Cum gîndesc politicienii, „Village, visages“, Festivalul Musica Barcensis
● Pînă pe 4 iulie, la Sala Acvariu a Muzeului Țăranului Român are loc expoziția de fotografie „Village, visages“ a Feliciei Simion. Veți găsi acolo atît macrocosmosul rural, alcătuit din 15 portrete ale sătenilor, cît și microcosmosul ilustrat printr o serie de instantanee decupate din dezordinea aparentă a gospodăriei țărănești. (Cristina Ștefan)
● Visul…, nu doar pentru că e vară și cîmpu-i în sînziene, nici exclusiv nostalgici după spectacolul lui Tim Robbins (deși sîntem…), și nu numai pentru încă o variantă (primele patru în viziunea nu mai puțin încîntătoare a lui Alexandru Dabija, la Odeon) a scenei zidului (am numit același minunat spectacol în interpretarea magistrală a trupei Actors’ Gang), dar cu siguranță pentru toate astea laolaltă, acum, cînd Will încă ne îngăduie printre contemporanii Săi, ceea ce – să recunoaștem – e marele privilegiu pe care Regatul Unit ni-l dăruiește, cu parcimonioasă clemență, de mai bine de patru secole. (Ruxandra Mihăilă)
● Am citit în Le Nouvel Observateur un articol despre Joseph Mitchell. Un personaj absolut fascinant. A fost reporter la New Yorker. Acesta este portretul pe care i-l face David Caviglioli: „Timp de 32 de ani, din 1964 și pînă în 1996, cînd a murit, n-a făcut nimic și n-a publicat nimic. Sosea întotdeauna la 9 dimineața, se închidea în biroul său și pleca la ora 6. Dacă treceai prin dreptul ușii lui de sticlă, puteai să l vezi lucrînd. Bătea la mașină, recitea tot felul de notițe, dar această muncă nu se materializa niciodată“. Dacă v-am făcut curioși cu privire la acest scriitor, care a devenit celebru fără să fi scris vreo carte și care a fost un fel de idol pentru Gay Talese, Salman Rushdie și Martin Amis, citiți-l în New Yorker, care îi aduce un omagiu și îi publică textele: http://www.newyorker.com/magazine/1956/09/22/mr-hunters-grave. (Ana Maria Sandu)
● Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Musica Barcensis va debuta anul acesta pe data de 25 iunie cu o excursie muzicală pe urmele constructorului de orgi Carl Einschenk la bisericile cu orgi din Chichiș, Reci, Cristian și Brașov. În fiecare week-end, pînă pe 28 august, publicul va putea asista la douăzeci de concerte de muzică sacră care vor avea loc în zece biserici fortificate din Ţara Bîrsei. Sînt invitaţi peste 230 de artiști din șapte țări. În agenda Festivalului se regăsesc, de asemenea, cinci concerte cu tineri muzicieni, prime audiții, muzică din perioada Renaşterii pînă în modernism, ansambluri corale, instrumentale, soliști și muzică de orgă. Acustica de excepţie din cadrul bisericilor evanghelice Sf. Bartolomeu şi Prejmer – monument UNESCO – le-a transformat în polii centrali din seria reprezentaţiilor, găzduind cîte cinci, respectiv patru concerte. Programul Festivalului Barcensis poate fi găsit pe http://www.forumarte.ro/musica-barcensis. (Sever Voinescu)
● Radu Paraschivescu ne mai livrează o mostră de haz-de-necazul românesc contemporan. De această dată e vorba de Cum gîndesc politicienii, volum ce poartă titlul – doar în aparenţă paradoxal – Cum? Gîndesc politicienii? De citit neapărat, precum un ghid al utilizatorului, înainte de a folosi ştampila, buletinul şi urna de votare. Cartea a apărut la Editura Humanitas. (Matei Martin)
● Bookătăria de texte & imagini 2, povestiri scrise, desenate, condimentate, sărate și dulci pentru toate vîrstele… adunate de Stela Lie și Florin Bican, o carte minunată pe care o aștept de mai bine de trei ani și pe care am recitit-o și privit-o aseară pe îndelete în timp ce ploaia de vară cădea necontenit pe acoperișul de tablă. Dacă o aveți, o să vă ocupe toată vacanța, pentru că pur și simplu nu te saturi de ea. (Adina Popescu)