⬆
La zi în cultură
Pagina 53
Vorbe pentru prieteni şi texte de PR
Sînt multe şi nebănuite contextele în care Madonna şi Leonard Cohen ar putea sta alături....
Kiki, el amor se hace, Sieranevada, Freddie Mercury
● Sieranevada a lui Cristi Puiu intră în cinematografele din toată țara de pe 9 septembrie. Mergeți să l vedeți. Cinema-ul lui e, ca întotdeauna, o experiență. (Ana Maria Sandu)
Hopul de după HOP
Ce șanse de angajare are un tînăr absolvent, cu sau fără premiu la Gala HOP?
Cadru rustic, lună plină
Un titlu mai exotic a fost horror-ul indian Ludo, o cu totul altă fațetă decît cele știute la noi despre Bollywood, incluzînd mostre revelatoare de punk rock indian, aventuri hormonale cu adolescenți din suburbiile Calcuttei și blesteme ancestrale provocate de tradiționalul joc de pioni și zaruri adaptat la noi sub numele Nu te supăra, frate.
„Toate lucrările mele sînt ca nişte scrisori“ – interviu cu Suzana DAN
A devenit o chestiune de curaj asumarea propriei ființe cu datele sale reale, nu cu convențiile pe care ni le atîrnăm pe noi ca să facem „figură frumoasă“.
La aniversară
Reinventarea de sine a lui Neagu Djuvara, întors în ţară la vîrsta de 73 de ani. Cei care i-au citit cărţile vor găsi aici multe lucruri familiare, dar şi detalii, poate, surprinzătoare, neştiute ori uitate (pasiunea pentru Fred Astaire, de pildă).
„Nici măcar nu zic că sînt artist“ – interviu cu regizorul Robert BĂLAN
N-am vrut să mă fac jurnalist. S-a nimerit. N-am vrut să mă fac performer. S-a nimerit în contextul dat. Socio-economic, adică. N-am avut bani să plătesc un actor.
Puţină perspectivă
La nivel de intrigă, problema perspectivei e tradusă de Spielberg astfel: pentru Sophie, BFG e un uriaș, dar în propria sa ţară și printre ai săi, acesta e echivalentul unui pitic.
Melo & dramatic
Mai puțin criptic decît Endless, Blonde al lui Frank Ocean e un triumf al acestui pop hibrid, parte melancolie, parte dramă, personal și sincer.
Corpul fotografic
La înmormîntare, doar familia foarte apropiată intră în contact vizual cu coșciugul decedatului. Pentru toți ceilalți rămîne în urmă doar corpul fotografic și, eventual, o moviliță Zen integrată în peisajul montaniard.
Bacalaureat sau despre cum se intră în jocul corupţiei
Întrucît au trecut deja trei luni de la premieră, o privire sumară asupra reacțiilor din presa scrisă și electronică va dovedi că filmul Bacalaureat de Cristian Mungiu nu s-a bucurat de atenția pe care ar fi meritat-o.
Gala Tînărului Actor HOP, Funky Synthesizer, Exilul regelui
● Notați-vă în agende: pe 16 septembrie va avea loc, în București, Noaptea Albă a Filmului Românesc. Pentru al șaptelea an, în peste zece locații din Capitală, va aduce cele mai noi povești regizate de cineaști români, unele în avanpremieră, dar și filme clasice care au făcut istorie în cinema. (Ana Maria Sandu)
Intimitatea violentă
Am afirmat la început că Angela Marinescu este o nihilistă pursînge.
„Pentru a crea ai nevoie de concentrare“ – interviu cu Nils Petter MOLVAER
Toată această perioadă a fost o permanentă căutare, o călătorie plină de descoperiri, exact ca în viață.
Matisse şi Iisuşii mei
Dispun de mulţi Iisuşi, nu în numele unei voinţe profane de a-i colecţiona, nici al unei credinţe în căutare de suport. Nicicum. Am făcut-o în numele dorinţei de a mă regăsi zilnic în intimitatea acestui personaj care îmi furnizează cotidian exemplul unei vocaţii şi al martiriului pe care împlinirea ei îl reclamă. Vocaţia implică dăruire şi sacrificiu: e ceea ce, pe pereţi, Iisus fără încetare îmi aminteşte.
Numai pentru fumători!
Războiul Mondial al Fumătorilor este o fantezie sculptată în fum, un omagiu adus tutunului de la prima la ultima filă.
Dansînd prin memorie
Tribute to Iris Barbura reconfigurează amintirile lui Beth Soll despre profesoara sa, redescoperind/relevînd în acelaşi timp stilul şi viziunea sa asupra dansului, dar creionînd şi un portret subiectiv şi întrucîtva intim al artistei.
Spectacular, spectacular!
Romanul de mare succes al lui Lew Wallace, Ben Hur – O poveste despre Hristos, a fost urmat de adaptări, pentru Broadway sau Hollywood, care n-au ajuns mai puţin cunoscute decît inspiraţia lor literară.
Efort academic
Veteranul britanic Fred Frith și-a pus chitara în slujba unei game extrem de diverse de configurații.
San Francisco, Sefe pentru prieteni
Nu mai sînt multe semne ale spiritului hippie în San Francisco, cel puțin nu vizibile.
Dichis’n Blues, Art on Display, Festivalul Ambasadelor
● Începînd cu 29 august și pînă pe 4 septembrie, în București are loc Festivalul Ambasadelor, o serie de evenimente culturale prin care se încearcă deschiderea și promovarea activității ambasadelor către publicul larg din România. Mai multe detalii pe site-ul www.festivalulambasadelor.ro. (Stela Giurgeanu)
„Cînd scoteam un album, era sărbătoare“ – dialog cu HOLOGRAF
Nu se mai asculta muzică românească. Dintr-odată, toată lumea voia să audă muzică din Vest. Și era normal.
Ficţiunea începe cu alterarea coordonatelor realităţii“ – interviu cu Radu NICIPORUC
Cînd am făcut prima lectură iubitei mele, la cafea, dimineaţa şi am văzut cum a reacţionat, am prins curaj.
Fete în proza scurtă
Pînă acum a fost un an bun pentru proză (mai ales pentru proza scurtă), inclusiv datorită acestor două cărţi, fiecare numărînd peste douăzeci de povestiri, venite din partea fetelor, care pînă nu demult nu păreau deloc preocupate de genul scurt. Din fericire, sînt semne că, în anii următori, această balanţă de gen se va echilibra.
Caramel sărat – fabulele politice ale lui Csaba Székely
Titlul piesei este un emoticon, :P – acel „scoate limba“ extras probabil din cartoons, care arată că se glumeşte, dar şi că gluma este ironică sau absurdă – şi are un subtitlu explicativ, Patru piesuţe politice despre duşmani.
Sunetul favelei
Filmul pune față în față lumea fastuoasă a Filarmonicii cu cea a școlii. Însă perspectiva sa nu aduce și ceva nou – o interpretare diferită –, iar ceea ce ne prezintă sînt informațiile pe care le găsim și pe canalele de știri, într-o narațiune.
Ascultînd jazz şi hip-hop în restaurantul Milliways
În 2011, Matthew Tavares, Alexander Sowinski și Chester Hansen îl apucau pe Dumnezeu de picior.
Golul ligheanelor de plastic
Coreea de Sud nu mai are sate. Cele cîteva case răzlețe, de obicei de-a lungul unor rîuri sau în insule, sînt extrem de paupere în comparație cu îndrăznelile arhitecturale ale aglomerațiilor urbane.
Undercloud, De la Nadia pînă azi, Plăcerea textului
Între 22 și 31 august, la ARCUB Gabroveni are loc a 9-a ediție a Festivalului Undercloud, festival de teatru independent. Programul ediției din anul acesta va cuprinde și spectacole din Anglia, Franța, Rusia, Republica Moldova, Israel și Grecia. (Stela Giurgeanu)
„Magia se întîmplă între medic şi pacient“ – dialog cu Vlad VOICULESCU
Cît costă educarea unui medic? În Moldova s-au făcut studii și a rezultat că 25.000 de euro. Să zicem că la noi sînt 30.000. Dacă înmulțim cifra aceasta cu cei 20.000 de medici care au plecat, ajungem la 600 de milioane. Ce-am putea face cu acești bani?
Lecturi posibile ale Bucureştiului
În Solenoid, naratorul trăiește cu obsesia descoperirii unei a patra dimensiuni, dar și a unei posibile comunicări între lumi iremediabil diferite, și cu sentimentul că se află în centrul unei mari conspirații.
Doi ani de vacanţă
Ed Stafford este acum un explorator celebru, documentarele lui au fost difuzate de BBC și Discovery, figurează în Guinness World Records, s-a scris mult despre el.
„Funcţionăm ca într-un chibuţ“ – interviu cu Radu APOSTOL
Nu avem nici o subvenţie sau susţinere financiară din partea vreunei instituţii. Existăm de la un proiect la altul, dintr-un deadline în altul.
Bourne reloaded
E o călătorie cu montagnes russes, în care ce se petrece în jur e prea puțin important.
Reguli ştiinţifice
Principalul autor al materialului este artistul de culoare DJ Spooky, acompaniat de californienii Kronos Quartet – versați în realizarea de muzici cinematice.
Washington-ul la 37 de grade Celsius
O bună parte din Washington e un muzeu în sine, cu monumente după monumente și memoriale după memoriale.
„Muzica nu e un scop, ci o consecinţă“ – interviu cu Ada MILEA
Din cauza faptului că nu sînt tocmai o actriţă bună şi nu prea am legătură cu muzica, m-am refugiat între cele două şi a ieşit ce se vede. Mă joc. În acest joc, muzica nu e un scop, ci o consecinţă. Invit colegi actori şi muzicieni şi încercăm să conectăm cuvinte ale unor gînduri cu melodiile lor posibile.
Nocturne de poezie, Rembrandt în Haferland, Imaginarul violent al românilor
60 de gravuri realizate după matriţele lui Rembrandt sînt expuse în satul Criţ, în cadrul celui mai mare festival al culturii săseşti din Transilvania. Expoziția „Rembrandt în Haferland“ e deschisă pînă la sfîrșitul lunii august. (Matei Martin)
„Îmi place să trăiesc emoţiile altor oameni“ – dialog cu Cristina FLUTUR
Îmi place să împărtășesc din ceea ce a funcționat pentru mine. Nu știi niciodată ce te poate ajuta din ce a trăit celălalt.
„Sper ca literatura să-i facă pe oameni să-şi verse cafeaua pe masă“ – interviu cu Ayelet GUNDAR-GOSHEN
Atunci cînd sînt cu fiica mea, mă simt vinovată că nu scriu. Iar atunci cînd scriu, mă simt vinovată că nu sînt cu fiica mea.
Poveşti şi polaroide
Imediat după ce ai apăsat pe buton şi a ieşit fotografia, ea are nevoie să stea lîngă o sursă de căldură. Şi cel mai uşor e să o ţii la piept un timp. Poate că intimitatea şi de acolo vine.
În pat cu scriitorii
Jack Kerouac preferă să se culce cu femei, dar o mai face și cu bărbați. Adolescentul Allen Ginsberg se îndrăgostește de Kerouac, dar acesta îl refuză și se căsătorește cu o femeie, pentru ca mai tîrziu Kerouac să facă el o pasiune pentru aventurierul Neal Cassady, în patul căruia dă taman de Ginsberg.
Între mentalităţi paralele
Imaginează-ţi că ai un copil. Îl înveţi de mic tot felul de lucruri: sporturi, muzică, limbi străine. Este momentul propice să îi dezvolţi aptitudinile, să pui baza deprinderilor de mai tîrziu.
Vocile de ieri şi de azi
Ceea ce poate trece drept lipsă de structură în Arabian Nights e, de fapt, o organizare minuțioasă
O adolescenţă art pop
Let’s Eat Grandma e un grup britanic format în 2013 de două prietene, Rosa Walton și Jenny Hollingworth.
Doamne în marginea polii
Nu ar mai fi trebuit să fiu surprins de intensitatea ploii musonice, care ține uneori 24 de ore din 24.
Festivalul „Gellu Naum“, Inimi cicatrizate, „Henri Matisse – Triumful modernismului“
Festivalul „Gellu Naum“, prima ediţie: vineri, 5 august, de la ora 19, la Green Hours, jazz (Mircea Tiberian) şi poezie în lectura a două duzini de scriitori români şi de afară (Nora Iuga, colegul Dan Stanciu, Svetlana Cârstean, Alina Purcaru, Simona Popescu, Sebastian Reichmann, Teodor Dună, Claudiu Komartin, Dan Coman ş.a.); iar sîmbătă, 6 august, de la ora 14, la Pensiunea Bujoru din Comana, şi mai multe lecturi de poezie. Evenimentul are şi pagină de Facebook. (Marius Chivu)
„Doar să imităm în continuare jazz-ul american nu ne duce prea departe“ - interviu cu muzicianul Nicolas SIMION
La noi, pe vremuri, majoritatea jazzmanilor, cu mici excepții, nu făceau altceva decît să imite jazz-ul american.
Teatrul ca tehnică de rezistenţă
Cu un focus pe teatrele din Orientul Mijlociu și un afiș semnat de un artist franco-algerian, Olivier Py, aflat astăzi la cea de-a treia ediție a mandatului său, Festivalul de la Avignon a devenit o platformă unde teatrul și politica s-au întîlnit pentru a răspunde unei lumi în criză, pradă deznădejdii și spaimelor, terorii și lipsei de ideal.
Crochiuri japoneze
Descopăr azi că de Japonia, mintal, nu m-am despărţit. E ce am resimţit acum, cînd am revenit. O purtam încă în mine şi, ajuns din nou acolo, ea a renăscut ca o floare ofilită. Nu o descopeream, o recunoşteam…