Canionul Șapte Scări, „Brâncuşi, omul şi lucrurile“, Puritate
● Ce-ați zice de o salată de rodii cu quinoa, rucola, baby spanac, humus, sfeclă, ceapă roșie, pere și semințe de dovleac? Cu dressing din miere și fresh de rodii? Sau v-ați dori o salată cu sparanghel și ou fiert, cu brînză cremoasă, fistic, roșii, mazăre și dressing de muștar? Ori, poate, o supă cremă de praz cu măghiran, crutoane și oregano? Sînt doar cîteva exemple alese la întîmplare. Există un local în București cu o mulțime de asemenea minunății. E greu să găsești însă loc la masă, iar rezervări nu se fac. E la noroc. E pe strada Brezoianu, dar mai multe nu vă spun, că ar fi „mură în gură“. (Andrei Manolescu)
● Încercînd, fără succes, să găsesc evenimente interesante în București săptămîna aceasta, îmi dau seama cît de pustiu e, de fapt, orașul. Așa că recomand: canionul Șapte Scări – o excursie de o zi, plaja de la Corbu, Sulina, traseul spre Vîrful Ciucaș prin Valea Berii, berea Zăganu, o noapte la cabana Mălăiești, un rozé cu sifon pe malul mării, pepene galben, înghețată, roșii de la băbuța mea din Obor, cu brînză, terasa de la Lokal, într-o seară toridă, Gărîna, cărți. (Adina Popescu)
● Pentru fanii lui Jonathan Franzen și pentru cei care nu l-au citit încă, a apărut recent, la Editura Polirom, romanul său Puritate (traducere de Iulia Gorzo). Eu știu ce o să citesc pe plajă. (Ana Maria Sandu)
● Locurile din avion, în cursele foarte lungi, lîngă ieșiri, toalete și bufetul instituit temporar. În cele 13 ore de zbor ai puține șanse să te plictisești, pentru că spectacolul uman care defilează prin fața ta, în pijamale, treninguri, șosete, executînd diverse manevre de dezmorțire a picioarelor și de vrăjire a stewardeselor pentru încă un pahar cu ceva ori un pachet de biscuiți, e inepuizabil. (Iaromira Popovici)
● Colegul nostru Codrin Liviu Cuţitaru a pus laolaltă, în volumul Studii de anglistică şi americanistică, apărut recent la Editura Junimea, toate eseurile literare publicate în ultimul deceniu în presa culturală. De la epoca elisabetană pînă în postmodernitate: Shakespeare, E.A. Poe, Melville, Henry James, Bellow, Cheever, Huxley, Orwell, Heaney, McEwan, Coe, Lessing, Franzen, Eugenides, Ellis, Tart etc. – Codrin Liviu Cuţitaru pare că a scris despre toată lumea bună a literaturii de limbă engleză în aceste 350 de pagini care stîrnesc rău pofta de lectură. Bine că vine vacanţa! (Marius Chivu)
● La ARCUB puteţi vedea minunata expoziţie „Brâncuşi, omul şi lucrurile“, realizată de Doina Lemny şi de Erwin Kessler cu obiecte care au aparţinut marelui sculptor sau au fost create de el, aflate în colecţia familiei Emilian Radu. (Matei Martin)
● „Santa Maria Antiqua. Tra Roma e Bisanzio“, deschisă pînă pe 11 septembrie – un eveniment cultural de excepție (Don’t miss! e reclama din Forumul Roman care ne atrage imperativ atenția). Construită în secolul al VI-lea, abandonată în uitare mai bine de trei secole, după cutremurul din 847, însă scoasă din nou la lumină în urma săpăturilor arheologice de la începutul secolului al XX-lea, dar închisă pentru public între 1980-2012, Sfînta Maria cea din Vechime, care conservă pictură murală databilă între secolele VI-IX, este redeschisă și repusă în circuitul public ca rezultat al unui proiect de conservare susținut de Soprintendenza per il Patrimonio Storico în parteneriat cu World Monuments Fund. Apreciată de specialiști drept „Capela Sixtină a Evului Mediu timpuriu“ – Maria Andaloro, istoric de artă –, biserica este pusă acum în valoare de expoziția care reface itinerarul biografic și cultural al celui mai vechi monument creștin din Forum, cu profunde semnificații pentru lumea creștină. (Ruxandra Mihăilă)