Sunetul favelei

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
Sunetul favelei jpeg

Profesorul de vioar─â / Tudo Que Aprendemos Juntos / The Violin Teacher (Brazilia, 2015), de S├ęrgio Machado.

Profesorul de vioar─â e o varia╚Ťie a pove╚Ötii clasice despre profesorul ce schimb─â vie┼úile elevilor care ├«i ies ├«n cale (amintind de cam tot ce s-a f─âcut p├«n─â acum, de la Min╚Ťi periculoase / Dangerous Minds la Cercul poe╚Ťilor disp─âru╚Ťi / Dead Poets Society) pus─â ├«n contextul social contrastant al Braziliei, al conflictelor dintre o lume sclipitoare (precum cea a recentei Olimpiade de la Rio) ┼či favelele, cartierele defavorizate ale Braziliei. Transformarea unei clase de elevi cu probleme sociale, care nu ┼čtiu s─â citeasc─â notele, ┼či a viorilor sc├«r┼ú├«itoare ale acestora ├«ntr-o orchestr─â de muzic─â simfonic─â urmeaz─â un parcurs previzibil, nu se ├«ndep─ârteaz─â de tipologiile binecunoscute ale elevilor acestui gen (precum ÔÇ×fata ├«ns─ârcinat─âÔÇť sau ÔÇ×b─âiatul excep┼úional de talentat, dar nesus╚Ťinut de familieÔÇť), sau de traiectoriile b─ât─âtorite ale acestui tip de intrig─â. Ca ├«n majoritatea filmelor hollywoodiene, nu vedem niciodat─â cum are loc transformarea, procesul pedagogic propriu-zis, dar ├«n final copiii c├«nt─â incredibil de bine.

Eforturile lui Machado de a aduce un aport personal acestei scheme narative preponderent clasice se exprim─â ├«n conturarea unui portret de profesor, Laerte (L├ízaro Ramos), definit mai mult prin prisma tr─âs─âturilor sale de violonist, cu propriile ├«ndoieli, dec├«t prin cele de pedagog care bate la u╚Öile p─ârin╚Ťilor pentru a le aduce copiii la ╚Öcoal─â. Atunci c├«nd p─âtrundem ├«n spa┼úiul s─âu intim, ├«l vedem lupt├«ndu-se s─â opreasc─â tremuratul arcu╚Öului ├«n cadrul unei audi╚Ťii pentru un post ├«n Filarmonic─â. Nu e nicidecum insensibil la problemele elevilor s─âi, pe care ├«i ascult─â ╚Öi reu╚Öe╚Öte s─â ob╚Ťin─â chiar sc─âderea datoriei unuia dintre ei c─âtre un mafiot local ├«n schimbul unui concert, dar filmul nu e preocupat de glorificarea sa, nici din perspectiva sa de artist, nici ca profesor. Repeti╚Ťiile sale pentru audi╚Ťie s├«nt puse ├«n paralel cu cele ale copiilor pe care ├«i ├«nva╚Ť─â, p├«n─â ├«n punctul ├«n care, chiar dac─â rezultatele (╚Öi nivelul cuno╚Ötin╚Ťelor) lor s├«nt diferite, str─âduin╚Ťele lor par egale, apropiindu i. ├Än momentele sale cele mai bune, filmul face s─â ni se dezv─âluie ├«mp─ârt─â╚Öirea, de c─âtre membrii orchestrei, a unei pasiuni vii, a unei descoperiri doar a lor, ca atunci c├«nd discut─â ╚Öi hot─âr─âsc s─â treac─â peste problemele lor ╚Öi s─â vin─â ╚Öi s├«mb─âta la orele de muzic─â. Machado pare s─â favorizeze aceast─â stare care se formeaz─â ├«n interiorul grupului, urm─ârirea evolu╚Ťiei lor pas cu pas. Cu toate c─â intriga la care recurge filmul nu prea iese din tipare, totu╚Öi nu ajunge s─â fie at├«t de conven╚Ťional─â ├«nc├«t s─â construiasc─â o mare competi╚Ťie ╚Öi, eventual, c├«╚Ötigarea unui premiu.

├Än loc de a╚Öa ceva, filmul are mai mult de-a face cu interac╚Ťiunea dintre ce se petrece la ╚Öcoal─â (repeti╚Ťiile de pe terenul de fotbal, muzica ce devine centrul aten╚Ťiei) ╚Öi ce se petrece ├«n afara ei (furturile de card, probleme cu armele ╚Öi situa╚Ťii familiale dificile). Preocupat de zona documentarului observa╚Ťional (urm─âtorul s─âu film, Aqui Deste Lugar, e un documentar), Machado se inspir─â din situa╚Ťia real─â a form─ârii orchestrei Heli├│polis a Institutului Baccarelli din Brazilia ├«n scopul sus╚Ťinerii copiilor cu situa╚Ťii sociale defavorizate din favel─â. ├Äns─â accentul r─âm├«ne, ├«n Profesorul de vioar─â, pe muzic─â, ╚Öi nu pe lumea care ar fi putut fi descoperit─â ├«n favel─â. Machado pune accent pe detaliile instrumentelor, m├«inilor ╚Öi expresiilor faciale ale celor care performeaz─â, ╚Öi prea pu╚Ťin pe exterioare, iar c├«nd alege coloana sonor─â, acord─â importan╚Ť─â muzicii clasice. Muzica specific─â locului se aude destul de pu╚Ťin, ╚Öi de fiecare dat─â ca o ad─âugare a unui acord la muzica clasic─â. Conflictul central al elevului talentat ╚Öi felul ├«n care acesta e rezolvat reflect─â schema des invocat─â a Braziliei, a conflictelor actuale dintre Poli╚Ťie ╚Öi locuitorii favelei, ╚Öi a victimelor colaterale. Iar la nivel mai larg, filmul pune fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â lumea fastuoas─â a Filarmonicii cu cea a ╚Öcolii. ├Äns─â perspectiva sa nu aduce ╚Öi ceva nou ÔÇô o interpretare diferit─â ÔÇô, iar ceea ce ne prezint─â s├«nt informa╚Ťiile pe care le g─âsim ╚Öi pe canalele de ╚Ötiri, ├«ntr-o nara╚Ťiune.

Ancu╚Ťa Proca este critic de film.

Povestea Casei Afis Coperta jpg
Theodor Paleologu semneaz─â un eseu despre educa╚Ťie ╚Öi modul ├«n care o practic─â de aproape 10 ani la Casa Paleologu
Cititorii au ocazia de a p─âtrunde ├«n universul istoriei culturale a cunoscutei cl─âdiri din strada Armeneasc─â 34, construit─â ├«n 1932 de Mihail Paleologu, bunicul patern al autorului, ┼či Emilia, cea de-a treia lui so╚Ťie, un parcurs creionat din pove╚Öti recuperate ╚Öi amintiri ale autorului.
946 16 copertaKIWI jpg
Grani╚Ťe
├Äncep├«nd cu aceast─â edi╚Ťie, deloc ├«nt├«mpl─âtor intitulat─â ÔÇ×Grani╚ŤeÔÇŁ, antologia ÔÇ×KIWIÔÇŁ (Editura Polirom, 2022) ofer─â un cuprins interna╚Ťional.
946 17 Morozov jpg
B─ârbatul care iubea femeile
C├«teva femei devin materie literar─â pur─â, ajung├«nd s─â umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autofic╚Ťional─â care e via╚Ťa scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzical─â a lui Boiangiu are c├«rlig ÔÇô e un LP cu multe rico╚Öeuri tematice, s─ârind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner ÔÇô Totul ├«n tot sau marea metamorfoz─â
A╚Öezarea pe soclul tabloului a sculpturii care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â varianta tridimensional─â a unui segment din pictur─â demonstreaz─â inten╚Ťia artistului de a crea o oper─â susceptibil─â s─â sugereze un spa╚Ťiu ├«n care exteriorul (sculptura) ╚Öi interiorul (tabloul) s├«nt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?