„Pentru a crea ai nevoie de concentrare“ – interviu cu Nils Petter MOLVAER

Publicat în Dilema Veche nr. 654 din 1-7 septembrie 2016
„Pentru a crea ai nevoie de concentrare“ – interviu cu Nils Petter MOLVAER jpeg

Muzicianul norvegian Nils Petter Molvær a concertat vara aceasta în formula de cvartet în cadrul Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărîna. 

Cît de mult s-a modificat felul în care relaționați cu muzica între albumul de debut Khmer (1997) și noul Switch (2014)? Cum aţi caracteriza această călătorie de 17 ani?

Toată această perioadă a fost o permanentă căutare, o călătorie plină de descoperiri, exact ca în viață. În ultima sa parte, această călătorie a avut mai mult de a face cu muzicienii implicați – cu sound ul lor și cu modul lor de a relaționa cu muzica. Cînd am decis să-mi fac o trupă, am căutat numai muzicieni extrem de deschiși la ideea de explorare, pe care să-i pot scoate ușor din zona lor de confort. Acest criteriu a fost mereu cel mai important pentru mine.

Ați reușit să mai atingeți vreodată, cu oricare dintre proiectele dvs., nivelul de libertate și de dezlănțuire de pe Bande À Part din 1985?

Să fiu sincer, nu am mai ascultat acel album de aproape 30 de ani, astfel că mi-e imposibil să răspund obiectiv la această întrebare. Haideți să-i lăsăm pe jurnaliști și pe ascultători să răspundă singuri la ea…

Ați declarat de multe ori că unul dintre cei mai influenţi muzicieni pentru dezvoltarea dvs. artistică a fost Jon Hassell. Există și alte influențe majore?

Într-adevăr, sunetul său și felul în care Jon Hassell abordează muzica au fost foarte importante pentru mine, în special în anii ’80. Albumele Fourth World, Vol. 1: Possible Musics (Jon Hassell/Brian Eno, 1980) și Aka/Darbari/Java – Magic Realism (Jon Hassell, 1983) sînt absolut minunate și definitorii pentru viitoarea mea carieră. Dar și muzica lui Brian Eno a însemnat mult pentru mine. Mai tîrziu, am început să ascult din ce în ce mai multă muzică tradițională din Orientul Mijlociu și din nordul Africii, dar am lucrat și cu celebrul interpret norvegian de muzică tradițională Sondre Brat­land, o experiență extraordinară. În concluzie, Jon Hassell este una dintre multele referințe. E drept, una dintre cele mai importante, dar, la urma urmelor, toate sînt importante într-un fel sau altul.

Cum ați descrie experiența de la ECM și colaborarea cu producătorul Manfred Eicher?

O experiență foarte importantă, din multe puncte de vedere. Am învățat puțin despre cum funcționează industria caselor de discuri, cu bune și rele, iar Manfred mi-a lărgit substanțial orizontul cultural, introducîndu-mă într-o lume plină de muzică, poezie, romane și filme extraordinare. În afară de asta, e dificil să punctezi ceva anume. Poate doar concentrarea. ECM este unul dintre cei mai importanți și exigenți producători muzicali contemporani și, pentru a crea ceva care să respecte standardele, ai nevoie de concentrare.

Ați venit de mai multe ori în România; aveți amintiri frumoase de pe aceste meleaguri?

Ohoo, atît de multe! Am fost la Gărîna, în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Castelul Bran, și peste tot m-am simțit excelent, oamenii au fost nemaipomeniți de fiecare dată. Totuși, una dintre cele mai speciale amintiri este prima mea participare la Gărîna. A fost absolut fantastic, ca și cum aș fi aterizat într-o altă dimensiune…

a consemnat Cătălin TOADER

958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.
958 17 Breazu jpeg
Un bricolaj reușit
Așa se face că cel mai proaspăt release, Boulder Blues, înregistrat între 2020 și 2022 în Israel, Marea Britanie, Mexic și Germania – locurile în care trăiesc astăzi cei nouă componenți ai grupului și muzicienii invitați la conceperea noului album –, conține toate detaliile plastice amintite
AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Înființarea aviației militare în România
România a fost printre primele țări din lume care și-a înzestrat forțele sale armate cu aerostate și avioane.
image
Responsabilitățile date de germani Armatei Române la Stalingrad, mult peste posibilitățile acesteia
Bătălia de la Stalingrad a tensionat relațiile cu aliatul german, cu precădere în urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor române pentru căderea în încercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revoluţionar şi om politic, murea într-un ospiciu din Bucureşti, suferind de o afecţiune psihică, dobândită de pe urma mizeriei şi sărăciei.  Viaţa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.