Cîini, Bondoc, Festivalul Internațional de Literatură și Lectură
● Unii au descoperit, cică, din nou, apa vieții. A cîta rețetă o fi asta? Dar nu e vorba de cine știe ce poțiune pregătită după metode oculte. E vorba doar de două lămîi tăiate felii, puse în doi litri de apă, alături de unul-doi castraveți tăiați și ei în felii subțiri, la care se adaugă două lingurițe de ghimbir ras sau tocat. Nu sînt convins că tocmai asta e adevărata apă a vieții, dar cu siguranță e ceva foarte răcoritor și probabil foarte sănătos. (Andrei Manolescu)
● Festivalul Internațional de Literatură și Lectură – ediția proză scurtă – se desfășoară la Bistrița în perioada 23-25 septembrie. Vor fi acolo Adriana Bittel, Veronica D. Niculescu, Philip Ó Ceallaigh, Cezar Paul-Bădescu și alții. E primul festival dedicat unui gen major: proza scurtă. (Matei Martin)
● Două cărţi aflate, cultural vorbind, la antipozi, dar vorbind despre aceeaşi experienţă a femeii într-o lume nesigură (ambele apărute la Editura Polirom): O fecioară nesăbuită de Ida Simons (traducere de Gheorghe Nicolaescu) – povestea unei fete adolescente evreice din Europa interbelică; şi Soţii şi concubine de Su Tong (traducere de Ionela Voicu) – poveştile unor tinere femei din China Revoluţiei culturale a lui Mao. (Marius Chivu)
● De pe 23 septembrie puteți vedea, în București și în 34 orașe din țară, lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică, Cîini. Un thriller românesc, cu o atmosferă care te duce cu gîndul mai degrabă la frații Coen decît la un film românesc. Pe regizor poate îl știți din serialul Umbre de la HBO. Cîini a fost premiat la Cannes cu Premiul FIPRESCI în cadrul secţiunii „Un Certain Regard“ și a fost recompensat cu Trofeul „Transilvania“ la Cluj, la TIFF, anul acesta. (Ana Maria Sandu)
● La Atelierele Calderon, o introducere inedită în arta retoricii. În perioada 11 octombrie – 1 noiembrie, patru prelegeri susţinute de dr. Mihail Neamţu subsumate titlului „Puterea cuvintelor. Cum te ajută verbul să cîștigi?“ Atelierul îşi propune să înlesnească participanţilor o bună mînuire a verbului în toate împrejurările, de la conversația amicală la discursul public, de la alintul amoros la motivarea echipei sau negocierea în afaceri. Pentru detalii, www.calderon.at/urmeaza. (Sever Voinescu)
● Documentarul Bondoc, în regia lui Mihai Mincan, Cristian Delcea și Mihai Voinea, va rula în cinematografele din România din 23 septembrie. Filmul urmărește povestea lui Dan Bondoc, un maestru la şah în vîrstă de 78 de ani, care trăieşte singur în Bucureşti. Unicul său vis este să cîştige campionatul organizat în memoria prietenului său, marele jucător de şah Victor Ciocîltea. Un documentar observațional, de calitate, care merită văzut. (Adina Popescu)
● Marea Frescă a Ateneului Român – o reconstituire bibliofilă de Nicolae Șt. Noica, cuvînt înainte de Mugur Isărescu, apărută la Editura Vremea. Executată de Costin Petrescu între 11 septembrie 1933 și 22 aprilie 1937, fresca Ateneului a suferit, de-a lungul vremurilor, numeroase și agresive imixtiuni în discursul istoric pe care-l susține printr-o realizare artistică de excepție, mergînd, cum se știe, pînă la draparea adevărului istoric sub flamura dictaturii comuniste. Cu atît mai binevenită această plachetă, deopotrivă document istoric, dar și piesă de colecție. (Ruxandra Mihăilă)