La zi în cultură

Pagina 24
Avertismente jpeg
Avertismente
Capitalismul de supraveghere nu e doar tema cărții favorite a lui Barack Obama pe anul trecut, ci și o sursă de inspirație recurentă în muzica electronică recentă.
Pe podea, covrig ne facem* jpeg
Pe podea, covrig ne facem*
Copiii învață să-și controleze emoțiile și să supraviețuiască prăbușirii lumilor personale prin solidaritate și creativitate.
Amoroso, pe 8 martie, la Sala Radio, la Concertele Radio România Muzical jpeg
Amoroso, concert de serenade, Sclipiri de geniu, Die Illusionen der Rumänischen Literatur
SoNoRo deschide sezonul estival cu acorduri primăvăratice, într‑un concert în parteneriat cu Radio România Muzical. Titlul, „Amoroso”, e mai mult decît sugestiv: programul include lucrări semnate de Clara Schumann, Rebecca Clarke, Edward Elgar, Beethoven. Concertul va fi susținut de muzicienii Răzvan Popovici (violă), Sarah Cristian (vioară), Mara Dobrescu (pian). Duminică, 8 martie, ora 19, la Sala Radio. (Ruxandra Mihăilă)
Insule de stat pe gînduri jpeg
Insule de stat pe gînduri
Piesa de rezistenţă a volumului o reprezintă însă nuvela „Semnaţi aici!“ (de asemenea cu potenţial ecranizabil) şi are ca temă partizanatul anticomunist, despre care Radu Sergiu Ruba a scris memorabil în acelaşi splendid roman „O vară ce nu mai apune”.
Efectul Darwin jpeg
Efectul Darwin
Dacă omul este, cum spune Darwin, rezultatul evoluției, e de presupus că, după și prin om, evoluția va crea și alte specii.
După flăcări jpeg
După flăcări
Oare valurile de indignare iscate în rîndurile populației au reușit să spele ceva din putregaiul „sistemului“?
Apocalipsa după Grimes jpeg
Apocalipsa după Grimes
Muzica ei respiră exact atîta nouăzecism cît poate intra în punga doctrinară a acestui mod cultural de a produce. Adică foarte mult.
România în oglindă jpeg
România în oglindă
Combinația dintre panoramă socială și intrigă de tip polițist, cu un joc actoricesc de calitate, va face, probabil, din „Vinovat. Nevinovat” un spectacol de succes.
Cui i e frică de Virginia Wolf?, Colectiv, Sărbătoarea Mamelor, Tipografic majuscul, Alpin Film Festival jpeg
Cui i-e frică de Virginia Wolf?, Colectiv, Sărbătoarea Mamelor, Tipografic majuscul, Alpin Film Festival
Colectiv, documentarul regizat de Alexander Nanau, a intrat pe ecrane. E un film puternic, cu ritm de policier. Emoția și revolta vin natural. Realitatea e o ficțiune și ficțiunea devine realitate. Doar suferința și moartea sînt adevărate. (Ana Maria Sandu)
Splendoarea și mizeria dansului contemporan jpeg
Splendoarea și mizeria dansului contemporan
Dansul nu are nevoie de traducere, deci este un ambasador perfect peste hotare și o bună carte de vizită pentru turiștii care ne vizitează.
Coşmaruri duplicate jpeg
Coşmaruri duplicate
„Pentru mine, scrisul înseamnă expunerea celor mai întunecate frici ale mele. Ficţiunea este locul unde mă pun la încercare“, mărturisea Samanta Schweblin într-un interviu şi povestirile sale sînt tot atîtea confruntări cu coşmarul.
„Prăbușirea”, de F  Scott Fitzgerald, la Polirom jpeg
Vasul de porțelan cel ciobit și profan
Citind eseul care dă titlul volumului, un om al timpului nostru ar remarca imediat că vorbim despre o „depresie“ și probabil că diagnosticul, pe cît de general, pe atît de superficial, lovește oarecum pe undeva pe linia de 5 puncte a țintei.
Viața ca un rollercoaster jpeg
Viața ca un rollercoaster
Personajele fraților Safdie, haotice, tembele și imprevizibile, sînt deseori surprinse într-un carusel al emoțiilor și întîmplărilor foarte dependent de hazard, în care își forțează permanent limitele norocului.
La toate chitările jpeg
La toate chitările
Chitara lui Al Di Meola a gustat din toate genurile muzicale unde instrumentul poate avea o contribuție semnificativă, însă în anul 2018 artistul a scos două materiale elocvente pentru preocuparea sa centrală – fuziunea jazz-rock cu ingrediente latino.
Singurătatea victimei de cursă lungă jpeg
Singurătatea victimei de cursă lungă
Violența domestică și abuzul au o incidență foarte mare în România, cazurile grave, care ajung în presă, devenind aproape cotidiene.
Victor Brauner – Lup masă, obiectul suprarealist jpeg
Victor Brauner – Lup-masă, obiectul suprarealist
Un surprinzător desen realizat în 1933 înfățișează construcția unei mese perforate cu două picioare care se sprijină pe contururile sinuoase ale unui animal fantastic.
Filme spaniole actuale, la Institutul Cervantes din București jpeg
Contemporani. Filme spaniole actuale, Arta, New York Times, De neconceput. O călătorie extraordinară prin lumea celor mai stranii creiere
Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filmotecii Ministerului Afacerilor Externe și de Cooperare Internațională al Spaniei, prezintă, în perioada 20-22 februarie, seria de proiecții intitulată „Contemporani. Filme spaniole actuale“. Filmele, subtitrate în limba engleză, vor fi difuzate, cu acces liber (în baza unei rezervări), în Sala „Auditorium“ a Institutului Cervantes din București (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38). Seria de proiecții reunește patru filme spaniole recente – tre
Cronica unui avort neanunţat jpeg
Cronica unui avort neanunţat
Meritul principal al cărţii Corinei Sabău (n. 1975), care expune moartea unei femei în urma unui avort autoindus în Bucureştiul anilor ’80, vine din perspectiva narativă inedită asupra acestui fenomen atroce.
Cînd listele vorbesc jpeg
Cînd listele vorbesc
Încă înainte de lansarea volumului (la tîrgul de carte din toamnă), un poem din recentul Cu Orice e posibil ajunsese să circule printre cunoscători în chip de eșantion.
În faldurile comunismului jpeg
În faldurile comunismului
Radu Jude își continuă excavațiile prin trecutul românesc, urmărind să acorde o voce oamenilor terfeliți de tăvălugul istoric.
Sintetizatoare bine șlefuite jpeg
Sintetizatoare bine șlefuite
Diamante neșlefuite (în original, Uncut Gems), cel mai nou film al fraților Josh și Benny Safdie, este despre un proprietar de magazin de bijuterii din New York, Howard „Bling“ Ratner, care va face implozie în 135 de minute, urmărit de camera lui Darius Khondji.
Cinci ani de Replika jpeg
Cinci ani de Replika
Pe 13 februarie, Centrul de Teatru Educaţional Replika a împlinit cinci ani.
MARTOR  Anuar de antropologie al Muzeului Țăranului Român, Luiza Zan, Balanța, Serata cu scrisori, Visătorul de visuri jpeg
MARTOR. Anuar de antropologie al Muzeului Țăranului Român, Luiza Zan, Balanța, Serata cu scrisori, Visătorul de visuri
Un nou sezon al Seratei cu scrisori începe joi, 20 februarie, de la ora 19, la Qreator (Bd. Aviatorilor 8A), cu interpreta de jazz Maria Răducanu, actorul Marian Râlea, poeta Anastasia Gavrilovici, coregraful Farid Fairuz şi ilustratorul de benzi desenate Matei Branea, care vor citi scrisori de dragoste din marile corespondenţe ale omenirii. Intrarea e liberă, dar rezervată doar celor peste 18 ani. (Marius Chivu)
Doliu de cîine jpeg
Doliu de cîine
Cînd acest roman a primit National Book Award acum doi ani, mulţi au descoperit ce scriitoare interesantă este Sigrid Nunez (n. 1951), aflată deja la a opta sa carte.
Țara băieților jpeg
Țara băieților
Cea mai importantă, cred, dintre autoarele generației 2000 este Elena Vlădăreanu, o poetă care atacă în serie teme nevralgice, și asta nu de azi, de ieri.
Luminos jpeg
Luminos
Ca și în aclamatul său debut, filmul independent Lady Bird, tînăra regizoare americană Greta Gerwig se dedică cu voluptate portretului unei femei independente, ambițioase și charismatice, un alter ego al scriitoarei Louisa May Alcott.
Bucolic, narcotic, hipnotic jpeg
Bucolic, narcotic, hipnotic
Argentinianul Dominic Miller s-a mutat la un moment dat în sudul Franței, unde a dezvoltat un hobby pentru istoria locurilor și pentru viețile pictorilor impresioniști, inspirați în bună măsură de pasiunea pentru absint.
Formidabilul Jurjac şi fascinantul Pynx jpeg
Formidabilul Jurjac şi fascinantul Pynx
George Enescu apare de curînd în două creaţii parţial complementare, ambele menite să apropie geniul muzical al României de noile generaţii: spectacolul Jurjac al Trupei Frilensăr, la Teatrul LUNI de la Green Hours, şi cartea lui Dan Coman Enescu.
Portretul unei țări  România Mare fotografiată de Hoppé, Între două lumi, Complexitate umană, Sîntem dezrădăcinate jpeg
Portretul unei țări. România Mare fotografiată de Hoppé, Între două lumi, Complexitate umană, Sîntem dezrădăcinate
Expoziția „Portretul unei țări. România Mare fotografiată de Hoppé, 1923“, organizată de Muzeul Național Cotroceni și Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“, cuprinde o selecție de 91 de fotografii – documentare și prezentare Adrian-Silvan Ionescu –, multe în premieră pentru publicul român.
Picasso, Soulages, Boltanski sau „Drumul spre negru” jpeg
Picasso, Soulages, Boltanski sau „Drumul spre negru”
Le privesc și ele mă privesc. Schimb de dincolo de viață, dialog mut în obscuritate.
Poezie la superlativ jpeg
Poezie la superlativ
Toate fişele bio-bibliografice ale poetelor contrazic, cumva amuzant, teza din prefaţă care forţează ideea discriminării şi a lipsei recunoaşterii literare.
O privire în mintea altui om jpeg
O privire în mintea altui om
Acești soldați ai iernii, suferind de ceea ce numim acum PTSD, sînt vînați de ofițerii propriei armate, supuși unor chinuri inumane și apoi trimiși înapoi pe front.
Cei doi prieteni jpeg
Cei doi prieteni
Dolan, încă fascinat de pornirile explozive ale tînărului care a fost odată, și-a pus acum gluga pe cap și s-a pierdut prin peisaj, într-un colț de cadru.
De fapt, un omagiu jpeg
De fapt, un omagiu
Rețetist, deloc caustic, aproape irelevant, apropiindu-se uneori periculos de mult cînd de Depeche Mode, cînd de Nine Inch Nails, ultimul album al lui Andy Gill ca Gang of Four închide, simbolic, o eră.
Amintiri din gulag jpeg
Amintiri din gulag
Problema spectacolului ţine de estetică şi de ton. Spectacular, construcţia dramatică este greoaie, cu o teatralitate desuetă.
Victor Brauner, cometa Halley, „sfîrșitul lumii“ și căutarea pietrei filozofale jpeg
Victor Brauner, cometa Halley, „sfîrșitul lumii“ și căutarea pietrei filozofale
În opera brauneriană, figura feminină, „magiciană“, „prezicătoare“, „inițiatoare“, apare ca personificare a Naturii, fiind alăturată elementelor primordiale, punctelor cardinale și semnelor magice, alchimice şi cabalistice, pe care pictorul le introduce în imagini.
Regele Lear, Chopin, Dracula, Acasă: wohin? jpeg
Regele Lear, Chopin, Dracula, Acasă: wohin?
● În perioada 5-21 februarie, Goethe-Institut București împreună cu publicațiile Decît o Revistă, Școala9 și Teleleu organizează expoziția „Acasă: wohin?“, care explorează viețile românilor stabiliți în Germania. Fotografiile făcute de Cătălin Georgescu și Cosmin Bumbuț ilustrează români din Berlin, Köln, Lüneburg, Frankfurt și München, care activează în domenii variate, de la educație și artă la medicină și sport. Poveștile lor sînt diverse, însă au în comun legăturile pe care cei din diaspora
În numele taţilor jpeg
În numele taţilor
O dimensiune esenţială a cărţii este afirmarea naturii mistice a scrisului.
„Al dumneavoastră, Lenin“ jpeg
„Al dumneavoastră, Lenin“
În domeniul practicilor totalitare ale istoriei recente europene, nazismul și comunismul par de multe ori ca oul și găina: nu știi care a fost primul.
Unde se duc iubirile cînd se duc jpeg
Unde se duc iubirile cînd se duc
Este un film de actorie, care pune în valoare anvergura protagoniștilor și chimia dintre ei, dar și rolurile secundare.
Interetnicităţi jpeg
Interetnicităţi
E ceea ce s-ar auzi cu un stetoscop dacă individul ar avea o trompetă în loc de trahee.
Lady Blue şi Mr  Showman jpeg
Lady Blue şi Mr. Showman
Spectacolul este un monolog interactiv, performat cu participarea publicului.
Intelectualii lui Ceaușescu și Academia de Științe Sociale și Politice, Milioanele arlechinului, Mozart,  Mioara și Viniciu Moroianu jpeg
Intelectualii lui Ceaușescu și Academia de Științe Sociale și Politice, Milioanele arlechinului, Mozart, Mioara și Viniciu Moroianu
● Doi clasici ai modernităţii literare care, în mod normal, n-ar avea nevoie de nici o recomandare, dar care, la fel de normal, nu vor fi niciodată recomandaţi suficient: Bohumil Hrabal, cu un nou roman tradus în seria lui de autor: „Milioanele arlechinului”; şi Primo Levi, cu romanul „Cei aleşi şi cei damnaţi”, ambele apărute la Editura ART. Un roman cu bătrîni pensionari şi un roman cu deţinuţi într-un lagăr de concentrare, două forme de singurătate şi disperare ale căror cruzimi au multe în c
Anotimpurile lui Knausgård jpeg
Anotimpurile lui Knausgård
„Cvartetul Anotimpuri” pare a fi un proiect de tranziţie în acord şi cu viaţa personală.
2019  O pledoarie și cîteva tușe jpeg
2019. O pledoarie și cîteva tușe
Dacă ar fi să găsesc anului abia încheiat o amprentă temperamentală distinctă, aceasta ar fi susținuta „demonizare a instituției criticii literare”.
Periferia jpeg
Periferia
Probabil că modul în care Ly netezește asperitățile îi va aduce un plus de spectatori, dar rețeta filmului, plină de cîrlige scenaristice simplificatoare care închid rotund, într-o poveste tipică și pe alocuri dulceagă, împiedică apariția oricărei forme radicale care să se potrivească cu conținutul fierbinte.
De toate, pentru toți jpeg
De toate, pentru toți
„Everyday Life” înseamnă istoria Coldplay de la origini pînă în prezent, căreia i se adaugă un substrat multicultural gros(ier) și o viziune politică tributară vizitelor lui Chris Martin la sediul central al Oxfam.
Corpurile necunoscute ale oraşului jpeg
Corpurile necunoscute ale oraşului
Spectacolul este un poem urban „transcris“ ca performance şi/sau instalaţie performativă.
Oscar Weekend, Jazz Nouveau,  Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor jpeg
Oscar Weekend, Jazz Nouveau, Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor
● Oscar Weekend 2020, între 17 și 19 ianuarie, la Cinema „Elvire Popesco“. Veți putea viziona șase dintre cele zece filme de pe lista scurtă pentru Oscarul la categoria „Cel mai bun film străin“. Vineri: Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar (Spania) și Atlantics, de Mati Diop (Senegal). Sîmbătă: Parasite, de Bong Joon-ho (Coreea de Sud) și Les Misérables, de Ladj Ly (Franța). Duminică: Those Who Remained, de Barnabás Tóth (Ungaria) și Beanpole, de Kantemir Balagov (Rusia). (Adina Popescu)
Despre darurile toamnei pariziene jpeg
Despre darurile toamnei pariziene
Festivalul de toamnă parizian a început plin de încredere pe 10 septembrie, promis pînă în inima iernii, cosmopolit, generos, mixînd nume prestigioase ieșite din avangarda anilor ’80-’90, Wooster Group, Robert Wilson, Théâtre du Radeau, Christoph Marthaler, Frank Castorf, a continuat cu Rimini Protokoll, Tiago Rodrigues/tg STAN, Castelucci, Warlikowski sau mai tinerii Milo Rau și Julie Deliquet.