Emoţii întunecate

Publicat în Dilema Veche nr. 662 din 27 octombrie - 2 noiembrie 2016
Emoţii întunecate jpeg

Deine Lakaien, Crystal Palace, Chrom Records, 2014. 

Cei care am crescut cu accep╚Ťiunea rom├óneasc─â, metal-centric─â, a no╚Ťiunii de muzic─â gotic─â (Moonspell, Paradise Lost ╚Ö.a.m.d.) r─âm├«nem surprin╚Öi c├«nd nimerim la un festival pe care ├«l consider─âm de gen, s─â zicem MÔÇÖera Luna din Germania. Rockerii de la noi s├«nt traumatiza╚Ťi de faptul c─â la astfel de evenimente toate concertele se ├«ncheie pe la ora 22, la miezul nop╚Ťii toat─â lumea doarme ├«ntr-o lini╚Öte sepulcral─â, iar ├«n timpul concertelor fumatul ╚Öi orice manifestare mai exuberant─â s├«nt ├«nt├«mpinate cu ├«ncruntare din partea unui public ╚Ťeap─ân, ├«mbr─âcat fie sobru, fie cu elaborat─â vestimenta╚Ťie steampunk. O genera┼úie de 40 de ani care ├«ncearc─â s─â conserve o ni╚Ö─â cultural─â a anilor ÔÇÖ80 care la noi n-a avut parte nici m─âcar de popularitatea underground ului metal, cu doar o foarte restr├«ns─â comunitate ÔÇô Darkromania ÔÇô activ─â la ├«nceputul anilor 2000 ╚Öi o serie de trupe efemere care se pot num─âra pe degetele de la o m├«n─â. Limba german─â, fiind cea mai vorbit─â limb─â matern─â pe teritoriul european, a permis dezvoltarea unei culturi gotice cu specific na╚Ťional(ist), rezultat─â din adoptarea post-punk-ului britanic al anilor ÔÇÖ80 pe terenul af├«nat al muzicii electronice germane. Rammstein, bun─âoar─â, ├«╚Öi au r─âd─âcinile ├«n subcultura respectiv─â, iar popularitatea lor a ├«mpins numeroase trupe de gen s─â migreze spre un sound mai metal, ├«ns─â la baz─â nu e nimic metal ├«n ni╚Öa respectiv─â ÔÇô o mostr─â mai elocvent─â este Deine Lakaien, care ├«n schimb deviaz─â prin versurile preponderent ├«n englez─â.

Albumul Crystal Palace nu e tocmai v├«rful carierei trupei, ├«ns─â nici nu e unul dintre albumele lor neglijabile. E o excelent─â introducere ├«n sound-ul Deine Lakaien, ├«n forma cea mai matur─â a sa, ce ├«mbin─â electronicul artificial cu pian ╚Öi inser╚Ťii de natur─â analogic─â. Albumul ofer─â c├«teva din cele mai prietenoase piese ale grupului: balada ÔÇ×Where the Winds DonÔÇÖt BlowÔÇť ÔÇô un potrivit punct de ini╚Ťiere pentru cei care vor s─â afle ce g─âsesc fanii atractiv la acest gen; single-ul ÔÇ×FarewellÔÇť ÔÇô o mostr─â reprezentativ─â pentru felul ├«n care piesele mai caden╚Ťate se eschiveaz─â de la ritmicitatea rock-ului. Modul de prezentare ├«n concert variaz─â de la un turneu la altul, av├«nd la o extrem─â duetul electro-minimalist, iar la cealalt─â acompaniamentul cu instrumente clasice ÔÇô e interesant de urm─ârit modul ├«n care piesele se rea╚Öaz─â ├«ntre astfel de configura╚Ťii, beneficiind de experien╚Ťa de dirijor ╚Öi filarmonist a lui Ernst Horn.

Deine Lakaien s-au lansat ├«n anii ÔÇÖ80 prin colaborarea c├«nt─âre╚Ťului macedonean Alexander Veljanov cu sus-numitul dirijor neam╚Ť, o combina╚Ťie minimal─â care mult─â vreme s-a pretat doar la un pop melancolic pe un schelet de sintetizatoare, iar ulterior ╚Öi-a extins ambi╚Ťiile spre muzic─â clasic─â ╚Öi acompaniament cu orchestr─â. Al─âturarea celor doi protagoni╚Öti urm─âre╚Öte un contrast pe care l-au c─âutat multe grupuri din scena gotic─â germanofon─â, ├«ntre versul romantic cald ╚Öi acompaniamentul rece, cu texturi industriale. Metodele prin care Deine Lakaien au reu╚Öit s─â se apropie de acest deziderat cu mai mult succes dec├«t al╚Ťii ╚Ťin ├«n bun─â m─âsur─â de sacrificarea purismului germano-centric, pe care multe trupe de gen ├«l pun ├«n fa╚Ťa interesului muzical. Vocea vine cu romantismul retro al ╚Ölag─ârului balcanic ╚Öi cu versuri accesibile ├«n englez─â, ├«n timp ce sec╚Ťiunea electro-instrumental─â este de forma╚Ťie clasic─â ╚Öi are o precizie clinic─â, inspirat─â de neoclasicismul secolului XX (Glass, Reich etc.), ╚Öi necontaminat─â cu m─âsuri rock ori riffuri metal. Trupele Bauhaus ╚Öi Kraftwerk ar fi p─ârin╚Ťii direc╚Ťi din care s-a hibridizat sound-ul Deine Lakaien ÔÇô o al─âturare ├«ntre emo╚Ťii ├«ntunecate exprimate pe un ton mohor├«t ╚Öi structurile ma╚Öiniste din care avangarda muzical─â german─â ╚Öi-a f─âcut o identitate sonor─â. 

Deine Lakaien vor concerta pe 6 noiembrie la Sala Radio din Bucure┼čti. 

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.