Boala somnului

Publicat în Dilema Veche nr. 648 din 21-27 iulie 2016
Boala somnului jpeg

Rak ti Khon Kaen / Cemetery of Splendour (Thailanda-Marea Britanie-Germania-Franţa-Malaezia-Coreea de Sud-Mexic-SUA-Norvegia, 2015), de Apichatpong Weerasethakul.

Noul film al regizorului thailandez Apichatpong Weerasethakul (prezentat la noi de Asociația Culturală Macondo) e o alegorie politic-poetică care porneşte de la premisa unui mister care se cere a fi dezlegat. Într-o fostă şcoală transformată în spital, pe locul şi mai vechi al unui palat şi al unor morminte de regi, dorm în camere cu ferestre deschise către frunzele foşnind ale copacilor zeci de soldaţi thailandezi cuprinşi de o inexplicabilă boală a somnului, din care se mai trezesc din cînd în cînd pentru cîteva ore, căzînd apoi din nou, fără știre, înapoi în vis. Misterioasa boală e tratată destul de realist, ca o afecţiune oarecare căreia nu i s-a găsit încă leacul (cu accent pe procesele fiziologice ale bolnavilor ale căror corpuri inerte din paturile de spital respiră aproape sincron), în cadre lungi şi statice, lăsînd în acelaşi timp să plutească în jur o stare de hipnoză care sugerează că, dincolo de spital şi de vechiul cimitir, narcolepsia e omiprezentă la nivelul întregii societăţi.

Cel mai evident detaliu al acestui spectacol de stimuli hipnotizanţi e acela că în Cemetery of Splendour lucrurile concrete ale experienţei de zi cu zi coexistă alături de cele (prezentate la fel de concret) ale experienţelor extramundane. Prinţese de mult moarte de la templul la care localnicii merg să se roage stau la masă şi se bucură de mîncare alături de oamenii vii, îşi cumpără haine şi emit în acelaşi timp profeţii despre soldaţii adormiţi. Nu doar soldaţii trec brusc de la starea de trezie la cea de somn, ci și celelalte personaje. Eroina filmului, o voluntară a spitalului, care se deplasează greu din cauza unui picior mai scurt, dezvoltă o relaţie la fel de suprarealistă cu unul dintre soldaţi, reuşind să participe cu ajutorul unui medium la visele acestuia situate în planul temporal mult mai îndepărtat al vechilor regi. Aproape fiecare cadru din Cemetery of Splendour conţine o proporţie de albastru deschis (un acoperiş, o bucată de cer, pancarte și pături, dopul unei sticle de apă), aşa cum fiecare situaţie prezentată în mod realist are şi ceva oniric, iar coexistenţa lor e privită, dincolo de fantasticul terifiant al situaţiei, cu umor. Tema coexistenţei unor planuri temporale, istorice sau spaţiale diferite nu este nouă, însă Apichatpong Weerasethakul pare mai degrabă preocupat de procesul trecerii personajelor sale dintr‑un plan în altul decît de simpla şi neobişnuita lor coexistenţă. Zgomotul respiraţiei celor care dorm şi sunetul greierilor, luminile lămpilor care îşi modifică culoarea din albastru în roz şi verde sau mişcările simultane ale scărilor rulante care urcă şi coboară au un efect şi asupra spectatorului, menit să îl facă conştient de acest mecanism prin propria sa imersie în aceeaşi atmosferă din care fac parte şi personajele ficţionale.

Apichatpong Weerasethakul vorbeşte în interviurile sale despre miza politică a filmului său, care, pentru un spectator din afara Thailandei, ar putea să nu fie chiar atît de evidentă. Există şi elemente pe care un spectator care nu cunoaşte limba nu le-ar putea descifra, de pildă caietul cu însemnări al unui soldat, răsfoit de eroină în acelaşi timp cu discursul unui alt personaj despre starea de conştienţă şi cea de visare. Însă există şi destule indicii care facilitează interpretarea politică, de pildă, în plăcuţele cu texte de propagandă rămase din  vechea şcoală („Dintre toți oamenii, cei mai inteligenți sînt cei disciplinați“, spune una dintre ele), în tabloul cu imaginea unui dictator din sala de mese sau în similitudinea dintre vechii regi care ţin captivi soldaţii şi regimul dictatorial thailandez cu noile legi de după lovitura de stat din 2014, instaurarea cenzurii și arestările care fac, printre altele, improbabilă prezentarea filmului în propria țară. De altfel, rezolvarea misterului somnului devine posibilă prin extrapolarea alegoriei somnului indus de vechii regi la nivel politic, în starea de somnolenţă generală, alimentată, conform lui Weerasethakul, și de vechile credinţe religioase. Lămpile aduse de medici pentru a trata soldații thailandezi, folosite și de soldații americani din Afganistan pentru potolirea coșmarurilor sînt suprapuse peste imaginea unui mall în care scările rulante par să transporte oamenii într-un tărîm la fel de oniric. Cemetery of Splendour seamănă cu un vis plin de culori vii și de sunete îmbietoare, sub care ceva pare să fie totuși extrem de în neregulă, extrem de neliniștitor.

Ancuța Proca este critic de film.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Nicolae Ceauşescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 6/1979)
Detaliul despre Nicolae Ceaușescu pe care puțini români îl mai știu. De ce avea un frate cu același nume
Este una dintre cele mai importante personalități din istoria recentă a României, iar de-a lungul timpului, s-au spus și s-au scris nenumărate lucruri despre acesta. Însă, chiar și în ziua de astăzi, doar foarte puțini români știu că Nicolae Ceaușescu avea un frate... pe Nicolae Ceaușescu!
pod tulcea braila foto asociatia pro infrastructura
S-a redeschis podul dintre Tulcea și Brăila. Se circulă din nou pe „Golden Gate de România”
Podul dintre Tulcea și Brăila s-a redeschis! Circulația pe „Golden Gate de României” a fost reluată între Tulcea și Brăila în urma lucrărilor de reasfaltare. Reparațiile provizorii continuă pe sensul Brăila-Tulcea, iar asfaltarea va fi realizată în primăvară dacă noua rețetă de asfalt se va dovedi r
kamala harris donald trump jpg
Toți ochii pe SUA! Alegerile de anul acesta vor scrie istorie, indiferent cine va fi învingător
Marți, 5 noiembrie, este ziua alegerilor în Statele Unite, iar Donald Trump şi Kamala Harris s-se luptă pentru un mandat de 4 ani la Casa Albă.
imane khelif facebook jpg
Campioana olimpică Imane Khelif este, biologic, bărbat, potrivit unui nou raport
Imane Khelif este din nou subiectului unui scandal, după ce în presă s-au „scurs” informaţii dintr-un raport întocmit de experţi endocrinologi în 2023, potrivit căruia ea este, biologic, bărbat. Vocile care susţin retragerea medaliei de aur câştigate la JO de la Paris sunt tot mai puternice.
e ti pasionat de fotbal urmare te meciurile pe un televizor inteligent kivi poza principala jpg
Ce aparatură de uz casnic vă spionează și trimite datele voastre personale către China. Dispozitivele spion despre care habar nu aveați
Fie că este vorba de friteuza cu aer sau de soneria video, mulți dintre noi folosim mai multe dispozitive inteligente în viața de zi cu zi.
1 par alb remedii jpg jpeg
Metoda inedită care te scapă de firele de păr alb. Amestecul „minune”, format din ingrediente banale, înlocuiește cu brio vizitele la salon
Indiferent de cât de mult sport facem și cât de sănătos mâncăm, odată și odată, părul nostru tot va începe să se albească. Din fericire, există câteva metode naturale și simple care ne pot ajuta să ținem acest fenomen sub control și să redăm părului nostru o culoare superbă și plină de vitalitate!
Geoana Foto Facebook jpg
Mircea Geoană, întâlnire secretă cu o deputată PSD. Politicianul a ajuns la tânără acasă cu șapca îndesată pe ochi și cu ochelari de soare
În urmă cu câteva zile, Mircea Geoană dezvăluia cine sunt persoanele cu care se sfătuiește în timpul campaniei prezidențiale. Printre acestea se numără și deputata PSD Ana-Maria Cătăuță, a cărui carieră este strâns legată de politician. Însă, se pare că cei doi se întâlnesc și în secret.
pachete livrare    foto pixabay jpg
Rusia, acuzată că a vrut să incendieze avioane care zburau spre Statele Unite ale Americii
Mai multe pachete trimise prin curier în Polonia, Germania și Marea Britanie au izbucnit în flăcări. Autoritățile bănuiesc că serviciile secrete rusești au trimis pachetele cu bombe ascunse în bagaje. Scopul lor era să constate dacă aceste bombe puteau ajunge la destinație.
rasmus paludan condamnat suedia jpg
Activistul de extremă dreapta care a ars Coranul în public, condamnat în Suedia pentru ură împotriva musulmanilor
Rasmus Paludan, liderul partidului politic danez Stram Kurs (Linia dură), a fost condamnat marţi la închisoare în Suedia pentru acuzaţia de incitare la ură împotriva unui grup etnic, după ce a ars în public copii ale Coranului şi a făcut declaraţii jignitoare la adresa musulmanilor.