Uciga┼čul, judec─âtoarea ┼či c├«inele

Publicat în Dilema Veche nr. 650 din 4-10 august 2016
Uciga┼čul, judec─âtoarea ┼či c├«inele jpeg

As Mil e Uma Noites: Volume 2 ÔÇô O Desolado / Arabian Nights: Volume 2 ÔÇô The Desolate One (Portugalia-Fran┼úa-Germania-Elve┼úia, 2015), de Mi┬şguel Gomes. 

Cel de-al doilea volum din Arabian Nights, denumit The Desolate One, continu─â ┼čirul de pove┼čti ├«nceput de ┼×eherezada ├«n volumul 1, relatat sub forma exuberant─â, fantastic-documentar─â a unor cronici despre m─âsurile de austeritate din Portugalia ultimilor ani ┼či efectele lor asupra vie┼úilor unor oameni obi┼čnui┼úi. Spre deosebire de prima parte, noul volum are un caracter v─âdit mai unitar, favorizat de op╚Ťiunea lui Miguel Gomes pentru doar trei pove┼čti (cronica fugii lui Sim├úo ÔÇ×cel f─âr─â ma┼úeÔÇť, cea despre lacrimile judec─âtoarei ┼či cea care urm─âre╚Öte diver╚Öii st─âp├«ni ai unui c├«ine pe nume Dixie) cu subcapitolele ┼či povestirile ├«n ram─â exersate ┼či ├«n primul volum. 

Dac─â felul ├«n care se poveste╚Öte ├«n Arabian Nights a fost considerat de unii dintre spectatori at├«t o surs─â de dezorientare, pe c├«t este una de imersiune, de fascina╚Ťie, confrunt├«ndu-i nu doar cu un ╚Öir narativ ╚Öi cu un anumit stil, ci cu o varia╚Ťie extrem de extins─â ╚Öi mai greu de urm─ârit a acestora, se poate spune, ├«n ap─ârarea sa, c─â acest mod de a povesti solicit─â un efort mai complex din partea celui care prive╚Öte, dar ├«l ╚Öi determin─â s─â identifice unele corela╚Ťii mai subtile dec├«t ar face-o ├«n, s─â spunem, un film mult mai clasic narativ. Caracterul imersiv, fantastic, bazat pe situa╚Ťii excep╚Ťionale (vaci vorbitoare, pove╚Öti despre mor╚Ťi care cer de m├«ncare, fantome de c├«ini), ofer─â o surs─â de motiva╚Ťie pentru g─âsirea acestor corela╚Ťii mai discrete, mult mai pu╚Ťin fantastice ╚Öi ├«nclinate mai degrab─â spre reflec╚Ťia asupra unor problematici mai largi. De fapt, ceea ce ne ofer─â Gomes e, prin compara╚Ťie cu o nara╚Ťiune clasic─â, un material mult mai stimulant. 

├Än mare parte, Arabian Nights al─âtur─â lucruri care par a fi f─âr─â leg─âtur─â. ├Än volumul al doilea, prima poveste ÔÇô un fel de documentar despre un criminal care fuge de justi╚Ťie ÔÇô e totodat─â ╚Öi un western plasat ├«n zilele noastre. Urm─ârirea e pus─â ├«n scen─â cu c─âl─âre╚Ťi ╚Öi cu drone, iar personajul e acela╚Öi fugar ├«narmat al filmelor western, care doarme sub cerul liber, viseaz─â la trei femei care s─â apar─â din pustiu dezbr─âcate, controleaz─â buzunarele mor╚Ťilor pentru bani ╚Öi m─ân├«nc─â fasole din vase zdr─âng─ânitoare. Atunci c├«nd Sim├úo se las─â capturat de Poli╚Ťie, acesta e ├«nt├«mpinat de s─âteni ca un erou, pentru c─â a ├«ndr─âznit s─â se opun─â for╚Ťelor opresive ale Poli╚Ťiei, de╚Öi s├«nt informa╚Ťi de ├«ncercarea sa de a-╚Öi omor├« so╚Ťia ╚Öi fiica, ╚Öi de moartea confirmat─â a altor c├«torva femei. Faptul c─â Sim├úo e un erou de western e demascat ├«n acest fel ÔÇô p├«n─â la urm─â, sursa entuziasmului s─âtenilor e ╚Öi sursa entuziasmului nostru ├«n fa╚Ťa modelului unei astfel de fic╚Ťiuni. 

Dar ce leg─âtur─â poate exista ├«ntre western-ul cu care ├«ncepe filmul ╚Öi foarte scurta povestire care urmeaz─â despre ni╚Öte participan╚Ťi la manifestul de sus╚Ťinere a lui Sim├úo? Ni╚Öte copii cerceta╚Öi ╚Öi instructorul lor cu care ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â exerci╚Ťiile ├«n pustiu s├«nt martorii accidentului grav al unuia dintre ei. Dincolo de faptul c─â decurge din prima poveste, din care ├«╚Öi ├«mprumut─â personajele, mai exist─â vreo leg─âtur─â, vreo corela╚Ťie spre care s─â ne trimit─â povestea? Aparent, nu. Scurta povestire nu mai poart─â m─ârcile western-ului, fiind filmat─â cu camera din m├«n─â ca un fragment de documentar. Exist─â ╚Öi elemente poetice, precum caii albi z─âri╚Ťi de la ├«n─âl╚Ťime care se joac─â al─âturi de cercul unor copii. Din punct de vedere structural ├«ns─â, cea de-a doua poveste se remarc─â ╚Öi ea prin c├«teva ac╚Ťiuni conformiste, ca ╚Öi prima. Pu╚Öi s─â mearg─â mai ├«n┬şt├«i ├«n coloan─â ╚Öi apoi pe un pod format din nimic altceva dec├«t sfori ├«mpletite, copiii se supun unor ordine, a╚Öa cum se conformaser─â mai ├«nainte ideii c─â Sim├úo e un erou bun de aplaudat. Urmarea oarb─â a regulilor e dus─â la extrem: atunci c├«nd s├«nt pu╚Öi s─â coboare pe un pod construit din sfoar─â legat─â, nu to╚Ťi cei care accept─â s─â o fac─â ajung ├«n siguran╚Ť─â de partea cealalt─â. 

Un alt exemplu de preluare a unui element dintr-o poveste pentru a-i discuta implica╚Ťiile mai largi este prezent ├«n urm─âtoarele dou─â pove╚Öti. ├Äntr-una dintre acestea, se judec─â ├«n cadrul unui tribunal, ├«nf─â╚Ťi╚Öat ca un teatru antic imaginar, problema furtului unor elemente de mobil─â pe care cineva le scosese afar─â cu inten╚Ťia de a le vinde. ├Än urm─âtoarea poveste, construit─â ├«n jurul unei intrigi asem─ân─âtoare celei din Umberto D., dar av├«nd ca personaj principal c├«inele, st─âp├«nii c├«inelui s├«nt surprin╚Öi ├«n timp ce fur─â un fotoliu de pe strad─â. Dar dac─â ├«n prima nara╚Ťiune furtul e discutat din punct de vedere justi╚Ťiar, prin vocea judec─âtoarei, ├«n urm─âtoarea poveste ni se ofer─â o poveste cu un context social ╚Öi personal al celor doi ho╚Ťi. Ideea unui furt de mobil─â dintr-o discu╚Ťie e pus─â ├«n chenarul unei alte pove╚Öti, care ne ├«mbog─â╚Ťe╚Öte perspectiva. Prima poveste e pus─â ├«n scen─â ├«n mod spectaculos, cu costume de animale ╚Öi m─â╚Öti fioroase, pe c├«nd cea de-a doua ne aduce mai aproape de un decor realist, nespectaculos, cu implica╚Ťii mai complexe. 

Ancu╚Ťa Proca este critic de film.

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.