Luminos

Publicat în Dilema Veche nr. 834 din 13 - 19 februarie 2020
Luminos jpeg

● Little Women / Fiicele doctorului March (SUA, 2019), de Greta Gerwig.

Ca și în aclamatul său debut, filmul independent Lady Bird, tînăra regizoare americană Greta Gerwig se dedică cu voluptate portretului unei femei independente, ambițioase și charismatice, un alter ego al scriitoarei Louisa May Alcott. Nu ne mai aflăm în debusolata Americă a zilelor noastre, ci pe la mijlocul secolului al XIX-lea, pe fundalul Războiului Civil, cadrul temporal în care cele patru fiice ale reverendului March încearcă să fie altfel. Desigur, pe cît de altfel puteau fi în limitele epocii descrise în romanul Little Women, care a fost adaptat pentru această peliculă fermecătoare și anacronică, fără să fie însă vetustă. Glisările temporale, nuanțele personajelor, modernitatea interpretării, senzualitatea imaginii picturale, muzica nostalgică, dar intensă a compozitorului Alexandre Desplat și complexitatea regiei sînt argumente care au dus Little Women / Fiicele doctorului March pe lista filmelor nominalizate la categoria Cel mai bun film a premiilor Oscar.

Jo (Saoirse Ronan) este un spirit rebel și neliniștit, ea vrea să devină scriitoare și nu este prea convinsă de imperativul căsătoriei (deși bogata sa mătușă, savuros interpretată de Meryl Streep, o avertizează că, fără o căsătorie avantajoasă, o femeie nu înseamnă nimic în societate). Meg (Emma Watson) este drăgălașă și feminină, devotată ideii de familie, pe care o îmbrățișează imediat ce îl cunoaște pe primul bărbat de care se îndrăgostește. Cu veleități de pictoriță, Amy (Florence Pugh) este frumoasă, cu o voință de fier („Voi ajunge mare sau nimic“) și autoironic-pragmatică („Îmi voi rafina toate talentele și voi fi un ornament al societății“), dar și răutăcioasă (nu ezită să ardă un manuscris al lui Jo atunci cînd nu este luată la bal de surorile mai mari). Mezina Beth (Eliza Scanlen) iubește muzica, este bolnăvicioasă și de o sensibilitate maladivă („Este cea mai bună dintre noi“).

Catalizator al filmului, Jo are ceva din trăirile abisale ale eroinelor marii literaturi ruse („Cînd trăiesc o pasiune, devin sălbatică și îmi place asta“, îi spune ea mamei, alintată Marmee – Laura Dern), precum și spiritul de sacrificiu al acestora (își tunde părul pentru a face rost de banii necesari îngrijirii sănătății lui Beth). Însă, deși ar vrea ca voința ei să fie mai puternică decît cea divină, năvalnica Jo dă înapoi în fața seninătății cu care Beth își acceptă boala („Este ca mareea, înaintează încet, dar nu poate fi oprită“). O realitate implacabilă care zdruncină, dar nu dărîmă coconul izolat de lumea dezlănțuită, oaza aproape ireală de seninătate, sinceritate, cultură și bunătate a fetelor March, care deși nu au o condiție materială din cale afară de strălucită, pot ajuta și semeni mai săraci.

Conceptual, Greta Gerwig a gîndit mizanscena circular, ea excelînd în compoziții de grup în care liniile de forță impregnează cadrul cu complicitate și intimitate, în care detaliile au darul creării unor mici universuri, cu o viață a lor proprie. Imaginea lui Yorick Le Saux este atrasă de nuanțele pastelate și de filmarea en plein air, ca în scenele de pe malul mării sau cele de la Paris dintre Amy și melancolicul și exuberantul Laurie (Timothée Chalamet), primul admirator al lui Jo. Ca în tablourile prerafaeliților atrași de evanescența liniilor și de gracile siluete feminine, sau în cele ale lui Mary Cassatt, portretista americană de neegalat a femeilor, scenele atrag prin acuratețe emoțională a privirii, unghiuri aparent neforțate, armonie a detaliilor. Impresionistă este eleganța cu care camera plutește printre rochii, dantele, panglici sau spații goale și pline de nostalgie sau poate chiar fantome, ca rătăcită într-un labirint tainic de unde extrage impresii familiare, în fond, ochiului.

Little Women e genul de film pe care îl poți foarte bine închide într-o cutie muzicală, mie îmi evocă solarele și limpezile lichidități sonore din Aquarium, aria lui Saint Saëns. Această privire diafan-eterică și idealistă asupra vieții este, însă, contrabalansată de fervoarea radicală lui Jo, care se opune insistențelor editorului său de a-și mărita eroina sau de a o ucide, ba mai mult, învață just lecția capitalistă: dacă își va vedea eroina măritată pentru bani, atunci și ea va face bani din asta.

De un feminism discret, care nu demolează stereotipiile sexiste ale epocii, ci mai degrabă le pune în contrejour, filmul Gretei Gerwig curge cu o magie incantatorie, care seduce prin învăluire progresivă, mai degrabă decît să persiste în tine, să te locuiască definitiv precum aria inefabilă cu care eroul lui Proust, Swan, asocia iubirea sa obsesivă pentru Odette.

Little Women, nominalizat la șase categorii ale premiilor Oscar, dintre care a cîștigat la categoria Cele mai bune costume, a intrat pe marile ecrane din 7 februarie.

afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.
event seara de film 28 August Bucuresti 02 jpg
ZILELE SOFIA NĂDEJDE 2022 - SCURTMETRAJE REALIZATE DE FEMEI Proiecție la București – 28 august ora 19.00 MNLR
Duminică, 28 august, în cadrul evenimentului Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a, în Sala Iosif Naghiu a MNLR (Calea Griviței 64), va avea loc o proiecție de scurtmetraje românești regizate de femei.
958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.

Adevarul.ro

 dmitri rogozin sursa facebook
Dmitri Rogozin, văzut drept favorit pentru conducerea regiunilor ucrainene care urmează să fie anexate de Rusia
Cele patru regiuni ucrainene care urmează să fie anexate în curând de Moscova vor fi înglobate în subiectul federal Crimeea, care va fi condus de controversatul politician rus Dmitri Rogozin.
simo instagram jpg
La mulți ani, Simona Halep! Campioana noastră împlinește azi 31 de ani. Un an tumultuos în viața sportivei
Tenismena română își sărbătorește astăzi, 27 septembrie, ziua de naștere. Ce schimbări i-a adus în viață anul 2022.
Shakira nemiloasă cu angajații, concedieri  Sursa Foto   Shutterstock jpg
Shakira, trimisă în judecată pentru fraudă fiscală. Cântăreaţa columbiană riscă opt ani de închisoare
Un tribunal spaniol a dispus marți ca Shakira să fie judecată, fiind acuzată că nu a plătit 14,5 milioane de euro reprezentând impozit pe venit, arată un document al instanței citat de Reuters.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.