Dichis’n Blues, Art on Display, Festivalul Ambasadelor

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
Dichis’n Blues, Art on Display, Festivalul Ambasadelor jpeg

● Desigur că în perioada asta ne postăm noaptea tîrziu în fața televizorului pentru US Open. Chiar dacă la băieți nu participă Roger Federer, e interesant de văzut ce vor face Nadal (care și la Olimpiadă, și la Cincinatti a fost eliminat prematur) și desigur Djokovici, Murray sau Wawrinka. De urmărit este și argentinianul Del Potro, în mare revenire după numeroase accidentări (medaliat cu argint la Rio). Bineînțeles că ne interesează în mod special și competiția feminină, unde se așteaptă un parcurs lung măcar din partea Simonei Halep și a Irinei Begu, dar și competițiile de dublu. De fapt, poate că știți sau ați observat deja, în ciuda atenției mai reduse acordate de către televiziuni și public meciurilor de dublu, ele sînt, de fapt, extrem de vii și spectaculoase. Dacă, în ultimii ani, la simplu a ajuns să fie interesantă mai ales lupta fizică și psihică dintre cei doi protagoniști, la dublu te poți delecta cu jocul și cu spectacolul. (Andrei Manolescu)

● Mai nou, în Piaţa Obor, printre mormanele de mere, afine, vinete, ceapă şi porumb au apărut grămăjoare de trufe negre, aduse de ţărani din zona Bacăului şi Buzăului. Profitaţi, pînă nu se scumpesc peste măsură şi pînă nu se duc toate la export, precum hribii. (Matei Pleşu)

● Începînd cu 29 august și pînă pe 4 septembrie, în București are loc Festivalul Ambasadelor, o serie de evenimente culturale prin care se încearcă deschiderea și promovarea activității ambasadelor către publicul larg din România. Mai multe detalii pe site-ul www.festivalulambasadelor.ro. (Stela Giurgeanu)

● Dacă aveți drum pe Calea Victoriei, opriți-vă la Kube Musette. În cadrul proiectului „Art on Display“, săptămîna asta, pînă pe 28 august, puteți vedea Visul / August al Elenei Dumitrescu. Merită să-i descoperiți pe artiștii contemporani invitați să expună în acest spațiu urban. (Ana Maria Sandu)

● A doua ediţie a Festivalului Dichis’n Blues de la Tulcea, care va avea loc pe 2-3 septembrie la Casa Avramide şi unde vor veni să cînte blues în aer liber Billy Branch & The Sons of Blues, Veronica & The Red Wine Serenaders, Leszek Cichonski Group, Bluescore, Soul Serenade şi Marcian Petrescu & Trenul de Noapte. Eu am fost la ediţia de anul trecut şi a fost minunat. Dacă nu pot ajunge eu, poate ajungeţi voi! Festivalul are şi pagină de Facebook. (Marius Chivu)

● Cătălin Ghiță, profesor universitar și conducător de doctorate la Universitatea din Craiova, a coordonat, împreună cu două cercetătoare din Polonia, dr. Magdalena Hodalska de la Universitatea Jagiellonă din Cracovia și dr. Izabela Dixon de la Universitatea din Koszalin, o carte de maximă actualitate filozofică. Apărută la prestigioasa Inter-Disciplinary Press din Oxford în iunie 2016, Strangers on Our Doorstep and Strangers in Our House: Inter-Disciplinary Approaches to Fears and Anxieties examinează teme presante din imaginarul contemporan: de la probleme geopolitice ale Europei actuale la binomul extra muros/intra muros și de la tema Străinului la cea a propriei identități, personale sau colective. Publicat într-un moment crucial pentru viitorul Uniunii Europene și reunind voci academice din țări dintre cele mai diverse, precum România, Polonia, Germania, Spania sau Turcia, volumul de la Oxford promite să devină un adevărat reper în cercetarea de profil. Cartea se bazează pe lucrările conferinței globale „Fears and Anxieties in the 21st Century“, găzduită anual, începînd din 2014, de Mansfield College, University of Oxford și avîndu-i ca directori de proiect pe Magdalena Hodalska și pe Cătălin Ghiță. Așadar, un titlu de referință care răspunde prompt provocărilor lumii contemporane. (Ruxandra Mihăilă)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.