Superwoman

Publicat în Dilema Veche nr. 661 din 20-26 octombrie 2016
Superwoman jpeg

Toni Erdmann (Germania-Austria, 2016), de Maren Ade. 

Unul dintre filmele favorite ale criticii anul acesta la Festivalul de la Cannes, lungmetrajul scris ┼či regizat de Maren Ade e o comedie care se structureaz─â dup─â modelul unei rela┼úii tat─â-fiic─â ├«ntr un moment de criz─â, ├«ns─â se ├«ndep─ârteaz─â destul de mult de schemele tipice unui astfel de film, pe care le abordeaz─â ├«ntr-un mod diferit de varianta lor clasic─â. Winfried (Peter Simonischek) e un tat─â care ├«ncearc─â s─â ├«┼či apropie sau, mai bine spus, s─â ├«┼či umanizeze fiica (Sandra H├╝ller), devenit─â, la aproximativ 30 de ani, o femeie de carier─â ├«n sensul stereotip-corporatist (vine rar acas─â, lucreaz─â mereu, iar atunci c├«nd totu┼či vine, vorbe┼čte la telefon f─âr─â oprire), angajat─â ├«n calitate de consultant al unei firme ┼či relocat─â la Bucure┼čti pentru a face, printre altele, ┼či ni┼čte reduceri de personal. Lu├«nd decizia s─â o viziteze ├«n Rom├ónia (unde au fost filmate majoritatea scenelor), Winfried e introdus ├«n lumea sa (printre ├«nt├«lniri, ┼čedin┼úe de cump─âr─âturi la mall, restaurante, spa-uri, dineuri), pe care ├«ncearc─â s─â o saboteze (┼či s─â ├«i dema┼čte consisten┼úa de carton) pun├«nd de ni┼čte farse, folosindu-se de un sim┼ú al umorului destul de excentric ┼či de vechea sa obi┼čnuin┼ú─â de a se costuma, de care s├«ntem ├«n┼čtiin┼úa┼úi ├«nc─â de la ├«nceput, c├«nd organizeaz─â un recital cu ocazia pension─ârii unui coleg cu c├«ntece cu trimiteri funebre ┼či m─â┼čti de Halloween.

Ceea ce diferen┼úiaz─â filmul lui Ade de alte filme de acest tip vine ┼či din faptul c─â nu mizeaz─â ├«nc─â de la ├«nceput, c├«nd Winfried ├«┼či arat─â prima masc─â sau c├«nd pune la cale prima fars─â, pe efectele comice ale ac┼úiunilor sale ╚Öi nici nu suprasolicit─â acest comic clip─â de clip─â. ├Än prim─â faz─â, apari┼úiile lui s├«nt mai mult bizare dec├«t comice, iar atunci c├«nd efectul comic are loc, coincide cu momentul dramatic ├«n care tensiunea izbucne┼čte, m─â┼čtile vie┼úii de zi cu zi ale lui Ines cad, pe fundalul lucrurilor pe care spectatorul le ├«n┼úelege deja despre rela┼úia dintre cei doi. Personajul principal pe care Winfried ├«l interpreteaz─â, denumit Toni Erdmann, life coach ╚Öi prieten apropiat al lui ╚Üiriac, dar ╚Öi ambasador al Germaniei, e ┼či el o form─â la care ajunge treptat ╚Öi care nu se vrea definitiv─â, c─âreia ├«i mai adaug─â din mers c├«te un element. Ceea ce ├«i ofer─â continuitate personajului e faptul c─â apare din senin cu o peruc─â ╚Öi o pereche de din╚Ťi, pe care ├«n momentele ├«n care e mustrat de fiica sa pentru performance-ul dat ├«n fa╚Ťa ╚Öefilor ei, care i-ar putea prejudicia cariera, Winfried ├«i scoate grijuliu ╚Öi ├«i pune ├«n buzunarul de la piept. Punctul maxim al izbucnirii comicului survine ├«n momentul ├«n care nemul╚Ťumirile lui Ines, ascunse sub o plato╚Ö─â perfect ├«nchis─â, ies la iveal─â ├«n cadrul unei petreceri ├«n pielea goal─â unde Winfried ├«╚Öi folose╚Öte costumul cel mai monstruos cu putin╚Ť─â.

Comparat cu cuplul Philip Seymour Hoffman ┼či Robin Wright din V├«n─âtoarea de spioni / A Most Wanted Man, cuplul format din Peter Simonischek ╚Öi Sandra H├╝ller e ╚Öi mai deglamourizat. Lumea afacerilor conduse de Ines e neobi┼čnuit de tern─â, de la costumele alb-negru pe care le poart─â p├«n─â la birourile mai mult goale unde au loc ┼čedin┼úele ├«n care se decide soarta angaja┼úilor. Prin contrast, din c├«nd ├«n c├«nd, camera survoleaz─â locuri din afara ariei corporatiste: o curte s─âr─âc─âcioas─â aflat─â l├«ng─â biroul opulent, un ╚Öantier pe care se lucreaz─â f─âr─â m─ânu╚Öi de protec╚Ťie ╚Öi unde oamenii s├«nt amenin╚Ťa╚Ťi cu concedierea, casa unui localnic care a╚Öteapt─â moderniz─ârile pe care i le-ar putea aduce firmele ╚Öi, din c├«nd ├«n c├«nd, men╚Ťionarea celor care trebuie disponibiliza╚Ťi. Felul ├«n care Ade ├«i portretizeaz─â ├«i introduce ├«n acela╚Öi tablou din care face parte ├«nsu╚Öi Winfried ╚Öi e frapant c─â e singurul tablou uman (de╚Öi caricaturizat) pe care filmul ├«l permite. Fundalul rom├«nesc pe care filmul ├«l contureaz─â nu se remarc─â printr-o complexitate deosebit─â (majoritatea scenelor ╚Ťin de cele dou─â personaje), ├«ns─â e cu siguran╚Ť─â menit s─â fac─â din Bucure╚Öti ceva mai mult dec├«t un decor. 

Ancu╚Ťa Proca este critic de film.

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.