„Religie și violență“, Două lozuri, Les Films de Cannes à Bucarest

Publicat în Dilema Veche nr. 660 din 13-19 octombrie 2016
„Religie și violență“, Două lozuri, Les Films de Cannes à Bucarest jpeg

● Marți, 18 octombrie, de la ora 17, o conferință-dialog care promite să fie memorabilă: „Religie și violență“, susținută de Ian Buruma și Andrei Pleșu. La sediul Colegiului „Noua Europă“, din strada Plantelor nr. 21. Așa ceva nu se ratează! (Sever Voinescu)

● Nu ratați comedia Două lozuri (scenariul și regia Paul Negoescu) – o comedie inteligentă și amuzantă despre noroc și alte nenorociri. (Matei Martin)

● Nu prea mai contează vremea de afară, în perioada 14-23 octombrie, cînd are loc Les Films de Cannes à Bucarest, ne mutăm la cinema. Programul complet îl găsiți aici: filmedefestival.ro. Luați-vă bilete din timp. Ken Loach, Xavier Dolan, Jean-Pierre și Luc Dardenne, Asghar Farhadi, Jeff Nichols, Andrea Arnold și ceilalți regizori ale căror filme au fost anul acesta pe croazetă au mulți fani la București. (Ana Maria Sandu)

● „Stilul italian de băut este organizat pe aceste principii: bărbaţii stau aşezaţi faţă în faţă cu femeile şi vorbesc cu ele la un nivel al decibelilor direct proporţional cu interesul sexual… Alte ţări beau ca să se îmbete, scria cîndva Roland Barthes, şi acest fapt este acceptat de toată lumea. În Franţa însă beţia este o consecinţă, niciodată o intenţie. O băutură este considerată manifestarea unei plăceri şi nu cauza necesară a unui efect căutat: vinul nu este doar o băutură magică, el înseamnă şi acţiunea de a bea în tihnă“ – din Pe uscat sau cu paharul plin. Călătoriile unui băutor de Lawrence Osborne, Editura Publica. (Marius Chivu)

● Herculane. La pas. Nu la TV, nici privind documentarele cele mai blindate. Nu, doar la pas realizezi dimensiunile apocaliptice ale dezastrului. Live, piatră cu piatră, cadru cu cadru… iar dacă-i zări, dacă-i întîlni un tînăr cu o bucoavnă sub braț, dă-i binețe și roagă-l să-ți arate… filă cu filă… cum era și ce-a ajuns orașul în care te afli. O experiență kafkiană cutremurătoare… Din care nu-ți mai poți reveni, nici acolo, nici mult după… Pentru că n-au trecut goții, avarii, gepizii, hunii, nici nu ne-au impus biruri osmalîii, nici nu ne-au ocupat rușii, nici nu ne-au bombardat americanii… nu, e „opera“ noastră, de care „ne mîndrim“ că sîntem români și pe care o lăsăm moștenire urmașilor-urmașilor noștri… pe veci. La leatu 2016… (Ruxandra Mihăilă)

● „Istorii din Timpuri Noi“, un nou tur pietonal, pe 16 și 30 octombrie (de la ora 12, cu plecare de la stația de metrou Timpuri Noi). Două ore la pas pe străduțele din cartier, cu povești despre viața de aici, pe vremea industriașului Dumitru Mociornița, despre o fostă distilerie și despre ciocolateria Regina Maria, fabrica Flaros SA, fostă tăbăcărie în anii ’20, Centrala Industriei Bumbacului din anii comunismului și alte cîteva. Participarea e gratuită, iar (re)descoperirea Bucureștiului prin astfel de inițiative, neprețuită. (Adina Popescu)

● În Vine iarna! De ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere, o carte scrisă de fostul campion mondial de șah Garry Kasparov (tradusă în românește la Editura Litera), acesta descrie cu o precizie chirurgicală evoluția Rusiei spre dictatură după căderea Cortinei de Fier și soluțiile pe care le ar avea la îndemînă Occidentul. Se vede că mintea sa de mare șahist funcționează ca briciul și în politică. Garry Kasparov e un liberal (care trăiește deja în America, după arestările și persecuțiile la care a fost supus în Rusia) și care vede lucrurile cu o claritate excepțională. Și logica sa politică e imbatabilă. Dincolo de toate, se aude că, deși a părăsit competițiile, încă joacă șah la un nivel foarte înalt. (Andrei Manolescu)

946 16 copertaKIWI jpg
Granițe
Începînd cu această ediție, deloc întîmplător intitulată „Granițe”, antologia „KIWI” (Editura Polirom, 2022) oferă un cuprins internațional.
946 17 Morozov jpg
Bărbatul care iubea femeile
Cîteva femei devin materie literară pură, ajungînd să umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autoficțională care e viața scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzicală a lui Boiangiu are cîrlig – e un LP cu multe ricoșeuri tematice, sărind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner – Totul în tot sau marea metamorfoză
Așezarea pe soclul tabloului a sculpturii care înfățișează varianta tridimensională a unui segment din pictură demonstrează intenția artistului de a crea o operă susceptibilă să sugereze un spațiu în care exteriorul (sculptura) și interiorul (tabloul) sînt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat în timp record în ediție românească în colecția ANANSI
„Cea mai tainică amintire a oamenilor” de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat în 2021 cu Prix Goncourt, cea mai importantă distincție literară din Franța, a apărut recent în ediție românească, la mai puțin de jumătate de an de la anunțarea premiului în Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week
Instalația interactivă „Explorers of the Multiverse” este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere.
Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?