Dichis’n Blues, Art on Display, Festivalul Ambasadelor
● Desigur că în perioada asta ne postăm noaptea tîrziu în fața televizorului pentru US Open. Chiar dacă la băieți nu participă Roger Federer, e interesant de văzut ce vor face Nadal (care și la Olimpiadă, și la Cincinatti a fost eliminat prematur) și desigur Djokovici, Murray sau Wawrinka. De urmărit este și argentinianul Del Potro, în mare revenire după numeroase accidentări (medaliat cu argint la Rio). Bineînțeles că ne interesează în mod special și competiția feminină, unde se așteaptă un parcurs lung măcar din partea Simonei Halep și a Irinei Begu, dar și competițiile de dublu. De fapt, poate că știți sau ați observat deja, în ciuda atenției mai reduse acordate de către televiziuni și public meciurilor de dublu, ele sînt, de fapt, extrem de vii și spectaculoase. Dacă, în ultimii ani, la simplu a ajuns să fie interesantă mai ales lupta fizică și psihică dintre cei doi protagoniști, la dublu te poți delecta cu jocul și cu spectacolul. (Andrei Manolescu)
● Mai nou, în Piaţa Obor, printre mormanele de mere, afine, vinete, ceapă şi porumb au apărut grămăjoare de trufe negre, aduse de ţărani din zona Bacăului şi Buzăului. Profitaţi, pînă nu se scumpesc peste măsură şi pînă nu se duc toate la export, precum hribii. (Matei Pleşu)
● Începînd cu 29 august și pînă pe 4 septembrie, în București are loc Festivalul Ambasadelor, o serie de evenimente culturale prin care se încearcă deschiderea și promovarea activității ambasadelor către publicul larg din România. Mai multe detalii pe site-ul www.festivalulambasadelor.ro. (Stela Giurgeanu)
● Dacă aveți drum pe Calea Victoriei, opriți-vă la Kube Musette. În cadrul proiectului „Art on Display“, săptămîna asta, pînă pe 28 august, puteți vedea Visul / August al Elenei Dumitrescu. Merită să-i descoperiți pe artiștii contemporani invitați să expună în acest spațiu urban. (Ana Maria Sandu)
● A doua ediţie a Festivalului Dichis’n Blues de la Tulcea, care va avea loc pe 2-3 septembrie la Casa Avramide şi unde vor veni să cînte blues în aer liber Billy Branch & The Sons of Blues, Veronica & The Red Wine Serenaders, Leszek Cichonski Group, Bluescore, Soul Serenade şi Marcian Petrescu & Trenul de Noapte. Eu am fost la ediţia de anul trecut şi a fost minunat. Dacă nu pot ajunge eu, poate ajungeţi voi! Festivalul are şi pagină de Facebook. (Marius Chivu)
● Cătălin Ghiță, profesor universitar și conducător de doctorate la Universitatea din Craiova, a coordonat, împreună cu două cercetătoare din Polonia, dr. Magdalena Hodalska de la Universitatea Jagiellonă din Cracovia și dr. Izabela Dixon de la Universitatea din Koszalin, o carte de maximă actualitate filozofică. Apărută la prestigioasa Inter-Disciplinary Press din Oxford în iunie 2016, Strangers on Our Doorstep and Strangers in Our House: Inter-Disciplinary Approaches to Fears and Anxieties examinează teme presante din imaginarul contemporan: de la probleme geopolitice ale Europei actuale la binomul extra muros/intra muros și de la tema Străinului la cea a propriei identități, personale sau colective. Publicat într-un moment crucial pentru viitorul Uniunii Europene și reunind voci academice din țări dintre cele mai diverse, precum România, Polonia, Germania, Spania sau Turcia, volumul de la Oxford promite să devină un adevărat reper în cercetarea de profil. Cartea se bazează pe lucrările conferinței globale „Fears and Anxieties in the 21st Century“, găzduită anual, începînd din 2014, de Mansfield College, University of Oxford și avîndu-i ca directori de proiect pe Magdalena Hodalska și pe Cătălin Ghiță. Așadar, un titlu de referință care răspunde prompt provocărilor lumii contemporane. (Ruxandra Mihăilă)