Luminos

Publicat în Dilema Veche nr. 834 din 13 - 19 februarie 2020
Luminos jpeg

● Little Women / Fiicele doctorului March (SUA, 2019), de Greta Gerwig.

Ca și în aclamatul său debut, filmul independent Lady Bird, tînăra regizoare americană Greta Gerwig se dedică cu voluptate portretului unei femei independente, ambițioase și charismatice, un alter ego al scriitoarei Louisa May Alcott. Nu ne mai aflăm în debusolata Americă a zilelor noastre, ci pe la mijlocul secolului al XIX-lea, pe fundalul Războiului Civil, cadrul temporal în care cele patru fiice ale reverendului March încearcă să fie altfel. Desigur, pe cît de altfel puteau fi în limitele epocii descrise în romanul Little Women, care a fost adaptat pentru această peliculă fermecătoare și anacronică, fără să fie însă vetustă. Glisările temporale, nuanțele personajelor, modernitatea interpretării, senzualitatea imaginii picturale, muzica nostalgică, dar intensă a compozitorului Alexandre Desplat și complexitatea regiei sînt argumente care au dus Little Women / Fiicele doctorului March pe lista filmelor nominalizate la categoria Cel mai bun film a premiilor Oscar.

Jo (Saoirse Ronan) este un spirit rebel și neliniștit, ea vrea să devină scriitoare și nu este prea convinsă de imperativul căsătoriei (deși bogata sa mătușă, savuros interpretată de Meryl Streep, o avertizează că, fără o căsătorie avantajoasă, o femeie nu înseamnă nimic în societate). Meg (Emma Watson) este drăgălașă și feminină, devotată ideii de familie, pe care o îmbrățișează imediat ce îl cunoaște pe primul bărbat de care se îndrăgostește. Cu veleități de pictoriță, Amy (Florence Pugh) este frumoasă, cu o voință de fier („Voi ajunge mare sau nimic“) și autoironic-pragmatică („Îmi voi rafina toate talentele și voi fi un ornament al societății“), dar și răutăcioasă (nu ezită să ardă un manuscris al lui Jo atunci cînd nu este luată la bal de surorile mai mari). Mezina Beth (Eliza Scanlen) iubește muzica, este bolnăvicioasă și de o sensibilitate maladivă („Este cea mai bună dintre noi“).

Catalizator al filmului, Jo are ceva din trăirile abisale ale eroinelor marii literaturi ruse („Cînd trăiesc o pasiune, devin sălbatică și îmi place asta“, îi spune ea mamei, alintată Marmee – Laura Dern), precum și spiritul de sacrificiu al acestora (își tunde părul pentru a face rost de banii necesari îngrijirii sănătății lui Beth). Însă, deși ar vrea ca voința ei să fie mai puternică decît cea divină, năvalnica Jo dă înapoi în fața seninătății cu care Beth își acceptă boala („Este ca mareea, înaintează încet, dar nu poate fi oprită“). O realitate implacabilă care zdruncină, dar nu dărîmă coconul izolat de lumea dezlănțuită, oaza aproape ireală de seninătate, sinceritate, cultură și bunătate a fetelor March, care deși nu au o condiție materială din cale afară de strălucită, pot ajuta și semeni mai săraci.

Conceptual, Greta Gerwig a gîndit mizanscena circular, ea excelînd în compoziții de grup în care liniile de forță impregnează cadrul cu complicitate și intimitate, în care detaliile au darul creării unor mici universuri, cu o viață a lor proprie. Imaginea lui Yorick Le Saux este atrasă de nuanțele pastelate și de filmarea en plein air, ca în scenele de pe malul mării sau cele de la Paris dintre Amy și melancolicul și exuberantul Laurie (Timothée Chalamet), primul admirator al lui Jo. Ca în tablourile prerafaeliților atrași de evanescența liniilor și de gracile siluete feminine, sau în cele ale lui Mary Cassatt, portretista americană de neegalat a femeilor, scenele atrag prin acuratețe emoțională a privirii, unghiuri aparent neforțate, armonie a detaliilor. Impresionistă este eleganța cu care camera plutește printre rochii, dantele, panglici sau spații goale și pline de nostalgie sau poate chiar fantome, ca rătăcită într-un labirint tainic de unde extrage impresii familiare, în fond, ochiului.

Little Women e genul de film pe care îl poți foarte bine închide într-o cutie muzicală, mie îmi evocă solarele și limpezile lichidități sonore din Aquarium, aria lui Saint Saëns. Această privire diafan-eterică și idealistă asupra vieții este, însă, contrabalansată de fervoarea radicală lui Jo, care se opune insistențelor editorului său de a-și mărita eroina sau de a o ucide, ba mai mult, învață just lecția capitalistă: dacă își va vedea eroina măritată pentru bani, atunci și ea va face bani din asta.

De un feminism discret, care nu demolează stereotipiile sexiste ale epocii, ci mai degrabă le pune în contrejour, filmul Gretei Gerwig curge cu o magie incantatorie, care seduce prin învăluire progresivă, mai degrabă decît să persiste în tine, să te locuiască definitiv precum aria inefabilă cu care eroul lui Proust, Swan, asocia iubirea sa obsesivă pentru Odette.

Little Women, nominalizat la șase categorii ale premiilor Oscar, dintre care a cîștigat la categoria Cele mai bune costume, a intrat pe marile ecrane din 7 februarie.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca la BSDA 2024 FOTO Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații celor două mari forțe politice nu au mai fost în această situație”
Sociologul Daniel Sandu remarcă faptul că partidele par mai puțin importante ca oricând în bătălia pentru prezidențiale. Dovadă faptul că, spre deosebire de alte dăți, candidații celor celor două mari forțe politice, PSD și PNL, au împreună abia în jur de 40%.
profesor matematica FOTO Pixabay
Coșmarul multor elevi devine realitate: toți vor da Bacul la Matematică sau Științe. „O regulă care îi va obliga să gândească”
Elevii care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul școlar 2025-2026 vor susține Bacalaureatul la Matematică sau Științe indiferent de profilul ales, potrivit noii legi a învățământului preuniversitar. Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv va da o probă mai simplă.
supa jpg
Rețeta simplă de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură! Cum pregătim supa de ciuperci cu pui
Dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase de supă, de care nu ne vom mai sătura, avem noroc! Această mâncare de pui și ciuperci are un gust divin, de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură!
masca ten jpg
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
image png
Viața amoroasă a unui cuplu a fost distrusă de dependența de filme XXX a soțului: „Filme îngrozitoare, perverse, care implicau rănirea oamenilor...”
Căsnicia de mai bine de două decenii a unui cuplu este zdruncinată de minciunile bărbatului cu privire la dependența sa de pornografie. După ce soția l-a prins cu mâța-n sac, ea cu greu își mai poate șterge imaginile din minte.
vorona (1) jpg
Destinația turistică de vis din nordul Moldovei. Peisajele impresionante care înconjoară o perlă ecleziastică vizitată și de Alexandru Ioan Cuza
În județul Botoșani, în mijlocul codrilor seculari de la Vorona, se află una dintre perlele ecleziastice din nordul Moldovei. Mănăstirea Vorona, cu un trecut de peste cinci secole, este un loc spiritual, încărcat de legende, situat într-o zonă feerică, mai ales în lunile de toamnă.
alegeri romania pixabay png
Bugetul alegerilor prezidențiale 2024. Câți bani se cheltuiesc pentru cele doua tururi de scrutin
Alegerile prezidențiale din 2024 aduc cu ele nu doar o competiție politică intensă, ci și un cost semnificativ pentru România. Candidații pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au cheltuit până în prezent 47 de milioane de lei pentru prezidențiale și 93 de milioane de lei pentru parlamentare
coltea jpg
Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739
Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.