Viața ca un rollercoaster

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Viața ca un rollercoaster jpeg

● Uncut gems / Diamante neșlefuite (SUA, 2019), de Josh și Benny Safdie.

Uncut gems / Diamante neșlefuite, filmul cineaștilor americani independenți Josh și Benny Safdie, continuă căutările acestora legate de o estetică neconvențională a alienării urbane, a unei captivante curse contracronometru cu anxietatea individuală. Totul pe fundalul iureșului frenetic al unui lanț de evenimente nebunești, care ar putea trece drept o dinamică exaltată a individului în luptă cu sine însuși în condiții-limită. Ca și în puternicul film precedent Good Time (2017), care descria odiseea a doi frați după un jaf ratat, și aici viața în stare brută, ca diamantele din titlu, circulă liber dinspre geneza ei către o perpetuă căutare a unui alt sens, poate mai pur, poate mai adevărat (desigur, în contextul tiparelor de personaj respective).

Charismaticul, exuberantul, dar și manipulatorul bijutier evreu Howard Ranter (Adam Sandler, într-un remarcabil contremploi) este acel gen de personaj de un tragic ridicol, ca în povestirile lui Cehov sau Gogol, care duce o viață extrem de complicată în miezul metropolei newyorkeze, pe care și-o mai complică și singur. Howard jonglează frenetic ba cu datoriile acumulate către diverși interlopi, ba cu fascinația unei afaceri de vis cu starul NBA Kevin Garnett (în propriul rol), dependența de pariurile sportive, problemele cu cei trei copii adolescenți și cu soția sa Dinah (Idina Menzel) sau relația năbădăioasă pe care o are cu o tînără și atrăgătoare angajată, Julia (Julia Fox). Tot acest traiect al absurdului bîntuit de stranii coincidențe în lanț nu este deloc ilogic în logica eroului: de la spectacolul de teatru în care își face debutul fiica sa căreia îi cad monede din gură pe scena unui basm, el ajunge gol în portbagajul mașinii, de unde îl recuperează furioasă Dinah, tot mai decisă să divorțeze. La un moment dat rivalizează chiar cu rapper-ul The Weeknd (în propriul rol) pentru favorurile Juliei, așteaptă verdictul unei biopsii care ar putea anunța un cancer, încearcă să pătrundă la un antrenament al lui Garnett și plonjează într-o fîntînă arteziană unde este împins nu foarte prietenos de rivalii în afaceri. Și toate acestea în decurs de doar cîteva zile. E o forfotă permanentă, o cacofonie vizuală și auditivă între personaje, care derutează chiar și camera, rătăcită de colo-colo între eroi, țipete, sentimente extreme, zarva lumii și alte întîmplări foarte apropiate ca textură de realismul magic.

Personajele fraților Safdie, haotice, tembele și imprevizibile, sînt deseori surprinse într-un carusel al emoțiilor și întîmplărilor foarte dependent de hazard, în care își forțează permanent limitele norocului. De aici și umorul, deseori absurd, deseori sardonic, uneori chiar negru, al peripețiilor rocambolești ale acestor personaje nevrotice, la limita legii, cu furia lor de a învinge soarta cu orice preț, în numele fascinației lor pentru viață. Dacă protagonistul din Good Time, Connie (Robert Pattinson), este obsedat să își salveze fratele încarcerat în spitalul închisorii și să fie liber, Howard este sedus de irizațiile celor mai pure diamante din lume, în care vede cumva un simbol al unei perfecțiuni doar visate, o eliberare mistică de derizoriul de zi cu zi. „E istorie acolo, se zice că vezi întregul univers într-un opal“, îi spune el lui Garnett despre piatra sa magică, extrasă cu sudoarea și sîngele unui miner negru din Etiopia, secvență care deschide filmul. Prin magnetice glisări vizuale pornite de la strălucirea muchiilor și a unghiurilor opalului etiopian, spectatorul este furat apoi într-un tunel miraculos al pietrelor prețioase pentru a plonja în intimitatea colonoscopiei lui Howard. De unde ieșim direct în miezul goanei sale permanente după combinații și trucuri, pe bulevardele Downton Diamond District, unde Howard are speranța că soarta îi va da mereu o mînă cîștigătoare și vieții sale o nouă șansă, în virtutea curajului său de a plusa all in.

În Diamante neșlefuite, cineaștii americani au rafinat miza din Good Time, cei doi piloni estetici pe care se sprijină interesanta lor artă cinematografică: fluiditatea hipnotică vizuală a cadrelor (imaginea Darius Khondji), unde există întotdeauna un liant sensibil, o legătură asociativă între imagini, legătură potențată de montaj, și contrapunctul muzicii new wave-electronice a lui Daniel Lopatin, Spre deosebire de filmele lui Gaspar Noé, un nice trip și atît, furibundele incursiuni în real ale fraților Safdie au acea acuitate a prezentului care, în mod tainic, cheamă în armonie un fel de muzică a sferelor, ca o aspirație spre un univers mereu perfectibil (se spune că sunetele muzicale au aceleaşi proprietăţi ondulatorii ca lumina ce provine de la stele, însă „din fericire, undeva între șansă și mister stă imaginația“, spunea Luis Buñuel). O rețetă multistratificată și misterioasă a succesului din care nu lipsește și o imensă ironie (cu siguranță, nu vei mai asculta la fel de candid veselul hit al lui Gigi D’Agostino L’amour toujours).

Uncut gems / Diamante neșlefuite poate fi vizionat pe Netflix începînd din această lună.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

lidl jpg
Alertă alimentară privind un produs de Crăciun din ciocolată, de la Lidl. A fost retras de urgență
Un produs cumpărat masiv zilele acestea fiind specific sărbătorilor de iarnă a fost retras de la vânzare, iar clienților care l-au achiziționat li se transmite să îl aducă înapoi. Este vorba de
Bijuterii furate din Belgia
O româncă a aflat că e căutată de 9 ani în Belgia, când a solicitat pașaport în SUA. Ce acuzaţii i se aduc
Surpriză neplăcută pentru o româncă atunci când a solicitat acordarea unui paşaport american. Verificările au arătat că ea este căutată de 9 ani în Belgia, unde este condamnată pentru furt.
hijab valul islamic
Femeile iraniene riscă pedeapsa cu moartea sau până la 15 ani de închisoare dacă nu îşi acoperă faţa. Activiştii reclamă „apartheid de gen”
Femeile din Iran ar putea fi condamnate la moarte sau închisoare la ani grei de închisoare dacă nu respectă noile legi privind „moralitatea obligatorie”, care urmează să intre în vigoare săptămâna aceasta.
Camera Deputatilor FB jpg
Noul Parlament, convocat de Klaus Iohannis pe 20 decembrie
Președintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament pe 20 decembrie, într-o ședință de la 14.00.
drum sofer masina1 jpeg
Este cel mai spectaculos drum din Europa! Toți turiștii trebuie să îl parcurgă măcar o dată în viață
Atunci când ne facem planurile pentru vacanță, mulți dintre noi ne gândim doar la ce destinație să alegem. Însă, nu trebuie să uităm de faptul că și drumul până acolo poate să fie o experiență de neuitat. Iar un anumit drum din Europa este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din lume!
Vladimir Putin si Viktor Orban FOTO AFP
Vladimir Putin şi Viktor Orban au discutat despre războiul din Ucrania. Mesajul transmis de preşedinţia rusă
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală.
Final fericit pentru un fugar ucrainean și motanul lui Foto Salvamont Maramureș   Zooland ro jpg
Un fugar ucrainean căzut într-o râpă din Maramureș a fost salvat de motanul său
Vladislav Duda, un ucrainean de 28 de ani, a fost salvat de salvamontiști dintr-o prăpastie adâncă de 400 de metri, în Munții Maramureșului, având alături un companion neobișnuit, motanul său, pe nume Persik.
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Rusia cere cetățenilor săi să renunțe la orice drum în Occident. „Vă îndemn să vă abțineți”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite ale Americii sunt pe punctul de a se rupe și îi îndeamnă pe cetățenii
oameni centru strada bruxelles shutterstock 1520986037 jpg
Rușii sunt sfătuiți să evite călătoriile în Occident. Cum instaurează autoritățile de la Moscova frica de lumea liberă
Rusia a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite sunt atât de tensionate încât cetățenii ruși nu ar trebui să călătorească în SUA, Canada și unele țări ale Uniunii Europene, deoarece riscă să fie „vânați” de autoritățile americane, transmite Reuters.