Bucăţi de viaţă la New York

Publicat în Dilema Veche nr. 650 din 4-10 august 2016
Bucăţi de viaţă la New York jpeg

Viața în Marele Măr, mai ales cînd vorbim de Manhattan, nu seamănă atît de mult cu stilul cu care poate sîntem obișnuiți. Mare, agitat, scump, aglomerat, plin de provocări, un miraj pentru mulți și, nu mai puțin, o încercare, orașul are un dinamism care te face să-ți reconsideri un pic părerile despre un lifestyle normal. 

În primul rînd, locuințele. Chiriile sînt uriașe: de exemplu, pentru un a­par­tament de 30 mp într-o zonă OK nu plătești mai puțin de 2500 de dolari. Iar de aici derivă multe – locuitul la comun, poveștile cu colegi de apartament sau cele „haioase“ cînd sînt auzite, cu diverse locuri nu tocmai ortodoxe de dormit (de exemplu, pe un pat suspendat, într-o bucătărie). Îl înțelegi pe John Freeman cînd scrie, în prefața de la Tales of two cities, excelenta carte care adună povestiri despre New York scrise de Junot Diaz, Zadie Smith și mulți alții, că e un oraș al inegalităților uriașe, dar că trebuie să înțelegem că aceste inegalități au cauze profunde și complexe și că a venit momentul să schimbăm unghiul din care ne uităm la acest lucru. 

Spațiile mici nu-ți permit multe – dulapurile de la bucătărie (a se citi chicineta din living) sînt folosite pentru haine, așa că nici prin cap nu ți trece să mănînci acasă, sau o mașină de spălat nu ar avea loc decît în pat probabil, așa că te împrietenești cu băiatul de la spălătoria de pe stradă. Îți reduce considerabil și cheful de a colecționa lucruri. Te rezumi la strictul necesar, înveți să arunci (de unde și schimbările dese de garderobă), întotdeauna te întrebi, cînd cumperi ceva, unde mai intră și asta sau ce fac cu ea la mutare. Optimizezi tot. Pentru că te muți des.

(Și) de aici cheful permanent de a ieși în oraș. Dimineața la cafeneaua din colț, cu un bagel cu omletă în față, la prînz la birou sau pe unde apuci, iar seara în­tr unul dintre miile de baruri senzaționale pentru care e atît de celebru orașul care nu doarme niciodată. Newyorkezii nu stau în casă. Party-uri în cele mai inedite locuri, spații părăsite, grădini ascunse, cluburi unde bodyguard-ul decide dacă ești îmbrăcat corespunzător, rooftop-uri de unde skyline-ul Manhattan-ului se vede incredibil, petreceri dubioase, tematice (iar tema poate fi oricare!), unele de un soi de decadență greu de înțeles pentru un ochi mai conservator. 

Întîlnirile se aranjează pe Tinder, iar dating-ul e și el un fel de sport – una după alta, ca formă de socializare sau de agățat, într-un oraș prea grăbit să dezvolte, cu una, cu două, relații profunde sau de lungă durată. Mai greu e cu viața stabilă de cuplu, și mai greu dacă vrei să faci copii. (Unde-i crești? Cînd?) 

Să nu mai vorbesc de sport. Am sen­za­ția, mai ales acum, vara, că toată lumea face sport. Picioare fit, abdomene plate, brațe frumos definite. La 5 dimineața vezi oameni alergînd pe stradă. La prînz încă se poate respira în sălile imense de sport, dar seara nu ai loc să ridici gantera. Lumea vorbește despre noile tipuri de antrenamente pe care le încearcă, despre shake-uri proteice și viață sănătoasă. Și arată bine! 

Reclamele profită și ele de acest spirit newyorkez și sînt legate din plin de identitatea orașului. Cele la site-urile de închirieri fac aluzie la gîndaci, șobolani sau proprietari isterici, cele la aplicațiile de livrare de mîncare fac glume pe seama faptului că newyorkezilor le place atît de mult să gătească acasă, iar cele pentru taxi vorbesc despre cît de grăbiți sînt. 

E o viață trăită intens aici în New York, la limita imprevizibilului, fascinantă prin dinamismul ei. Și acest lucru se reflectă și în felul de-a fi al oamenilor – foarte direcți, cu personalitate, cu păreri, fără timp și chef de „abureală“, prietenoși și deschiși, individualiști, creativi în propria lor viață și cu un instinct de supraviețuire care-i face să găsească cele mai inedite scurtături sau soluții la provocările, nu puține, de zi cu zi, unde vrei să faci totul aici – acum și suferi de un fomo permanent (fear of missing out – frica de a nu rata ceva). Pentru că întotdeauna cea mai faină petrecere nu e aia la care ești tu.

Foto: wikimedia commons

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.