„Religie și violență“, Două lozuri, Les Films de Cannes à Bucarest

Publicat în Dilema Veche nr. 660 din 13-19 octombrie 2016
„Religie și violență“, Două lozuri, Les Films de Cannes à Bucarest jpeg

● Marți, 18 octombrie, de la ora 17, o conferință-dialog care promite să fie memorabilă: „Religie și violență“, susținută de Ian Buruma și Andrei Pleșu. La sediul Colegiului „Noua Europă“, din strada Plantelor nr. 21. Așa ceva nu se ratează! (Sever Voinescu)

● Nu ratați comedia Două lozuri (scenariul și regia Paul Negoescu) – o comedie inteligentă și amuzantă despre noroc și alte nenorociri. (Matei Martin)

● Nu prea mai contează vremea de afară, în perioada 14-23 octombrie, cînd are loc Les Films de Cannes à Bucarest, ne mutăm la cinema. Programul complet îl găsiți aici: filmedefestival.ro. Luați-vă bilete din timp. Ken Loach, Xavier Dolan, Jean-Pierre și Luc Dardenne, Asghar Farhadi, Jeff Nichols, Andrea Arnold și ceilalți regizori ale căror filme au fost anul acesta pe croazetă au mulți fani la București. (Ana Maria Sandu)

● „Stilul italian de băut este organizat pe aceste principii: bărbaţii stau aşezaţi faţă în faţă cu femeile şi vorbesc cu ele la un nivel al decibelilor direct proporţional cu interesul sexual… Alte ţări beau ca să se îmbete, scria cîndva Roland Barthes, şi acest fapt este acceptat de toată lumea. În Franţa însă beţia este o consecinţă, niciodată o intenţie. O băutură este considerată manifestarea unei plăceri şi nu cauza necesară a unui efect căutat: vinul nu este doar o băutură magică, el înseamnă şi acţiunea de a bea în tihnă“ – din Pe uscat sau cu paharul plin. Călătoriile unui băutor de Lawrence Osborne, Editura Publica. (Marius Chivu)

● Herculane. La pas. Nu la TV, nici privind documentarele cele mai blindate. Nu, doar la pas realizezi dimensiunile apocaliptice ale dezastrului. Live, piatră cu piatră, cadru cu cadru… iar dacă-i zări, dacă-i întîlni un tînăr cu o bucoavnă sub braț, dă-i binețe și roagă-l să-ți arate… filă cu filă… cum era și ce-a ajuns orașul în care te afli. O experiență kafkiană cutremurătoare… Din care nu-ți mai poți reveni, nici acolo, nici mult după… Pentru că n-au trecut goții, avarii, gepizii, hunii, nici nu ne-au impus biruri osmalîii, nici nu ne-au ocupat rușii, nici nu ne-au bombardat americanii… nu, e „opera“ noastră, de care „ne mîndrim“ că sîntem români și pe care o lăsăm moștenire urmașilor-urmașilor noștri… pe veci. La leatu 2016… (Ruxandra Mihăilă)

● „Istorii din Timpuri Noi“, un nou tur pietonal, pe 16 și 30 octombrie (de la ora 12, cu plecare de la stația de metrou Timpuri Noi). Două ore la pas pe străduțele din cartier, cu povești despre viața de aici, pe vremea industriașului Dumitru Mociornița, despre o fostă distilerie și despre ciocolateria Regina Maria, fabrica Flaros SA, fostă tăbăcărie în anii ’20, Centrala Industriei Bumbacului din anii comunismului și alte cîteva. Participarea e gratuită, iar (re)descoperirea Bucureștiului prin astfel de inițiative, neprețuită. (Adina Popescu)

● În Vine iarna! De ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere, o carte scrisă de fostul campion mondial de șah Garry Kasparov (tradusă în românește la Editura Litera), acesta descrie cu o precizie chirurgicală evoluția Rusiei spre dictatură după căderea Cortinei de Fier și soluțiile pe care le ar avea la îndemînă Occidentul. Se vede că mintea sa de mare șahist funcționează ca briciul și în politică. Garry Kasparov e un liberal (care trăiește deja în America, după arestările și persecuțiile la care a fost supus în Rusia) și care vede lucrurile cu o claritate excepțională. Și logica sa politică e imbatabilă. Dincolo de toate, se aude că, deși a părăsit competițiile, încă joacă șah la un nivel foarte înalt. (Andrei Manolescu)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger. „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” VIDEO
Cea mai săracă țară membră a Uniunii Europene este prezentată de un cunoscut vlogger, pe You Tube. Cosmin Avram se declară surprins de ceea ce a văzut și spune că realitatea contrazice mult zvonurile.
image
Motivul surprinzător pentru care Grecia introduce săptămâna de lucru de 6 zile
După 15 ani de recesiune și austeritate și trei pachete de salvare care au venit cu condiții dure, Grecia a decis să introducă săptămâna de lucru de 6 zile, în locul celei clasice de 5 zile.
image
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Aproape un milion și jumătate de români au ales anul trecut să-și petreacă vacanțele în Grecia. Peisajele de vis, marea de azur și serviciile de calitate sunt doar câteva dintre argumentele grecilor, la care se mai adaugă unul, esențial chiar: prețurile mici în raport cu alte țări.

HIstoria.ro

image
Care a fost singurul trofeu european câștigat de o echipă națională de fotbal a României?
Pe 29 aprilie 1962, aproape 80.000 de spectatori au ținut să fie prezenți la finală, pe „23 August”.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î