Viața ca un rollercoaster

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Viața ca un rollercoaster jpeg

● Uncut gems / Diamante neșlefuite (SUA, 2019), de Josh și Benny Safdie.

Uncut gems / Diamante neșlefuite, filmul cineaștilor americani independenți Josh și Benny Safdie, continuă căutările acestora legate de o estetică neconvențională a alienării urbane, a unei captivante curse contracronometru cu anxietatea individuală. Totul pe fundalul iureșului frenetic al unui lanț de evenimente nebunești, care ar putea trece drept o dinamică exaltată a individului în luptă cu sine însuși în condiții-limită. Ca și în puternicul film precedent Good Time (2017), care descria odiseea a doi frați după un jaf ratat, și aici viața în stare brută, ca diamantele din titlu, circulă liber dinspre geneza ei către o perpetuă căutare a unui alt sens, poate mai pur, poate mai adevărat (desigur, în contextul tiparelor de personaj respective).

Charismaticul, exuberantul, dar și manipulatorul bijutier evreu Howard Ranter (Adam Sandler, într-un remarcabil contremploi) este acel gen de personaj de un tragic ridicol, ca în povestirile lui Cehov sau Gogol, care duce o viață extrem de complicată în miezul metropolei newyorkeze, pe care și-o mai complică și singur. Howard jonglează frenetic ba cu datoriile acumulate către diverși interlopi, ba cu fascinația unei afaceri de vis cu starul NBA Kevin Garnett (în propriul rol), dependența de pariurile sportive, problemele cu cei trei copii adolescenți și cu soția sa Dinah (Idina Menzel) sau relația năbădăioasă pe care o are cu o tînără și atrăgătoare angajată, Julia (Julia Fox). Tot acest traiect al absurdului bîntuit de stranii coincidențe în lanț nu este deloc ilogic în logica eroului: de la spectacolul de teatru în care își face debutul fiica sa căreia îi cad monede din gură pe scena unui basm, el ajunge gol în portbagajul mașinii, de unde îl recuperează furioasă Dinah, tot mai decisă să divorțeze. La un moment dat rivalizează chiar cu rapper-ul The Weeknd (în propriul rol) pentru favorurile Juliei, așteaptă verdictul unei biopsii care ar putea anunța un cancer, încearcă să pătrundă la un antrenament al lui Garnett și plonjează într-o fîntînă arteziană unde este împins nu foarte prietenos de rivalii în afaceri. Și toate acestea în decurs de doar cîteva zile. E o forfotă permanentă, o cacofonie vizuală și auditivă între personaje, care derutează chiar și camera, rătăcită de colo-colo între eroi, țipete, sentimente extreme, zarva lumii și alte întîmplări foarte apropiate ca textură de realismul magic.

Personajele fraților Safdie, haotice, tembele și imprevizibile, sînt deseori surprinse într-un carusel al emoțiilor și întîmplărilor foarte dependent de hazard, în care își forțează permanent limitele norocului. De aici și umorul, deseori absurd, deseori sardonic, uneori chiar negru, al peripețiilor rocambolești ale acestor personaje nevrotice, la limita legii, cu furia lor de a învinge soarta cu orice preț, în numele fascinației lor pentru viață. Dacă protagonistul din Good Time, Connie (Robert Pattinson), este obsedat să își salveze fratele încarcerat în spitalul închisorii și să fie liber, Howard este sedus de irizațiile celor mai pure diamante din lume, în care vede cumva un simbol al unei perfecțiuni doar visate, o eliberare mistică de derizoriul de zi cu zi. „E istorie acolo, se zice că vezi întregul univers într-un opal“, îi spune el lui Garnett despre piatra sa magică, extrasă cu sudoarea și sîngele unui miner negru din Etiopia, secvență care deschide filmul. Prin magnetice glisări vizuale pornite de la strălucirea muchiilor și a unghiurilor opalului etiopian, spectatorul este furat apoi într-un tunel miraculos al pietrelor prețioase pentru a plonja în intimitatea colonoscopiei lui Howard. De unde ieșim direct în miezul goanei sale permanente după combinații și trucuri, pe bulevardele Downton Diamond District, unde Howard are speranța că soarta îi va da mereu o mînă cîștigătoare și vieții sale o nouă șansă, în virtutea curajului său de a plusa all in.

În Diamante neșlefuite, cineaștii americani au rafinat miza din Good Time, cei doi piloni estetici pe care se sprijină interesanta lor artă cinematografică: fluiditatea hipnotică vizuală a cadrelor (imaginea Darius Khondji), unde există întotdeauna un liant sensibil, o legătură asociativă între imagini, legătură potențată de montaj, și contrapunctul muzicii new wave-electronice a lui Daniel Lopatin, Spre deosebire de filmele lui Gaspar Noé, un nice trip și atît, furibundele incursiuni în real ale fraților Safdie au acea acuitate a prezentului care, în mod tainic, cheamă în armonie un fel de muzică a sferelor, ca o aspirație spre un univers mereu perfectibil (se spune că sunetele muzicale au aceleaşi proprietăţi ondulatorii ca lumina ce provine de la stele, însă „din fericire, undeva între șansă și mister stă imaginația“, spunea Luis Buñuel). O rețetă multistratificată și misterioasă a succesului din care nu lipsește și o imensă ironie (cu siguranță, nu vei mai asculta la fel de candid veselul hit al lui Gigi D’Agostino L’amour toujours).

Uncut gems / Diamante neșlefuite poate fi vizionat pe Netflix începînd din această lună.

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

 Nikolai Valuev FOTO EPA-EFE
Legendarul boxer Nikolai Valuev, recrutat să lupte în Ucraina
Vladimir Putin l-a recrutat pe Nikolai Valuev, fost campion la box în vârstă de 49 de ani, pentru a lupta în Ucraina.
Soldati ucraineni se adapostesc in timpul unui bombardament in Lyman- razboi Ucraina FOTO Profimedia
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin semnează vineri tratatele de anexare. Țările care au furnizat Ucrainei cele mai multe arme
Prăbușirea „buzunarului” Lîman ar putea permite trupelor ucrainene să amenințe pozițiile rusești de-a lungul graniței de vest a Oblastului Lugansk și în zona Severodonețk-Lysychansk.
Razboi Rusia Ucraina FOTO Shutterstock jpg
Internaționalizarea conflictului din Ucraina
Oricine va fi fost autorul sabotajului conductelor Nord Stream, acesta este semnalul cel mai grav de la începutul așa zisei „operațiuni militare speciale” din Ucraina, de fapt agresiune militară în toată regula.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.