Cîini, Bondoc, Festivalul Internațional de Literatură și Lectură

Publicat în Dilema Veche nr. 657 din 22-28 septembrie 2016
Cîini, Bondoc, Festivalul Internațional de Literatură și Lectură jpeg

● Unii au descoperit, cică, din nou, apa vieții. A cîta rețetă o fi asta? Dar nu e vorba de cine știe ce poțiune pregătită după metode oculte. E vorba doar de două lămîi tăiate felii, puse în doi litri de apă, alături de unul-doi castraveți tăiați și ei în felii subțiri, la care se adaugă două lingurițe de ghimbir ras sau tocat. Nu sînt convins că tocmai asta e adevărata apă a vieții, dar cu siguranță e ceva foarte răcoritor și probabil foarte sănătos. (Andrei Manolescu)

● Festivalul Internațional de Literatură și Lectură – ediția proză scurtă – se desfășoară la Bistrița în perioada 23-25 septembrie. Vor fi acolo Adriana Bittel, Veronica D. Niculescu, Philip Ó Ceallaigh, Cezar Paul-Bădescu și alții. E primul festival dedicat unui gen major: proza scurtă. (Matei Martin)

● Două cărţi aflate, cultural vorbind, la antipozi, dar vorbind despre aceeaşi experienţă a femeii într-o lume nesigură (ambele apărute la Editura Polirom): O fecioară nesăbuită de Ida Simons (traducere de Gheorghe Nicolaescu) – povestea unei fete adolescente evreice din Europa interbelică; şi Soţii şi concubine de Su Tong (traducere de Ionela Voicu) – poveştile unor tinere femei din China Revoluţiei culturale a lui Mao. (Marius Chivu)

● De pe 23 septembrie puteți vedea, în București și în 34 orașe din țară, lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică, Cîini. Un thriller românesc, cu o atmosferă care te duce cu gîndul mai degrabă la frații Coen decît la un film românesc. Pe regizor poate îl știți din serialul Umbre de la HBO. Cîini a fost premiat la Cannes cu Premiul FIPRESCI în cadrul secţiunii „Un Certain Regard“ și a fost recompensat cu Trofeul „Transilvania“ la Cluj, la TIFF, anul acesta. (Ana Maria Sandu)

● La Atelierele Calderon, o introducere inedită în arta retoricii. În perioada 11 octombrie – 1 noiembrie, patru prelegeri susţinute de dr. Mihail Neamţu subsumate titlului „Puterea cuvintelor. Cum te ajută verbul să cîștigi?“ Atelierul îşi propune să înlesnească participanţilor o bună mînuire a verbului în toate împrejurările, de la conversația amicală la discursul public, de la alintul amoros la motivarea echipei sau negocierea în afaceri. Pentru detalii, www.calderon.at/urmeaza. (Sever Voinescu)

● Documentarul Bondoc, în regia lui Mihai Mincan, Cristian Delcea și Mihai Voinea, va rula în cinematografele din România din 23 septembrie. Filmul urmărește povestea lui Dan Bondoc, un maestru la şah în vîrstă de 78 de ani, care trăieşte singur în Bucureşti. Unicul său vis este să cîştige campionatul organizat în memoria prietenului său, marele jucător de şah Victor Ciocîltea. Un documentar observațional, de calitate, care merită văzut. (Adina Popescu)

● Marea Frescă a Ateneului Român – o reconstituire bibliofilă de Nicolae Șt. Noica, cuvînt înainte de Mugur Isărescu, apărută la Editura Vremea. Executată de Costin Petrescu între 11 septembrie 1933 și 22 aprilie 1937, fresca Ateneului a suferit, de-a lungul vremurilor, numeroase și agresive imixtiuni în discursul istoric pe care-l susține printr-o realizare artistică de excepție, mergînd, cum se știe, pînă la draparea adevărului istoric sub flamura dictaturii comuniste. Cu atît mai binevenită această plachetă, deopotrivă document istoric, dar și piesă de colecție. (Ruxandra Mihăilă)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Cât de scumpă a ajuns una dintre cele mai faimoase stațiuni de pe litoral. „Lasă că Lidl nu e departe, iar la bulgari ne completăm stocul”
Românii sunt întâmpinați cu prețuri mari pe litoral, iar mulți dintre ei sunt dezamăgiți de asta. Inventivi, unii dintre ei se duc să-și cumpere bere de la supermarket, iar țigări și alimente de la vecinii bulgari. Mai greu este cu șezlongurile, care sunt mai scumpe ca în Creta sau Mamaia.
image
Fenomenul care schimbă complet satele pădurenilor. Cum arată așezările după decenii de depopulare VIDEO
După mai mult de jumătate de secol în care cele mai multe sate din Ținutul Pădurenilor s-au aflat într-un regres continuu al numărului de locuitori, înfățișarea așezărilor din Munții Poiana Ruscă a suferit transformări uimitoare.
image
Inima frântă poate fi vindecată. Cât costă intervenția
Cercetătorii susțin că prin stimularea electrică a creierului ar putea fi ameliorată suferința emoțională cauză de o despărțire. Altfel spus, există un remediu pentru ceea ce popular numim „inimă frântă”, care i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie ori negativitate.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.