O devenire complicată

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
image

 Frații Brotherhood (Republica Cehă-Italia, 2021), de Francesco Montagner.

Brotherhood este un documentar ce urmărește viața unei familii de păstori din Bosnia rurală. E vorba despre trei frați (cel mai mic învață în clasele primare, cel mai mare a intrat deja pe piața muncii), alături de tatăl lor, un salafist radical care apare și dispare din poveste, doi ani aflîndu-se la închisoare pentru terorism. Premisa filmului se dovedește absolut incitantă, pentru că plasează acțiunea la intersecția unor forțe cum nu se poate mai divergente: pe de o parte, bucolismul acestui trai în recluziune, cu turmele de oi, grandoarea peisajului și discuțiile la foc de tabără – o existență în aer liber care funcționează la fel ca odinioară, doar în acord cu cerințele specifice ale anotimpurilor; pe de altă parte, impactul hotărîtor al mizelor istorice, care fac din Bosnia un teritoriu frămîntat, amestec ciudat de reziduuri ale ororii războiului și tentații actuale pentru islamismul fanatizat, de natură să eșueze într-o atitudine naționalistă tot mai stridentă. Colac peste pupăză, aceste direcții contrare îi ating pe tinerii noștri la vîrsta sensibilă, cînd vria consumeristă a societății intră în conflict cu conduita tradiționalistă impusă de valorile desuete.

image

Toate acestea, însă, rămîn teme enunțate pe hîrtie – mai important este felul în care filmul reușește să le conțină, să le deruleze fără program și fără brambureală. Aș zice că cineastul Francesco Montagner e foarte abil cînd i se cere să întrețeasă firele narative – cînd, cu alte cuvinte, o drumeție cu oile la păscut racordează cu o secvență de lectură a Coranului sau, dimpotrivă, cu o ieșire la clubul de noapte „din vale”. Pariul e ambițios: să arăți că între toate acestea se instalează nu doar continuitatea, ci și firescul, în aceeași măsură în care situația se dovedește excepțională. Dar un documentar pretins observațional nu poate face mai mult decît îi permite formula: prin natura sa, sensurile se coagulează cu încetinitorul și fac urît la cel mai mic semn de manipulare. Căci există un preț plătit de Brotherhood pentru a-și transforma materialul, dintr-o masă amorfă de imagini, într-o arhitectură etajată: și anume, forțarea subiecților înspre un raport ficțional. Sau, altfel spus, dirijarea discretă, din spatele camerei, a discuțiilor purtate în fața ei. Cine își mai întreabă partenerul de viață, cu mină scorțoasă și stingheră: „Cum a fost azi la locul de muncă?”.

Deranjează acest forcing al observaționalului înspre forma de care s-a ferit cel mai cu grijă – constructul ficțional? Nu, atîta vreme cît o luăm ca pe o fatalitate – o mică victimă colaterală a acestui tip de narațiune. Mai cu seamă cînd ea adaugă, simultan, un strat suplimentar la portretul nuanțat al acestor tineri, chemați să își spună oful, cu directețe, privind în obiectiv. Useir, cel mic, e și cel mai spontan, simpatic foc în dezinvoltura cu care respinge dogma religioasă în favoarea unui joc cinstit pe telefon. Fratele cel mare, Jabir, umblă deja prin cluburi și este destinat emigrației către Germania. Dar cel mai interesant – și cel mai tragic în stoicismul cu care își acceptă condiția – este Usama, mijlociul. Împrumutînd nonșalanța de la cel mic și muțenia contemplativă de la cel mare, Usama și-a luat deja în primire viitorul: va fi păstor. De el atîrnă, de fapt, responsabilitatea grea a gospodăriei și a educației mezinului, cîtă vreme Jabir petrece dezlegat, departe de casă. Usama e tînăr și întrucîtva fragil, ezitant: cu tuleiele sale aurii și creasta șmecherească, nici n-a ieșit bine din adolescență. Destinul său – parcă cuprins pe de-a-ntregul în ochii săi triști – i-a retezat deja visurile (a trebuit să renunțe la școală) și l-a pus la locul lui: un loc despre care are grandoarea să nu se plîngă.

Cu fața lui rotundă și severă, prelungită de un bărboi neîngrijit, tatăl Ibrahim tronează in absentia peste cîrdul neliniștit al tinerilor, acoperit minuțios de către film. Cel mai influențat de vorbele aprige și de cîntul melodios de muezin al tatălui e tot Usama: o secvență grozavă îl arată rugîndu-și fratele mai mic să se îndure să pună mîna pe Cartea Sfîntă, apoi, prea obosit să îl mai dădăcească, fantasmează revenirea tatălui după eliberare, singurul capabil să pună lucrurile la punct. O alta îi arată pe aceiași doi frați muncind la înhămarea unui măgăruș, cu puștiul nărăvaș ca un mînz și fratele mai mare care îl suduie mai în glumă, mai în serios. Această relație de ciondăneală, în care intuim totuși dragostea, e punctul forte al filmului: un raport frățesc cu irizări paterne, care îi oferă lui Usama posibilitatea să se mai privească o dată ca într-o oglindă, spre vremea cînd era cu toate porțile încă deschise. Maturitatea gravă a acestor copii, trecuți prin experiențe grele care i-au traumatizat, nu încetează să mă răscolească – iar iscusința lor silitoare, mereu dispusă să accepte că lucrurile sînt cum sînt, mă asigură că au toate șansele să răzbească în viață.

Brotherhood va rula în cadrul Festivalului de Film „Astra” de la Sibiu, pe 11 și 14 octombrie.

Victor Morozov este critic de film.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
Un fost membru al platformei unioniste Acțiunea 2012, a cărei președinte a fost George Simion, a făcut dezvăluiri despre actualul lider AUR și candidat în alegerile prezidențiale.
acadele jpg
Un băiat de 8 ani a comandat acadele de 4.000$ fără știrea mamei
O femeie din Kentucky s-a trezit într-o situație neașteptată după ce fiul ei de 8 ani a comandat din greșeală aproximativ 70.000 de acadele de pe un magazin online, folosind telefonul mamei.
Jinga Viorel Foto Centrul de Inovație și e Health   Facebook jpg
Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila“: „Informațiile despre studiile clinice vor putea fi accesate printr-o platformă online”
A fost dezvoltată o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România.
fum negru la vatican FOTO Vatican News
Fum negru la Vatican. Conclavul cardinalilor catolici s-a încheiat fără alegerea unui nou Papă
Fum negru a ieșit acum de la coșul Capelei Sixtine, semn că nu s-a ajuns încă la un consens pentru alegerea noului papă.
Botoșani 1 jpg
Ea e puştoaica-fenomen, campioană la limbi străine: „Am început singură...”
Ea e puştoaica-fenomen, campioană la limbi străine.
George Simion FOTO Mediafax
George Simion a schimbat televiziunile în ultimul moment. „M-am săturat să trăiesc pe datorie, pe spinarea copiilor noştri”
Deşi anunţase că va participa la o emisiune a postului DIGI24, la ora anunţată, George Simion a apărut la... Realitatea TV, unde a susţinut că toate declaraţiile sale au fost răstălmăcite.
Horoscop weekend 28 30 iunie 2019  Probleme în cuplu pentru Scorpioni jpeg
Horoscop joi, 8 mai. Berbecii au probleme de comunicare, iar Leii simt nevoia de schimbare
Mai multe zodii primesc vești proaste. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de joi, 8 mai.
Cătălin Predoiu. FOTO Inquam Photos / George Călin
Premierul interimar Cătălin Predoiu promite angajamente ferme pentru continuarea reformelor esențiale în contextul PNRR
Prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu a afirmat miercuri, 7 mai, că PNRR este un obiectiv prioritar pe agenda Guvernului și a cerut ministrul interimar al investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş, să accelereze discuțiile tehnice și negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene.
image png
Plăcinta ciobănașului cu verdețuri, un preparat care nu are cum să nu te cucerească. Gustul reconfortant al primăverii, în reinterpretare tradițională
Când primăvara își face simțită prezența în grădină și pe tarabe, e timpul să aducem și în farfurie verdețuri aromate și combinații demențiale Plăcinta ciobănașului cu verdețuri este o reinterpretare a unui clasic rustic britanic (Shepherd’s Pie), adaptată gustului românesc.