Periferia

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Periferia jpeg

● Les Misérables / Mizerabilii (Franța, 2019), de Ladj Ly.

Parisul de azi se împarte tot mai clar în două zone, ambele la fel de inospitaliere: centrul securizant, cu clădiri istorice atent păzite și magazine de lux intimidante, bătut la pas în genere doar de cetele de turiști, și periferiile în care se înghesuie acei paria – familii de imigranți și de oameni trăind în precariat și violență, pe care societatea i-ar prefera invizibili și cu care, în ciuda urgenței, nimeni nu prea-și bate capul. Prelucrînd un scurtmetraj pe aceeași temă, debutantul Ladj Ly explorează un asemenea spațiu „problematic“, într-o poveste care se desfășoară departe de obiective turistice arhicunoscute și de cafenele chic.

Povestea respectivă e spusă din unghiul unei patrule de polițiști care fac legea în cartierul Montfermeil – adică acolo unde Victor Hugo scria cîndva Mizerabilii. Ly însuși e un fost copil de banlieue, iar această cunoaștere din miezul lucrurilor joacă în avantajul său: începutul filmului, cu polițaii făcîndu-și primul rond al zilei, dezvăluie acest spațiu drept o arenă la scară urbană deloc îmbietoare, în care diferite facțiuni – de la țigani circari la fundamentaliști bărboși – se luptă pentru supremație, în timp ce primarul – un negru mătăhălos care poartă un tricou de fotbal pe care scrie „LE MAIRE“ –  e pus la rîndul său pe învîrteli. Este cu atît mai dezamăgitor că, în urma acestor momente de expozițiune cu un oarecare interes etnografic, filmul intră pe un făgaș prestabilit, iar lucrurile încep să curgă implacabil spre deznodămînt, ca la Hollywood. Deși se dorește militant – arătînd furia legitimă a periferiei –, marea slăbiciune a filmului e că se împotmolește într-un banal conflict maniheist de tip hoții-și-vardiștii, în care topografia și culoarea locului devin irelevante: lucrurile s-ar fi putut petrece fără mari modificări, în același ritm alert al urmăririlor pe străduțe lăturalnice, și în colțul opus al globului.

În fond, dacă derulăm puțin înapoi, devine clar că Ly și-a propus doar să preia un pattern deja bătătorit: e prima zi de lucru a lui Ruiz (Damien Bonnard), care se vede „cuplat“ cu Chris (Alexis Manenti) – un polițai fără scrupule, genul de golan care găsește o poreclă obraznică pentru oricine, deopotrivă terorist al cartierului și tovarăș pe sub mînă cu unii dintre suspecții uzuali – și Gwada (Djibril Zonga) – un ins ceva mai potabil, care a crescut în cartier și-i cunoaște măruntaiele. Ce urmează e prevăzut în fișa oricărui produs mainstream: printr-o aliniere a planetelor, fix în această zi lucrurile scapă de sub control, iar manieratul și cinstitul Ruiz trebuie să dea piept cu toată mizeria lumii și să încerce să salveze ce mai e de salvat. Nimic nou sub soare: în Franța, filmul de banlieue, care arată spectatorului violența, represiunea, dar și focarele de rezistență ale suburbiei, e deja un subgen încetățenit – toată lumea a auzit măcar de La Haine (1995) al lui Mathieu Kassovitz; Wesh wesh, qu’est-ce qui se passe? (2003), realizat de foarte talentatul cineast Rabah Ameur-Zaïmeche, e favoritul meu personal. La fel cum tipologia polițistului ultradescurcăreț și hîrșit, cel-mai-cel al comisariatului, dar dotat totuși cu suflețel – într-un moment inutil de patetism din Les Misérables, Chris se întoarce acasă la familia lui –, era deja de găsit în superbul L.627 (1992) al lui Bertrand Tavernier. 

Probabil că modul în care Ly netezește asperitățile îi va aduce un plus de spectatori, dar rețeta filmului, plină de cîrlige scenaristice simplificatoare care închid rotund, într-o poveste tipică și pe alocuri dulceagă, împiedică apariția oricărei forme radicale care să se potrivească cu conținutul fierbinte. Ly are totuși inspirația să includă unele cadre aeriene filmate, chipurile, cu o dronă ce aparține unui copil din cartier: sînt momente în care filmul pare într-adevăr că-și ia zborul, departe de fojgăiala străzii, găsind un debușeu în planarea peste șirurile de blocuri sau peste tarabele improvizate dintr-un suk din apropiere. Aceeași forță aproape hipnotică e de găsit și în cadrele care fac aluzie, printr-o uriașă celebrare cathartic-patriotică, la victoria Franței de la Campionatul Mondial de Fotbal. Lipsit însă de o mai mare îndrăzneală la nivelul construcției, în cele din urmă filmului îi rămîne să-și canalizeze revolta într-o viziune apocaliptică, în care polițistul și banlieusard țintesc unul asupra celuilalt, amenințînd să se distrugă reciproc. Iar din fundătura asta nu văd cum se poate ieși.

Les Misérables va rula în cinematografe din 24 ianuarie.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Manichiura - unghii - oja FOTO Shutterstock
Pericolul nebănuit din machiaj, ață dentară și vopsele de păr, în timpul sarcinii. Ce probleme pot avea copiii
Un nou studiu arată că utilizarea frecventă a produselor de îngrijire personală de către femeile însărcinate sau care alăptează poate duce la niveluri mai ridicate de substanțe chimice toxice PFAS în sângele și laptele matern.
Soldati rusi in Ucraina FOTO Profimedia jpg
Putin anulează datoriile financiare ale soldaţilor ruși care se angajează să lupte cel puțin un an în Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, sâmbătă, o lege prin care soldaţii care semnează cu Ministerul Apărării un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate.
skynews zvi kogan uae 6755641 jpg
Mossad-ul investighează dispariția rabinului din Abu Dhabi. Anchetatorii israelieni vorbesc despre un incident terorist
Agenția israeliană de informații Mossad investighează dispariția unui rabin din Abu Dhabi, după ce a primit informații care indică un „incident terorist”.
horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie. Mutări importante în viața unui nativ, bani cu nemiluita pentru altul
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de duminică, 24 noiembrie.
AEP observatori internationali foto AEP jpg
Ce le-a transmis conducerea AEP observatorilor internaţionali acreditați la alegerile prezidențiale 2024
Conducerea Autoritatății Electorale Permanente s-a întâlnit, sâmbătă, cu observatorii internaționali acreditați la alegerile prezidențiale. Toate activitățile pentru organizarea alegerilor prezidențiale sunt în grafic și au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern le-a transmis AEP.
WhatsApp Image 2024 11 23 at 18 21 06 jpeg
Trei turiști francezi au rămas blocati cu masina în noroi pe drumul unui cunoscutul obiectiv din județul Buzău
Trei cetățeni francezi au fost recuperați din zona montană de către jandarmi, după ce au rămas cu mașina blocată în noroi pe drumul spre un cunoscut obiectiv turistic al județul Buzău.
Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, George Simion și DIana Șoșoacă  FACEBOOK jpg
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului realizat de un profesor de la Princeton University
Politologul Grigore Pop Elecheș, profesor la titrata Princeton University, explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, cum ar putea Elena Lasconi să devină marea surpriză a primului tur al prezidențialelor și cum ar putea să-l învingă pe George Simion.
pompieri smurd jpg
O secție de votare a luat foc. Incendiul a izbucnit la acoperișul căminului cultural. Materialele electorale, sub paza polițiștilor
Incendiu la o secție de votare din județul Dâmbovița. La fața locului au mers pompieri și polițiști, însă autoritățile au fost nevoie să caute un alt spațiu pentru amenajarea secției. Materialele electorale se află sub paza polițiștilor.
FOTO 1 JPG
Puccini la Operă, Rossini la Sala Radio
Anunțata premieră cu „Gianni Schicchi” s-a produs nu în foaierul principal al Operei, ci în cel Galben de la etajul întâi, sub formă de mini-spectacol cu acompaniament de pian.