Washington-ul la 37 de grade Celsius

Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
Washington ul la 37 de grade Celsius jpeg

Cumva, am ajuns la Washington în cel mai cald week-end al anului. Am spus cald? Era fierbinte. Și foarte umed. Oricît de rezistent te credeai la plimbare, arșița te arunca după maximum un sfert de oră în primul muzeu. Norocul nostru că n-a fost cel poștal, cum glumeau prietenii americani care încercau, plini de transpirație, să facă pe ghizii. Turul monumentelor l-am făcut vineri noaptea pe la ora 1, cînd, deși încă freaking hot, măcar nu mai era aglomerația turistică tipică din timpul zilei. În plus, monumentele sînt frumos luminate noaptea, așa că nu ai nimic de pierdut. Și altfel am fi văzut cele două luminițe roșii, ca niște ochi care clipesc, din vîrful Washington Monument? Nu le am fi văzut.

O bună parte din Washington e un muzeu în sine, cu monumente după monumente și memoriale după memoriale. Toate sînt concentrate în zona National Mall, care, spre „dezamăgirea“ multora, nu este un mall, ci chiar un parc uriaș al muzeelor și monumentelor, ușor recognoscibil de oricine se uită la filme sau la știri, și cu scopul evident de a arăta cît de extraordinară este deja America. Memorialul lui Lincoln, cu statuia imensă ce tronează în interior, era liniștit la ora aceea tîrzie din noapte, la fel și piscina din față, unde se reflectau frumos monumentele. Ansamblurile de la Memorialele legate de Războiul din Coreea sau de cel din Vietnam te bîntuiau și mai mult pe întuneric, iar Memorialul lui Martin Luther King, cu o statuie uriașă de granit în mijlocul unui parc, este și mai impunător. Peste tot găsești bucăți din istoria Americii, citate scrise sau momentele importante marcate pe monumente.

La Casa Albă am ajuns a doua zi, cam cînd termometrele explodau. Mai mică decît te aștepți, liniștită, cu o curte nu foarte mare și putînd chiar să vezi luminile din interior, Casa Albă nu ar fi atras atenția la prima vedere, într-o plimbare printre clădiri mai impunătoare ca ea. Iar acesta e lucrul care mi-a plăcut cel mai mult, combinația de putere cu modestie, punîndu-l probabil automat într-o relație și cu Obama, un președinte care mi-e simpatic tocmai pentru că mi se pare uman.

Căldura ne-a trimis la muzeu și bine a făcut. Primul pe care l-am văzut a fost cel al Aerului și Spațiului, unde am rămas, la propriu, cu gura atît de căscată încît noaptea următoare am visat doar galaxii. Apollo 11, nava care a dus pentru prima oară oameni pe Lună, era acolo, la fel și costumele lor și multe alte obiecte din misiune, cu mențiunea că ceea ce vedem pe ele e praf selenar. O parte din telescopul Hubble. Obiecte din toate misiunile spațiale. O stație spațială în care chiar puteai să intri să vezi cum trăiesc cosmonauții. Misile nucleare și povești scrise lîngă ele despre coduri și despre Războiul Rece (mi-a rămas în minte un pachet de cărți pentru orele lungi cînd cei responsabili s-ar fi putut plictisi). Rachete și obiecte din misiunile sovietice. Avioane de la începuturile aviației, ceea ce ne făcea să ne întrebăm „Te-ai urca în ăla?“, gîndindu-ne apoi că așa o să se spună și despre cele cu care zburăm noi acum, „Pe bune, chiar ai zbura cu așa ceva?“. E un muzeu imens cel al Aerului și Spațiului, parte din celebrul lanț Smithsonian, care neapărat trebuie văzut la o vizită în Washington.

Mai puțin spectaculos, dar foarte simpatic, Muzeul Național de Istorie Americană este mai mult, ca să citez din aceiași prieteni americani, o colecție de chestii destul de aleatorii adunate acolo, de la rochiile purtate de Primele Doamne la costume de Mickey Mouse, trenuri cu aburi sau computere vechi.

Spre deosebire de New York, Washington-ul e foarte deschis, cu bulevarde largi, fără clădiri înalte (înțeleg că este o lege ca nici o clădire să nu fie mai înaltă decît Capitoliul) și cu un aer pitoresc și foarte prietenos. Foarte mulți lucrează în administrație, pentru partide politice, pentru diverse organizații sau ONG-uri, așa că nu e nici o surpriză cînd auzi pe cineva că a cunoscut-o pe Hillary pentru că lucra în organizarea unui eveniment de fundraising pentru campanie sau că a fost la o petrecere unde participa și Michelle. Dar, în ciuda posibilelor temeri de prea mare scorțoșenie sau seriozitate, petrecerea de sîmbătă noaptea a prietenilor de acolo a adunat, într-o casă de trei etaje împărțită de șapte oameni, o mulțime veselă și pusă pe o distracție cum rar am văzut.

Foto: Casa Albă, wikimedia commons

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

cathedral 5881418 1280 jpg
Un oraș italian iubit de toți românii limitează numărul de turiști. Doar anul acesta a fost vizitat de 7,8 milioane de oameni
Orașul italian Florența ia măsuri concrete pentru a contracara efectele negative ale turismului excesiv, introducând restricții noi pentru a proteja calitatea vieții localnicilor și patrimoniul cultural.
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
Ce trebuie să ştii despre Lăsata Secului la Postul Crăciunului
Începând cu Lăsata Secului, Postul Naşterii Domnului este un nou prilej de rugăciune, renunţare la plăcerile lumeşti, milostenie, pregătire a trupului şi sufletului înainte de mărturisirea păcatelor şi de Sfânta Împărtăşanie.
telefin buda jpg
Cititul, postatul și scroll-ul pe budă dăunează sănătății. Medicii: Nu vă mai luați telefonul la toaletă
Cu toții am făcut-o: ne luăm telefonul când mergem la toaletă și, fără să ne dăm seama, o scurtă pauză de câteva minute se transformă într-o sesiune prelungită de scrollat, citit
tezaurul romaniei moscova jpg
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
Tezaurul României, ajuns în URSS în primul Război Mondial, conține 91,5 tone de aur, cantitate aproape egală cu rezerva de aur a țării noastre. Parlamentul European cere Comisiei să ajute România în recuperarea acestuia de la ruși.
regina elisabeta gettyimages jpg
Care au fost ultimele cuvinte ale reginei Elisabeta a II-a scrise în jurnalul său, cu două zile înainte de moarte
Cu doar două zile înainte de a înceta din viață, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a notat o ultimă însemnare în jurnalul său personal, la Castelul Balmoral.
image png
Întineriți instantaneu cu această tunsoare în stil japonez, ideală pentru femeile de peste 40 de ani
Pentru femeile de peste 40 de ani care își doresc un look proaspăt și tineresc, o tunsoare inspirată din stilul japonez poate fi răspunsul perfect.
Brad Smith X  png
Avertisment: China surprinde. „Ești impresionat de cât de multe fac” - Președintele Microsoft, despre avansul Chinei în tehnologie
Președintele Microsoft, Brad Smith, avertizează Occidentul cu privire la avansul tehnologic al Chinei.
Valoarea criptomonedei Dogecoin a crescut de sute ori după raliul forumiştilor Reedit FOTO SHUTTERSTOCK
Dogecoin - criptomoneda care a ajuns să valoreze mai mult decât compania Ford, după victoria lui Trump
Victoria lui Donald Trump la prezidențialele americane a creat o frenezie în rândul investitorilor, ceea ce a făcut ca una dintre criptomonede să crească vertiginos.
Ambasadorul Turciei Ozgur Kivanc Altan FOTO Ambasada Turciei / Facebook
Ambasadorul Turciei dă o palmă României. „Sunt 600 de kilometri și facem zece ore. Este inacceptabil”
Ambasadorul Turciei la București, Özgür Kıvanç Altan, a avut o reacție acidă vizavi de situația drumurilor din România. El a criticat dur lipsa unei șosele de mare viteză între capitalele