Flaute deloc fermecate

Publicat în Dilema Veche nr. 720 din 7-13 decembrie 2017
Flaute deloc fermecate jpeg

● Björk, Utopia, One Little Indian, 2017. 

„Just that kiss / Was all there is, / Every cell in my body / Lined up for you, / Legs a little open / Once again / Awaken my senses, / Head topless / Arisen my senses.“ Vulnicura, cel mai trist și eviscerant album dintr-o carieră solistică de aproape 25 de ani, a rămas în urmă. Inima ei zdrobită, interminabilă mantră otrăvită pe fundamentalul single „Black Lake“ de pe albumul de acum doi ani – „My heart is an enormous lake / Black with potion“ –, este astăzi o vulvă perlată pe fruntea artistei. Coperta noului album al lui Björk Gudmundsdóttir nu se încurcă în mesaje timide. Utopia este încărcat la maximum cu acea senzualitate stranie pe care reușește să o emane deseori opera islandezei și, probabil în consecință, cu flaute. Dacă albumul acesta lansat pe 24 noiembrie are o temă, pe lîngă cele ale renașterii întru senzualitate, insulei feministe care ar putea restarta întreaga filozofie a lumii și, parțial, a politicului contemporan de după alegerea lui Donald Trump, ea se referă fără doar și poate la masiva folosire a instrumentului fără de care Jethro Tull n-ar mai fi fost o trupă de rock atît de neobișnuită.

„Blissing Me“ curge acustic în siajul primei piese de pe album și lasă impresia că Utopia ar putea să fie, în contrapartida lui Vulnicura, un revenge album: „All of my mouth was kissing him, / Now into the air I am missing him“. De la Debut încoace, Björk nu și-a ascuns niciodată viața personală în spatele unor cuvinte impenetrabile. Dar ea a fost mereu și despre transgresie, despre mișcarea în teritorii sonore și narative distincte, despre de- și relocare și despre fluiditate. Fluide sînt aici și construcțiile co-producătorului Alejandro Ghersi, alias Arca. „The Gate“, lead single-ul albumului, vorbește, în limbajul studioului de înregistrări, despre cum să conservi aerialitatea unei muzici din ce în ce mai orientate către logos și eikón: infatigabilele flaute, field recordings cu sunete scoase de păsări, sintetizatoare fantomatice și (sub)bași veniți din măruntaiele pămîntului. „My healed chest wound / Transformed into a gate / Where I receive love from, / Where I give love from. (…) Didn’t used to be so needy, / Just more broken than normal, / Proud self-sufficiency / My silhouette is oval, / It is a gate!“ Björk cîntă astăzi un antipop tehno-psihedelic care pare complet deconectat, dincolo de aluziile textelor/temelor, de la o realitate imediată căreia Post, Homogenic sau Vespertine i se închinau în trecut.

Utopia este un animal ciudat. Fiind, la cele aproape 73 de minute ale sale, cel mai lung album din discografia artistei islandeze, el vine încărcat cu un tezism conceptual de multe ori greu de digerat – aer-aerian-instrumente-de-suflat-aer-sunetele-păsărilor-zburînd-în-aer – și se blochează frecvent în fundături sonore. „My instinct has been shouting at me for years / Saying «Let’s get out of here!», / Huge toxic tumour bulging underneath the ground here / Purify, purify, purify, purify toxicity!“, recită Björk pe piesa care dă numele albumului, și am senzația că spune aceste cuvinte și pentru a le auzi ea însăși. 

Paul Breazu este jurnalist.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

image png
Poetul român ce și-a înscenat moartea: „Și vecinele, babele-cotoroanţe, auziseră de moartea mea” A publicat peste 20 de cărți
Dimitrie Stelaru este un nume care, deși nu a pătruns în primele pagini ale istoriei literaturii române, a rămas în memoria publicului datorită unui gest fără precedent: înscenarea propriei morți.
netflix shutterstock jpg
Filmul din 2020 de pe Netflix care a spart topurile. Un actor celebru are rolul principal
Acest film lansat în 2020 a luat cu asalt topul Netflix. Bazată pe personajul Valiant Comics și cu un actor celebru în rol principal, pelicula se află în prezent pe locul 2 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming.
covor covoare istock jpg
Metoda simplă care ne ajută să scăpăm de mirosul neplăcut din covoare. Este foarte ușor de pus în practică
Poate că multora dintre noi ni s-a întâmplat să intrăm într-o cameră și să fim loviți din plin de un miros neplăcut. Iar de cele mai multe ori, problema poate fi ascunsă chiar în fața noastră!
Dragoș Sprînceană
Preşedintele Ilie Bolojan trebuie să lămurească urgent dacă Dragoş Sprînceană reprezintă, sau nu, statul român
În plan extern şi diplomatic, România este într-o situaţie critică, ce trebuie lămurită urgent de către preşedintele Ilie Bolojan.
Pam Bondi   procurorul general al SUA Foto Profimedia jpg
Procurorul general al SUA, instruit de Trump să ceară pedeapsa cu moartea „ori de câte ori este posibil”
Pam Bondi, procurorul general al SUA, a precizat că instrucțiunile președintelui Donald Trump „sunt foarte clare” cu privire la cererile privind pedeapsa cu moartea pentru cele mai grave infracțiuni și a susținut că va face acest lucru „ori de câte ori este posibil”.
rujeola jpg
Al doilea copil nevaccinat a murit din cauza rujeolei în Texas. În SUA, au fost raportate 600 de cazuri anul acesta, dublu față de 2024
Al doilea copil a murit din cauza rujeolei în Texas, în timp ce epidemia în statul american sudic continuă să crească. Școlarul nu era vaccinat împotriva bolii, nu avea probleme de sănătate, însă se afla în spital, suferind de complicații cauzate de rujeolă.
cozonac, foto shutterstock jpg
Secretul pentru cel mai bun cozonac. Ce trebuie să faci pentru a-ți ieși ca la patiserie
Cozonacul, cu miezul său pufos și umplut cu nucă, rahat și stafide, este un desert nelipsit de la masa de Paște sau alte sărbători importante. Deși pare simplu de preparat, există câteva trucuri esențiale care fac diferența între un cozonac bun și unul perfect, așa cum îl găsești la patiserie.
Versace jpeg
Prada va prelua Versace: negocierile au intrat în stadiul final
Prada SpA ar urma să anunţe săptămâna aceasta decizia privind potenţiala preluare a casei italiene de modă Versace, deţinută de compania americană Capri Holdings, după ce a negocierile au intrat în stadiul final.
oua vopsite de paste jpeg
Cu ce culori să vopsești ouăle de Paște, în 2025, pentru a fi la „modă”. Ce se poartă în acest an
Paștele 2025 se apropie, iar vopsirea ouălor rămâne o tradiție de nelipsit în această perioadă. Anul acesta, tendințele în materie de culori aduc un mix între nuanțele clasice și cele moderne, inspirate din natură și minimalism.