentă cu un interes profund pentru opera peisagiștilor din trecut. Artistul a folosit culoarea într-o manieră liberă și extrem de expresivă, ceea ce a atras multe critici din partea contemporanilor săi. Totuși, a refuzat să se supună oricărui compromis și a făcut experimente pînă la moartea sa, în 1837. Un an mai tîrziu, în 1838, se naște marele peisagist român Nicolae Grigorescu, care preia și încorporează, împreună cu realiștii Barbizonului, lecțiile picturale ale lui Constable. Expoziția analizează conexiunea personală a lui Constable cu locul, căutarea inspirației și tehnicile sale inovatoare. 

Aproximativ 50 dintre operele selectate pentru expoziția din cadrul Art Safari au fost donate către Victoria and Albert Museum, Londra, de către fiica lui John Constable, Isabel Constable, în 1888 - anul în care a și murit. Isabel Constable a fost cea de-a doua fiică și al patrulea copil al lui John Constable și asemenea tatălui ei, a fost o pictoriță cunoscută în Regatul Unit al Marii Britanii. Alte 6 lucrări semnate de John Constable fuseseră donate muzeului din Londra în 1857 de către un important colecționar britanic, contemporan cu Constable - John Sheepshanks, fiind una dintre cele mai substanțiale donații la acea vreme. 

John Constable, la rîndul său, a fost un colecționar de artă toată viața. Lucrărilor multor artiști faimoși au făcut parte din colecția pictorului. V&A nu deține în patrimoniul său și operele colecționate de Constable, însă în cadrul expoziției din Art Safari, vor fi expuse o serie de printuri ale acestora pentru a oferi o imagine asupra profilului de colecționar al lui Constable.  

John Constable a colecționat opere ale multor artiști britanici și europeni diferiți, inclusiv lucrări în acuarelă și schițe de J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough și Thomas Gilpin și printuri de Claude Lorrain, Jacob van Ruisdael și Antonie Waterloo.

image

„The Leaping Horse”– nu toate operele mari se țin în rame mici

Printre operele prezente la București se numără și „The Leaping Horse”, care face parte dintr-o serie de lucrări atipice prin dimensiune, aproape 2 metri, pictate de John Constable în 1819. Din dorința de a fi remarcat ca pictor peisagist serios, artistul a ales să creeze lucrări de dimensiuni mai mari, ca urmare a criticilor aduse de colegii săi contemporani la adresa tehnicilor sale de pictură.

Lucrarea ilustrează traficul de pe rîu cu șlepuri care încearcă să treacă una pe lîngă cealaltă. 

Acțiunea centrală înfățișează un cal și un călăreț sărind peste una dintre barierele construite pe căile de remorcare ale rîului pentru a împiedica vitele să rătăcească. Caii de șlep din Suffolk au fost special antrenați pentru a sări peste astfel de bariere – de aici și numele lucrări. Constable a folosit mișcări rapide și ample de pensulă pentru a transmiteagitația și energia momentului. Este ultima și probabil cea mai puternică dintre vederile asupra River Stour. 

O inspirație pentru artiști... și meteorologi

Artistul britanic era un maestru în a surprinde cu pensula schimbările atmosferice de pe cer și frumusețea acestor fenomene. Operele sale oferă senzația de imersie privitorului și cu adevărat îți taie respirația. Norii au reprezentat un laitmotiv al operei sale și una dintre marile sale pasiuni. 

Dar John Constable nu doar picta norii, ci obișnuia să și noteze condițiile meteorologice, direcția luminii și momentul zilei, iar cel mai des, aceste notițe se aflau pe spatele lucrărilor sale. Aceste informații i-au fost de mare folos meteorologului Luke Howard (1772-1864) în cercetarea sa legată de clasificarea norilor, care i-a și conferit titlul de „Nașul Norilor”.

image

„Stonehenge” încheie apoteotic expoziția Art Safari

Cele două curatoare de la Victoria and Albert Museum, Londra, au ales să finalizeze traseul expozițional dedicat lui John Constable cu lucrarea „Stonehenge”. Artistul a pictat-o într-un moment trist al vieții sale, la scurt timp după decesul soției sale. Melancolia transmisă de pictură poate fi asociată ușor cu momentele prin care trecea pictorul. În catalogul lucrării a fost găsită descrerea „Misteriosul monument Stonehenge, tronînd într-un cîmp gol și nemărginit...”, probabil chiar cuvintele artistului. Lucrarea oferă o imagine captivantă ce demonstrează abilitățile sale tehnice desăvîrșite spre sfîrșitul carierei și celebrează realizările lui Constable.

Din Marea Britanie, Art Safari mai propune și o călătorie în Coreea prin expoziția de afiș Poster Art de Byoungil-ilSun, realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România. În Pavilionul Românesc, publicul este invitat să îl descopere pe pictorul peisagist Ștefan Popescu în cadrul expoziției „Ștefan Popescu. Povestea călătoriilor”, curatoriată de Elena Olariu și realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. O artistă nonconformistă, născută în 1932, care pictează cu acul de cusut poate fi admirată în expoziția „Lilian Theil. O bătrînă care zîmbește” (curator: Raluca Ilaria Demetrescu), iar arta zilelor noastre este bine reprezentată în expoziția „Mihai Mureșan. Lucruri mărunte” (Prof. univ. Ion Sbîrciu). 

Program de vizitare 

Joi-duminică -12:00-21:00

Night Tours – în fiecare vineri și sîmbătă între 22:00 și 1:00 (22:15 – ultima intrare)

Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), strada Lipscani nr. 18-20, București

Biletele pot fi achiziționate pe: https://tickets.artsafari.ro/e?lang=ro

Despre Art Safari București 

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și susținut de Lidl, GLO și Deutsche Bank, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 10-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Avînd o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă al României. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 9 ediții de pînă acum a înregistrat aproape 300.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Despre Victoria and Albert Museum, London (V&A)

Victoria and Albert Museum, London (V&A) este unul dintre cele mai importante muzee de artă, design și performance din lume, avînd colecții unice ca amploare și diversitate, care acoperă 5000 de ani de creativitate umană. A fost înființat în 1852 pentru a oferi acces la artă oamenilor și pentru a inspira designerii și producătorii britanici. Astăzi, misiunea V&A este de a susține industria creativă, de a inspira generațiile următoare și de „a aprinde” imaginația. 

Contact presă:  Cristina Lica, Communication Manager, 0740 051 749, press@artsafari.ro

Ana Iliescu, Communication Consultant, 0742 076 400, press@artsafari.ro

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

foto1 bomba nucleara jpeg
Statele Unite își modifică strategia nucleară. Ce spun despre bomba nucleară gravitațională B61-13
Departamentul de Apărare al SUA anunță modificări ale strategiei privind armele nucleare. A fost publicat un raport privind „necesitatea ajustării posturii de descurajare nucleară”.
Barrot si Lammy la Londra X lammy png
Șefii diplomației franceze și britanice s-au angajat să lupte împotrivta „putinizării lumii”
Miniștrii de externe ai Franței și Marii Britanii s-au întâlnit la Londra, unde s-au angajat să lupte împotrivta „putinizării lumii”, potrivit Agerpres.
poza mare pestera jpg
10 tone de gunoaie, adunate din Peştera Scărişoara. Cum distrug românii colțurile de rai pe care le mai avem
Natura a fost darnică atunci când a înzestrat România. Din păcate, se pare că oamenilor fac parcă totul să distrugă colţurile de rai pe care le mai avem. Ultimul exemplu: Peştera Scărişoara. Într-o amplă acţiune de ecologizare au fost scoase nu mai puţin de 10 tone de gunoaie aruncate de turişti, in
pantofi dunare budapesta captura video jpg
Povestea tristă din spatele pantofilor de pe malul Dunării. Monumentul este o amintire a unui tragic episod din timpul celui de-al Doilea Război Mondial
60 de perechi de pantofi sunt înșirate pe malul Dunării în Budapesta, Ungaria. Monumentul istoric, numit chiar așa „Pantofi pe malul Dunării”, situat nu departe de clădirea Parlamentului Ungariei, are în spate o poveste tristă. Sunt ruginți, din fier și înfipți în betonul trotuarului. Cui au aparțin
shutterstock 2087054215 jpg
Puterea de vindecare a boabelor de muştar. Rezolvă una dintre cele mai mari probleme de sănătate ale românilor
Muştarul este un condiment foarte folosit în bucătărie, însă boabele de muştar sunt mai rar utilizate. Cu toate acestea, de la răceală şi tuse până la constipaţie sau cure de slăbire, bobiţele din care se prepară muştarul sunt o soluţie incontestabilă.
Cum se circula corect in sensul giratoriu Foto Captura video Politia Romana jpg
Poliția despre cum se circulă corect în sensul giratoriu. Reacția internauților: „Ne învârtim pe prima bandă până rămânem fără benzină”
Poliția Română a realizat un videoclip pentru a explica cum se circulă corect în sensul giratoriu. Clipul referitor la regulile de circulație a provocat numeroase reacții pe rețelele de socializare.
Alexander Lukașenko FOTO AFP
Președintele Belarusului își amenință cetățenii cu tăierea Internetului la alegerile prezidențiale din ianuarie
Bielorușii sunt amenințați că vor rămâne fără internet în timpul viitoarelor alegeri prezidențiale din ianuarie 2025, anunță președintele țării, potrivit BelTA, un post de știri deținut de statul Belarus.
infografic jpeg
Alegeri prezidențiale 2024. Tot ce trebuie să ştii despre turul de scrutin: unde, cum și ce votăm INFOGRAFIC
Duminica aceasta se votează. Fiecare, cu votul său, încearcă să aleagă președintele țării pentru următorii cinci ani. Pentru a nu merge la secții în turul doi (8 decembrie), câștigătorul trebuie să fie desemnat cu majoritatea obținută din voturile a jumătate + unu dintre alegători.
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
Trucul genial care ne ajută să adormim rapid dacă ne-am trezit în miezul nopții. Ce spun specialiștii
Tuturor ni se întâmplă să ne trezim la ore târzii din noapte, cu mult înainte de ivirea zorilor. Însă, Heather Gordon, un renumit influencer din domeniul sănătății, ne oferă un sfat ingenios care ne poate ajuta să adormim imediat!