O privire în mintea altui om

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
O privire în mintea altui om jpeg

● Daniel Mason, Soldatul iernii, traducere de Ruxandra Toma, Editura Nemira, 2019.

Soldatul iernii, cea de-a patra carte a lui Daniel Mason – cunoscut în România doar datorită debutului din 2002, Acordorul de piane –, pune în scenă o stranie poveste de dragoste (nefericită, bineînțeles) din timpul Marelui Război. Mason are talentul și încăpățînarea de a ieși din zona de confort și de a căuta medii și zone temporale cît mai atipice pentru acest moment al literaturii anglo-saxone. Eroul romanului, Lucius Krzelewski, un tînăr student la medicină și cel de-al șaselea fiu al unei nobile și înstărite familii de polonezi din Viena, e încurajat de familie să se înroleze și e trimis pe Frontul de Est, la Lemnowice, în Galiția, actualmente Ucraina, unde a avut loc una dintre cele mai crunte înfruntări dintre armata Rusiei și cea a Imperiului Austro-Ungar. Deși nu are absolut deloc experiență de chirurg și ajunge la post cu o mînă fracturată, Lucius e adoptat imediat de echipa micului spital de campanie improvizat într-o biserică, în special de Sora Margarete, un personaj remarcabil, deopotrivă capabilă de afecțiune față de răniți și de sacrificiu, cît și o vajnică purtătoare de Mannlicher.

Îndrăznesc însă să spun că nu povestea improbabilă de dragoste dintre cei doi constituie centrul de greutate al acestui tablou înfiorător de iarnă (Mason nu se ferește să descrie rănile de război cu lux de amănunte), ci mai curînd peisajul interior al medicului, nesiguranța, incertitudinea ce-l însoțesc chiar și după ce a căpătat destulă experiență. E, dacă vreți, o pledoarie pentru această vocație sau, mai curînd, pentru cei care o urmează din pasiune. Rănile cele mai impresionante pe care le descoperă Lucius nu sînt însă cele ale trupului, ci ale unor soldați aparent intacți, paralizați de frică, bîntuiți de ceea ce au văzut. Aici strălucește Mason cu adevărat (care este de meserie psihiatru, ba chiar practicant): acești soldați ai iernii, suferind de ceea ce numim acum PTSD, sînt vînați de ofițerii propriei armate, supuși unor chinuri inumane și apoi trimiși înapoi pe front. Lucius devine din ce în ce mai atras de perspectiva tratării psihicului uman, nu doar a trupului ciopîrțit de schije, mai ales datorită unui misterios soldat ungur catatonic, care își revelează ființa interioară încă intactă prin desenele care-i căptușesc haina. Ironia face ca descoperirile și micii pași făcuți de Lucius să fie contemporane cu revoluțiile freudiană și jungiană aflate în plin avînt (sau, mai exact, demaraj).

Soldatul iernii e, pînă la urmă, un roman al ratării și, dacă acest lucru nu e evident de la prima lectură, aceasta se datorează unei scriituri „clasice“, unei plăceri a descrierii aproape „demodate“ (ca să nu scriu vintage), care pune cumva în umbră pesimismul esențial al romanului. Conținutul, ascuns asemenea desenelor acelui soldat al iernii, este însă unul destul de contondent în raport cu pachetul de clișee legate de splendoarea Vienei imperiale, de Marele Război, de începuturile psihanalizei sau ale psihiatriei și, în cele din urmă, față de felul în care „trebuie“ să arate un roman contemporan. Romanul, spectaculos în simetria lui, se deschide cu descrierea unei radiografii a creierului uman și se încheie cu dorința neîmplinită a lui Lucius de „a vedea“ gîndurile altui om. De aici eșecul, adevărata temă a acestui roman, unul dintre cele mai reușite publicate anul trecut și nu numai. Eșecul profesional (odată încheiat războiul, tinerii studenți la medicină care operaseră pe front mai mult decît un medic de spital în toată cariera își pierd recunoașterea și trebuie să reia studiile), eșecul amoros, totul culminînd cu eșecul general, al unei omeniri care nu pare să realizeze prin ce a trecut. Traducerea Ruxandrei Toma e discretă și adecvată.

Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitor şi critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Copilăria lui Kaspar Hauser, Polirom, 2017.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Mihaela Bilic dieta jpg
Alimentele care asigură sănătatea intestinală. Mihaela Bilic dezvăluie produsul care face minuni pentru organism: „Acest intestin se dovedește a fi mai important decât credeam”
Mihaela Bilic, celebrul specialist în nutriție dezvăluie alimentele care ne asigură sănătatea intestinală. Experta susține că untul are o importanță majoră în dietele alimentare și ar trebui să fie consumat cu regularitate.
ras al khaimah jpg
Aici e vară și iarna! 6 motive să vizitezi Ras Al Khaimah
Ras Al Khaimah (RAK) este unul dintre cele șapte emirate ale Emiratelor Arabe Unite și se remarcă prin peisaje spectaculoase, activități inedite și o combinație fascinantă de tradiție și modernitate.
helmut duckadam jpg
Cum a fost umilit Helmut Duckadam de statul român. Momentul când eroul de la Sevilla a fost batjocorit: „Și salariul era mic...”
Prezentatorul TV Dan Negru declară că a admirat blândețea lui Helmut Duckadam și că de multe ori l-a rugat să îi dezvăluie care e secretul. Vedeta TV scoate acum în evidență și faptul că statul român l-a batjocorit pe eroul de la Sevilla. A fost dat afară din Armata Română.
horoscop jpeg
Horoscop miercuri, 4 decembrie. Un nativ e gelos și posesiv, iar o zodie se lasă manipulată de cei din jur
Horoscop miercuri, 4 decembrie. Se anunță o zi importantă pentru cele 12 semne zodiacale.
Doru Castaian profesor Merito FOTO arhiva personala (1) jpg
Profesor, asaltat de elevi cu ȋntrebări privind alegerile: „Curiozitatea febrilă a copiilor nu va dispărea, ea doar va fi preluată de Tik Tok şi alte spaţii vicioase”
Un reputat profesor, expert în educație, susține că, după primul tur al alegerilor prezidențiale, elevii săi au manifestat un interes deosebit de mare. „N-a fost clasă în care să intru și să nu fiu asaltat cu întrebări privind alegerile, candidații, preferințele mele”.
traian basescu foto FB traian basescu jpg
Băsescu: „Călin Georgescu este o șarlatanie politică susținută prin TikTok. Este pregătit în instituțiile noastre”
Fostul președinte Traian Băsescu spune într-un interviu ProTV.ro, despre Călin Georgescu, că este „o gogoașă, un știft politic”, iar programul său de guvernare este o copie după modelul comunist „din anii 50”.
Calin Georgescu Foto Mediafax (9) jpg
Călin Georgescu a bulversat toate piețele financiare din România: BNR a vândut din rezerva valutară pentru a ține în frâu cursul euro
Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, care l-au indicat câștigător pe Călin Georgescu, au dat peste cap piețele bursiere și au determinat BNR să vândă din rezerva valutară pentru a ține în frâu cursul euro leu.
Cristian Tudor Popescu FB jpg
Cristian Tudor Popescu, semnal de alarmă despre pericolele de pe TikTok: „Ruperile de oase sunt așteptate după 8 decembrie”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a atras atenția asupra unui fenomen deosebit de periculos, care afectează copiii, la care sunt complici părinții lor.
Elena Lasconi declaratii dupa primul tur 25 noiembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (6) jpg
Lasconi, mesaj pentru românii din diaspora: Singurul candidat anti-sistem sunt eu
Președinta și candidata USR în turul II al alegerilor prezidențiale, Elena Lasconi, le-a transmis un mesaj video românilor din diaspora, afirmând că este candidatul care s-a opus sistemului și care vrea să schimbe destinul țării.