La Pămînt SRL

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
image

 Björk, Fossora, One Little Independent Records, 2022.

Cînd, pe 6 septembrie, Björk lansa oarecum prin surprindere primul single al noului album, „Atopos”, una dintre reacțiile spontane din presa muzicală globală suna cam așa: „Producția stîngace – oare de ce naiba sună tobele alea astfel?! – este completată de o prezență cel puțin comică a lui Kasimyn în videoclip; plantat acolo în fața unor CDJ-uri, ca și cum nu au avut ceva mai bun să-i dea de făcut”. Sigur, o parte din cititorii publicației digitale Resident Advisor pot intra în rezonanță cu un kick drum delabrat – o să-l găsim în multe locuri pe parcursul noului album – și ar putea cunoaște și faptul că acel Kasimyn este unul dintre cei doi membri ai Gabber Modus Operandi, un proiect de muzică electronică din Bali care a adus împreună sound-ul rave și folclorul indonezian și care a turat, în ultimii ani, importante și hip festivaluri de gen din Europa vestică. Dar, măcar în aparență, se părea că lui Björk i-a ieșit și acum planul dintotdeauna – fascinanta vampiresă pop care se hrănește cu sînge creativ proaspăt, aspirat din măruntaiele clocotitoare ale industriei. Zis și făcut: Nellee Hopper, Tricky, Howie B, Matmos, Mark Bell sau Arca stau bine-mersi pe o listă care se oprește anul acesta la amintiții GMO și spaniolul El Guincho, cei care produc, alături de artista islandeză, patru din cele treisprezece piese ale albumului Fossora

„When I was a girl I fеlt love was a building, / I marched towards but deadly demonic divorces demolished the ideal. / Now with your romantic intelligence, the sensual tenderness / We dissolve old habits and place a glass egg above us floating / In the dark blood red oval void, / Our lovemaking avatars in a shell” – „Ovule”single-ul secund, marcat imperceptibil de intervențiile lui Pablo Díaz-Reixa, alias El Guincho, și filmat de iconicul fotograf de modă Nick Knight, adună temele albumului: moartea mamei cîntăreței, tunelul impredictibil al pandemiei, familia, adunate toate ca niște felii de viață micelară în spațiul regnului fungi. Figura asta de stil e împrăștiată peste tot: de pe coperta LP-ului, Björk-lapona-Enigel înconjurată de spongioasa și ubicua ei rețea subterană – „fossora”, o feminizare forțată a latinescului „fossore” s-ar traduce prin „cea care sapă în pămînt”, „cea care lucrează sub pămînt” –, la tratamentul aplicat sound-ului, făcut să trimită atît de transparent către organic, primordial. Dacă Utopia, precedentul album, se lăsa absorbit în mod plicitisitor de explicit de aeralitate (flautele alea nereușind să se oprească vreodată), Fossora joacă la capătul opus: vreo șase clarinete bas, tromboane, oboaie, corni englezești, coruri, voci joase decupate și relipite în acest întreg ierbar psihedelic neterminat și dezorientat, împînzit cu texturi și beat-uri preparate electronic. „Fungal city subterranean / Curve the forest floor, / We walk on this sunken mystery, / Trunks bursting through the moss from our love, / Should I soften the blow of life on him?/ Cottonwool cocoon him?” – „Fungal City” devine într-un fel portalul de decriptare a unui LP pe care Björk ajunge adesea să se citeze pe ea însăși, trasînd limitele unui LP care de prea multe ori vrea să epateze.

Paul Breazu este jurnalist.

Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.
p 23 Intilnirea golului plin cu plinul gol, 1959 jpg
„Arca lui Noe“ și bestiarul braunerian
De la începuturile creației lui Victor Brauner pînă la ultima serie de lucrări consacrată Mitologiilor și Sărbătorii Mamelorîn anul 1965, opera sa este traversată de reprezentări ale păsărilor și animalelor.

Adevarul.ro

barbat reflux gastric shutterstock 2039879552 jpg
Remedii la domiciliu pentru arsuri la stomac: 10 moduri de a scăpa de refluxul gastric
Arsurile la stomac se resimt în zona pieptului și apar atunci când acidul gastric se întoarce în esofag. Ele pot dura doar câteva minute sau pot provoca neplăceri și pe durate mai mari.
dr mihail pautov  jpg
Fresh de portocale sau un fruct întreg, alegerea corectă. Medic: „Dacă sună sănătos, nu înseamnă că e mai sănătoasă“
Un fresh de portocale poate aduce un nivel de zahăr în sânge exact cât o prăjitură ori un alt produs dulce, cunoscut ca fiind nesănătos. Un medic explică de ce și cum se întâmplă asta și de ce nu ar trebui să-l consumăm niciodată așa.
Soldați ruși ce încearcă să prindă un iepure, eliminați de un lunetist rus Foto: Captură video
Soldați ruși care încearcă să prindă un iepure, eliminați de un lunetist rus: „Vânătorii devin vânat” VIDEO
O nouă operațiune de succes pentru forțele armate ucrainene, care au ieșit din nou la vânătoare și au eliminat rapid câțiva militari ruși care se chinuiau să prindă un iepure, transmite ministerul Apărării de la Kiev într-un mesaj publicat pe Twitter.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.