Intelectualii lui Ceaușescu și Academia de Științe Sociale și Politice, Milioanele arlechinului, Mozart, Mioara și Viniciu Moroianu

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Intelectualii lui Ceaușescu și Academia de Științe Sociale și Politice, Milioanele arlechinului, Mozart,  Mioara și Viniciu Moroianu jpeg

 Cosmin Popa, Intelectualii lui Ceaușescu și Academia de Științe Sociale și Politice (1970-1989), o analiză minuțioasă despre mecanismele propagandei și cei care le-au inventat. Nu e o carte de istorie, e (aproape) un roman polițist. A apărut la Editura Litera. (Matei Martin)

 Doi clasici ai modernităţii literare care, în mod normal, n-ar avea nevoie de nici o recomandare, dar care, la fel de normal, nu vor fi niciodată recomandaţi suficient: Bohumil Hrabal, cu un nou roman tradus în seria lui de autor: Milioanele arlechinului; şi Primo Levi, cu romanul Cei aleşi şi cei damnaţi, ambele apărute la Editura ART. Un roman cu bătrîni pensionari şi un roman cu deţinuţi într-un lagăr de concentrare, două forme de singurătate şi disperare ale căror cruzimi au multe în comun. (Marius Chivu)

 „În anul 1270, cînd sînt menționate pentru prima dată – de Marco Polo, în celebrul său Jurnal de călătorie –, erau deja  «cele mai bune și cele mai frumoase»“ – Dan-Sava Ionescu, iubitor și fin cunoscător al artei țeserii covoarelor. Expoziția organizată de reputatul profesor la parterul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ reunește, sub titlul „Șapte secole de covor anatolian“, exemplare unicat care punctează discret tainele unui meșteșug, evidențiind totodată evoluția tapiseriei în cultura Europei. Expoziția rămîne deschisă pînă la sfîrșitul lunii. (Ruxandra Mihăilă)

 Duminică, 26 ianuarie, la ora șapte seara, la Ateneu concertează doi maeștri ai viorii și pianului – Mioara Moroianu și Viniciu Moroianu. În programul concertului sînt Sonata opus 4 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, Sonata nr. 3 în Mi bemol de Ludwig van Beethoven, Elegia opus 35 de Carmen Petra-Basacopol și Sonata nr. 1 în Sol major de Johannes Brahms. Toți melomanii, și nu numai ei, ar trebui să vină la acest spectacol fiindcă merită din plin. (Andrei Manolescu)

 Compunea la 5 ani și cînta în fața capetelor încoronate. Pînă la moartea sa, la doar 35 de ani, Mozart ne-a dăruit peste 600 de lucrări (concerte, simfonii, opere, oratorii, cantate) și se spune că, pentru el, creația era un fel de „dictare“ de ordin divin: crea muzică așa cum respira. Concertul Orchestrei de Cameră Radio programat miercuri, 29 ianuarie, ora 19, îi este dedicat în întregime lui Mozart. Sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galați, veți asculta la Sala Radio uvertura operei Ascanio in Alba, Concertul în Do major pentru oboi şi orchestră – solist: Ludovic Armin Cora și Simfonia nr. 35 – „Haffner“.  (Anda Docea)

 Sensibilitate. Romantism. Poezie transformată în muzică. Iată cîteva dintre noțiunile asociate cu creația, dar și cu viața lui Chopin, marele compozitor și pianist de origine poloneză și franceză. Ultima zi a lunii ianuarie (vineri, 31 ianuarie, ora 19) aduce la Sala Radio muzica lui Chopin, de la a cărui naștere se împlinesc 210 ani. Veți asculta „Variaţiuni pe o temă de Rossini“ pentru flaut şi orchestră în interpretarea Orchestrei Naționale Radio și a cunoscutului flautist Ion Bogdan Ștefănescu, care are privilegiul de a cînta pe un flaut de aur de 18 k, realizat de compania japoneză Muramatsu. Evenimentul va fi dirijat de Tateo Nakajima, care a studiat la Conservatorul Regal din Toronto și la Conservatorul din Utrecht (Olanda). Programul serii cuprinde și Concertino în Re major pentru flaut şi orchestră de Cécile Chaminade, prima femeie compozitor distinsă cu Legiunea de Onoare a Franței, și Simfonia nr. 3 – „Renana“ de Schumann. (Anda Docea)

 În timp ce pe la noi s-au aprins orgoliile și a fost mare zarvă legată de Premiile Eminescu, în Franța, lumea literară e antrenată în scandalul legat de scriitorul Gabriel Matzneff. Cartea Consentement a Vanessei Springora a deschis un „dosar“ greu: pedofilie, literatură, moralitate. Un bun rezumat aici. (Ana Maria Sandu)

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

309479561 627647835413743 5142992967937955401 n jpg
Pasajul Berceni: Când ar putea fi deschis circulației. „Furnizorii de materiale au întârziat livrarea”
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu, a publicat noi imagini de pe șantierul pasajului Berceni de pe Centura Capitalei.
Referendum in zonele ocupate din Ucraina FOTO Profimedia jpg
Ucrainenii încearcă să scape din teritoriile care urmează a fi anexate: „De ce fugiți din Rusia?"
În timp ce Rusia se pregătește de anexarea teritoriilor ocupate, după ce a organizat așa zisele referendumuri în patru provincii, sute de ucraineni au reușit să scape din aceste zone.
Coolio FOTO Getty Images jpg
Rapperul american Coolio a murit VIDEO
Nu este clară cauza morţii lui rapperului Coolio, dar managerul său a declarat pentru TMZ că paramedicii cred că a fost vorba de un stop cardiac.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.