Emoţii întunecate

Publicat în Dilema Veche nr. 662 din 27 octombrie - 2 noiembrie 2016
Emoţii întunecate jpeg

Deine Lakaien, Crystal Palace, Chrom Records, 2014. 

Cei care am crescut cu accepțiunea românească, metal-centrică, a noțiunii de muzică gotică (Moonspell, Paradise Lost ș.a.m.d.) rămînem surprinși cînd nimerim la un festival pe care îl considerăm de gen, să zicem M’era Luna din Germania. Rockerii de la noi sînt traumatizați de faptul că la astfel de evenimente toate concertele se încheie pe la ora 22, la miezul nopții toată lumea doarme într-o liniște sepulcrală, iar în timpul concertelor fumatul și orice manifestare mai exuberantă sînt întîmpinate cu încruntare din partea unui public țeapăn, îmbrăcat fie sobru, fie cu elaborată vestimentație steampunk. O generaţie de 40 de ani care încearcă să conserve o nișă culturală a anilor ’80 care la noi n-a avut parte nici măcar de popularitatea underground ului metal, cu doar o foarte restrînsă comunitate – Darkromania – activă la începutul anilor 2000 și o serie de trupe efemere care se pot număra pe degetele de la o mînă. Limba germană, fiind cea mai vorbită limbă maternă pe teritoriul european, a permis dezvoltarea unei culturi gotice cu specific național(ist), rezultată din adoptarea post-punk-ului britanic al anilor ’80 pe terenul afînat al muzicii electronice germane. Rammstein, bunăoară, își au rădăcinile în subcultura respectivă, iar popularitatea lor a împins numeroase trupe de gen să migreze spre un sound mai metal, însă la bază nu e nimic metal în nișa respectivă – o mostră mai elocventă este Deine Lakaien, care în schimb deviază prin versurile preponderent în engleză.

Albumul Crystal Palace nu e tocmai vîrful carierei trupei, însă nici nu e unul dintre albumele lor neglijabile. E o excelentă introducere în sound-ul Deine Lakaien, în forma cea mai matură a sa, ce îmbină electronicul artificial cu pian și inserții de natură analogică. Albumul oferă cîteva din cele mai prietenoase piese ale grupului: balada „Where the Winds Don’t Blow“ – un potrivit punct de inițiere pentru cei care vor să afle ce găsesc fanii atractiv la acest gen; single-ul „Farewell“ – o mostră reprezentativă pentru felul în care piesele mai cadențate se eschivează de la ritmicitatea rock-ului. Modul de prezentare în concert variază de la un turneu la altul, avînd la o extremă duetul electro-minimalist, iar la cealaltă acompaniamentul cu instrumente clasice – e interesant de urmărit modul în care piesele se reașază între astfel de configurații, beneficiind de experiența de dirijor și filarmonist a lui Ernst Horn.

Deine Lakaien s-au lansat în anii ’80 prin colaborarea cîntărețului macedonean Alexander Veljanov cu sus-numitul dirijor neamț, o combinație minimală care multă vreme s-a pretat doar la un pop melancolic pe un schelet de sintetizatoare, iar ulterior și-a extins ambițiile spre muzică clasică și acompaniament cu orchestră. Alăturarea celor doi protagoniști urmărește un contrast pe care l-au căutat multe grupuri din scena gotică germanofonă, între versul romantic cald și acompaniamentul rece, cu texturi industriale. Metodele prin care Deine Lakaien au reușit să se apropie de acest deziderat cu mai mult succes decît alții țin în bună măsură de sacrificarea purismului germano-centric, pe care multe trupe de gen îl pun în fața interesului muzical. Vocea vine cu romantismul retro al șlagărului balcanic și cu versuri accesibile în engleză, în timp ce secțiunea electro-instrumentală este de formație clasică și are o precizie clinică, inspirată de neoclasicismul secolului XX (Glass, Reich etc.), și necontaminată cu măsuri rock ori riffuri metal. Trupele Bauhaus și Kraftwerk ar fi părinții direcți din care s-a hibridizat sound-ul Deine Lakaien – o alăturare între emoții întunecate exprimate pe un ton mohorît și structurile mașiniste din care avangarda muzicală germană și-a făcut o identitate sonoră. 

Deine Lakaien vor concerta pe 6 noiembrie la Sala Radio din Bucureşti. 

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS jpeg
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, începînd cu ora 16:00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)” jpeg
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)”
Între 29 aprilie și 28 mai, în Piața Regelui Mihai din București, va putea fi vizitată expoziția Stop the War (in Ukraine), prin care opt artiști români și o serie de artiști ucraineni continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mișca, a motiva și a împinge la acțiune.
Căsătoria lui Teofil jpeg
Căsătoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria și Teofana înaintea ei, Teodora s-a văzut transformată din „nimeni” în cel mai de seamă personaj feminin din imperiu.
O cineastă de redescoperit jpeg
O cineastă de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par să articuleze o preocupare pentru mutațiile istorice, pe care le altoiește cu o privire feminină, mereu dispusă la autoreflexivitate subtilă.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventurează prin părțile noastre să-și prezinte cel mai recent album, cu adevărat unul de primăvară, încărcat de candoare și speranță, în contrasensul mersului mondial al lucrurilor.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.