Reguli ştiinţifice

Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
Reguli ştiinţifice jpeg

DJ Spooky performed by Kronos Quartet, The Rebirth of a Nation, Cantaloupe Music, 2016. 

În zilele noastre, un personaj fictiv numit Căpitanul România, îmbrăcat în ițari și răpunînd inamici străini cu scutul său vopsit în tricolor, construit din­tr un metal indestructibil descoperit în minele Roșiei Montane, ar trece drept simbol al legionarismului xenofob, după ce în alte vremuri ar fi putut trece drept supererou patriot (nu doar în filme de Sergiu Nicolaescu, ci chiar în epopei pașoptiste). În schimb, cu Captain America lucrurile stau cu totul altfel – cultura pop americană are un dar aparte al amortizării exceselor.

Unul din excesele cu care americanii se mîndresc este filmul The Birth of a Nation, bazat pe un roman al cărui titlu – The Clansman – avea conotații mai dificil de digerat, chiar dacă înrădăcinate în circumstanțele fondării națiunii americane (pervertite de roman, susțin detractorii acestuia). Eroismul Ku Klux Klan contrapus vulgarității sclavilor needucați a fost unul dintre numeroasele subiecte de controversă legate de acest film. Ceva mai tîrziu, regizorul D.W. Griffith filma prima poveste de dragoste interrasială băgîndu-și detractorii în ceață, după ce la primul film invocase libertatea de expresie. Pînă la urmă, poziția de pionierat a filmului în istoria cinematografiei a avut întîietate în fața sensibilităților iritate de dubioasele simpatii atribuite autorilor, iar revizionismul istoric practicat la Hollywood pentru efect dramatic avea să devină regulă.

La un secol de la apariția filmului și la capăt de mandat al primului președinte de culoare al SUA, progresul realizat de națiunea americană e salutat (dar și chestionat) sub titlul The Rebirth of a Nation – un album gîndit drept coloană sonoră pentru acompaniamentul live al primordialei epopei. Principalul autor al materialului este artistul de culoare DJ Spooky, acompaniat de californienii Kronos Quartet – versați în realizarea de muzici cinematice (coloane sonore pentru Requiem for a Dream ori The Fountain).

Ambele părți au o lungă istorie de colaborări eterogene, deci alăturarea lor nu avea cum să întîmpine obstacole stilistice. Despre Kronos Quartet am scris și cu alte ocazii; ei contribuie aici deopotrivă ca executanți și consultanți, turnînd muzica lor de coarde într-un cadru digital pregătit în prealabil. DJ Spooky e un DJ, VJ și filozof al artelor specializat în colaje multidisciplinare, ocazional prozator, bazîndu-și albumele pe proze ori proiecte multimedia în care muzica se îmbină cu epicul și vizualul – strategie aplicată de altfel și pe materialul de față. Între colaboratorii săi se numără Steve Reich (influență majoră aici), Yoko Ono și Dave Lombardo (Slayer), deci cu greu putem vorbi de o predilecție stilistică. Compoziția sa pe acest album urmează reguli științifice cu privire la consistența coloanelor sonore, autorul fiind activ în comunitatea academică a disciplinei numite „rhythm science“.

Avem și la Cluj, în cadrul TIFF, experiența unor proiecții cu acompaniament live pentru filme mute, iar impactul multimedia e semnificativ mai puternic decît varianta strict audio. DJ Spooky nu propune aici doar o coloană sonoră, ci include un DVD cu un remix video al filmului original, editat anume pentru a evidenția rasismul sistemic al vremii (în care s-a filmat pelicula). E o măsură revizionistă, însă nu una menită să răstălmăcească (notoriul film e accesibil în domeniul public), ci o ocazie de meditație asupra drumului parcurs prin istorie de la apariția materialului original pînă azi. Desigur, în lumina iminentelor alegeri și a incidentelor #BlackLivesMatter starea de fapt rămîne chestionabilă – să sperăm că nu va fi nevoie și de un remix al belicosului sequel Fall of a Nation (regizat de autorul romanului The Clansman pentru a profita de pe urma controversei primului film). 

Aron Biro este autorul blogului http://a­ron­­bi­ro.blogspot.com.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.