Teoria unificatoare

Publicat în Dilema Veche nr. 650 din 4-10 august 2016
Teoria unificatoare jpeg

John Zorn, Painted Bird, Tzadik, 2016. 

Simțul mortalității îi face pe unii artiști să întețească ritmul producției artistice dincolo de ceea ce ar părea fezabil pentru o ființă umană. Problemele de sănătate ale lui Buckethead l-au împins să treacă de 200 de albume doar în ultimii trei-patru ani, încît a devenit o provocare pentru fani să-și găsească timp pentru a le asculta pe toate. John Zorn dă la rîndul său semne de dezumanizare și se transformă într-un torent muzical de nestăvilit. Și-a sărbătorit anul împlinirii a 50 de ani cu un ritm de un album pe lună, iar pe cel de împlinire a 60 cu o serie maraton de concerte memorabile. 

Painted Bird e al patrulea său album în acest an și al patrulea material prezentat de inovatorul trio Simulacrum (botezat astfel după primul album din serie, de la începutul lui 2015). Zorn lipsește de pe scenă, acționînd doar în spatele și deasupra ei, din postură de compozitor și producător. Artistul are o apetență deosebită pentru a inventa noi genuri muzicale, iar ansamblul Simulacrum a fost conceput în jurul noțiunii de organ-metal, avînd în prim-plan clapele cristaline ale organistului John Medeski susținute pe o structură prog-metal instabilă și disruptivă formată din chitaristul Matt Hollenberg și Kenny Grohowski, plus cîțiva invitați de coloratură (vibrafonul colaboratorului de cursă lungă Kenny Wollesen are o poziție dominantă pe noul album). Comparativ cu materialul precedent din serie (Inferno), avem mai puțină violență metal și ceva mai mult Dream Theater – mai precis, ceva în spiritul Liquid Tension Experiment și al altor proiecte prog-metal conduse de clăpari, la care se adaugă emblematica vibrație a muzicii tradiționale ebraice care se propagă prin mai mare parte a catalogului compozitorului. 

Deși nu există versuri care să o spună în mod explicit, conceptual albumul e inspirat de romanul cu același titlu al lui Jerzy Kosinski, o poveste de Război și Holocaust care reflectă (și se reflectă în) cele două preocupări complementare ale lui Zorn: mărturisirea spiritualității ebraice și denunțarea grotescului delirant, boschian, al conflictului lumesc. De-a lungul vremii, muzicianul a elaborat complexe proiecte dedicate ambelor fațete – vezi suita etno-jazz mistică Book of Angels contrapusă colaborărilor hardcore metal cu membri Napalm Death ori proiectul Naked City. Prin albumele trio-ului Simulacrum, John Zorn propune o teorie unificatoare a unor genuri muzicale aparent incompatibile, iar Painted Bird ar putea fi demonstrația cea mai convingătoare a respectivei teorii. 

Cu (multe) zeci de trupe și proiecte acumulate în portofoliu, artistul încă are capacitatea de a inova, precum și capacitatea managerială de a atrage cele mai colorate palete de colaboratori. Ultimele dăți cînd l-am pomenit în aceste pagini lucrase cu Mike Patton și cu trupa Current 93. A organizat workshop-uri meta-muzicale ce au adus la aceeași masă combinații improbabile de folkiști, metaliști, DJ și jazzeri de toate savorile. A făcut muzică de film, de cameră, de anticameră, de pivniță. A pus la cale casa de discuri Tzadik ce patronează o bună parte din avangarda muzicală a ultimilor ani. Seria enciclopedică de albume Masada, în care își omagiază și deconstruiește moștenirea culturală ebraică, conține cîteva dintre cele mai frumoase piese care s-au făcut în orice gen muzical.

În ultima vreme rețelele sociale sînt supraîncărcate de știri privind trecerea în neființă a muzicienilor din generația consacrată în anii ’70. Cînd va fi să se prăpădească John Zorn, o memă omagială va părea ridicolă – planeta va sărăci muzical într-un mod cataclismic. 

Aron Biro este autorul blogului a­ron­­bi­ro.blogspot.com.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.