Canionul Șapte Scări, „Brâncuşi, omul şi lucrurile“, Puritate

Publicat în Dilema Veche nr. 646 din 7-13 iulie 2016
Canionul Șapte Scări, „Brâncuşi, omul şi lucrurile“, Puritate jpeg

● Ce-ați zice de o salată de rodii cu quinoa, rucola, baby spanac, humus, sfeclă, ceapă roșie, pere și semințe de dovleac? Cu dressing din miere și fresh de rodii? Sau v-ați dori o salată cu sparanghel și ou fiert, cu brînză cremoasă, fistic, roșii, mazăre și dressing de muștar? Ori, poate, o supă cremă de praz cu măghiran, crutoane și oregano? Sînt doar cîteva exemple alese la întîmplare. Există un local în București cu o mulțime de asemenea minunății. E greu să găsești însă loc la masă, iar rezervări nu se fac. E la noroc. E pe strada Brezoianu, dar mai multe nu vă spun, că ar fi  „mură în gură“. (Andrei Manolescu)

● Încercînd, fără succes, să găsesc evenimente interesante în București săptămîna aceasta, îmi dau seama cît de pustiu e, de fapt, orașul. Așa că recomand: canionul Șapte Scări – o excursie de o zi, plaja de la Corbu, Sulina, traseul spre Vîrful Ciucaș prin Valea Berii, berea Zăganu, o noapte la cabana Mălăiești, un rozé cu sifon pe malul mării, pepene galben, înghețată, roșii de la băbuța mea din Obor, cu brînză, terasa de la Lokal, într-o seară toridă, Gărîna, cărți. (Adina Popescu)

● Pentru fanii lui Jonathan Franzen și pentru cei care nu l-au citit încă, a apărut recent, la Editura Polirom, romanul său Puritate (traducere de Iulia Gorzo). Eu știu ce o să citesc pe plajă. (Ana Maria Sandu)

● Locurile din avion, în cursele foarte lungi, lîngă ieșiri, toalete și bufetul instituit temporar. În cele 13 ore de zbor ai puține șanse să te plictisești, pentru că spectacolul uman care defilează prin fața ta, în pijamale, treninguri, șosete, execu­tînd diverse manevre de dezmorțire a picioarelor și de vrăjire a stewardeselor pentru încă un pahar cu ceva ori un pachet de biscuiți, e inepuizabil. (Iaromira Popovici)

● Colegul nostru Codrin Liviu Cuţitaru a pus laolaltă, în volumul Studii de anglistică şi americanistică, apărut recent la Editura Junimea, toate eseurile literare publicate în ultimul deceniu în presa culturală. De la epoca elisabetană pînă în postmodernitate: Shakespeare, E.A. Poe, Melville, Henry James, Bellow, Cheever, Huxley, Orwell, Heaney, McEwan, Coe, Lessing, Franzen, Eugenides, Ellis, Tart etc. – Codrin Liviu Cuţitaru pare că a scris despre toată lumea bună a literaturii de limbă engleză în aceste 350 de pagini care stîrnesc rău pofta de lectură. Bine că vine vacanţa! (Marius Chivu)

● La ARCUB puteţi vedea minunata expoziţie „Brâncuşi, omul şi lucrurile“, realizată de Doina Lemny şi de Erwin Kessler cu obiecte care au aparţinut marelui sculptor sau au fost create de el, aflate în colecţia familiei Emilian Radu. (Matei Martin)

● „Santa Maria Antiqua. Tra Roma e Bisanzio“, deschisă pînă pe 11 septembrie – un eveniment cultural de excepție (Don’t miss! e reclama din Forumul Roman care ne atrage imperativ atenția). Construită în secolul al VI-lea, abandonată în uitare mai bine de trei secole, după cutremurul din 847, însă scoasă din nou la lumină în urma săpăturilor arheologice de la începutul secolului al XX-lea, dar închisă pentru public între 1980-2012, Sfînta Maria cea din Vechime, care conservă pictură murală databilă între secolele VI-IX, este redeschisă și repusă în circuitul public ca rezultat al unui proiect de conservare susținut de Soprintendenza per il Patrimonio Storico în parteneriat cu World Monuments Fund. Apreciată de specialiști drept „Capela Sixtină a Evului Mediu timpuriu“ – Maria Andaloro, istoric de artă –, biserica este pusă acum în valoare de expoziția care reface itinerarul biografic și cultural al celui mai vechi monument creștin din Forum, cu profunde semnificații pentru lumea creștină. (Ruxandra Mihăilă)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Totul despre „drogul violului”. Povestea de film horror a uneia dintre victime: „Am băut apă plată” FOTO VIDEO
„Drogul violului” face ravagii în Europa, iar în România a făcut vâlvă cazul unei eleve în vârstă de 15 ani, despre care s-a scris că a fost drogată, sechestrată și violată.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.