Cei doi prieteni

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Cei doi prieteni jpeg

● Matthias et Maxime (Canada, 2019), de Xavier Dolan.

Xavier Dolan a revenit pe teritoriul – geografic și tematic – care l-a consacrat. Interesul pentru relațiile cețoase care se leagă uneori între oameni – ceva pe muchia dintre prietenie tandră și iubire reprimată – i-a rămas tot acolo, dar anii au trecut: Dolan, încă fascinat de pornirile explozive ale tînărului care a fost odată, și-a pus acum gluga pe cap și s-a pierdut prin peisaj, într-un colț de cadru. Rezultatul acestui pas în spate e Matthias et Maxime, un film melancolic care se zbate să mai păstreze ceva din iluzia că anii cei mai buni încă se află înaintea noastră.

Ca de fiecare dată cînd Dolan scormonește în propria biografie, inspirîndu-se din ce are la îndemînă, rezultatele sînt de calitate: aici urmărim un grup de tovarăși in their early thirties, care se reunesc din cînd în cînd pentru vreun party băiețesc. Perioada pe care o traversează e problematică: zilele de haiducie, cu droguri din belșug, au apus de mult – sînt cel mult evocate cu nostalgie și jenă; unii dețin deja job-uri în mari corporații și umblă în costume lucioase, alții încă mai copilăresc și visează la cai verzi pe pereți. Cu toții încă se întorc seara în casa părinților, trăgînd mai mult de ideea unei găști decît de o gașcă propriu-zisă, întîrziind momentul în care se vor consacra chestiilor „de adulți“: o relație de dragoste „serioasă“, o rutină clară etc. Cînd doi dintre ei, Matt (Gabriel D’Almeida Freitas) și Maxime (Xavier Dolan himself), ajung să se pupe pentru o scenă oarecare dintr-un film studențesc, se-aprind niște sentimente pe care mai ales Matt – care pare cel mai împăcat cu tranziția spre o viață călîie – le credea încuiate într-o debara a adolescenței.

În nota specifică lui Dolan, atracția care înmugurește în sufletul lui Matt e tratată riscant, pe buza kitsch-ului: ezitările, precum și elanurile subite de care acesta e capabil, ca atunci cînd începe să alerge pe stradă înspre Maxime, au ceva dintr-un videoclip cheesy al unei trupe de puști imberbi. Altă dată, în scena cînd Max-Dolan se ceartă cu mama lui – obișnuita femeie singură, uzată de stilul de viață nesăbuit –, camera simte nevoia să ne bage în ochi o fotografie de demult cu familia fericită. Dar filmul, construit pe calapodul acestor personaje care nu știu încotro s-o apuce, prinse într-un limbo dureros, are momentele lui: nimic mai înduioșător decît să-l vezi pe Dolan, după ce și-a epuizat toate trucurile stilistice în niște rateuri prin Franța și America, revenind la vechea rețetă și pretinzînd că face asta în glumă – vezi referințele la Denys Arcand, „Elmodovar“, precum și personajele pe care le cheamă Ruiz și Rivette, după marii cineaști moderniști. Prin toată această aparentă bășcălie cinefilă – o puștoaică regizează un film „impresionist și expresionist“ –, filmul cîștigă o prospețime pe care n-o mai în-tîlnisem de la Mommy (2014) încoace.

Dar e o prospețime care se uită mereu înapoi. Spre deosebire de filme mai vechi care – for better or for worse – își duceau fanteziile pînă la capăt, noul film nu se-aventurează mai deloc pe teren necunoscut, sprijinindu-se mereu în lucruri deja făcute. Deloc întîmplător, acestea sînt și cele mai frumoase momente din film. E de ajuns să vedem secvențele – nu tocmai utile pentru progresia acțiunii – în care personajul lui Dolan petrece timp cu mama sa. Una dintre ele are ceva ce-mi place mult: Max vrea să-i arate mamei un mesaj vocal amuzant, în engleză, dar mama nu înțelege limba, așa că bucuria se pierde repede, iar cearta nevrotică o ia de la capăt. Per ansamblu, lucrătura scenariului e subtilă: deși filmul ne aduce adesea în compania lui Max, în final senzația e că nu-l cunoaștem mai deloc – toate lucrurile esențiale, de la traumele copilăriei la modul în care își cîștigă existența în prezent, rămîn în afara cadrului.

Impresia generală e însă aceea că, de la debutul său J’ai tué ma mère (2009) încoace, Dolan a rămas captiv aceleiași viziuni naive, pe alocuri superficiale, despre viață – o viziune care nu știe ce să mai spună odată consumat primul fior al dragostei. Ce altceva este, în acest film, leitmotivul plecării iminente a personajului în Australia – decît un cîrlig scenaristic necesar pentru a mai insufla puțin nerv poveștii? Dar forța filmelor lui Dolan nu stă în plot, ci în tandrețea cu care acestea încadrează corpuri, în chipurile descompuse în rictusuri, în schimburile de priviri timorate. Altminteri, cineastul pare că nu a depășit publicul-țintă de adolescenți depresivi care încă se caută – și, judecînd după filmele sale mai noi, nici nu știu dacă va fi în stare să o facă vreodată.

Matthias et Maxime rulează în cinematografe din 30 ianuarie.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

banner lena enache png
Donald Trump FOTO Profimedia jpg
Trump spune că urmează o „mare discuție” cu privire la programele de vaccinare a copiilor: „Rata autismului este la un nivel mare”
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi, într-un interviu, va discuta cu Robert F. Kennedy Jr, candidatul său la conducerea Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, despre încetarea programelor de vaccinare a copiilor.
electrocutat bihoreanul Foto Bihoreanul jpg
Cazul morții unui bărbat electrocutat sub firele electrice ce îi traversează curtea, pe care nu le-a atins. Zona, considerată periculoasă
Cazul morții unui bihorean electrocutat sub firele de curent care îi traversează curtea, anchetat de Parchetul Aleșd, trenează de peste un an, spre disperarea familiei care acuză autoritățile pentru cele întâmplate.
Ilan Sor bloc Victorie FOTO Facebook jpg
Cum a încercat Kremlinul să schimbe rezultatul alegerilor și referendumului pro-UE din Rep. Moldova. Rolul lui Ilan Șor
Kremlinul a creat un centru operațional de comandă pentru compromiterea referendumului republican constituțional și a alegerilor prezidențiale, iar acesta est coordonat de oligarhul fugar Ilan Șor, care a beneficiat de bani uriași, precum și de resurse umane, logistice și tehnice, potrivit șefului S
image png
Carmen Șerban sare în apărarea Adrianei Bahmuțeanu, care se luptă să-și recupereze copiii din casa lui Silviu Prigoană
Carmen Șerban, renumită cântăreață și bună prietenă cu Adriana Bahmuțeanu, intervine în lupta acesteia de a-și recupera băieții, pe Maximus și pe Eduard, din casa regretatului lor tată. Ce dezvăluiri a făcut artista?
cub horoscop 1 gif
Horoscop vineri, 13 decembrie. Gemenii se tem să facă primul pas, iar Scorpionii iau distanță față de partener
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 13 decembrie.
andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
Andreea Bălan, declarații neașteptate despre nunta cu Victor Cornea: „Este hotărârea lui, decizia lui și va fi cum vrea el”
Andreea Bălan traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, de mai bine de un an de zile. Recent, jucătorul de tenis a cerut-o în căsătorie în timpul zborului către Laponia. După acest eveniment important pentru ei și cei dragi, urmează întrebarea: pe când nunta?
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.