Singularităţi colective

Publicat în Dilema Veche nr. 656 din 15-21 septembrie 2016
Singularităţi colective jpeg

www.b-critic.ro

„Pe fondul unui consum redus de carte, cum este cel al pieţei româneşti, volumul cu autor colectiv a demonstrat că poate să atragă un public nou şi a ignorat, în beneficiul unui număr mare de cititori, o veche prejudecată conform căreia scriiturile personale, cu atît mai mult cele «la temă», nu sînt chiar marea producţie literară“, scrie Carmen Corbu în argumentul unui material dedicat volumelor colective pe noua platformă www.b-critic.ro. Materialul s-ar fi putut întinde cu ceva mai multe contribuţii externe (în afara lui Dan C. Mihăilescu şi a subsemnatului) şi, eventual, ar fi putut fi ceva mai critic, pentru a analiza serios, mai de aproape sau mai în profunzime, acest mic fenomen editorial care a făcut ca numai anul trecut şi în acest an să apară cel puţin opt titluri noi: Cartea simţurilor (coord. Dan C. Mihăilescu), Şi eu am trăit în comunism (coord. Ioana Pârvulescu), Prietenii noştri imaginari (coord. Nadine Vlădescu) şi Bucureştiul meu (coord. Gabriela Tabacu) – toate apărute la Editura Humanitas; plus Ferestre din Bucureşti şi poveştile lor (coord. Cătălin D. Constantin, Editura Peter Pan), Bookătăria 2 de texte & imagini (coord. Stela Lie & Florin Bican, Clubul Ilustratorilor, Faber Studio & Editura Pandora M), Cum (să) îmbătrînim? (coord. Marina Dumitrescu, Editura Baroque Books & Arts) şi Cartea copilăriilor (coord. Dan Lungu & Amelia Gheorghiţă), acesta din urmă apărut la Editura Polirom, într-o serie de memorialistică unde, în 2014, au mai apărut Cărți, filme, muzici și alte distracții din comunism (coord. Dan Lungu & Amelia Gheorghiţă) şi Poveşti cu scriitoare şi copii (coord. Alina Purcaru).

Majoritatea acestor volume tematice, care îmbină memorialistica cu eseistica şi confesiunea cu jocurile de imaginaţie, atunci cînd nu sînt de-a dreptul de ficţiune, nu sînt neapărat originale, fiecare putînd face pereche cu cel puţin un alt volum colectiv apărut în ultimii ani. Atît comunismul, cît şi copilăria sau oraşul Bucureşti sînt temele cărora li s-au dedicat pînă acum cele mai multe cărţi colective (la vremea lor am scris despre aproape toate în această rubrică), dar asta nu face decît să cartografieze în amănunt un subiect cultural-istoric-antropologic de o importanţă anume, cărţile completîndu se reciproc foarte bine. Privind în urmă ai putea avea însă impresia că volumele colective tematice s-au înmulţit într-atît (Editura ART a scos între 2009 şi 2013 o întreagă serie numită „Prima dată“, numărînd nouă volume; iar Editura Martor a Muzeului Ţăranului Român a scos, din 2002 încoace, o carte cam la doi ani), încît poate părea o adevărată modă stimulată doar din raţiuni de marketing editorial. Cred însă că este vorba de o normalitate literară, una care poate provoca şi creativitatea individuală (mulţi scriitori n-ar fi scris, poate, niciodată acele texte la temă, dacă nu le-ar fi fost solicitate), şi contribuţia unui spaţiu cultural la o temă universal valabilă (perspectiva românească asupra comunismului, relaţia noastră cu spaţiul de locuire, copilăria într-o anumită perioadă cultural-social-istorică etc.), şi, de ce nu, succesul comercial (există un public dedicat acestui tip de cărţi cu mulţi autori, o categorie de cititori care preferă astfel de volume, fie pentru că îi interesează tema, fie pentru că îi tentează numele autorilor puşi laolaltă). Dacă există o astfel de tendinţă, nu cred că rolul acestor volume tematice colective (apropo, a nu se confunda cu antologiile, care selectează texte deja publicate pe criteriu valoric, nu tematic) ar trebui minimalizat doar pentru că s-au înmulţit ori, cu atît mai puţin, pentru că ar avea succes de librărie. Pe o piaţă editorială minusculă, cum este cea românească, încă nu ne permitem să persiflăm cărţile care se vînd mai bine decît altele. Mai degrabă ne lipsesc decît ne prisosesc strategiile de marketing editorial.

Altfel, sigur, unele volume colective sînt mai bune decît altele. Fie pentru că sînt mai… colective (cu o selecţie mai variată sau mai bine gîndită a autorilor), fie pentru că sînt mai complexe (cu o contribuţie mai substanţială, din mai multe perspective). De cele mai multe ori însă, importanţa lor trebuie privită mai larg. Ca să luăm un singur exemplu, există, în acest moment, aproximativ douăzeci de volume dedicate comunismului sau care sînt, măcar indirect, despre această perioadă, fiecare cu perspectiva proprie: de la În căutarea comunismului pierdut (Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelo Mitchievici şi Ioan Stanomir, 2000) la deja menţionatele Cărți, filme, muzici și alte distracții din comunism sau Şi eu am trăit în comunism. Cum spuneam, aproximativ douăzeci de volume în aproape cincisprezece ani! Privite astfel, în bloc, e clar că avem aici o contribuţie majoră, complexă, esenţială la tema analizei comunismului din multiple perspective (social, politic, istoric, antropologic, studii culturale şi de gen), în mai multe formule (memorialistică, eseu, istorie orală, biografism romanţat) şi în mai multe stiluri (de la academic pînă la confesiv şi mărturii „la firul ierbii“). Aceste demersuri completează, prin formula lor compozită, discursul academic (panoramele istorice) şi pe cel al ficţiunii (romanele), dînd măsura experienţei colective, dincolo de singularităţile fiecărui caz în parte. Fără contribuţia acestor cărţi, memoria culturală a comunismului ar fi infinit mai săracă şi mai greu de înţeles de generaţiile deopotrivă actuale şi viitoare. Cum spune şi Carmen Corbu, aceste volume „au propus o receptare care se bazează pe o colaborativitate între scriitor şi cititor. În cazul unei amintiri din copilărie, al unei temeri în legătură cu instalarea bătrîneţii, al unei experienţe de viaţă general-umane sau al unui loc geografic familiar, fondul nu poate fi altul decît empatia. În joc sînt întotdeauna emoţiile, de cele mai multe ori cele latente, ceea ce face ca publicul să participe cu o activitate psihică proprie, introducînd ceva din propriul eu în lectură. În special în cazul volumelor avînd ca temă viaţa în comunism, propunerea literară a funcţionat şi pentru cei care au scris, şi pentru cei care au citit, ca un fel de terapie de grup.“

Că volumele colective au un rol cultural al lor şi numai al lor în producţia editorială contemporană spune şi Dan C. Mihăilescu: „Astfel de cărţi sînt de o utilitate stringentă: 1) adună laolaltă personalităţi, caractere, vîrste, geografii intelectuale şi stiluri ce compun un peisaj variat, nu o dată paradoxal, dar invariabil pitoresc şi, deci, atractiv; 2) oferă o varietate fermecătoare de opţiuni, mai ales că autorii nu-şi citesc niciodată reciproc textele şi, deci, nu au posibilitatea ajustărilor, comparaţiilor, mimetismului, disocierii etc.; 3) mai multe categorii de public se focalizează cu binevoitoare curiozitate în acelaşi sumar, astfel încît cartea devine un soi de Hyde Park din care fiecare poate cîştiga ceea ce aşteaptă. E semnificativ că atari iniţiative editoriale au survenit după marele val post-’89 al memorialisticii (jurnale, memorii, corespondenţă) şi se dezvoltă acum în paralel cu moda cărţilor-dialog şi cu palierul tot mai populat al culegerilor arhivistice.“

cop2 copy jpg jpeg
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Locația, florile și logistica au fost cel mai greu de realizat la nuntă Andei Adam cu Joseph Adam
De ce nu au plecat Anda Adam și soțul ei, Joseph Mohaci, în luna de miere: „Mă las pe mâna...”
Nunta Andei Adam cu Joseph Mohaci a fost de departe nunta anului! Cei doi și-au unit destinele în luna iunie a acestui an, iar evenimentul a avut loc într-un club din București. Din păcate însă, cuplul nu s-a bucurat încă de luna de miere. Care este motivul?
arsenie boca jpg
Rețeta favorită a lui Arsenie Boca! Supa delicioasă de post de care nu ne vom mai sătura
Este o rețetă delicioasă, perfectă pentru Postul Crăciunului. În plus, era și preparatul preferat al lui Arsenie Boca, iar fiecare dintre noi putem pregăti această supă în propria noastră bucătărie!
horoscop saptamana 5 11 august webp
Horoscop sâmbătă, 23 noiembrie. Gemenii au situații neplăcute cu partenerul supărat, iar Fecioarele au discuții legate de banii din casă
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 23 noiembrie.
ninsoare jpeg
Cine sunt românii care pot primi amenzi usturătoare iarna? Nu trebuie să uite de acest detaliu din lege
Încă nici nu am intrat în luna decembrie, dar unele zone din România deja se confruntă cu primul episod de ninsoare. Iar pentru unii dintre noi, această perioadă din an poate înveni însoțită de o amendă serioasă, dacă nu facem un lucru anume!
plimbari la sate iarna jpg
Crește interesul pentru sejururi la sat. Cine alege un astfel de retreat și cât costă
Interesul pentru sejururi la sat este crescut atât din partea turiștilor pe segmentul leisure, cât și din partea companiilor pentru angajații din echipele de management.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (8) jpg
Ce va face Marcel Ciolacu dacă nu intră în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. „Categoric, da!”
Marcel Ciolacu, președintele PSD, continuă să fie favorit în cursa prezidenţială, potrivit sondajelor. Cu toate acestea, el a explicat care va fi primul lucru pe care îl va face în cazul în care nu intră în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Benjamin Netanyahu FOTO Profimedia jpg
În ce țări ar putea merge Netanyahu fără să fie arestat, după decizia Curții Penale Internaționale
Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și a fostului ministru al apărării, Yoav Gallant, pentru crimele de război comise în Gaza, a transmis joi instanța pe X.
Rafael Nadal retragere jpg
Performanța lui Rafael Nadal, profitabilă pentru companiile care l-au sponsorizat. Cum arată finanțele spaniolului
Rafael Nadal, jucătorul de tenis supranumit „regele zgurii”, care a anunțat în lacrimi că se retrage din tenis, lasă în urmă o moștenire de neegalat, atât pentru sponsorii săi, cât și pentru el.
elena lasconi ma concentrez doar pe castigarea alegerilor prezidentiale 924927 webp
Elena Lasconi, interviu în presa din Italia: „România este pregătită pentru prima femeie președinte”
„Elena Lasconi vrea să schimbe regulile vechii politici și ale vieții femeilor din România”, este descrierea făcută Elenei Lasconi, în deschiderea interviului acordat de aceasta publicației Elle Italia.