La zi în cultură

Pagina 52
O reacţie neaşteptată jpeg
O reacţie neaşteptată
Michèle Leblanc (în interpretarea lui Isabelle Huppert, interpretare considerată unanim drept o îmbogățire preţioasă adusă filmului) e agresată în propria casă de către un bărbat mascat care intră pe fereastră.
Emoţii întunecate jpeg
Emoţii întunecate
Albumul Crystal Palace nu e tocmai vîrful carierei trupei, însă nici nu e unul dintre albumele lor neglijabile.
Muzeul Inocenţei – cînd ficţiunea păşeşte în realitate jpeg
Muzeul Inocenţei – cînd ficţiunea păşeşte în realitate
Cele 4213 mucuri de țigară fumate de Füsün sînt aici. La fel și toate obiectele furate de Kemal din casa ei și duse în apartamentul din blocul Compasiunea, de la solnițe, chei la răzătoarea de gutui sau la cîinii de porțelan de pe televizor, aici e rochia lui Füsün de cînd învăța să conducă automobilul, hărțile imaginare ale lui Kemal, medicamentele tatălui lui, auzi zgomotul valurilor în care înotau împreună, muzica de atunci, te uiți la ce mînca acasă la tanti Nesibe și vezi ce privea atunci c
Atelierul „Corupția politică din Franța și din România“, SoNoRo, Valea Mută jpeg
Atelierul „Corupția politică din Franța și din România“, SoNoRo, Valea Mută
● Grupul de reflecție asupra istoriei politice și sociale din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea (pe scurt GRIPS) își reia din această toamnă dezbaterile lunare, începînd cu un atelier franco-român care va fi găzduit la sediul NEC din București, pe data de 20 octombrie. Titlul atelierului pare cît se poate de incitant: „Corupția politică din Franța și din România“. Vor participa Silvia Marton, Stéphane Durand, Andrei Dan Sorescu, Maria Chiriloaia și Bogdan Mateescu. (Andrei Manolescu)
(Ne)Cuminţenia satului jpeg
(Ne)Cuminţenia satului
Oricîtă inspiraţie ar fi găsit Brâncuşi în lumea satului, Cuminţenia Pămîntului nu e un obiect de artă meşteşugărească, ci o sculptură. Iar Brâncuşi nu e meşter popular, ci un artist cult. Expunerea Cuminţeniei Pămîntului la Muzeul Satului ar produce o dublă parazitare.
Cum am devenit un antropolog mai bun jpeg
Cum am devenit un antropolog mai bun
Toate aceste relaţii de cercetare m-au tras de pe linia mea iniţială şi m-au „românizat“, m-au domesticit. Cu ajutorul vlaicenilor mei, pornisem pe un drum important, devenind mai modestă şi, ca rezultat, am devenit un antropolog mai bun.
De ce Dylan merită Nobelul jpeg
Tu ce ai fi făcut? png
Tu ce ai fi făcut?
Calul alb este un performance care problematizează ura ca sindrom social în relaţie cu torţionarii regimului comunist şi condamnările lor (doar două deocamdată, Ion Ficior şi Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Rîmnicu Sărat).
Superwoman jpeg
Superwoman
Personajul principal pe care Winfried îl interpretează, denumit Toni Erdmann, life coach și prieten apropiat al lui Țiriac, dar și ambasador al Germaniei, e şi el o formă la care ajunge treptat și care nu se vrea definitivă, căreia îi mai adaugă din mers cîte un element.
Numerele norocoase ale lui Justin Vernon jpeg
Numerele norocoase ale lui Justin Vernon
Legenda spune că trei luni de autoexil hibernal într-o cabană de vînătoare din mijlocul unui codru din Wisconsin i-au trebuit lui Justin Vernon pentru a păși de acolo cu un album care, în 2007, chiar a însemnat ceva.
Hotel Asia, non stop jpeg
Hotel Asia, non-stop
Sînt foarte rari coreenii din Sud care să-și păstreze o locuință mai mult de cîțiva ani. Motivele sînt în principal economice, un apartament în proprietate personală costă foarte mult, și atunci sînt mulți cei care preferă varianta închirierii.
Megaliticul Parsifal de la Ateneul Român jpeg
Megaliticul Parsifal de la Ateneul Român
Sîntem oare pe cale să îl reașezăm pe Wagner acolo unde îi este locul și la noi în țară? Cu siguranță că acest început de la Ateneul Român este primul pas, aproape ideal. Dar la fel de sigur este că mai sînt necesari încă mulți.
„Religie și violență“, Două lozuri, Les Films de Cannes à Bucarest jpeg
„Religie și violență“, Două lozuri, Les Films de Cannes à Bucarest
● Nu ratați comedia Două lozuri (scenariul și regia Paul Negoescu) – o comedie inteligentă și amuzantă despre noroc și alte nenorociri. (Matei Martin)
„Cercul vicios poate deveni un cerc virtuos“ – dialog cu Dragoş PÎSLARU jpeg
„Cercul vicios poate deveni un cerc virtuos“ – dialog cu Dragoş PÎSLARU
Chiar dacă va veni un guvern „de rit vechi“, va fi o presiune mult mai mare pe acel guvern: va trebui să se reformeze major. Nu poți da înapoi în privința transparenței, a felului în care construiești o politică, a consultării publice. Sîntem acum într-un momentum, într-o inflexiune temporală în care putem sări niște etape.
„Investim în viitor şi în spectatorii avizaţi de mîine“ – interviu cu Laurenţiu BRĂTAN jpeg
„Investim în viitor şi în spectatorii avizaţi de mîine“ – interviu cu Laurenţiu BRĂTAN
Festivalului Anim'est de anul acesta i-am dat și o tematică – „Pisica“, animal extrem de îndrăgit în animație, ca și în viața de zi cu zi.
„Citesc cu adevărat doar atunci cînd traduc“ – interviu cu Iulia GORZO jpeg
„Citesc cu adevărat doar atunci cînd traduc“ – interviu cu Iulia GORZO
Mă ferește de plictis memoria mea capricioasă, tip strecurătoare. (Știți gluma aia cu „Dacă memoria mea ar fi doar o idee mai proastă, aș fi în stare să-mi organizez singură o petrecere-surpriză, iar efectul surpriză ar fi garantat?“ Ei, cred că e despre mine.)
De ce avem nevoie de Nobel jpeg
De ce avem nevoie de Nobel
Chiar aşa: de ce luăm acest premiu în serios? Datorită/din cauza banilor (aproximativ 1.300.000 de euro), a longevităţii şi tradiţiei, a faptului că uneori au nimerit-o? Şi de ce am avea pretenţia de infailibilitate de la un juriu? Dar, mai ales, de ce avem nevoie de un premiu infailibil? Nu sînt întrebări retorice, iar discuţia abia de aici încolo începe cu adevărat.
Elise Wilk şi teatrul adolescenţilor jpeg
Elise Wilk şi teatrul adolescenţilor
Teen Fest s-a dovedit un succes la publicul adolescent, iar Elise Wilk – cea mai lucidă scriitoare de texte pentru tineri.
Metamorfoză tragică jpeg
Metamorfoză tragică
Imaginaţia exuberantă, centrată pe feminin a lui Almodóvar şi stilul mai auster al scrierilor lui Munro, precum și preocuparea ei pentru lumi intime şi femei aflate la diferite vîrste, au fuzionat într-o lucrare cu ritmul, decorul şi personajele unei tragedii.
Îndulcitori sonori jpeg
Îndulcitori sonori
După două Grammy-uri obţinute cu albumele Black Radio și Black Radio 2, după o coloană sonoră pentru filmul biografic despre Miles Davis și un album de colaborări post-mortem cu același Miles Davis, Robert Glasper e un artist pe val.
Dar dacă Paradisul e o librărie mică? jpeg
Dar dacă Paradisul e o librărie mică?
O librărie de genul acesta îți dă impresia că sigur o să-ți placă și cărțile pe care nu le știi. Că selecția e atît de atentă încît te bucuri de fiecare descoperire. L am întrebat pe librar cine alege cărțile.
Selfie69, FOOD, Crohmălniceanu jpeg
Selfie69, FOOD, Crohmălniceanu
● Să nu cumva să ratați #Selfie69, o comedie romantică de-men-ți-a-lă, un film de văzut cu prietenii, cu familia, cu vecina de palier… Un scenariu vioi, cu dialoguri inteligente rostite de actori meseriași, o imagine surprinzătoare a Bucureștiului și o poveste care te ține în suspans pînă la sfîrșit. În sfîrșit, o performanță notabilă într-un gen în care mulți regizori români au ratat. (Matei Martin)
Freak show jpeg
Freak show
67 de oameni au leșinat în timpul lecturilor publice pe care Chuck Palahniuk le-a ținut de-a lungul unui turneu de promovare din 2005.
Obiceiurile locului jpeg
Obiceiurile locului
Reprezentanţii legii sînt, în acest conflict, cei care latră, dar nu muşcă (poliţia e personificată printr‑o căţea) şi nu se ştie dacă au avut vreun cuvînt de spus vreodată faţă de fărădelegile locului.
Prince ul întunericului jpeg
Prince-ul întunericului
Precedat de lansarea a trei single-uri, „When It Rain“, „Pneumonia“ și „Really Doe“, cel mai nou album al rapper-ului Danny Brown, Atrocity Exhibition, e o bombă cu ceasul programat la multiple ascultări.
Anim’est, Fîntîna cinetică, Richard P  Feyerman jpeg
Anim’est, Fîntîna cinetică, Richard P. Feyerman
Mai e foarte puțin și începe, la București, festivalul internațional de animație Anim’est. Notați-vă datele în agendele telefoanelor, ca nu cumva să-l ratați: 7-16 octombrie. Filmele sînt pe alese. Programul complet aici: http://www.animest.ro/.  (Ana Maria Sandu)
Văduva veselă după Andrei Șerban jpeg
Văduva veselă după Andrei Șerban
Surprinzătoare această Văduva ve­selă în chip de superproducție, a­daptată logicii de discurs și care aduce în scenă, adesea ironic, ingredientele atît de îndrăgite de fanii ei de toate vîrstele.
Cînd realitatea rănește și teatrul îți dă puteri – 2666 la Atelierele Berthier, Théâtre de l’Odéon Paris – jpeg
Tinuț forevăr jpeg
Tinuț forevăr
Ar putea părea surprinzător pentru multă lume ce urmează să spun: Muzici și faze este, probabil, cel mai bun roman de debut de la Revoluție încoace.
Brăila feat  Afrim jpeg
Brăila feat. Afrim
Brăila este un oraş cu personalitate, care încă se raportează, mai degrabă în mintea celor care nu locuiesc acolo decît în cea a localnicilor, la aura magică a unei boemii multiculturale trecute.
La parastasul lui Emil (III) jpeg
La parastasul lui Emil (III)
În ce măsură diferă Sieranevada de filmele precedente ale lui Cristi Puiu?
Virtuozitate jpeg
Virtuozitate
Cuplul format din Dave Rawlings și Gillian Welch scoate albume sub numele celei din urmă încă din anii ’90, colaborînd încă de pe băncile Berklee College of Music – celebra școală de muzică între ai cărei alumni se numără membri Dream Theater, Al Di Meola, Bill Frisell ori Hiromi Uehara.
Burning Man – oamenii și libertățile lor jpeg
Burning Man – oamenii și libertățile lor
Răsfoiesc cărticica Burning Man cu programul camp-urilor, citind amuzată activitățile.
Cîini, Bondoc, Festivalul Internațional de Literatură și Lectură jpeg
Cîini, Bondoc, Festivalul Internațional de Literatură și Lectură
● De pe 23 septembrie puteți vedea, în București și în 34 orașe din țară, lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică, Cîini. Un thriller românesc, cu o atmosferă care te duce cu gîndul mai degrabă la frații Coen decît la un film românesc. Pe regizor poate îl știți din serialul Umbre de la HBO. Cîini a fost premiat la Cannes cu Premiul FIPRESCI în cadrul secţiunii „Un Certain Regard“ și a fost recompensat cu Trofeul „Transilvania“ la Cluj, la TIFF, anul acesta. (Ana Maria Sandu)
„Fiecare este ceea ce rămîne din el după ce îi iei toate funcţiile“ – dialog cu Mihaela MIROIU jpeg
„Fiecare este ceea ce rămîne din el după ce îi iei toate funcţiile“ – dialog cu Mihaela MIROIU
E o josnicie inimaginabilă să-ți bați joc de viitorul propriilor tăi cetățeni. Îmi crapă obrazul de rușine că unii dintre oamenii care au inițiat legea asta sînt profesori universitari, fac parte din breasla mea.
„Literatura nu e făcută din capodopere“ – interviu cu Marin MĂLAICU HONDRARI jpeg
„Literatura nu e făcută din capodopere“ – interviu cu Marin MĂLAICU-HONDRARI
Scriind, am lua­t-o cu cîțiva pași în fața vieții. Scriam ceva, apoi după un timp mi se întîmplau lucruri care apăreau în roman.
Aşteptîndu l pe rege jpeg
Aşteptîndu-l pe rege
Parabolă hi-tech în care regele este la fel de imaterial precum holograma care i se „montează“ în faţă, Dave Eggers construieşte o naraţiune foarte agreabilă folosind multe din temele şi temerile lumii în care trăim.
„Acasă“ nu este un cuvînt jpeg
„Acasă“ nu este un cuvînt
Domiciliu instabil este un spectacol cu structură brechtiană şi conţinut de artă naivă (în sensul curentului artistic generat de creatori care nu au studii, dar care au fost receptori şi restituitori ai „realităţii“). Dar mai mult decît atît, este spectacolul admirabil al unor oameni „locuiţi“ de istorie.
La parastasul lui Emil (II) jpeg
La parastasul lui Emil (II)
În afară de mijloacele documentarului observațional care ne fac martori la evenimentul parastasului cît mai aproape de integralitatea sa, o bună parte din structura pe care se construiește Sieranevada, care alcătuiește acest cerc al personajelor, face apel la elementele comediei.
Cu de toate jpeg
Cu de toate
Subcarpați e un proiect muzical care, deși și-a început istoria relativ recent, înseamnă destul de mult pentru (alterna-)pop-ul local contemporan.
Reconstituiri şi coincidenţe jpeg
Reconstituiri şi coincidenţe
Pentru mirii de la acea nuntă, ca și, poate, pentru participanții din curtea MȚR, evenimentul își avea propria încărcătură emoțională. Pentru mine și prietenii cu care mai eram era doar atît, un spectacol, o reconstituire, o mică regie recentă a unor ritualuri foarte vechi.
Sonoro Conac, Ascensiunea banilor, The Sunset Limited jpeg
Sonoro Conac, Ascensiunea banilor, The Sunset Limited
● O staţie de metrou şi o lungă discuţie despre religie, viaţă, depresie, moarte şi salvare, între un sinucigaş şi salvatorul său, un ateu şi un credincios. The Sunset Limited, la Unteatru, cu Şerban Pavlu şi Richard Bovnoczki, ambii într-o formă de zile mari. (Cristina Ştefan)
„Dacă guvernezi serios, nu poţi să stai la televizor“ – interviu cu Cristian GHINEA, ministrul Fondurilor Europene jpeg
„Dacă guvernezi serios, nu poţi să stai la televizor“ – interviu cu Cristian GHINEA, ministrul Fondurilor Europene
Tot ce lansăm noi acum ca proiecte își va face efectul peste cel puțin doi ani. Am făcut un departament prin care Ministerul Fondurilor Europene se transformă dintr-o instituție care spune „Veniți, că avem niște bani“ în­tr-una care se duce către benficiari și le spune „Haideți să scriem împreună proiecte“. Vorbesc de proiectele mari, strategice, de infrastructură, care să aibă impact.
O relativă intimitate avangardistă jpeg
O relativă intimitate avangardistă
Între 18 și 20 august a avut loc la Alba Iulia a șaptea ediție a festivalului muzical de provincie Dark Bombastic Evening (DBE).
Cum a fost la Gala HOP? jpeg
Cum a fost la Gala HOP?
Tema – „ne-bun pentru această lume“ (sau metamorfoze ale ludicului shake­spearian) a fost, poate, un pic prea unilaterală prin aparenta ei neclaritate, deşi, şi-aici, avantaje – o focusare mai intensă şi o reală provocare intelectuală pentru concurenţi.
Singularităţi colective jpeg
Singularităţi colective
Există, în acest moment, aproximativ douăzeci de volume dedicate comunismului sau care sînt, măcar indirect, despre această perioadă, fiecare cu perspectiva proprie.
Moartea de dinăuntru jpeg
Moartea de dinăuntru
Pentru cine are contact cu această Românie, tăcută şi ignorată, care se destramă încet, Rovegan este un spectacol cutremurător. Pentru ceilalţi, poate fi o revelaţie. De văzut la Centrul Replika.
La parastasul lui Emil (I) jpeg
La parastasul lui Emil (I)
Noul film al lui Cristi Puiu trădează aceeaşi preocupare a filmelor sale precedente pentru reprezentarea unui eveniment cît mai aproape de integralitatea sa, de idealul nefragmentării acestuia: Moartea domnului Lăzărescu urmărea parcursul protagonistului de la un spital la altul într-o singură noapte, iar Aurora pe cel al lui Viorel de la o crimă la alta, marcînd violent fiecare întrerupere a acestui curs cu o lipsă de informații.
Emoţii distincte jpeg
Emoţii distincte
În tinerețe, Patty Griffin a fost standardul de starletă folk americană, invitată adesea să cînte patriotic și impersonal, despre țară, popor și istorie, dînd frecvent tîrcoale premiilor Grammy – data trecută chiar cu un album gospel, Downtown Church, atipic pentru vocea ei foarte albă.
Burning Man – bine ai venit acasă! jpeg
Burning Man – bine ai venit acasă!
Burning Man atrage tot felul de oameni, de la vedete la executivi din companiile de tech din Silicon Valley, de la hippioți de modă veche sau hipsteri curioși, de la familii cu copii, la fani de EDM. Oricine e binevenit, indiferent de rasă, orientare sexuală, preferințe, statut social etc., unul dintre principiile Burning Man fiind incluziunea radicală.