La zi în cultură

Pagina 54
Deceneu şi ultimul cronicar literar jpeg
Deceneu şi ultimul cronicar literar
La începutul verii, revista Observator cultural a publicat, în cîteva numere consecutive, o admirabilă și foarte substanțială anchetă, realizată de Bianca Burța-Cernat, despre „impasul actual al criticii de întîmpinare“.
Copilăria a pierit în zori jpeg
Copilăria a pierit în zori
Interzis sub 18 ani, un text care abordează o temă precisă: dubla măsură pe care adulţii o aplică adolescenţilor. O tînără de aproape 18 ani (17 ani şi 3 luni), cu părinţi divorţaţi, rebelă şi „incontrolabilă“, se confruntă cu noua iubită a tatălui său, o tînără puţin peste 18 ani.
Ucigaşul, judecătoarea şi cîinele jpeg
Ucigaşul, judecătoarea şi cîinele
Cel de-al doilea volum din Arabian Nights, denumit The Desolate One, continuă şirul de poveşti început de Şeherezada în volumul 1, relatat sub forma exuberantă, fantastic-documentară a unor cronici despre măsurile de austeritate din Portugalia ultimilor ani şi efectele lor asupra vieţilor unor oameni obişnuiţi.
Teoria unificatoare jpeg
Teoria unificatoare
Cînd va fi să se prăpădească John Zorn, o memă omagială va părea ridicolă – planeta va sărăci muzical într-un mod cataclismic.
Bucăţi de viaţă la New York jpeg
Bucăţi de viaţă la New York
Viața în Marele Măr, mai ales cînd vorbim de Manhattan, nu seamănă atît de mult cu stilul cu care poate sîntem obișnuiți. Mare, agitat, scump, aglomerat, plin de provocări, un miraj pentru mulți și, nu mai puțin, o încercare, orașul are un dinamism care te face să-ți reconsideri un pic părerile despre un lifestyle normal.
Zilele Unteatru, Cricău, Adoptă un rîs jpeg
Zilele Unteatru, Cricău, Adoptă un rîs
Între 28 iulie și 4 august, micro-festivalul Unteatru, care săr­bă­to­reș­te șase ani de cînd func­țio­nează ca vitrină în care produsul cultural devine exponat pentru spectatorul vizitator. Șapte zile de spectacole, premiere, concerte, vernisaj de fotografie, tîrg de design, dar și o terasă plină de actori și de prieteni ai teatrului. Pe strada Sfinții Apostoli, numărul 44, lîngă Piața Națiunilor Unite. Ca să nu spuneți că teatrul nu se „întîmplă“ și vara… (Adina Popescu)
Salutări de la Basel jpeg
Muzeu cu geometrie variabilă
Humboldtforum este unul dintre cele mai mari proiecte din domeniul culturii din Germania post-1990. E vorba despre reconstrucţia vechiului palat al Hohenzollern-ilor şi transformarea acestuia într-un muzeu al culturilor extraeuropene
Văduvul gay jpeg
Văduvul gay
Subiectul acestui mic roman de la începutul anilor ’60 americani ar putea avea o oarecare însemnătate culturală pentru România lui 2016, dincolo de faptul că, în contextul politic actual al Europei, cartea arată o prospețime, într-o oarecare măsură, îngrijorătoare.
„Astea contează în teatru: echipa şi miza“ – interviu cu Katia PASCARIU jpeg
„Astea contează în teatru: echipa şi miza“ – interviu cu Katia PASCARIU
Îmi place atît de mult să joc încît aş fi acceptat să joc cam orice…
Şeherezada lui Miguel Gomes jpeg
Şeherezada lui Miguel Gomes
Ideea de a filma o adaptare clasică a celor O mie şi una de nopţi sau a unei părţi din uriaşa colecţie de povestiri nu pare să-l fi preocupat pe Miguel Gomes.
O evadare nereuşită jpeg
O evadare nereuşită
„The Getaway“, opener-ul și piesa care dă titlul celui mai nou album Red Hot Chili Peppers, nu lasă loc de îndoieli în privința provenienței. Funk-ul acesta agreabil și calm, tușat (prea) delicat de artificiile de studio ale producătorului Brian Joseph Burton, alias Danger ­Mouse, pare a i se potrivi ca o mănușă.
Vecinătatea satului blue jpeg
Vecinătatea satului blue
Știm bine cum arată fețele căldurii în București. Cum se scurg una-n­tr-alta, cum își sprijină laturile scurse de copaci.
Vivat Muzeul Instalatorului Român   interviu cu Ion BARBU jpeg
Vivat Muzeul Instalatorului Român - interviu cu Ion BARBU
Ion Barbu, prietenul și caricaturistul nostru, a îmbogățit „planeta Petrila“ cu încă un muzeu: cel al Instalatorului Român. Cum și de ce ne explică el însuși.
Folk you!, Remember, Tinerețe fără bătrînețe jpeg
Folk you!, Remember, Tinerețe fără bătrînețe
• Cea de-a 12-a ediţie a festivalului „Folk You! Florian Pittiş“ are loc în zilele de vineri, 22, şi sîmbătă, 23 iulie, pe plaja din Vama Veche. Printre invitaţii acestei ediţii se numără Viţa de Vie, Taxi, Pasărea Rock, OCS, Nicu Alifantis şi Ţapinarii. Tot mai marginali, tot mai periferici, folkiştii se exilează acum la graniţă. Sper să fie de bun augur. (Matei Martin)
"Comunismul este o istorie suficient de îndepărtată ca să fie fetișizată"   interviu cu Carmen DOBRE HAMETNER jpeg
"Comunismul este o istorie suficient de îndepărtată ca să fie fetișizată" - interviu cu Carmen DOBRE-HAMETNER
Consumul a devenit un model general de raportare la lume, pe de o parte pentru că e mult mai uşor să consumi decît să te angajezi şi pe de altă parte pentru că eşti încurajat să crezi că libertatea este sinonimă cu o infinitate de alegeri prin care trebuie să treci fără a zăbovi prea mult.
„Explorez poveștile cu foarte puține replici“   interviu cu regizoarea Roxana STROE jpeg
„Explorez poveștile cu foarte puține replici“ - interviu cu regizoarea Roxana STROE
Roxana Stroe este una dintre cele mai proaspete şi mai atipice voci ale cinematografului românesc.
Rîsu’ plînsu’ cu evreii jpeg
Rîsu’ plînsu’ cu evreii
Pînă la Cătălin Mihuleac, nici un alt scriitor român nu şi-a propus să acopere ficţional, cu asemenea perseverenţă, un anume aspect al istoriei.
Din perspectiva copiilor jpeg
Din perspectiva copiilor
Redescoperit în ultima vreme în România, teatrul pentru adolescenţi se rezumă deocamdată la cîteva spectacole, variate ca valoare şi abordare, situate între tematicile social-psihologice şi cele „teribiliste“, asociate mai degrabă divertismentului.
Boala somnului jpeg
Boala somnului
Noul film al regizorului thailandez Apichatpong Weerasethakul (prezentat la noi de Asociația Culturală Macondo) e o alegorie politic-poetică care porneşte de la premisa unui mister care se cere a fi dezlegat.
În atenție jpeg
În atenție
În topurile muzicale pop-rock ale anilor recenți, dominate de muzicieni ce i-ar putea fi nepoți lui Michael Gira, prezența proiectului Swans face notă discordantă.
Castelul electric, anxietatea și politica internațională jpeg
Castelul electric, anxietatea și politica internațională
E un mix care mă face să mă bucur prea puțin de cel mai frumos și mai bine organizat festival la care merg de patru ani. Nimic nu-mi convine. Mă adăpostesc de ploaie pe unde apuc, citesc știrile obsesiv pe sub pelerină, fac scenarii, apar emoții într-un mix nou. Am senzația că lumea așa cum o știu se duce naibii.
Cel mai mare Gulliver, Alphonse Mucha, cărţi la metrou jpeg
Cel mai mare Gulliver, Alphonse Mucha, cărţi la metrou
● Dacă aveți drum pe la Sibiu, acum sau în toamnă, și vreți să‑i faceți o bucurie unui copil, luați-l de mînă și mergeți să vedeți spectacolul lui Alexandru Dabija Cel mai mare Gulliver (textul lui Gellu Naum). Muzica e semnată de Ada Milea. (Ana Maria Sandu) ● Atenţie, se deschid cărţile! Metrorex şi Editura Litera propun călătorilor-cititori o campanie de încurajare a lecturii. Călătorii surprinși citind o carte primesc încă una, împreună cu un semn de carte. În perioada 18-22 iulie, de luni p
Salutări de la Basel jpeg
Un teatru cool?
Piaţa culturală de la Berlin a fost mereu agitată. Dar parcă nicicînd nu au fost turbulenţe mai mari ca în această vară. Preconizata schimbare a directorului (intendentului) de la Volksbühne a provocat deja un cutremur cu numeroase replici.
Despre „petele albe“ din cultura română jpeg
Despre „petele albe“ din cultura română
„A fost și o aventură existențială, nu numai intelectuală, tocmai din cauza dubiilor pe care le păstrez în privința unor soluții cu privire la sexualitate și societate, asupra felului în care sexualitatea modifică mecanismele mentalitare, dar și invers, modul în care acestea din urmă modifică mecanismele sexuale.“
„Omulan nu vorbeşte şi nu e de vînzare“ – interviu cu Matei BRANEA jpeg
„Omulan nu vorbeşte şi nu e de vînzare“ – interviu cu Matei BRANEA
„Avem mare noroc cu Anim’Est-ul. Festivalul are în fiecare an competiția românească în care vezi tot ce se face în­tr‑un an în comparație cu ce se face în alte părți. Și, vrînd-nevrînd, îți dai seama care e nivelul. La noi nu există încă o școală de animație.“
Marele Tur al familiei jpeg
„Cînd eram copil, citeam cărţi în faţa televizorului“ - interviu cu David NICHOLLS
„Cu siguranţă mi-a fost mai greu să scriu în primii ani de după succes – prea mult zgomot în jur, prea multe distracţii. Am citit şi am acordat interviuri despre O zi vreme de trei ani de la publicarea cărţii, astfel că devenise foarte greu să scap de personajele din acea carte şi de vocile lor.“
Capote pe scurt jpeg
Capote pe scurt
E vorba de paisprezece proze scurte pe care tînărul Capote le-a scris între 16 şi 23 de ani.
Informaţia ca performance jpeg
Informaţia ca performance
Ioana Păun reclamă un dublu standard al statului român: pe de o parte, acceptă tacit torturarea „teroriştilor“ pe teritoriul său de către CIA, pe de altă parte, condamnă torţionarii din regimul comunist.
În numele trecutului jpeg
În numele trecutului
Un crime thriller cu o tematică controversată, care atinge problema memoriei Holocaustului sub forma unei intrigi clasice de răzbunare – un fost prizonier de la Auschwitz, ajuns acum printre ultimii supravieţuitori (interpretat de Christopher Plummer), se hotărăşte să caute soldatul german care i-a ucis familia.
Legea lui Róisín Murphy jpeg
Legea lui Róisín Murphy
În 2015, după o pauză de opt ani, Róisín Murphy își lansa cel de-al treilea album de studio. Hairless Toys acta, spuneam atunci, încîntător și straniu, fiind o capodoperă pop care nu avea, paradoxal, nici o șansă s-o readucă pe artista irlandeză acolo unde o lăsase discul din 2007, masivul Overpowered.
Micul balon alb al lui Magritte jpeg
Micul balon alb al lui Magritte
Trebuie să-ți notezi, nu pentru că ai uita locurile (pentru asta sînt fotografiile și eventuala memorie a sensibilității momentului), ci pentru că numai așa poți reveni, reciti experiența. Am, fără să fiu deloc un „shooter“ avid, cu mult peste zece mii de fotografii din locurile pe unde am fost în ultimii cinci ani.
„Folosesc toată experienţa de viaţă în regie“ – interviu cu regizoarea Geanina HERGHELIGIU jpeg
„Folosesc toată experienţa de viaţă în regie“ – interviu cu regizoarea Geanina HERGHELIGIU
Este din Bucovina. Licențiată în drept și regie de teatru. Istoria ei personală include, pe lîngă pasiunea pentru literatură și teatru, și pledoarii și găsirea de soluții juridice. Poate, de aceea, alegerile și punerile sale în scenă beneficiază de un grad sporit de maturitate și de înțelegere a lumii.
Initials S G  jpeg
Gărîna douăzeci
Nu s-a vorbit suficient despre ce înseamnă Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărîna.
Obstinație și dispersie jpeg
Obstinație și dispersie
„De ce George se dispersează şi nu se concentrează?“
Să fim copii! jpeg
Să fim copii!
Cînd aţi citit ultima oară o carte pentru copii? Doar pentru voi.
Copilul și disoluția cuplului jpeg
Copilul și disoluția cuplului
Volatilizarea relaţiilor de cuplu astăzi este una din temele predilecte ale dramaturgiei contemporane.
Divina Comedie socio politică jpeg
Divina Comedie socio-politică
Preocuparea lui Liang Zhao pentru explorarea cu mijloacele documentarului a unor probleme sociale actuale ale Chinei nu este nouă, așa cum o demonstrează filmul său precedent, tulburătorul documentar observațional Petition, care urmărea relaţia abuzivă dintre stat şi cetăţenii care îi contestau deciziile, reuniţi în nişte locuinţe provizorii încropite lîngă clădirile oficiale, într-un „oraş al petiţionarilor“.
Initials S G  jpeg
Initials S.G.
Pînă să-l lase în plata Domnului pe Nick Cave, la 36 de ani după ce porniseră împreună o formație care avea să se transforme mai apoi ba în The Next Door Boys/The Birthday Party, ba în Nick Cave and the Bad Seeds, Michael John Harvey a fost un individ foarte ocupat.
Cu gîndul la Burning Man jpeg
Cu gîndul la Burning Man
N-am stat mult pe gînduri cînd a fost să-mi iau bilet la Burning Man.
Canionul Șapte Scări, „Brâncuşi, omul şi lucrurile“, Puritate jpeg
Canionul Șapte Scări, „Brâncuşi, omul şi lucrurile“, Puritate
● La ARCUB puteţi vedea minunata expoziţie „Brâncuşi, omul şi lucrurile“, realizată de Doina Lemny şi de Erwin Kessler cu obiecte care au aparţinut marelui sculptor sau au fost create de el, aflate în colecţia familiei Emilian Radu. (Matei Martin) ● Pentru fanii lui Jonathan Franzen și pentru cei care nu l-au citit încă, a apărut recent, la Editura Polirom, romanul său Puritate (traducere de Iulia Gorzo). Eu știu ce o să citesc pe plajă. (Ana Maria Sandu)
Salutări de la Basel jpeg
Bani pentru film – nefericirea cinematografiei germane
„De ce oare nu vrea nimeni să meargă la filme bune?“ Sună oarecum cunoscut: nici în România filmele de autor, româneşti sau europene, nu au mare succes la public. Ştiu, comparaţia e forţată, pentru că în absenţa unei reţele de difuzare ca în Germania nici nu poţi avea aşteptări.
Universitatea nu trebuie să fie la remorca economiei“ – dialog cu prof  dr  Mircea DUMITRU jpeg
Universitatea nu trebuie să fie la remorca economiei“ – dialog cu prof. dr. Mircea DUMITRU
„Există cazuri de plagiat la cele mai mari universități din întreaga lume. Dar acolo reacția profesională este promptă, pentru că nu-ți poate fi indiferent, ca profesor, dacă un coleg sau un fost student a obținut un titlu academic în mod onest sau printr-o fraudă.“
Gărîna douăzeci jpeg
Gărîna douăzeci
Nu s-a vorbit suficient despre ce înseamnă Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărîna (7-11 iulie), despre felul cum peisajul montan fabulos se împletește în mod unic cu cel muzical și, mai presus de toate, cu oamenii care vin aici.
Obstinaţie şi dispersie jpeg
Obstinaţie şi dispersie
Basarab Nicolescu mi-a relatat odată un comentariu al lui Peter Brook privindu-mă: „De ce George se dispersează şi nu se concentrează?“ Constatare implicînd evident o rezervă critică, dar totodată un diagnostic lucid.
Să fim copii! jpeg
Să fim copii!
Cînd aţi citit ultima oară o carte pentru copii? Doar pentru voi. Scrisă de un autor român şi ilustrată tot de un artist român.
Rosencrantz2 foto A Bulboaca jpg jpeg
Copilul şi disoluţia cuplului
Volatilizarea relaţiilor de cuplu astăzi este una din temele predilecte ale dramaturgiei contemporane. Însingurarea individului urban, maladiile citadine, dinamica (auto)distructivă a familiei moderne sînt subiecte recurente pe scenele din toată lumea.
Divina Comedie socio politică jpeg
Divina Comedie socio-politică
Odată cu Behe­moth, stilul regizoral al lui Liang Zhao trece de la modul observațional, din care mai păstrează anumite elemente, mai ales în descrierea vieții de zi cu zi a minerilor, la un documentar de tip poetic.
Initials S G  jpeg
Initials S.G.
Pînă să-l lase în plata Domnului pe Nick Cave, la 36 de ani după ce porniseră împreună o formație care avea să se transforme mai apoi ba în The Next Door Boys/The Birthday Party, ba în Nick Cave and the Bad Seeds, Michael John Harvey a fost un individ foarte ocupat.
Cu gîndul la Burning Man jpeg
Cu gîndul la Burning Man
De unde vin diferențele? Cele care îl „dor“ cel mai tare pe neofitul trezit cu bilet la Burning Man pentru prima oară în viață sînt cele logistice: nu se poate cumpăra nimic de acolo. Nimic, nimic? Nimic, nici apă, nici mîncare, nici bere, nici tricouri de festival.
Cum gîndesc politicienii, „Village, visages“, Festivalul Musica Barcensis jpeg
Cum gîndesc politicienii, „Village, visages“, Festivalul Musica Barcensis
● Pînă pe 4 iulie, la Sala Acvariu a Muzeului Țăranului Român are loc expoziția de fotografie „Village, visages“ a Feliciei Simion. Veți găsi acolo atît macrocosmosul rural, alcătuit din 15 portrete ale sătenilor, cît și microcosmosul ilustrat printr o serie de instantanee decupate din dezordinea aparentă a gospodăriei țărănești. (Cristina Ștefan) ● Radu Paraschivescu ne mai livrează o mostră de haz-de-necazul românesc contemporan. De această dată e vorba de Cum gîndesc politicienii, volum ce po