O relativ─â intimitate avangardist─â

Publicat în Dilema Veche nr. 656 din 15-21 septembrie 2016
O relativ─â intimitate avangardist─â jpeg

├Äntre 18 ╚Öi 20 august a avut loc la Alba Iulia a ╚Öaptea edi╚Ťie a festivalului muzical de provincie Dark Bombastic Evening (DBE). ÔÇ×ProvincieÔÇť are aici un dublu sens ÔÇô pe de o parte legat de localizarea ├«ntre zidurile cet─â╚Ťii de la Alba Iulia, dup─â ce primele edi╚Ťii avuseser─â loc ├«n condi╚Ťii mai restr├«nse, prin cluburi bucure╚Ötene; pe de alt─â parte, festivalul se pozi╚Ťioneaz─â ideologic ├«n diverse provincii muzicale, evit├«nd din capul locului prezen╚Ťa numelor monetabile, pentru a prezenta o plaj─â larg─â de forme muzicale avangardiste ÔÇô ├«n special folk, post-rock ╚Öi diverse hibridiz─âri metal.

Mai pu╚Ťin electro ori jazz, din p─âcate, de╚Öi anul trecut au fost bine primi╚Ťi timi╚Öorenii de la Exit Oz. Anul acesta, spa╚Ťiul rom├ónesc a fost alocat post-rockerilor bucure╚Öteni de la Fjord ÔÇô competen╚Ťi ╚Öi corec╚Ťi, dar tardivi ├«ntr-un gen ce devenise suprasaturat ├«nc─â de c├«nd ├«ncepeau s─â se formeze primele trupe la noi. Prezen╚Ťa ├«n program a dou─â grupuri din acela╚Öi segment stilistic (╚Öi de v├«rst─â) ÔÇô norvegienii Spurv ╚Öi belgienii Hemelbestormer ÔÇô a fost concludent─â ├«n a evalua distan╚Ťa fa╚Ť─â de abordarea rom├óneasc─â predilect─â, a imit─ârii trupelor favorite ╚Öi a canton─ârii ├«n regulamente stilistice. R─âm├«ne un subiect de dezbatere dac─â diferen╚Ťele ├«ntre ÔÇ×noiÔÇť ╚Öi ÔÇ×eiÔÇť ╚Ťin de accesul la tehnologie ╚Öi resurse ori de ideologie artistic─â; ╚Öi r─âm├«ne de v─âzut dac─â noul album Fjord, pe cale s─â ias─â zilele astea, va ar─âta simptome de ├«ndr─âzneal─â.

Bucure╚Ötenii ╚Öi norvegienii au deschis (cu unele dificult─â╚Ťi meteorologice) ziua de mijloc a festivalului, ce a grupat trupele mai accesibile ╚Öi mai interesante din program, cu accent pe folk ╚Öi post-rock. Dup─â-amiaz─â am fost ├«ntre╚Ťinu╚Ťi de neo-folki╚Ötii King Dude (SUA) ╚Öi Spiritual Front (Italia) ÔÇô comunicativi ╚Öi joviali, ├«n contrast cu temele dark-erotice ale c├«ntecelor lor. Apoi Death in Rome au amuzat ╚Öi ei cu versiuni solemne ale unor hit uri de var─â de╚Ö─ân╚Ťate, precum ÔÇ×Pump Up the JamÔÇť (Technotronic), ÔÇ×Careless WhisperÔÇť (George Michael) ori ÔÇ×Summertime SadnessÔÇť (Lana del Rey). Trupa prefer─â s─â se bucure de succesul acestei glume ca personaje incognito, cu fe╚Ťele acoperite (b├«rfele vehiculeaz─â leg─âturi cu grupuri ca Rome ori Death in June). Au urmat britanicii Crippled Black Phoenix, proiect post-rock al unor membri Mogwai ╚Öi Electric Wizard miz├«nd pe tu╚Öe retro ├á la Pink Floyd (ori mai degrab─â pe filtrul pus de Anathema peste Pink Floyd). Ne-au vizitat recent ╚Öi la Bucure╚Öti, ╚Öi par autentic surprin╚Öi de buna primire de care au parte la un public care nu le cunoa╚Öte aproape deloc piesele, semn c─â muzica lor rezoneaz─â visceral cu emo╚Ťii colective rom├óne╚Öti. Cel mai spectaculos concert al serii a apar╚Ťinut totu╚Öi ru╚Öilor world-music Theodor Bastard. Scena muzical─â ruseasc─â e cu des─âv├«r╚Öire ignorat─â la noi, ╚Öi nu doar de c├«nd ne-am ├«ntors fe╚Ťele ├«nspre valorile occidentale. Numeroase surprize ├«i a╚Öteapt─â pe cei dispu╚Öi s─â sape m─âcar la suprafa╚Ťa spa╚Ťiului muzical ex-sovietic, iar veteranii Theodor Bastard s├«nt una dintre cele mai interesante ÔÇô un hibrid ├«ntre Dead Can Dance ╚Öi Phoenix ai no╚Ötri, cu influen╚Ťe asimilate aventuros ╚Öi din alte zone.

Spre deosebire de precedentele edi╚Ťii, ├«n acest an programul DBE a fost dominat de sunete rock ╚Öi metal, grupate ├«n prima ╚Öi ultima zi a festivalului. Prima zi a avut drept principal punct de atrac╚Ťie revela╚Ťia orthodox-metal a anului trecut, proiectul incognito Batushka ce mixeaz─â muzica liturgic─â ortodox─â cu t─âv─âlugul black metal, f─âc├«nd din nou ortodoxia ÔÇ×coolÔÇť, cum n-a mai fost de la Marea Schism─â ├«ncoace. Minicorul de diaconi ╚Öi emana╚Ťiile de t─âm├«ie ar putea fi puntea de reconciliere ├«ntre BOR ╚Öi metali╚Ötii rom├óni, ├«ns─â deocamdat─â inten╚Ťiile grupului nu s├«nt clare ÔÇô versurile s├«nt ├«n slavon─â ╚Öi nu le pricepe nimeni, iar de sub cagulele preo╚Ťe╚Öti purtate pe scen─â nu s-a putut vedea dac─â membrii grupului chicoteau ori delirau de la fumul gros de t─âm├«ie. Tot cu un spectacol elaborat ╚Öi de impact vizual s-au prezentat ╚Öi Hamferd, din Insulele Feroe ÔÇô ╚Ťar─â care (al─âturi de Islanda) are printre cele mai mari densit─â╚Ťi de muzicieni activi pe domiciliu, ├«ns─â cu greu reu╚Öe╚Öte s─â se fac─â auzit─â ├«n spa╚Ťiul pop-rock de la noi. DBE a oferit astfel o ocazie destul de rar─â, iar trupa s-a prezentat cu o elegan╚Ť─â atipic─â sortimentului de metal bombastic pe care ├«l practic─â, expun├«ndu-se chiar ╚Öi la discu╚Ťii despre fotbal (├«n timpul after-party-ului serii). ├Änc─âlzirea zilei a fost asigurat─â de Barren Earth (un alt proiect ce include vocea de la Hamferd, ├«n colaborare cu membri Amorphis ╚Öi Kreator), sus-pomeni╚Ťii belgieni Hemelbestormer ╚Öi dou─â exotice grupuri hippie-rock cu prezen╚Ťe feminine exotice ÔÇô grecii Universe217 ╚Öi finlandezii Jess and the Ancient Ones.

Festivalul s-a ├«ncheiat cu seara norvegian─â, grup├«nd trupe ce au revenit recent ├«n aten╚Ťia scenei avant┬şgarde-metal dup─â absen╚Ťe ├«ndelungate. Vedetele serii au fost In the Woods, dup─â 13 ani de absen╚Ť─â, afla╚Ťi ├«nc─â ├«n c─âutarea sound-ului de relansare ÔÇô f─âr─â vocea feminin─â care le-a atras ╚Öi la noi o popularitate moderat─â ├«n anii ÔÇÖ90 ╚Öi cu o voce masculin─â nou─â, oarecum incompatibil─â cu piesele lor melancolice. Concertul lor a fost precedat de colegii de genera╚Ťie D├Şdheimsgard, care au preferat s─â livreze un show black metal agresiv, ocolind materialele mai experimentale cu care s-au deta╚Öat de restul scenei de care apar╚Ťin. Au compensat ├«ns─â Virus (proiect desprins din aceia╚Öi D├Şdheimsgard), care au mizat strict pe fa╚Ťeta prog-rock, prezent├«nd un program pu╚Ťin cam prea sofisticat pentru cineva care a apucat s─â consume dou─â-trei beri. Trupelor veterane li s-au al─âturat debutan╚Ťii Vemod, oferind propriul sortiment de noise-metal (o variant─â ceva mai monoton─â a zidului de zgomot cu care impresionau elve╚Ťienii Darkspace la edi╚Ťia de anul trecut). Deschiderea zilei ╚Öi ├«nc─âlzirea publicului au fost asigurate de debutanta Sylvaine (r─âspunsul francezilor la Chelsea Wolfe), finlandezii Throes of Dawn (amintind de perioada de mijloc din cariera Paradise Lost) ╚Öi Ghost Bath (tineri americani c─âl─ârind pe valul de succes al hipster-metalului californian popularizat de Deafheaven).

├Än ciuda unei u╚Öoare cre╚Öteri ├«n popularitate, festivalul mizeaz─â ├«n continuare pe o relativ─â intimitate, muzicienii amestec├«ndu-se cu publicul, unii revenind de la un an la altul cu proiecte noi ori pur ╚Öi simplu pentru o vacan╚Ť─â al─âturi de fanii din Balcani ╚Öi Levant ÔÇô ├«n mod particular merit─â men╚Ťionat efortul fanilor iranieni, turci ori israelieni pentru a se revedea cu amicii ╚Öi trupele scandinave pe t─âr├«m rom├ónesc, ├«n condi╚Ťiile ├«n care statutul rock-ului prin Orientul Mijlociu e la limita legalit─â╚Ťii. Alte evenimente cu impact emo╚Ťional au fost expozi╚Ťia foto a lui Milu╚Ť─â Fluera╚Ö ÔÇô unul dintre supravie╚Ťuitorii tragediei din Colectiv ╚Öi fotograf de n─âdejde al festivalurilor rock din Rom├ónia ÔÇô ╚Öi expozi╚Ťia de tablouri ale lui Costin Chioreanu ÔÇô popular grafician al industriei rock, cu un impresionant portofoliu de coperte de album, postere ╚Öi clipuri video comisionate de case de discuri din toat─â Europa. Cadrul de desf─â╚Öurare a festivalului a fost asigurat de Asocia╚Ťia RYMA, care a amenajat zidurile cet─â╚Ťii din Alba Iulia cu baruri, spa╚Ťiu de campare ╚Öi alte facilit─â╚Ťi menite s─â ├«nlesneasc─â dezvoltarea unei tradi╚Ťii de evenimente culturale ├«n spa╚Ťiul respectiv. 

Aron Biro este autorul blog-ului http://a┬şron┬ş┬şbi┬şro.blogspot.com.

Foto: Milu┼ú─â Fluera┼č

TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.