Castelul electric, anxietatea și politica internațională

Publicat în Dilema Veche nr. 648 din 21-27 iulie 2016
Castelul electric, anxietatea și politica internațională jpeg

N-aș ști să pun degetul să văd exact de unde vine anxietatea în creștere pe care o am în ultimele trei zile de Electric Castle – de la ploaia ce curge torențial și face noroaie prin care cu greu mergi, hainele ude și enervarea de a nu sta la concerte. Sau poate e de la atentatul de joi de la Nisa. Lovitura de stat din Turcia n-a picat nici ea prea bine. Să fie propriile conflicte armate interioare? Și asta. E un mix care mă face să mă bucur prea puțin de cel mai frumos și mai bine organizat festival la care merg de patru ani. Nimic nu-mi convine. Mă adăpostesc de ploaie pe unde apuc, citesc știrile obsesiv pe sub pelerină, fac scenarii, apar emoții într-un mix nou. Am senzația că lumea așa cum o știu se duce naibii. Mă uit la oamenii din jurul meu cum dansează, rîd, se iubesc, își storc șosetele ude sau înjură ploaia care le-a intrat în bere și mi se pare că ar trebui să-mi întipăresc imaginile astea în minte fiindcă, peste un timp, nu știu cît de lung, vor fi semnele unei lumi dispărute. E o anxietate ce se hrănește, ca mai toate anxietățile, din frici iraționale. Nu am datele și cunoștințele detaliate de politică internațională ca să înțeleg și să mă sperii cu subiect și predicat.

Muzica ce se aude din toate părțile e background-ul sonor pentru ce citesc și pentru imaginile care mi se suprapun în minte. Sigur Rós vine la pachet cu morții din Nisa și cu imaginea unui nebun, habar n-am dacă extremist sau nu, care intră cu camionul în mulțime. Îmi amintesc de Nisa așa cum o știu – elegantă, liniștită, cu un farmec aristocratic și o frumusețe subtilă. De cît de bine m-am simțit acolo, de restaurantul cu scoici de pe o străduță adiacentă falezei, de punctul de belvedere de unde vedeai orașul și Mediterana, sau de cum am intrat pe șestache la o licitație de artă să vedem cum e. Enter Shikari, pe ploaie, mi se amestecă în cap cu știrile din Turcia, cînd citeam cum avioanele militare zboară la joasă altitudine și podurile din Istanbul sînt blocate. Istanbul! Orașul pe care-l iubesc enorm, cel mai frumos din lume, cu toate straturile, umbrele și luminile lui, care nu seamănă cu nimic altceva, cu podurile atît de dragi peste Bosfor, de care scriam acum cîteva luni, cu niște contraste incredibile și cu o arhitectură ce se integrează perfect și natural în peisaj, mai ales cînd te uiți de pe un mal la moscheile sau palatele de pe celălalt. Orașul care mi-a fost loc de tranzit de fiecare dată cînd am fost în Asia, în Iran, în Africa sau mai știu eu unde, poarta ce-mi deschidea o lume îndepărtată. Vineri, la o zi după ce apare numărul acesta din Dilema veche, am zbor spre New York prin Istanbul. Probabil nu voi merge, în acest moment toate zborurile din Turcia spre State sînt oprite din cauza problemelor de securitate și, chiar dacă se reiau, nu cred că mă voi putea urca în Turkish Airlines cu aceeași lejeritate și încredere că lucrurile vor fi OK.

De fapt, despre asta e vorba, despre încrederea că lucrurile vor fi OK, pe care o pierd cu fiecare știre pe care o citesc de ceva timp încoace. Și despre care acum cred că a fost mereu falsă, o ipocrizie, reprimare poate, cînd îți spui că oamenii sînt minunați, umanitatea e frumoasă, sîntem toleranți și progresiști, ne rezolvăm problemele civilizat, comunicînd, iar agresivitatea, atît de umană, o controlăm frumos sub preș. Uite că nu e chiar așa. La un festival perfect, cu toate ploile lui, sînt alte ploi și alți nori care mi se adună în minte, cu toate călătoriile proiectate-n cap, cu tot sentimentul libertății pe care-l aveam cînd îmi puneam rucsacul în spate și o tăiam spre vreun colț de lume, cu toată bucuria că văd oameni diferiți de mine, alte culturi și locuri atît de diverse. Probabil e o altă stare care va trece sau cu care probabil ne vom obișnui. Nici măcar faptul că voi pleca sau nu la New York în cîteva zile, că habar n-am cu ce sau dacă, în aeroportul unde voi avea escală, fie el Istanbul sau altul, nu va exploda nimic. Prietenii cu care vorbesc, la festival sau din altă parte, au aceeași anxietate, într-o măsură mai mare sau mai mică. Vorbim despre lucrurile esențiale, despre natura umană, despre viața pe care am vrea s-o trăim fără „trebuie“, ci cu „vreau“ și „îmi place“, fără atîtea constrîngeri și ipocrizii, despre natura umană sau politica internațională pe care, de fapt, nici unul dintre noi n-o înțelege. Ploaia și berea ne-au cam făcut să filozofăm, da, între două concerte, căutarea unui loc uscat, scos apa din cort și dat jos nămolul de pe bocanci. Pe scenă cîntă acum God is an Astronaut, mai devreme a fost un supercurcubeu și eu stau pe un bean bag, n-am chef de nimic și mă gîndesc că aș vrea ca anxietatea asta să dispară pocnind din degete, să mă duc să-mi iau o bere și să dansez în nămol. Probabil asta voi face, chiar dacă pocnitul din degete n-are nici un efect. E prea frumos la Electric Castle și, în mod ironic, urmează trupa Bastille.

Foto: adevarul.ro

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

regina elisabeta gettyimages jpg
Care au fost ultimele cuvinte ale reginei Elisabeta a II-a scrise în jurnalul său, cu două zile înainte de moarte
Cu doar două zile înainte de a înceta din viață, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a notat o ultimă însemnare în jurnalul său personal, la Castelul Balmoral.
image png
Întineriți instantaneu cu această tunsoare în stil japonez, ideală pentru femeile de peste 40 de ani
Pentru femeile de peste 40 de ani care își doresc un look proaspăt și tineresc, o tunsoare inspirată din stilul japonez poate fi răspunsul perfect.
Brad Smith X  png
Avertisment: China surprinde. „Ești impresionat de cât de multe fac” - Președintele Microsoft, despre avansul Chinei în tehnologie
Președintele Microsoft, Brad Smith, avertizează Occidentul cu privire la avansul tehnologic al Chinei.
Valoarea criptomonedei Dogecoin a crescut de sute ori după raliul forumiştilor Reedit FOTO SHUTTERSTOCK
Dogecoin - criptomoneda care a ajuns să valoreze mai mult decât compania Ford, după victoria lui Trump
Victoria lui Donald Trump la prezidențialele americane a creat o frenezie în rândul investitorilor, ceea ce a făcut ca una dintre criptomonede să crească vertiginos.
Ambasadorul Turciei Ozgur Kivanc Altan FOTO Ambasada Turciei / Facebook
Ambasadorul Turciei dă o palmă României. „Sunt 600 de kilometri și facem zece ore. Este inacceptabil”
Ambasadorul Turciei la București, Özgür Kıvanç Altan, a avut o reacție acidă vizavi de situația drumurilor din România. El a criticat dur lipsa unei șosele de mare viteză între capitalele
ana bogdan platformax jpg
România – Japonia, astăzi, la Malaga: postul care transmite un meci istoric pentru tenisul românesc
Partida va fi găzduită de Martin Carpena Arena, cu o capacitate de 11.300 de locuri. Aceasta e prima noastră prezența în cadrul Billie Jean King Cup Finals, întrecere care reunește cele mai bune 12 echipe ale lumii.
image png
Accident grav pe autostrada A3. S-a activat Planul Roșu de intervenție. 11 mașini au fost implicate în coliziune, iar în acestea se aflau 25 de persoane
Un grav accident rutier a avut loc joi pe autostrada A3, la kilometrul 56, în apropierea comunei Râfov din județul Prahova.
image png
Clătite la tavă. Rețeta care face furori pe rețelele de socialize. Încearc-o și te va cuceri, rapid, și pe tine!
Un desert rapid și delicios, clătitele la tavă au devenit un adevărat fenomen online. Ușor de preparat, pufoase și savuroase, acestea au cucerit mii de oameni.
accident A3 ISU jfif
Grav accident rutier pe A3. 11 mașini sunt implicate în carambol
Un grav accident de circulație în care sunt implicate 11 autoturisme a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe autostrada A3. La fața locului au fost trimise mai multe ambulanțe.