Doi ani de vacanţă

Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
Doi ani de vacanţă jpeg

Ed Stafford, 860 de zile pe Amazon. O c─âl─âtorie incredibil─â, traducere de Andra H├óncu, Editura Polirom, 2015. 

Amazonul mai fusese str─âb─âtut de la un cap─ât la altul cu diverse ambarca╚Ťiuni (sud-africanul Mike Horn cobor├«se fluviul ├«ntr-o pirog─â scobit─â ├«n trunchi de copac), dar niciodat─â pe jos. Asta ╚Öi-a pus ├«n cap britanicul Ed Stafford ╚Öi asta a f─âcut, de╚Öi c─âl─âtoria lui, desf─â╚Öurat─â la pas, de pe coasta de vest, peruan─â, a Pacificului p├«n─â ├«n delta brazilian─â a Amazonului din Oceanul Atlantic, a durat de c├«teva ori mai mult dec├«t pl─ânuise: ├«ntre 2 aprilie 2008 ╚Öi 9 august 2010, adic─â 860 de zile de urcat mun╚Ťi, cobor├«t canioane, mers prin jungl─â, deopotriv─â prin p─âduri uscate, sau inundate ╚Öi mla╚Ötini. Colec╚Ťia ÔÇ×HexagonÔÇť, dedicat─â c─âr╚Ťilor de c─âl─âtorie, este substan╚Ťial─â ╚Öi num─âr─â titluri foarte diverse (proza de c─âl─âtorie fiind un gen la fel de vast ca non-fic╚Ťiunea), dar aceast─â carte r─âm├«ne poate cea mai spectaculoas─â ÔÇô c─âci e nebuneasc─â ÔÇô, din ├«ntreaga serie.

Ed Stafford este acum un explorator celebru, documentarele lui au fost difuzate de BBC ╚Öi Discovery, figureaz─â ├«n Guin┬şness World Records, s-a scris mult despre el, continu─â s─â pun─â la cale aventuri transformate ├«n c─âr╚Ťi (├«ntre timp a publicat ╚Öi Singur pe o insul─â pustie, de asemenea tradus─â la Polirom: jurnalul supravie╚Ťuirii vreme de dou─â luni, f─âr─â hran─â, pe o mic─â insul─â nelocuit─â din Pacificul de Sud), dar la vremea respectiv─â, c├«nd pl─ânuia s─â plece pe jos de-a latul Americii Latine, era un necunoscut aproape falit, care nu pusese niciodat─â piciorul ├«n Amazon. De aceea, foarte interesante s├«nt mica sa autobiografie cu care se deschide cartea ╚Öi, mai ales, povestea preg─âtirilor expedi╚Ťiei, care au durat cincisprezece luni, un capitol la fel de inedit precum oricare de pe incredibilul s─âu traseu.

N─âscut din flori de c─âtre o adolescent─â, Ed Stafford a fost crescut la ╚Ťar─â de p─ârin╚Ťii adoptivi, tat─âl s─âu vitreg insufl├«ndu-i dou─â mari pasiuni pe care le-a practicat de mic: rugby-ul ╚Öi activitatea de cerceta╚Ö. O ╚Öcoal─â-internat de b─âie╚Ťi, apoi ├«nrolarea ├«n armata britanic─â, unde a ajuns la gradul de c─âpitan, observator din partea ONU al primelor alegeri preziden╚Ťiale din Afganistan, voluntar ╚Öi, ├«n cele din urm─â, conduc─âtor de expedi╚Ťie ├«n cadrul unor proiecte de conservare a mediului ├«n America Central─â, toate acestea l-au adus, ├«n timp, tot mai aproape de stilul de via╚Ť─â aspru ╚Öi de spiritul aventurii. De╚Öi recunoa╚Öte deschis c─â imboldul fuseser─â ÔÇ×aventura, provocarea ╚Öi recunoa╚ÖtereaÔÇť, Ed Stafford a ├«ntrev─âzut repede oportunitatea de a atrage aten╚Ťia lumii, prin c─âl─âtoria sa neobi╚Önuit─â, asupra necesit─â╚Ťii de a proteja p─âdurea tropical─â. Acest scop nobil l-a ajutat nu doar s─â-╚Öi finan╚Ťeze c─âl─âtoria, dar l-a motivat ╚Öi atunci c├«nd ÔÇ×aventuraÔÇť l-a cople╚Öit, iar ÔÇ×recunoa╚ÖtereaÔÇť nu mai p─ârea s─â ├«nsemne nimic ├«n fa╚Ťa dimensiunii ÔÇ×provoc─ârilorÔÇť. C─âl─âtoria a avut de la ├«nceput c├«teva reguli de ordin etic: permisele de trecere trebuia s─â fie legale, v├«n─âtoarea ╚Öi pescuitul erau acceptate doar ├«n cazuri extreme ╚Öi oricum nu asupra speciilor protejate, alimentele erau transportate, reaprovizionarea f─âc├«ndu-se din a╚Öez─ârile omene╚Öti ├«nt├«lnite pe traseu ╚Öi, bine├«n╚Ťeles, deplasarea urma s─â se fac─â doar pe jos, prin puterea fizic─â a corpului, f─âr─â nici un fel de mijloace de transport, pe ap─â sau pe uscat, indiferent de natura lor. Deopotriv─â pentru siguran╚Ťa sa ╚Öi pentru documentarea expedi╚Ťiei, Ed Stafford a c─ârat truse medicale speciale, camere de filmat, laptop, baterii solare ╚Öi un modem pentru conexiunea la Internet prin satelit, greutatea total─â aproximativ─â a echipamentului fiind de 45 kg per om. ├Än ceea ce prive╚Öte echipa, Ed Stafford a pl─ânuit totul ╚Öi a plecat la drum ├«mpreun─â cu prietenul s─âu Luke Collyer, care a abandonat ├«ns─â proiectul dup─â primele patru luni. De a lungul traseului, Stafford a fost ├«nso╚Ťit, uneori pe distan╚Ťe mari, de mai mul╚Ťi oameni ai locului, angaja╚Ťi drept c─âl─âuze, dar cel care a r─âmas al─âturi de el p├«n─â la cap─ât a fost peruanul Gadiel ÔÇ×ChoÔÇť S├ínchez Rivera. Pentru a scrie despre aventura sa chiar ├«n timp ce aceasta se desf─â╚Öura, i s au mai al─âturat pentru perioade scurte de timp diver╚Öi jurnali╚Öti ╚Öi fotoreporteri, unii celebri, precum Matt Power ╚Öi Pete McBride.

Restul este aventur─â pur─â ╚Öi a╚Ö face un mare deserviciu c─âr╚Ťii rezum├«nd ├«ncerc─ârile prin care au trecut Ed ╚Öi Cho prin p─âdurile tropicale unde activau trafican╚Ťii de droguri ╚Öi unde locuiau triburi indigene s─âlbatice sau doar ostile, precum ╚Öi greut─â╚Ťile de ordin fizic (accident─ârile ╚Öi ├«mboln─âvirile), logistic (lipsa banilor, a hranei, h─âr╚Ťile inexacte, permisele ineficiente, defectarea echipamentului) sau mental. Dat fiind cantitatea enorm─â de informa╚Ťie factual─â ╚Öi necesitatea descrierilor mediului ╚Öi popula╚Ťiilor (dac─â Ed Stafford ╚Öi-ar fi scris cartea la fel de am─ânun╚Ťit precum alpinistul Joe Simpson ÔÇô C─âz├«nd ├«n gol, de asemenea tradus─â ├«n colec╚Ťia ÔÇ×HexagonÔÇť ÔÇô, ar fi rezultat c├«teva zeci de volume), r─âm├«ne destul de pu╚Ťin loc pentru introspec╚Ťie sau pentru reproducerea integral─â a jurnalului ├«n care Ed, demotivat ╚Öi demoralizat, se pl├«nge de depresie ╚Öi singur─âtate. Este ├«ns─â de apreciat stilul curat ╚Öi felul extrem de concis (de╚Öi uneori aproape eluziv) ├«n care Ed Stafford ├«╚Öi expune ╚Öi ├«╚Öi comprim─â c─âl─âtoria lung─â de aproape doi ani ╚Öi jum─âtate prin natura s─âlbatic─â ╚Öi ostil─â. De╚Öi, a╚Öa cum spune el ├«nsu╚Öi: ÔÇ×C├«nd scrii despre Amazon, exist─â tendin╚Ťa de a amplifica mitul ╚Öi de a descrie un loc unde pericolele mi╚Öun─â pe sub fiecare bu╚Ötean. Adev─ârul este c─â, de╚Öi exist─â poten╚Ťiale pericole, probabilitatea de a deveni prad─â este mult mai mic─â dec├«t ne-am imagina.ÔÇť R─âm├«n ├«ns─â ambi╚Ťia, voin╚Ťa ╚Öi uria╚Öul efort de a duce totul la cap─ât. Ce mai, o c─âl─âtorie, o carte ╚Öi un documentar (Walking the Amazon) uluitoare!

***

Ed STAFFORD
860 de zile pe Amazon (fragment) 

├Änsemnare din jurnal, 4 decembrie 2008, Magdalena: ast─âzi ne-am trezit la 5,30, am str├«ns totul ╚Öi, dup─â ce am m├«ncat ni╚Öte f─âin─â de yucca cu zah─âr amestecat─â cu ap─â, am pornit la drum. Norii s-au decis s─â reverse o ploaie toren╚Ťial─â, a╚Öa c─â am fost uzi leoarc─â toat─â ziua. ├Ämi d─âdeam seama c─â orice t─âietur─â, orice ran─â, chiar ╚Öi cea mai mic─â ros─âtur─â se inflameaz─â. Am acum o ran─â deschis─â la c─âlc├«iul st├«ng, ├«n jurul taliei ros─âturi de la centura rucsacului, iar pe m├«ini t─âieturi provocate de c─âz─âturi. E imposibil s─â le men╚Ťin pe toate curate sau uscate.

Dup─â dou─â ore de mers prin noroi, am ajuns ├«ntr-o a╚Öezare cu colibe acoperite cu stuf. Era la cinci kilometri de locul unde figura pe harta noastr─â, dar o familie era adunat─â ├«ntr-una din colibe ├«n jurul unui ceaun care clocotea. Ne-au invitat ╚Öi pe noi. ÔÇ×Ce e ├«n ceaun?ÔÇť, am ├«ntrebat eu. ÔÇ×MonoÔÇť, a r─âspuns femeia. Maimu╚Ť─â. Bucuro╚Öi c─â ne ad─âposteam de ploaie, am acceptat invita╚Ťia la mas─â ╚Öi am fost mul╚Ťumit c─â nu am primit capul. ÔÇ×Maimu╚ŤaÔÇť era de fapt un kinkaju, mamifer arboricol nocturn asem─ân─âtor cu un raton. Fusese fiert f─âr─â condimente, avea carnea tare ╚Öi insipid─â. Jorge a supt ╚Ťeasta ╚Öi zeama i s-a prelins pe b─ârbie.

B─ârbatul ╚Öi fiul lui au fost de acord s─â ne c─âl─âuzeasc─â p├«n─â la Magdalena, ├«narma╚Ťi cu pu╚Öca, prin ploaie, prin zone inundate ╚Öi mla╚ÖtiniÔÇŽ La un moment dat, ├«n mla╚Ötini, fiul a ar─âtat spre ceva ce nu mai v─âzusem. Un trup musculos, cafeniu, se unduia prin ap─â pu╚Ťin ad├«nc─â. Puta madre! Una anaconda! Am luat rapid camera video ╚Öi am ├«nceput s─â filmez. Nu era mare pentru o anaconda ÔÇô avea poate trei metri lungime ╚Öi circumferin╚Ťa de 15-20 de centimetri ÔÇô, dar era prima anaconda pe care o vedeam ├«n s─âlb─âticie ╚Öi voiam s o filmez. Tat─âl b─âiatului m-a ├«ntrebat dac─â terminasem de filmat, iar eu am spus c─â da. ÔÇ×Minunat─â ├«nt├«lnire!ÔÇť, ├«mi spuneam. El a f─âcut un pas atent ├«n fa╚Ť─â ╚Öi a t─âiat anaconda ├«n buc─â╚Ťi cu maceta, s─â o dea c├«inilor de m├«ncare.

├Änsemnare din jurnal, 6 decembrie 2008, Requena: s├«nt deprimat. Destul de r─âu. Am scurte momente de bucurie, dar toate trec─âtoare. ├Än mare, s├«nt nefericit. Am ajuns ieri la Requena. M─â simt bine, dar obosit, plictisit de mersul pe jos, de c─âl─âuze, de expedi╚Ťie. Via╚Ťa la o bere cu femei, prieteni ╚Öi drageste e departe. Niciodat─â nu m-am sim╚Ťit at├«t de singur.

945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.