O privire în mintea altui om

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
O privire în mintea altui om jpeg

ÔŚĆ Daniel Mason, Soldatul iernii, traducere de Ruxandra Toma, Editura Nemira, 2019.

Soldatul iernii, cea de-a patra carte a lui Daniel Mason ÔÇô cunoscut ├«n Rom├ónia doar datorit─â debutului din 2002, Acordorul de piane ÔÇô, pune ├«n scen─â o stranie poveste de dragoste (nefericit─â, bine├«n╚Ťeles) din timpul Marelui R─âzboi. Mason are talentul ╚Öi ├«nc─âp─â╚Ť├«narea de a ie╚Öi din zona de confort ╚Öi de a c─âuta medii ╚Öi zone temporale c├«t mai atipice pentru acest moment al literaturii anglo-saxone. Eroul romanului, Lucius Krzelewski, un t├«n─âr student la medicin─â ╚Öi cel de-al ╚Öaselea fiu al unei nobile ╚Öi ├«nst─ârite familii de polonezi din Viena, e ├«ncurajat de familie s─â se ├«nroleze ╚Öi e trimis pe Frontul de Est, la Lemnowice, ├«n Gali╚Ťia, actualmente Ucraina, unde a avut loc una dintre cele mai crunte ├«nfrunt─âri dintre armata Rusiei ╚Öi cea a Imperiului Austro-Ungar. De╚Öi nu are absolut deloc experien╚Ť─â de chirurg ╚Öi ajunge la post cu o m├«n─â fracturat─â, Lucius e adoptat imediat de echipa micului spital de campanie improvizat ├«ntr-o biseric─â, ├«n special de Sora Margarete, un personaj remarcabil, deopotriv─â capabil─â de afec╚Ťiune fa╚Ť─â de r─âni╚Ťi ╚Öi de sacrificiu, c├«t ╚Öi o vajnic─â purt─âtoare de Mannlicher.

├Ändr─âznesc ├«ns─â s─â spun c─â nu povestea improbabil─â de dragoste dintre cei doi constituie centrul de greutate al acestui tablou ├«nfior─âtor de iarn─â (Mason nu se fere╚Öte s─â descrie r─ânile de r─âzboi cu lux de am─ânunte), ci mai cur├«nd peisajul interior al medicului, nesiguran╚Ťa, incertitudinea ce-l ├«nso╚Ťesc chiar ╚Öi dup─â ce a c─âp─âtat destul─â experien╚Ť─â. E, dac─â vre╚Ťi, o pledoarie pentru aceast─â voca╚Ťie sau, mai cur├«nd, pentru cei care o urmeaz─â din pasiune. R─ânile cele mai impresionante pe care le descoper─â Lucius nu s├«nt ├«ns─â cele ale trupului, ci ale unor solda╚Ťi aparent intac╚Ťi, paraliza╚Ťi de fric─â, b├«ntui╚Ťi de ceea ce au v─âzut. Aici str─âluce╚Öte Mason cu adev─ârat (care este de meserie psihiatru, ba chiar practicant): ace╚Öti solda╚Ťi ai iernii, suferind de ceea ce numim acum PTSD, s├«nt v├«na╚Ťi de ofi╚Ťerii propriei armate, supu╚Öi unor chinuri inumane ╚Öi apoi trimi╚Öi ├«napoi pe front. Lucius devine din ce ├«n ce mai atras de perspectiva trat─ârii psihicului uman, nu doar a trupului ciop├«r╚Ťit de schije, mai ales datorit─â unui misterios soldat ungur catatonic, care ├«╚Öi reveleaz─â fiin╚Ťa interioar─â ├«nc─â intact─â prin desenele care-i c─âptu╚Öesc haina. Ironia face ca descoperirile ╚Öi micii pa╚Öi f─âcu╚Ťi de Lucius s─â fie contemporane cu revolu╚Ťiile freudian─â ╚Öi jungian─â aflate ├«n plin av├«nt (sau, mai exact, demaraj).

Soldatul iernii e, p├«n─â la urm─â, un roman al rat─ârii ╚Öi, dac─â acest lucru nu e evident de la prima lectur─â, aceasta se datoreaz─â unei scriituri ÔÇ×clasiceÔÇť, unei pl─âceri a descrierii aproape ÔÇ×demodateÔÇť (ca s─â nu scriu vintage), care pune cumva ├«n umbr─â pesimismul esen╚Ťial al romanului. Con╚Ťinutul, ascuns asemenea desenelor acelui soldat al iernii, este ├«ns─â unul destul de contondent ├«n raport cu pachetul de cli╚Öee legate de splendoarea Vienei imperiale, de Marele R─âzboi, de ├«nceputurile psihanalizei sau ale psihiatriei ╚Öi, ├«n cele din urm─â, fa╚Ť─â de felul ├«n care ÔÇ×trebuieÔÇť s─â arate un roman contemporan. Romanul, spectaculos ├«n simetria lui, se deschide cu descrierea unei radiografii a creierului uman ╚Öi se ├«ncheie cu dorin╚Ťa ne├«mplinit─â a lui Lucius de ÔÇ×a vedeaÔÇť g├«ndurile altui om. De aici e╚Öecul, adev─ârata tem─â a acestui roman, unul dintre cele mai reu╚Öite publicate anul trecut ╚Öi nu numai. E╚Öecul profesional (odat─â ├«ncheiat r─âzboiul, tinerii studen╚Ťi la medicin─â care operaser─â pe front mai mult dec├«t un medic de spital ├«n toat─â cariera ├«╚Öi pierd recunoa╚Öterea ╚Öi trebuie s─â reia studiile), e╚Öecul amoros, totul culmin├«nd cu e╚Öecul general, al unei omeniri care nu pare s─â realizeze prin ce a trecut. Traducerea Ruxandrei Toma e discret─â ╚Öi adecvat─â.

Bogdan-Alexandru St─ânescu este scriitor ┼či critic literar. Cea mai recent─â carte publicat─â: Copil─âria lui Kaspar Hauser, Polirom, 2017.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.