San Francisco, Sefe pentru prieteni

Publicat în Dilema Veche nr. 654 din 1-7 septembrie 2016
San Francisco, Sefe pentru prieteni jpeg

Nu trec cîteva zile fără să aud povești din Sefe. Veșnicele com­pa­rații cu New York-ul, de la care e mai scump (San Francisco, nu există dubii) la care e mai hyped, mai cool, mai inovator sau mai fashion. De unde pendularea asta între SF și NYC? De la băieții și fetele care lucrează în companiile de tehnologie, de la Google la Facebook, sau în start-up-uri, care au birouri și colo, și colo, făcînd inevitabilă comparația la orice bere tîrzie în oricare dintre ele.

Nici nu știu ce să spun după cîteva zile în San Francisco, suficiente cît să mă îndrăgostesc, insuficiente ca să-l cunosc. Probabil așa e la începutul oricărei relații. E acel oraș extrem de divers, mai ales arhitectural, vezi cam toate stilurile posibile și nu găsești două case alăturate la fel, dar unde diversitatea și contrastele se îmbină într-o armonie care te face să exclami mereu: „E atît de frumos!“ Cu dealuri abrupte, panorame spectaculoase, înconjurat de apă, vegetație bogată și cartiere fermecătoare, San Francisco e dragoste la prima vedere, mai ales cînd vederea aia e dintr-un parc ca Mission Dolores.

Pune-ți flori în păr și citește Howl pe o bancă, îmi spune rîzînd cineva. N-a fost să fie Howl, dar a fost Her, o carte mai puțin cunoscută de Ferlinghetti, cumpărată de la librăria înființată chiar de Ferlinghetti, celebra City Lights. Cu, firește, rafturile pline de cărți ale beatnicilor, cu impresionant de multă poezie și cu focus pe texte ale contraculturii, alternative și revoluționare, City Lights este o experiență actuală în sine, mai mult decît emoțiile că tocmai ai pășit în istoria literară.

Nu mai sînt multe semne ale spiritului hippie în San Francisco, cel puțin nu vizibile. Excepție face Haight-Ashbury, cartierul hippie-hipsteresc, unde încă vezi oameni cîntînd pe stradă, cerînd bani de benzină pentru a merge pînă la Burning Man, căutîndu-și sinele cu diverse substanțe sau de unde poți cumpăra un tie dye regulamentar, cu tot felul de baruri și magazine pe care cu greu le-ai vedea în alte zone. O altă zonă cool este și Castro, cunoscută pentru comunitatea gay de acolo și pentru atmosfera prietenoasă.

Nici o vizită la San Francisco nu poa­te ocoli Golden Bridge. Pri­ve­liș­­tea e spec­ta­cu­loasă și plim­ba­rea pe plajă, prin parcul natural, cu podul învăluit în ceață într-o parte și cu orașul profilîndu-se frumos în soare în cealaltă. Pe lista „turistică“ este și Lombard Street, o stradă colțuroasă ce coboară un deal foarte abrupt, o provocare pentru șoferi – mai mult vizitatori care vor să-și testeze abilitățile. Iar sutele de foci de pe mal, care se joacă, la Pier 39, în port, sînt perfecte de trimis mamei care-ți trimite poze cu pisici de obicei. La Alcatraz nu am ajuns.

Contrastele sînt uimitoare. Dacă în SoMa sau în Tenderloin e plin de persoane fără adăpost care stau în grupuri mari peste tot și de dive bars întunecate, Pacific Heights arată ca o Coastă de Azur americană, plină de eleganță, cu vile fermecătoare și străzi liniștite. Cînd ajungi pe Nob Hill, clădirile impunătoare și arhitectura clasică amintesc de Roma sau de Paris, la fel și oamenii îmbrăcați de seară ieșind de la vreun eveniment.

San Francisco este și un oraș al tehnologiei. Cam toate companiile mari au sedii aici sau în orașele din apropiere, din Silicon Valley. Ai senzația că tot ecranul laptop-ului și cel al telefonului sînt lîngă tine. De aici și prețurile, în special chiriile, care au depășit orice imaginație – un apartament de două camere, de exemplu, e în medie undeva la 3500 de dolari, cam cu o mie mai mult ca în New York.

Te plimbi prin San Francisco cu toate cărțile și filmele în minte, cu Kerouac și cu Gonzo al lui Hunter S. Thompson, cu Pynchon, Ferlinghetti, cu Burroughs și cu Ginsberg, și te întrebi cum li s-ar părea orașul acum, cu toată gentrificarea și tehnologia, cu toate contrastele sociale dintre oamenii fără adăpost și cei foarte bogați, sau ce ar crede despre cum se integrează acum arta și literatura în viața urbană.

Foto: wikimedia commons, C. Foarfă

2 jpg jpeg
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.