Copilul şi disoluţia cuplului

Publicat în Dilema Veche nr. 646 din 7-13 iulie 2016
Rosencrantz2 foto A Bulboaca jpg jpeg

Lungs de Duncan Macmillan, traducere: Denisa Nicolae şi Liviu Romanescu, regia: Nicolae Constantin Tănase cu: Denisa Nicolae şi Liviu Romanescu. O producţie Vanner Collective, în colaborare cu Teatrul Luni de la Green Hours.

Volatilizarea relaţiilor de cuplu astăzi este una din temele predilecte ale dramaturgiei contemporane. Însingurarea individului urban, maladiile citadine, dinamica (auto)distructivă a familiei moderne sînt subiecte recurente pe scenele din toată lumea. Dificultatea stabilirii şi a menţinerii unei relaţii de cuplu în zilele noastre are un impact major asupra mentalului individului şi asupra comportamentului său social. Se scriu nenumărate texte despre eşecul relaţiilor afective, despre noile mecanisme relaţionale şi fluiditatea lor, despre absenţa comunicării şi traumele sentimentale.

Lungs, un text al britanicului Duncan Macmillan, a apărut în 2016 în trei montări în România: la Bucureşti – Teatrul Luni de la Green Hours, regia Nicolae Constantin Tănase (traducerea Denisa Nicolae şi Liviu Romanescu), la Rîmnicu Vîlcea – Teatrul „Anton Pann“, regia Adrian Roman (care semnează şi traducerea, cu titlul Respiră) şi la Tîrgu Mureş – Teatrul Ariel, regia Radu-Alexandru Nica (traducerea Mircea Sorin Rusu, cu titlul Respiraţii). Este un fenomen, încă misterios, modul cum interesul pentru un text, clasic sau contemporan, explodează simultan în mai multe locuri (avem stagiuni cu mai multe Livezi de vişini sau diverşi Hamleţi, ori cu un text contemporan intrat brusc în atenţia mai multor artişti).

Textul radiografiază relaţia de cuplu din punctul în care se pune problema apariţiei unui copil: cînd este momentul potrivit pentru asta? Pornind de la analiza teoretică aprofundată a efectelor pe care un copil le poate avea asupra unui cuplu, dar şi asupra mediului (nocivitatea omului – un pretext bun pentru a nu face copii) şi a universului în general, investigaţie care devoalează, de fapt, că cei doi nu sînt pregătiţi pentru a deveni părinţi, textul urmăreşte dinamica relaţiei, cu sincopele ei (despărţiri, modificări de paradigmă relaţională etc.). Trec ani şi cuplul se modifică imens, parcurgînd etape de angoase, frică, separare, reveniri, alte angoase, alte frici, lucruri care fac parte din inventarul unei relaţii de durată. Situaţia nu devine idilică, nu există happy-end, fericire sau nefericire continuă, există un traseu existenţial sinuos, complicat, în care basmele nu-şi au locul.

Scriitura este interesantă întrucît panoramează inteligent fracturile relaţionale şi este ofertantă pentru actori şi regizor. La Teatrul Luni, regizorul Nicolae Constantin Tănase găseşte în show un ritm similar cu relaţia celor doi, W (woman) şi M (man): spectacolul începe ca o lectură, detaşată, austeră prin absenţa ludicului, şi încet, încet capătă teatralitate, se detaşează de textul citit (la propriu, de pe foi) şi se transformă în spectacol. Începutul lecturat coincide deloc întîmplător cu perioada de „analiză“ a impactului copilului în societate. De aici încolo însă, relaţia capătă viaţă şi lectura devine show. Demersul regizorului este bine susţinut de actori, Denisa Nicolae şi Liviu Romanescu, stăpîni pe evoluţia accidentată a cuplului, cu dozarea precisă a teatralităţii cît să fie spectacol, dar să nu intre în disonanţă cu lectura iniţială. Se întîmplă aici un proces al practicii relaţiei, de la teorie şi joacă la realitate şi responsabilitate. Nici viaţa, nici teatrul nu sînt uşoare, dar cumva, ambele ies bine în acest spectacol.

Dur, de George F. Walker, regia: Vlad Massaci, scenografia: Irina Chirilă. Cu: Ana Bianca Popescu / Cristina Juncu, Sonia Divile / Irina Ştefan, Răzvan Krem Alexe. Teatrul de Comedie.

Tot în jurul unui copil se configurează şi textul canadianului George F. Walker, Dur, montat de Vlad Massaci. Diferenţele faţă de Lungs sînt mai multe, atît între texte, cît şi între spectacole. Dur prezintă un singur moment crucial al relaţiei Tina – Bobby, un cuplu de 19-20 ani, mai tînăr decît W şi M din Lungs, care la prima apariţie au deja 26-27 ani. Perspectivele celor două vîrste asupra oportunităţii apariţiei unui copil diferă sensibil. Pentru Tina şi Bobby, copilul apare mult prea devreme, pe negîndite, şi le dă peste cap întreg mecanismul relaţional, oricum fragil. Cuplul nu funcţiona grozav, aşa că Bobby îşi pregătea deja plecarea. Schimbă ceva posibila prezenţă a copilului? Dezbaterea celor doi, acompaniaţi de prietena Tinei, Jill, se configurează mai puţin asupra filozofiei de viaţă, ca în Lungs, şi mai mult asupra modului concret în care un cuplu (foarte) tînăr se poate face ţăndări dacă este forţat să se maturizeze rapid. Căci ce ratează ei, cu ajutorul nepreţuit al prietenei, este saltul de la copilăreală la responsabilitate. Conflictul lor rămîne minor în raport cu problema pe care o au şi aceasta este miza textului.

Ceva din traducerea în limba română nu funcţionează însă, pentru că se pierde umor şi se cîştigă stîn­găcie. Montarea este clasică, urmăreşte dezvoltarea personajelor şi a conflictului în­tr-un decor minimalist şi expresiv – un loc de joacă pentru copii într-o zonă cu graffiti, aluzie şi la copilul ce va veni, şi la părinţii săi încă imaturi. Spectacolul are dublă distribuţie pentru personajele feminine, dar cum am văzut o singură reprezentaţie, mă voi referi strict la aceasta. Ana Bianca Popescu şi Răzvan Krem Alexe au o problemă din start: nu sînt credibili ca cuplu. Între rigiditatea ei de „dirigintă“ şi confuzia lui adolescentină nu e nici un punct comun. Pe ea nu o ajută nici isteria continuă pe care o afişează, iar el este pierdut actoriceşte între cele două personaje feminine mai puternice şi rămîne într-o zona neutră. Sonia Divile este o actriţă specială, cu o prezenţă bizară care atrage imediat. Problema este că tînăra are nevoie de o mînă regizorală forte, care să o conducă, lipsa de experienţă scenică fiind vizibilă. Sonia vine cu aerul său ciudat pe scenă, dar rămîne aşa tot spectacolul, nereuşind să dezvolte personajul, deşi avea toate datele. Aici este rezerva esenţială faţă de Dur: o regie ineficient de discretă.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto 2: A. Bulboacă

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.